"szeptembertől valószínűleg Katona József edzésére fogok járni, ő legjobb információim szerint hagyományos, jó kis gyilkos aikido-t oktat. "
Szondiii, akkor te valamit nagyon benéztél :D
Olyan, hogy "gyílkos aikido" nemlétezik.
"mi harcművészek azokat a rendszereket ismerjük el, amik hatékonyan használhatók közelharcban. "
Ti harcművészek? :D Amiről te beszélsz az nem harcművészet, hanem közelharc.
"az Aikidos célja a harc kerülése, bár én nem leszek Aikidós, de jobb esetben minden ember közös célja elkerülni a harcot :)"
Ebben van igazság. Az aikido célja azonban nem a harc kerülése, hanem az EGYÜTTMŰKÖDÉS-re való nevelés. Az uke-tori együttműködése. Ez egy együttműködésre alapozott harcművészet. Ez van. Ha tetszik, ha nem. Ha ezt nem tudod megérteni, inkább ne is kezd el!
A kérdezőnek:
Minőségi aikidot pedig sok helyen oktatnak a városban. Olvass utána, alakítsd ki a saját elképzelésedet és ennek megfelelően keress dojot! Ott fogod jólérezni magad ahol azt várod amit kapsz. Sokféleképpen lehet oktatni aikidot, sokféle megközelítésben. Sz*r oktatással én csak ott találkoztam ahol mást akartak belevinni mint ami. Pl. gyílkos technikákat :D
"az aikido elment egy varázslós iránybam ahol már ütni, rúgni sem tanítanak."
Az Aikido Budo. Szamuráj harcművészet. Technikai bázisa azokból az időkből származik amik a csatákban páncélban, karddal, lándzsával a kezükben harcoltak a vitézek. Az Aizu klán szamurájai fejlesztették ki ezeket a technikákat (mármint az aiki technikákat) valamikor az 1600-as években a legenda szerint. Namost elég hülyén vette volna ki magát, ha csatatéren kardját eldobva elkezdett volna valaki rúgásokat meg box gyakorlatokat bemutatni. Igen hamar fej nélkül szaladgált volna tovább. Az aikido gyakorlásakor alkalmazott támadások is azért olyanok amilyenek. Egy páncélt átvágni, átdöfni nem piskóta. Elég nagy lendület és energia kell hozzá. Na ezért nincsenek az Aikidoban cseles rövid ütések, közelről indított támadások, rúgások fejre, ilyesmi.
"persze az igazi varázslat az lenne, amikor egy jól ütő boxolót az aikido-s elpi.csázik, én ilyen helyet keresek."
Aikidosként bármikor elpi...zok egy boxolót, amikor csak szeretnéd. De viszem magammal a bokenemet meg a jomat, ha nem haragszol. Mert az Aikidoban az is van ám! Tudod mit, lehet a boxolónál is :D
Mit értesz pontosan együttműködés alatt?
Amúgy Aczél szóhasználatában a gyilkos = működik az utcán, tehát nem feltétlenül a gyilkolásra / gyilkos szándékra utal (ha jól sejtem). Márton Imre sensei mondta anno, hogy igazán az tud megkegyelmezni, aki ölni is tud.
Aczél azon elvárása, hogy amit harcművészet néven tanulunk, az alkalmazható is legyen, jogos szerintem.
dftg...:
"Mit értesz pontosan együttműködés alatt?"
Uke-tori együttműködést ahogy írtam. Uke-tori együttműködik a technika kivitelezésében. Vagyis együtt működik a dolog. Külön-külön nem. Ha nem hagyod magad vezetni, az életben nem fognak vezetgetni. Ezt gyakorlod Aikido edzésen, ez az Aikido bármit is mondjanak róla. Az Aikido célja nem az utcai önvédekezés, meg az, hogyan tudok lenyomni egy boxolót pl., hanem, hogy egyre jobb legyél a technikák kivitelezésében, hogy összeszedett, harmonikus legyen a mozgásod, hogy folyamatosan fejlődj. Ehhez keményen kell edzeni, sokat gyakorolni. Ezt lehet szeretni. A többi a járulékos rész. A képességek, az intelligencia, a tudatosság fejlődése.
"a gyilkos = működik az utcán"
Na az utcán meg jobb, ha nem a gyilkolászás működik! Hamar korházba lehet kerülni vagy börtönbe a "gyilkolászás"-tól. "Az igazi győzelem a magunk fölött aratott győzelem"
"Márton Imre sensei mondta anno, hogy igazán az tud megkegyelmezni, aki ölni is tud."
Tiszteletem Márton senseinek, de ez egy hülyeség :D A bírókat ezek szerint először hóhértanfolyamra kellene beíratni? Fogalmi zavarosság. Megkegyelmezni a győztes szokott a legyőzöttnek. Az Aikido pedig nem a győzelemről vagy a vereségről szól. Akkor inkább megbocsátás ha már itt tartunk.
"Aczél azon elvárása, hogy amit harcművészet néven tanulunk, az alkalmazható is legyen, jogos szerintem."
Persze. Attól függ mit értesz alkalmazhatóság alatt. Mert az, hogy kapaszkodás nélkül tudok állni a villamoson az is alkalmazhatóság, vagy az, hogy konfliktusok nélkül élem az életemet együttműködve másokkal. Ennek több értelme van mint az utcai verekedésnek. Másrészt a Kyudo, az Iaido, a Kendo, Battodo, Jodo stb. ezek mind harcművészetek. Hol van ezek használatósága a mindennapi életben, netán az utca önvédelemben? Az Aikido a Béke művészete Ueshiba megfogalmazása szerint. Namost, ha békét teremtesz magad körül, akkor alkalmazod az Aikidot. Szerintem.
Sziasztok. Amint a hozzászólások mutatják, olyan az aikido, mint az indiai vakoknak az elefánt... Mindenki máshogyan értelmezi. Én sokat küszködtem ezzel, és most -- hosszú idő után -- úgy érzem, hogy helyreállt a lelki békém, többek között néhány itteni fórumtárs hatására is.
Szóval én is azt keresem az aikidóban, amit Aczél. És most úgy érzem, megtaláltam. Letettem arról, hogy "állatkodós" aikidót tanuljak, mert annak semmi értelme nincs. Egy jó aikidós, aki megértette a technikák helyes végrehajtását, meg tud csinálni egy kote gaeshit teátrális körmozgásokkal éppen úgy, mint nagyon szűk mozgással, pörgés-forgás nélkül. Ezért az olyan teátrális brutalitásban, amit a "Real Aikido" képvisel, nem hiszek. (Nem attól lesz jobb az aikido, hogy állatkodva vágjuk oda a tatamihoz az ukét.)
Most azt csináltam, hogy kerestem egy olyan edzőt, aki nagyon jól érti az aikidót, van reális küzdelmi érzéke és nem mellesleg (hozzám hasonlóan) évekig karatézott. Mellette meg teljes gőzzel nyomom a bokszot. A kettő kombinálásán meg folyamatosan dolgozom.
#10 : Nem gondolom, hogy nagyon sántítana a Takeda Aiki-jutsu. O-sensei is elsősorban a jujutsu technikák alakításával, az agresszív támadó, és veszélyes technikák kigyomlálásával alkotta meg az aikidót ( hozzákeverve ezt - azt, ahogy említetted) - ha jobban megnézzük, ez a harcművészetek evolúciója. A Takeda ryu honlapjáról ( én ezt elfogadom helyesnek, ők tudják, hogy mit és hogyan oktatnak ) a következőt idézném : " A modern AIKIDO az ősi AIKI JUTSU-ból lett kifejlesztve, Ueshiba nagymester által, és a fejlődésének haladási iránya eltért a harcászattól és a mozgás harmóniájánál kötött ki. Sok szakértő visszatért az eredeti Aikijutsu technikákhoz, mert a hatékonyságot keresik, a precíz, halálos, élethű, élet-halál helyzetekből merített, harctérről származó technikákban." Lehet arról vitatkozni, hogy ez most aiki - jutsu, vagy az ősi Daito-ryu ju jutsu, ebben én nem foglalnék állást (különösebben nem is érdekel), a lényeg mindkettőben benne van : hatékonyság, élet - halál helyzet, harctérről származó technikák.
Nem gondolom, hogy egy aikido edzés, azért mert ott nem törik ki a karodat, nem nyomják ki a szemed, és nem passzíroznak bele teljes erővel a tatamiba, ettől már szar lenne. Legfeljebb a te ízlésednek nem felel meg. Ami teljesen természetes, ugye " de gustibus, non est disputandum". Tapasztalatom szerint nagyon sokan vannak, akik pont amiatt szeretik az aikidot, mert tiszteli az ellenfelét, nem okoz neki sérülést ( többek között engem is ez ragadott meg benne) és elsősorban az aikdoka saját fejlődését tartja szem előtt. Aikiboxer jól ragadja meg az indiai vakok és az elefánt példájával : mindenki másképp értelmezi. Ehhez én azt fűzném hozzá : Ha egy kicsit másképp, az nem baj. Az alapelveknek azonban jórészt azonosnak kell lennie, ebben az a véleményem, hogy az Alapító gondolatai az irányadók. Ha ez nem egyezik, nem nagyon beszélhetünk aikidoról. Akkor az valami más.
Nekem igenis sántít, amit a Takeda Ryu Aiki-Jutsu honlap ír, már csak azért is, mert említést sem tesz a Daito Ryu (és ezzel együtt az Aikido) egyik fő eleméről, az Aizu klán titkos harckészletéről az OSHIKI UCHI-ról.
"én ezt elfogadom helyesnek, ők tudják, hogy mit és hogyan oktatnak " Erre akkor most én is egy idézettel felelnék egy jujutsu mester könyvéből:
"Az internetes keresőkbe, ha beírjuk valamelyik harcművészet nevét, láthatjuk, igen sok szervezet létezik ott. Ha bele is olvasunk e stílusok oldalaiba, megtudhatjuk, hogy valamennyien ősi anyagra, családfákra hivatkoznak, melyeket legjobban náluk lehet elsajátítani. Valamiért mindig a mosópor reklámok jutnak az eszembe ilyenkor, amit el kell adni! A tőke már csak ilyen, pénzt akar csinálni - és valahogy sikerül is neki!"
Szóval nem teljesen biztos, hogy amit írnak, az valóan úgy van, főleg, mert ezzel a kettős családfa elmélettel semmilyen más Aikido-s forrásban nem találkoztam.
"Nem gondolom, hogy egy aikido edzés, azért mert ott nem törik ki a karodat, nem nyomják ki a szemed, és nem passzíroznak bele teljes erővel a tatamiba, ettől már szar lenne."
Ezek a technikák pedig pont arra irányulnak, hogy kitörjék az ellenfél karját, kinyomják az ellenfél szemét, és belepasszírozzák a tatamiba. Persze, nem kell megölni a tanulót, de a hatékonyság ismérve, hogy működik, mégpedig úgy, ahogy annak kell. O-sensei tanításai ide-vagy oda, ezek a harcmozdulatok gyilkolásra, élve elfogásra, maradandó sérülések okozására és (ritkán) kínzásra lettek teremtve. Valószínű, hogy Ueshiba (Kano-hoz hasonlóan) eltávolította a legveszélyesebb technikákat, bár szerintem egy kote-gaeshi már önmagában veszélyes. Az O-sensei felfogása érthető, ha figyelembe vesszük, hogy ő Mongóliában, Deguchi testőreként puszta kézzel ölt meg embereket, noha ezek nagyon megtépázták lelki világát. És megint itt az igazság, hogy csak az tudja igazán megóvni az életet, aki azt is tudja hogyan kell kioltani.
"Tapasztalatom szerint nagyon sokan vannak, akik pont amiatt szeretik az aikidot, mert tiszteli az ellenfelét, nem okoz neki sérülést"
Az én tapasztalatom szerint, az ellenfél tisztelete nem abban nyilvánul meg, hogy nem okozunk neki sérülést. De még az "agresszív" jujutsu edzéseken sem gyakoriak a sérülések. A fájdalom már igen. És szerintem igenis vannak olyanok (akinek nem inge, ne vegye magára) akik azért választják az Aikido-t (főleg egy rossz színvonalú oktatást) mert abban az álomban ringatják magukat, hogy izzadtság, sanyargatóan kemény munka, fájdalom, és szenvedés nélkül is harcosokká válhatnak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!