Tudnátok nekem írni 5 napos edzéstervet felsőtestre (mell, bicepsz, tricepsz, hát, has. )?
Illetve, elég nehezen hízó tipus vagyok, szoval valami tömegnövelő edzésterv fèleség kéne, 5 napos, felsőtestre. Úgy kène, hogy minden nap egy izomcsoportra gyúrni. Na, így kellene nekem egy edzésterv.
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Elég nagyot tévedsz. Az erőedzés nem arról szól, hogy az adott izom összes izomsejtjét stimuláld, hanem arról, hogy a testeden lévő legtöbb izomcsoport segítségével a lehető legnagyobb súlyt nyomj ki. Ez az "ideg-izom" kapcsolat.És hogyha ezt betanulja, akkor a "pumpálósabb" (ahogy te nevezted) edzésen sem fog majd izolálni, és ha nem izolál, akkor pl. fekvenyomásnál rohadtul meglehet, hogy az az izomcsoport fog dolgozni, amelyik a legerősebb, vagy amelyiket a test legjobban szereti dolgoztatni (csontozat, izomtapadás miatt). Tehát összefoglalva, szerintem hosszútávon:
Agy-izom kapcsolat=izom
Ideg-izom kapcsolat=erő
(persze, valamennyire együtt jár, de ha pl. fekvenyomásban közben a tricepsz dolgozik, akkor a mell könnyen lemarad, így lehet jól beszerezni egy aránytalan testet.)
Tehát azt mondod hogy ha valaki 200 kg körül nyom fekve akkor lehet hogy szar lesz a melle? És helyette lesz egy óriási tricepsze?
Ahhoz hogy izmosodj kell egy megfelelő volumen és progresszíven túl kell terhelni az izmot. Ezt legkönnyebben és leghatásosabban úgy tudod megtenni hogy emelsz a súlyon és erősödsz. Tegyük fel hogy te csak 8-12es ismétlésszámban edzel és elérsz egy bizonyos súllyal 10 ismétléses maxot és egyszerüen nem tudsz tovább fejlődni. Nem épülnek az izmaid. Nem tudsz elég nagy mikrosérülést létrehozni igy stagnálsz. Na most ha az edzéstervedben van erőedzés is alacsonyabb ismétlésszámmal akkor fejlődik az izom ideg kapcsolat ahogy te is momdtad és ennek eredményeként több izomrostot tudsz egyszerre munkába hívni. Így nagyobb súly lesz a tíz ismétléses maxod nagyobb potenciálod lesz az izomzatod növelésére. Egyébként a felvenyomásnál nem izolálni kell a mellet. Szabályosan kell csinálni hogy dolgozzon a melled de nem kell kikapcsolni a tricepszed. Izolálni a mellet összehúzásokkal és tárogatásokkal kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!