aikiboxer:
"Ateszu, okfejtéseid teljesen tudományos alap nélküliek. Először is az aikido NEM támaszkodik jobban a finommotoros képességekre, mint a többi harcművészet. "
Mondtam én ilyet? Nem. Megint olyasmin vitázol amit csak te olvasol ki a hozzászólásaimból. Egyébként több kézügyességet igényel mint a karate, a box vagy a judo.
Judo: "...hogy a technikák végrehajtása az összes testrész együttes koordinációt kívánja, legalább annyira összetett mozdulatok, mint az aikido esetében. "
Elvezetések nincsenek benne, sem kaitenes, tenkanos fordulások miközben a kezeiddel is hadonászol és igyekszed megtartani a központodat, az egyensúlyodat és kibillenteni a másikat. Nézzünk egy konkrét példát: legyen csípődobás (koshi-nage). Az van mind a kettőben. A judoban egyféle aikidoban sokféle. A judost megtolják vagy megrántja az ellenfelét, befordul a másik elé, leengedi a súlypontját majd felemelkedve átbillenti ellenfelét a csípőjén. Gyors, hatékony mozdulat.
Hogyan néz ki ez aikidoban? Milyen támadásra? Mert sokféle lehet. Legyen kétkezes ruhafogás (ryo-mune dori)csak az összehasonlíthatóság kedvéért, mert judoban csak ez az egyféle támadás van. Elöl lévő lábbal csípőböl indítva a mozgást hátralépve meghózod a partnered miközben ellentétes oldali kezeddel alulról a támadó két karja közé benyúlva a másik oldali könyökhajlatára felülről nyomást gyakorolva kibillented a partnered az egyensúlyából, most a másik elöl lévő lábaddal hátralépve, az ellentétes oldali kezeddel felülről ráfogsz a partner másik oldali csuklójára, felfelé meghúzva vállal is beleforgatva bontod a fogást, a másik szabad kezeddel segítve a mozdulatot, a partnered könyökét alulról megtolva (miközben ő igyekszik visszanyerni az egyensúlyát ívesen továbbvezeted a mozdulatot a partner feje irányába, hogy most hátrafelé billentsd ki az egyensúlyából, folytatva a mozdulatot viszed le ikkyo-ba, középhelyzetben kontrollálod a partnert ebben a testtartásban és a most hátul lévő lábaddal belépsz elé és az eddig a könyökét támasztó kezeddel átfogsz a derekára. Na ez volt az előkészítés, remélem eddig követhető voltam. Most jön a dobás. Az már könnyű lesz. Ebben a helyzetben zárod a két lábadat, leengeded a súlypontodat, felálsz és átbillented a partnert a csípődön. Kész. Persze ügyelni kell, hogy az egész ceremónia egy folyamatos mozdulatsor legyen. Ez a legegyszerűbb. Szerintem ez is bonyoliultabb mint a judos csípődobás.
Egyébként gyerekként versenyszerűen judoztam. Amikor elkezdtem az Aikidot azt hittem tudok esni, meg ismerem a judos dobásokat, könnyen boldogulok. De kiderült, hogy az alapoktól kezdve az egészet újra kell tanúlnom.
"...tudhatnád, hogy a boksz a finom érzékek sportja: lélegzetelállító reflexek, nagyon finom mozgás, a másodperc tört részei alatt meghozott döntések, kreativitás stb. szükséges hozzá. Pont mint az aikidóhoz."
Nem kétlem, de mi a bonyolultságról beszéltünk.
"A finommotoros képességek meg az intelligencia viszonyát meg Stephen Hawkingnak magyarázd. :))))))"
Nem szép dolog kinevetni mások fogyatékosságát! Akkor ő már egyetemi kutató volt amikor kialakult nála a betegség. Attol, hogy lebénult szellemileg ugyanolyan friss maradt. Ha lesántulsz attól még nem leszel butább.
dftgsgvghgev:
"Hát... Nehéz így leírni. Inkább veszek egy példát.
http://www.youtube.com/watch?v=D3c1jTkNFVI
0:30-nál. Pusztán látásból nem tudom megmondani, hogy tánc, vagy sem, és ezért jó példa szerintem.
Kb. mit is látunk? "
Remek video és tökéletes a leírásod. De mit is látunk szerintem. Ez az egész a muszubiról szól. A kapcsolatról. Jó a példád, hogy azért fogja a másik csuklóját az uke és nem engedi el, mert a torinak kard van a kezében. Vagyis nincs, de odagondoljuk. Úgy értelmezzük, mintha ott lenne. Eredetileg ott is volt. De most már nincs ott! Emiatt szerintem nem kell ehhez a gondolathoz sem ragaszkodnunk. És akkor marad az, hogy vagyok én és ő. Ő vezet, én pedig követem. Ebben a konstellációban a hangsúly az ukén van. Ebben a kapcsolatban az uke a fontosabb. Hogyan tud úgy követni, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat. Vezetni sem könnyű. Pontosan kell vezetni, mert a partnered másképp nem tud követni. Nagyszerű gyakorlat a technika pontosítására. Szoktunk úgy is gyakorolni, hogy csak ráteszed a tenyered a másik tenyerére, ő csinálja a technikát (nem minden technikával működik ez persze) te pedig követed. Ez hasonló ahhoz amikor egy kardvágást vezetsz el ugyanígy. Az aiki technikák ebből alakultak ki, a kardvágások köríves elvezetéséből. Több köze van ennek az Aikidohoz mint a jujutsunak.
"Megint olyasmin vitázol amit csak te olvasol ki a hozzászólásaimból."
Meg a többi fórumolvasó. :)
"Elvezetések nincsenek benne [ti. a Judoban], sem kaitenes, tenkanos fordulások miközben a kezeiddel is hadonászol és igyekszed megtartani a központodat, az egyensúlyodat és kibillenteni a másikat."
Elvezetések vannak a judoban. Tenkanos fordulások csakugyan nincsenek, de a kezeikkel hadonásznak, igyekszenek megtartani a központjukat és az egyensúlyukat, és kibillenteni a másikat. Nézz csak rá pl. erre:
www.youtube.com/watch?v=E6hcQj4qZWU
"Nézzünk egy konkrét példát: legyen csípődobás (koshi-nage). Az van mind a kettőben. A judoban egyféle aikidoban sokféle."
Tudtommal az aikidoban csak egyféle koshi nage van, bár mindenki máshogy hajtja végre. Nem fair, hogy a támadásfajtákat többféle technikának veszed. Ilyen alapon a judo (szerinted, tévesen) egyfajta csípődobása is ezer féle, támadástól függően.
Állításoddal ellentétben azonban a judoban egy tucatnyi csípődobás van. Van a rendes nagy csípődobás (o goshi), a kis csípődobás (uki goshi), nyakfogásos csípő (koshi guruma) stb. stb. stb. stb.
"Szerintem ez is bonyoliultabb mint a judos csípődobás."
Dehogy! A judos csípődobásban először is precizen meg kell csinálni a kuzushit, a könyöknél fogó kéznél fölfelé, és ki kell billenteni az ukét, ami már nem egy könnyű feladat. Utána precizen jó helyre tenni a lábadat, majd süllyesztéssel befordulni stb. stb. Bár ez a legkönnyebb judo technika, itt is 1000 dologra kell figyelni ahhoz, hogy működjék.
"Egyébként gyerekként versenyszerűen judoztam."
Ez csak arra bizonyíték, hogy a gyerekek még nem tudják megtanulni és megérteni helyesen a judo technikákat, így felnőtt korban jó eséllyel újra kell tanulniuk. Mert a judo technikák is nagyon bonyolultak, és precizen kell őket csinálni (és mindenekelőtt meg kell őket érteni) ahhoz, hogy működni kezdjenek.
"Amikor elkezdtem az Aikidot azt hittem tudok esni, meg ismerem a judos dobásokat, könnyen boldogulok. De kiderült, hogy az alapoktól kezdve az egészet újra kell tanúlnom."
Igen ez így van, de nem azért, mert az aikido bonyolultabb lenne, hanem azért, mert a gyermekek teljesen máshogy tanulják a technikákat, mint a felnőttek.
dftgsgvghgev: " http://www.youtube.com/watch?v=D3c1jTkNFVI
0:30-nál. Pusztán látásból nem tudom megmondani, hogy tánc, vagy sem, és ezért jó példa szerintem.
Kb. mit is látunk?"
Kb. táncot. :)))
aikiboxer:
"Ami az aikido "befogadó" alapállását illeti, hát... A hivatalos aikido alapállás nagyon hasonlít a karate alapállására, leszámítva, hogy egy karatés soha nem tartaná nyitva az ujjait és nem állna egyvonalban, mert felrúgják. ..."
Basszus! Most esett le, hogy te folyamatosan a Shihoda Gozo féle Yoshinkan Aikidorol beszélsz. Minden meg van bocsátva :D
Shihoda Gozo a háború előtt tanult aikibudot Ueshibától. Az Aikido pedig mint már szó volt róla Ueshiba háború utáni találmánya. Az, hogy a Yoshinkan stílust is Aikidonak nevezik, ne tévesszen meg. Nem az! Közelebb van az Aiki-jutsuhoz, az Aiki-budohoz mint az Aikidohoz. Nem tartozik az Aikikaihoz semmilyen módon. Ueshiba soha nem használt olyan kamaet mint a yoshinkanosok, éppen, hogy sokszor "zsebre tett kézzel" sétálgatott.
És a mozgásuk is! Engem a robotok harcára emlékeztet :) Az, hogy fázisaiban megállítja a mozdulatot, egyáltalán nem jellemző az Aikidora. Az aikidoban a folyamatos mozgásra törekszünk, a folytonosságra, mint ahogy a víz folyik.
"Az aikido 70%-a atemi! Az O Sensei szerint. "
Ueshiba szerintem meg azt mondta: "Az Aikido irimi és atemi" A mondat így hangzott. Az aikibudoban tőbb az atemi, Ueshiba háború előtti technikai kézikönyvében is teljes erővel bevitt ütéseket említ, de mi finomlelkű sznob aikidosok már megvetjük az ilyen hozzáállást :D
"Ez azt jelenti, hogy minden valamirevaló aikido technika egy jól irányzott atemivel indul, és azzal is folytatódik. Gozo Shioda könyve kifejezetten tanítja a balegyenest mint a legegyszerűbb aikido technikát. Nem értem, ebben mi az elfogadó??"
Ebben? Az égvilágon semmi :D
"Egy átlagos aikido technika tehát kb. úgy néz ki, hogy az aikidoka zárt állásban védekezik ..."
Szerintem ezt ne is folytassuk ilyen alapon. Te teljesen másrol beszélsz. A Yoshinkan nem mérvadó az Aikido megitélésében. Akkor már vehetnéd alapul a Real Aikidot is, vagy a Tomiki félét. Na ezek sem Aikido. Nézd meg a doshu, Moriteru Ueshiba hogyan csinálja. Na az az Aikido.
Vagy Tissier senseit, Endo senseit, Kobayashi senseit, Fujita senseit, Saotome senseit ... Ők mind az Aikikaihoz tartoznak és Aikidot csinálnak és sokféleképpen. De mind az Aikikai utmutatása szerint.
"A filozófiai tartalmát persze ismerem, egymilliószor hallottam az elmúlt egy évtized edzésein, de mindegy, hogy nevezzük, a beton bizony iszonyat nagyot tud ütni..."
Ha egy évtizede aikidozol akkor hogyhogy nem esett le, hogy amit csinálsz az nem Aikido, hanem Aiki-budo?
Legalább a wikipedián nézz utána.
aikiboxer:
"Elvezetések vannak a judoban. Tenkanos fordulások csakugyan nincsenek, de a kezeikkel hadonásznak, igyekszenek megtartani a központjukat és az egyensúlyukat, és kibillenteni a másikat. Nézz csak rá pl. erre: http://www.youtube.com/watch?v=E6hcQj4qZWU "
Megnéztem. KODOKAN GOSHIN JITSU És? Miért nem kobudot vagy kempot linkeltél be. Ez nem Judo.
"Tudtommal az aikidoban csak egyféle koshi nage van, bár mindenki máshogy hajtja végre. Nem fair, hogy a támadásfajtákat többféle technikának veszed. Ilyen alapon a judo (szerinted, tévesen) egyfajta csípődobása is ezer féle, támadástól függően. "
Aikidoban a technikákat megkülönböztetjük a támadástól függően. Nem irimi nagét csinálsz, hanem aihanmi-katatedori-iriminaget. Egyszerűen azért, mert másként kell csinálni mint a shomenuchi-iriminaget. Nem az iriminagét, hanem az egész technikát. Judoban pedig ruhafogásból próbál dobni amit a máski megkontráz. Ez aikidoban a kaeshi waza.
"Állításoddal ellentétben azonban a judoban egy tucatnyi csípődobás van. "
Ebben igazad van, régen judoztam és emlékezetből mondtam. Nemnéztem utána a yutubon :D
"Judósok úgy vélik, hogy az aikidós gurulás biomechanikailag helytelen, mivel a két térded összekoccan és ha nagy erővel vágnak földhöz, a lábad megsérülhet. "
Gurulásnál, vagyis mae ukeminél, ushiro ukeminél, yoko ukeminél hol koccan össze a térded? A tompításos esést pedig lehet jól is csinálni ha jól megtanítják.
C. Tissiere - Koshi nage
http://www.youtube.com/watch?v=n-FRjEfP94s&feature=related
Szerintem nem esik rosszul az uke bár behúzza a lábát.
"Ezt csakugyan ki is próbálhatod, kérj meg egy judóst, hogy vágjon földhöz egy ippon seoi nagéval (válldobás) teljes erővel, és máris érezni fogod, hogy az aikidós eséstechnika (keresztbetett lábakkal) erre nem a legszerencsésebb. "
Arra nem is, mert judoban teljes erővelvágnak földhöz. Aikidoban pedig átesel a saját súlyodnál fogva és a lendülettől. Ugyhogy Aikidoban tökéletesen megfelel.
Ateszu, a Goshin Jitsu No Kata 110% judo!!!
http://www.youtube.com/watch?v=FTAf1A1MYgw
Meg ez is:
http://www.youtube.com/watch?v=LXentsZ_C_o
Jigoro Kano eredetileg kiválogatta azokat a (dobás- és leszorítás-) technikákat, amelyeket versenyszerűen lehetett gyakorolni, de megtartotta katák formájában a karfeszítéseken, elvezetéseken alapulókat. A hivatalos kodokan judo felöleli az aikido technikák nagy részét is, csak persze a rájuk jellemző sajátos módon végrehajtva!
Sokáig a judosok kata edzése után volt az edzésünk (www.jiudo.hu), így volt alkalmam sokszor rájuk pillantani. Teljesen ugyanazokat csinálják, mint amiket az aikidosok (shiho-nage, ikkyo stb.), csak a mi szemünkkel nézve csúnyácskán, és nem annyira szofisztikáltan. Ennek ellenére sokat lehet tanulni tőlük, mivel a judos végrehajtási mód is egyfajta végrehajtási mód, mégpedig szűk, egyszerű, praktikus, lásd a belinkelt videókat.
Ateszu:
"C. Tissiere - Koshi nage
http://www.youtube.com/watch?v=n-FRjEfP94s&feature=related
Szerintem nem esik rosszul az uke bár behúzza a lábát."
Szerintem pedig ha Tissier sensei rendesen odavágná a földhöz, megsérülne a lába. Pont a koshi nage az, ahol a judo féle esésmód a helyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!