Miért panaszkodnak a szegények az egykulcsos SZJA miatt?
Szerintem meg igazságos, én 3x annyit keresek, akkor 3x annyit adózom (mínusz gyerekkedvezmény)
Lehetne fix összegű adó is: mindenki 100 ezer forint SZJA-t fizet meg 50 ezer forint járulékot. Jövedelemtől függetlenül. Nekem az jobb lenne.
Sőt, olyat is lehetne, hogy tarkón lövünk mindenkit, aki nem keres legalább nettó 200-at! De nagy ötlet lenne!
Persze a lipsik most mindjárt károgásba kezdenek!
Valóban vicces, amikor Apósom befizet éves szinten kb 30 millió adót, aztán a proli neki mondja, hogy adózzon többet, mert nem tud megélni a segélyből.
Ehhez pofa kell.
Egyik végletből ezt úgy nézik, hogy "megint a szegények seggét nyalják", másik végletből pedig azt, hogy a gazdagok fösvények.
Én a progresszív adózást támogatom, egyrészt mert közgazdaságot tanulok, és úgy értékeltem, hogy annak több haszna van, másrészt pedig nem tartom pofátlanságnak azt az elvet, hogy mindenki képessége szerint tegyen a közösbe.
A szegények talán inkább érzik, mint tudják, hogy igazságtalan.
Nem tudom, hogy a mindenkori kormány az éves adóbevételt hogyan tervezi , de érzésem szerint nem az van, hogy a hasára ütve mond adókulcsot, több sáv esetén -kulcsokat, és ennek eredményeképpen majd lesz valamennyi adóbevétel, hanem meghatározza, mennyi legyen az adóbevétel, és ebből számítja az ismert illetve becsülhető adatok alapján az adókulcsot, -kulcsokat.
Namármost, ha a tervezett adóbevételt (A) fixálják, nyilvánvaló, hogy ha magasabb jövedelműek kevesebbet adóznak, akkor a kisebb jövedelműeknek többet kell adózni, hogy az összeg A legyen. Talán ezért sérelmezik a szegények, hogy az adózás nem több kulcsos, nem progresszív.
Két észrevétel :
- A minimálbéresek jelentős része zsebbe kapja a fizetése egy részét tehát adóelkerülő. Sokam mások az utolsó fillér után is adóznak az egykulcsossal, és lehet hogy többet mint a minimálbéres bruttója.
- A magas ÁFÁ-n és jövedéki adón keresztül a kormány két dolgot ér el.
1. Azok is fizetnek adót a benzinkúton és a tescoban akik elcsalják az SZJA-t.
2. Aki többet fogyaszt többet adózik. Aki többet keres többet fogyaszt. Azt meg ne irigyeljük senkitől, hogy képes többet keresni.
"Talán mert ha valaki 138 ezret keres (bruttó minimálbér), az jobban megérzi ha elveszik a fizetése 15%-át, mintha valaki mondjuk egymilliót keres."
Ez mondjuk ponthogy fordítva igaz. Igazából minimálbérnél ha kapsz egy 15% al többet vagy kevesebbet alig érzed meg mert annyira csekély összeg. Ami azért 1 millió forintos keresetnél 150 ezer forintot jelent ami azért jelentős összegnek mondható (egy havi megélhetés)
#9: Hát, ha épphogy kijössz a hónap végén, akkor nem mindegy, hogy 15-20 ezer forinttal több van a zsebedben vagy nem. Egy egymilliót keresőnek pedig olyan szempontból mindegy hogy egymillió, 850 ezer vagy mondjuk 700 ezer marad a zsebében, hogy nem lesznek megélhetési gondjai, max. nem háromszor megy egy évben nyaralni, csak kétszer, na bumm.
Az állam egyik funkciója a redisztribúció (javak újraelosztása). És nem a gazdagokat kell még gazdagabbá tennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!