Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Hol oktatnak minőségi aikidót...

Hol oktatnak minőségi aikidót Budapesten?

Figyelt kérdés

2012. aug. 22. 00:47
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯
 91/108 anonim ***** válasza:

aikiboxer:

"Ateszu, a Goshin Jitsu No Kata 110% judo!!! "

Megkülönböztetjük a Judot és a Jiu-dot. A Judo az a versenysport. A Jiu-do pedig a Kodokan Goshin Ryu vagy Kodokan jiu-jutsu (Kano jiu-jutsu). Mindkettőt Jigoro Kano alapította. A Judo a sport, a Kodokan Goshin Ryu az önvédelmi iskola. A Kodokan Goshin Ryu katák azok amik danos szinten megjelennek a Judoban is. Ez így pontos.

"Ennek ellenére sokat lehet tanulni tőlük, mivel a judos végrehajtási mód is egyfajta végrehajtási mód, mégpedig szűk, egyszerű, praktikus, "

Na itt a különbség technikai szinten mert az aikidos végrehajtás nem szűk. Nem zseb-aikidot csinálunk, hanem éppen, hogy kinyit, és széles, nagyívű mozdulatokat.

Waka sensei Mitsuteru Ueshiba:

http://www.youtube.com/watch?v=XLwC4K_9Ylk

http://www.youtube.com/watch?v=8u8uTOr0Ryg&feature=related

"Szerintem pedig ha Tissier sensei rendesen odavágná a földhöz, megsérülne a lába. Pont a koshi nage az, ahol a judo féle esésmód a helyes."

Hol? A Judoban. Aikidoban nem vágjuk oda a másikat, hanem hagyjuk, hogy essen vagy guruljon. Szoktuk edzésen (nem kyus szinten), hogy beleb*sszuk egymást a tatamiba teljes erővel. Szeretem, mert egy marha nagy sokk a szervezet számára. Mintha teljes erővel megütnének Oyama (kyokushinkai) edzett úgy, hogy farönköt ejtegetett magára. Ez is valami hasonló. Még soha nem sérültem meg emiatt. Az a titok, hogy teljesen el kell lazítanod magad dobáskor. A judosok pedig nem lazítanak (javíts ki, ha tévedek) hanem éppen megfeszítik magukat. és tompítanak. Waka sensei belinkelt első videoján láthatsz egy rossz esést. Asszem el is tört az uke karja.

2012. szept. 1. 11:16
 92/108 aikiboxer ***** válasza:

"Megkülönböztetjük a Judot és a Jiu-dot. A Judo az a versenysport. A Jiu-do pedig a Kodokan Goshin Ryu vagy Kodokan jiu-jutsu (Kano jiu-jutsu). [...] Ez így pontos."

Csak félig pontos így. A judo kata az 100% judo, és judonak hívják!!! A "jiudo" az csak egy marketing név, amelyet a Simon Misiék használnak -- de amit csinálnak, az judo. A többi judosok nem hívják a judo katákat "jiudonak", csak judo katának. És rendszeresen gyakorolják őket kata szemináriumon.

Ezért is hívják így már a videók címében is: Kodokan Judo Kata. És nem "jiudo". Nem akarom tovább ragozni. A lényeg, hogy a Kano-féle judo jóval színesebb, gazdagabb, mint amit a versenyjudo tartalmaz. (Nem is tudják rendesen még a fekete övesek sem.)

2012. szept. 1. 11:32
 93/108 aikiboxer ***** válasza:

"Na itt a különbség technikai szinten mert az aikidos végrehajtás nem szűk. Nem zseb-aikidot csinálunk, hanem éppen, hogy kinyit, és széles, nagyívű mozdulatokat."

Én mindegyiket gyakorlom: szélesen, nagyívűen, utána egyre szűkebben, végül judosan. De szerintem ezt Te is ugyanígy gyakorlod és ugyanígy végre tudod őket hajtani; feltételezem, hogy fokozatodnál fogva sokkal jobban is, mint én. Mindig csak annyit csinálok, amennyit az adott hely, edző és edzőpartner megenged, nem szoktam reniteskedni, de szerencsére mindig akad kísérletező kedvű edzéspartner (persze dan fokozat fölött érdemes ezzel játszani). :))

Ha már dicsérjük az aikido variábilitását, akkor pont azt a rugalmasságot engedjük meg, hogy pl. egy kote gaeshit végre lehet hajtani ujjtöréssel, csuklótöréssel, és csak alkarral is judos módon, továbbá hatalmas tenkannal, szűk tenkannal és gyakorlatilag tenkan nélkül is ráfordulással, és mégis kote gaeshi marad.

Kísérletező kedvemet sajnos csak növeli, hogy legalább 3 szövetségben és 5 dojoban megfordultam (egy kivételével a váltások nem önszántamból történtek...), olyan régóta 3 kyus vagyok, hogy akikkel együtt vizsgáztam anno 3 kyura azok már mind egy-két danosak, és még most is átélem azt, hogy amiért megdicsértek fél éve, azt most hibának mondják, így a legtöbb technikát megtanultam előre lépve, oldalra lépve, hátra lépve, tenkannal, tenkan nélkül, kezet föl, kezet le, ellenállással, ellenállás nélkül stb. stb. :))) Komolyan már ott tartok, hogy a 2. kyus vizsgára nem azért kell készülnöm, hogy a technikát meg tudjam csinálni, hanem azért, hogy éppen abban a szövetségben szerintük hogy kell csinálni... :)))

2012. szept. 1. 11:42
 94/108 aikiboxer ***** válasza:
Ui: mielőtt a váltások oka félreérthető lenne: sajnos áldozata vagyok a szövetségek széthullásának, mesterek marakodásának és elvándorlásának... és nem csak én, hanem az egész dojo. De ezzel sokan vannak így, sajnos.
2012. szept. 1. 11:56
 95/108 anonim ***** válasza:

aikiboxer:

"Csak félig pontos így. A judo kata az 100% judo, és judonak hívják!!! A "jiudo" az csak egy marketing név, amelyet a Simon Misiék használnak -- de amit csinálnak, az judo. A többi judosok nem hívják a judo katákat "jiudonak", csak judo katának. És rendszeresen gyakorolják őket kata szemináriumon. "

Lehet te ezt jobban tudod, meg az is lehet, hogy ugyanarról beszélünk. Azt olvastam, hogy a Kodokan Goshin Ryu az az önvédelem és önálló, a katák pedig ahogy te is írod része a Judonak is. Ezzel én nem foglalkoztam, csak a verseny judoval.

"Kísérletező kedvemet sajnos csak növeli, hogy legalább 3 szövetségben és 5 dojoban megfordultam (egy kivételével a váltások nem önszántamból történtek...), olyan régóta 3 kyus vagyok, hogy akikkel együtt vizsgáztam anno 3 kyura azok már mind egy-két danosak, és még most is átélem azt, hogy amiért megdicsértek fél éve, azt most hibának mondják, ..."

Ismerős :) A sok úton való járás nem visz előrefelé. Most hol edzel? Anno Kobayashit kezdtem (tudatosan választottam azt) és most is az vagyok. Közben évekig máshol gyakoroltam (szintén kényszerből, elköltözés miatt), az is jó volt de visszataláltam. Másik szövetségben is edzem, két helyre járok, pont az eltérő megközelítési mód miatt, de ez a fő csapásirány. Kiegészítik egymást. Csak nem szabad keverni a különböző utakat. Tudat alatt úgyis beépül és gazdagítja az Aikidodat. Az, hogy hol, hogyan kérik mi a helyes, az pedig ahogy már volt róla szó, csupán formai megfelelőség. Értelmezés. Vizsgára azt kell tudni amit kérnek. De ez nem segíti az elmélyedést. Akkor tudsz elmélyedni és igazán jó lenni, ha kiválasztasz egyet és következetesen azt csinálod akármit mondanak mások. Amikor már biztos a tudásod, akkor lehet beépíteni mást is. A jó megközelítés szerintem az, hogy igen, mások máshogy csinálják, jó az is, csak a mi stílusunkban nem használjuk. Mi nem használjuk pl. a vizszintes elvezetést, csak a függőlegeset, föntröl le és lentől fel. Miért? Kobayashi sensei azt mondja azért mert O-sensei is így csinálta. Pedig Tamura sensei mutatta vizszintesen is, és Nishio senseinél is láttam. Jó az is, csak mi nem csináljuk, nem azért mert nem jó, azért mert minden nem fér bele. Ez van.

2012. szept. 1. 12:20
 96/108 anonim ***** válasza:

aikiboxer:

"Ui: mielőtt a váltások oka félreérthető lenne: sajnos áldozata vagyok a szövetségek széthullásának, mesterek marakodásának és elvándorlásának... és nem csak én, hanem az egész dojo. De ezzel sokan vannak így, sajnos."

Sajnos ez negatív reklám, de ez van. Tamura vonalon régen sem volt ideális a helyzet, megtapasztaltam. Én nem is értem miért van ez. Volt ezévben egy ökomenikus edzőtábor, ahol a különböző stílusok békés egymásratalálásban edzettek. Ezt a szellemet kellen továbbvinni. Itt is megmutatkozik az ami a rögeszmém: Az Aikido együttműködés, nem harc. A mi szövetségünkben is vannak egyéni szemléletek, az enyém sem mindennapi :D, személyiségfüggő megközelítések, hangsúlyeltolódások, de egy mederben folydogálunk. Elég nagy a szakmai kontroll.

Na, jó, nem reklámozom magunkat, mert lehet, hogy valakinek meg éppen ez nem tetszik. Az egyéniség kibontakoztatásának korlátozása. Dehát ez budo, japán harcművészet, ahol a kiálló szegeket beverik :D

2012. szept. 1. 12:41
 97/108 aikiboxer ***** válasza:
Most Kobayashi + Nishio, úgyhogy akár még edzhettünk is együtt. :)
2012. szept. 1. 12:48
 98/108 dftgsgvghgev ***** válasza:
*85 Lehet. Őszintén szólva, erről pont nem tudom megmondani, pontosabban nem áltatom magam avval, hogy meg tudom mondani. "Belülről" könnyebb lenne megítélni.
2012. szept. 1. 13:03
 99/108 anonim ***** válasza:
100%

Az első aikidos könyv amit elovastam a Westbrook-Ratti féle Aikido és a dinamikus gömb volt. Ebből alakítottam ki a magam aikidos prekoncepcióját. Sok dodzsot megnéztem, kipróbáltam Budapesten, de az első amire azt mondtam, hogy igen, ez az amit kerestem az egy Kobayashi dodzso volt. Akkor még nem tudtam persze, mi az, hogy Kobayashi Aikido és MKDE, csak megtetszett a technikák végrehajtásának dinamizmusa, a körkörös mozdulatok, a lendület. Kobayashi sensei technikái Ueshibáéhoz és méginkább fia, Kisshomaruéhoz nagyon közelálló, ami tulajdonképpen a mai Aikikai Aikidot jellemzi, tehát a nagykörös, dinamikus mozdulatok, amit A Doshu Moriteru és Wakasensei Mitsuteru is csinál. Kobayashi sensei aikido megközelítése nagyon "hétköznapi". A Kobayashi Aikidoban nincsenek varázstechnikák, nincs ki-áramoltatás és nincs elméleti oktatás a harmóniáról. Alapvetően nagyon kevés magyarázattal oktatunk, nem értelmezzük a technikákat, ellenben van sok variáció és sok-sok gyakorlás. A fegyveres gyakorlatok szerves része a gyakorlásnak, Kobayashi sensei Saito Morihiro sensei teljes fegyveres rendszerét oktatja. Ezt máshol nem oktatják, még a Hombuban sem, csak egyes részeit.

A Kobayashi dodzsók hálózata tagja az Aikikainak, Dan-diplomái hivatalos Aikikai diplomák. Egy professzionális módon felépített világhálózat, professzionális oktatókkal, aminek együttműködő tagja a Magyar Kobayashi Dojok Egyesülete is. Évente háromszor van edzőtáborunk, évi két alkalommal lehet dan-vizsgázni tavasszal Masuda sensei edzőtáborában és a nyári Kobayashi sensei fia Hiroaki sensei vezette edzőtáborban. Budapesten több Kobayshi dodzso is működik, Szabó Balázs (5 dan) sensei (vezető oktató, az MKDE elnöke) dodzsoja a Somogyi Béla u. 13 sz. alatt (JDSE) van. A Kobayashi dodzsok mindig kis létszámú dodzsók mert így biztosítható a minőségi személyre szóló oktatás. Edzéseinkre a barátságos légkör jellemző, dodzsoink jó kapcsolatban vannak egymással, aikidokáink szivesen látogatják egymás dodzsoit.

Bővebben az MKDE-ről és a Kobayashi dojokról Aikido Mori Dojo [link]

Remélem segitettem :)

2012. szept. 2. 21:14
 100/108 anonim ***** válasza:
52%

100!

Ateszu meg egy aiki-troll :D

2012. szept. 2. 22:10
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!