Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szóltok Jókai véleményéhez...

Mit szóltok Jókai véleményéhez a finnugor-elmélettel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

[link]

Nem 100% biztos, hogy tényleg ezt mondta de valószínűnek tűnik.

Jókai Mór ugyanis élesen bírálta a finnugor nyelvelméletet, sokszor a regényei szereplőivel mondatta el saját gondolatait a finnugor-elmélet tévességét illetően.

Bővebben:

[link]

De nem csak ő volt hazánk kiemelkedő alakjai közül akik nagyon nem értettek egyet a finnugor-elmélettel.

Többek közt Vörösmarty, Berzsenyi, Kölcsey és Vámbéry Ármin sem hittek a finnugrizmuban. A XIX. században még egyértelmű volt, hogy ez az elmélet téves.

Csak a XIX. század végétől kezdett elterjedni ez az elmélet.

[link]

De szerencsére napjainkban is egyre többen jönnek rá, hogy ez tévedés.

2016. jan. 21. 19:14
1 2 3 4 5 6 7
 51/61 anonim ***** válasza:
21%

'Melyik pátriát szolgálod a lejárató turanizmus propagandáddal? Szlovák Román vagy Szerb hazát?'

Wzóval melyik kisantant országnak vagy szolgája? Ahogy lejáratták európában Trianonkor Magyarországot a turni türk mesékkel, ti most ugyanezt teszitek V. hadoszlopként,

2016. febr. 10. 20:55
 52/61 anonim ***** válasza:
0%
Arany János se értett egyet vele. De a felsoroltak közül egyikük se volt nyelvész. Egy nyugdíjas orvos is beleokoskodhat, az se lesz jobb. Le a kalappal pl. Arany János előtt, de tudtad h aranynak nem volt érettségije se? Ezt mindig nagyon szégyellte, pláne h akadémiai tag lett ennek dacára. Nem volt nyelvész. És a 19. sz.-ban éltek. Arisztotelész meg azt hitte, hogy a föld lapos. (Most csak mondtam valamit, lehet, hogy nem így volt.)
2016. márc. 31. 21:56
 53/61 Pro Patria ***** válasza:

Arisztotelész.... Értem, hogy hozzátetted, csak hasraütésszerű példa volt, de ha már példát hozol, legyél már egy picit igényesebb. Ilyen szarvashibát beírni még emellett sem lehet.

Az ókori hellének nem csupán a Föld geoid alakjával voltak tisztában, de az akkori viszonyok közötti lehetőségek ellenére, Eratoszthenész például gyakorlatilag hajszálnyi eltéréssel felbecsülte a bolygó kerületét(!) is, amire másfél évezreddel később sem volt képes az utókor.

U.i.: Ez csak zárójeles megjegyzés fentebb, mert a lényeg nem is ezen van. A vitában itt már alaposan ki lett tárgyalva, miért hibás érvelés _egyébként_ az általad is használt, de ehhez a hozzászólások visszaolvasása szükséges.

2016. ápr. 1. 23:25
 54/61 anonim ***** válasza:
Igen, tudtam, hogy megkapom a választ az ógörögök ismereteiről, és magam is tisztában vagyok vele. Sőt, a Föld-Hold távolságot is kiszámolták. Azért írtam Arisztotelészt, mert egy tőlünk időben és minden tekintetben nagyon távoli, de ismert alakot akartam írni, hogy ne lehessen már ide is belekeverni a politikát. Tudom egyébként, hogy nem állja meg a helyét, de mivel azt írtam, hasra ütöttem, akkor sem lenne jogos az érvelésed, hiszen írtam, hogy csak egy példa. Először Galileit akartam írni, hogy visszavonta a tanait, de arra jött volna az, hogy csak kényszerből tette. Mindegy, nagyok is tévednek, ez a lényeg.
2016. ápr. 2. 10:17
 55/61 anonim ***** válasza:
Meg ha te pontoztál le, rólad is elmond valamit, hogy valaminek a nagy részével egyetértesz, csak az utolsó sor hibás, és lepontozod.
2016. ápr. 2. 10:18
 56/61 Pro Patria ***** válasza:

"Tudom egyébként, hogy nem állja meg a helyét, de mivel azt írtam, hasra ütöttem, akkor sem lenne jogos az érvelésed, hiszen írtam, hogy csak egy példa."

- Én pedig erre írtam, hogy ez még emellett is nagyon fals érv, nem pusztán kicsi hézagokkal, de sehogy sem igaz, és így pedig nem használható. Még "játszásiból" sem, mert túlzottan elüt a tényszerűségtől. Történelmi valótlansággal nem lehet alátámasztani valamit.

Lehet például mondani, hogy Napóleon francia hegemóniát helyezett az egész kontinensre, ami kiigazításokra szorul, hiszen sok állam esetében csak szövetségi státuszról beszélhetünk, kevés volt a ténylegesen saját körökből származó személy trónrahelyezése, mint az itáliai vagy lengyelországi részeken, és mégkevesebb a valósan a Francia Császárságba olvasztott terület. De a példa még nem torzít alapjaiban.

A te általad használt viszont tényszerűen nem igaz.

"Meg ha te pontoztál le, rólad is elmond valamit, hogy valaminek a nagy részével egyetértesz, csak az utolsó sor hibás, és lepontozod."

- Nagyon ritkán pontozok, amikor teszem, akkor azt valamilyen kiugróan igazságtalan értékelés ellensúlyozására teszem csak meg. A te válaszodat nem pontoztam, és ha így is lenne, több értékelés együttesen adódik össze ahhoz, hogy százalék kerülhessen rá.

Rólad viszont az mond el sokat, hogy úgy szólsz hozzá egy kérdéshez - egy egyébként már kitárgyalt érvvel -, hogy az azt megelőző hozzászólások elolvasásához már nem veszed a fáradtságot.

2016. ápr. 2. 17:03
 57/61 anonim ***** válasza:

Rendben, elfogadom, hogy rossz volt a példa.

Igen, valóban nem olvastam el, de sok ilyen kérdést láttam, és megmondom őszintén általában az ellen és mellette szóló érvek se túl változatosak.

2016. ápr. 3. 23:38
 58/61 anonim ***** válasza:
És igen, ebbe végül is az enyém is beleszámít.
2016. ápr. 3. 23:38
 59/61 Pro Patria ***** válasza:
Ritka, ha valaki elnézést kér. Tartsd meg ezt az erényedet. Köszönöm.
2016. ápr. 4. 00:27
 60/61 anonim ***** válasza:
Te meg azt, hogy nem élsz vissza vele.
2016. ápr. 5. 01:23
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!