Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szóltok Jókai véleményéhez...

Mit szóltok Jókai véleményéhez a finnugor-elmélettel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

[link]

Nem 100% biztos, hogy tényleg ezt mondta de valószínűnek tűnik.

Jókai Mór ugyanis élesen bírálta a finnugor nyelvelméletet, sokszor a regényei szereplőivel mondatta el saját gondolatait a finnugor-elmélet tévességét illetően.

Bővebben:

[link]

De nem csak ő volt hazánk kiemelkedő alakjai közül akik nagyon nem értettek egyet a finnugor-elmélettel.

Többek közt Vörösmarty, Berzsenyi, Kölcsey és Vámbéry Ármin sem hittek a finnugrizmuban. A XIX. században még egyértelmű volt, hogy ez az elmélet téves.

Csak a XIX. század végétől kezdett elterjedni ez az elmélet.

[link]

De szerencsére napjainkban is egyre többen jönnek rá, hogy ez tévedés.

2016. jan. 21. 19:14
1 2 3 4 5 6 7
 21/61 anonim ***** válasza:
56%
Nevetséges, hogy a 21. században még van aki szerint habsburg kitaláció a finn-ugorizmus xd Még a törökök is rokon nyelvként kezelik a finn-ugor nyelveket és nem tagadják, hogy a magyar oda tartozna. A finnek is tisztában vannak vele, hogy a magyar a finnek közelebbi rokon nyelve mint a töröknek. Utána kéne nézni, hogy pl milyen hasonlóságok vannak mondjuk a svéd és angol között aztán megvizsgálni a finnt és a magyart. Rájöhet aki elég értelmes, hogy nagyon sok hasonlóság van. Az is vicces, hogy csak pont nálunk próbálnak egyesek okoskodni. Egyike vagyunk azon népeknek akiknek nincsenek közeli nyelv rokonai. Fogalmunk sincs milyen, ha egy finn beszél egy észttel, egy német egy hollandal a saját anyanyelvükön. Egy olyan nép ami nem érti mit is jelent a nyelv rokonság nehogy már az akarjon okoskodni. Pláne úgy hogy a többség alfahír meg hasonló "hiteles" oldalakról informálódik. Még a Horthy korszakban is a finneket tartották elsősorban rokonnak, nem a törököket. Érdekes, hogy amióta felbukkant a Jobbik azóta a magyarból hirtelen török lett. Nyilván semmi politikai indíttatás nincs benne, ugye? csak a szín tiszta valóság, hisz a Jobbik sosem hazudna.
2016. jan. 22. 11:00
 22/61 anonim ***** válasza:
50%
11:00: így van, ez a 41 %-os válaszoló igen nagy mellénnyel van, és rendesen fel is pontozták a hasonszőrű haverjai a válaszait, pedig mit mondott valójában? Semmit. Én speciel jártam egyetemre, tanultam nyelvészetet, és ott elég rendesen elmagyarázták, hogy a finnugor NYLEVrokonság elmélete milyen bizonyítékokon alapul. Jóllehet nem vagyok nyelvész, mert az irodalomtudományra szakosodtam, de képes vagyok elhinni, hogy a tanáraim értenek a dologhoz, és nem kiáltom ki magam az alfahir, a hidfo meg hasonlóan remek oldalak zagyvaságai alapján szakértőnek, illetve kezdem el hirdetni a török-magyar, meg a magyar-sumér rokonságot. Mert igen kevés rálátásom van a témára, és nem vagyok a szakértője. Alighanem 41 %-os, meg a kérdező is így van ezzel, meg az a sok szerencsétlen, akiknek lövése sincs a nyelvészethez, de azért bőszen osztják az észt.
2016. jan. 22. 11:25
 23/61 anonim ***** válasza:
46%

Ilyenkor komolyan nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek?

Egyszerűen szánalmas, hogy mindenhova oda kell keverni azt a k***a politikát.

"Úúú, nem hisz a finn-magyar nyelvrokonságban, akkor ő náci, jobbikos, Hortista magyarkodó!!"

"Igen, te meg Habsburg-nyaló, libsi,bolsi, komcsi k*cs*g."

Ez aztán érdemi vita, amely előbbre viszi a dolgot. De azt, hogy ténylegesen, politikai elfogultság nélkül megnézzük a másik álláspontját "Na azt már nem! Akkor én is hungarista/jobbikos/libsi/maszopos leszek, vagy azt mondják majd rám".

Isten őrizz a másikat meghallgatni! Attól meg még inkább, hogy "Te is magyar, én is magyar, akkor most gyere, üljünk le és sértődés és politika nélkül, próbáljuk meg megnézni, honnan jöttünk. Mondd mid van én is elmondom nekem mim van és innentől együtt kutatunk és zárjuk ki a hibás lehetőségeket".

Inkább üvöltünk teli torokból és majd ha a másik megunja, akkor nekünk lesz igazunk. Hurrá!

Áruljátok már el, milyen érzés a politikától megvakulni?

2016. jan. 22. 11:59
 24/61 Pro Patria ***** válasza:
100%

"Én speciel jártam egyetemre, tanultam nyelvészetet, és ott elég rendesen elmagyarázták, hogy a finnugor NYLEVrokonság elmélete milyen bizonyítékokon alapul."

- Elkeserítő, hogy olyanokat engednek egyetemre, ráadásul nyelvészetet tanulni, akiknek egy néhánysoros hozzászólás nyelvi értelmezése sem megoldható probléma. A nyelvrokonság létét ugyanis kifejezetten nem vitattam. Odáig talán már nem jutottál el az olvasásban?

"Jóllehet nem vagyok nyelvész, mert az irodalomtudományra szakosodtam, de képes vagyok elhinni, hogy a tanáraim értenek a dologhoz, és nem kiáltom ki magam az alfahir, a hidfo meg hasonlóan remek oldalak zagyvaságai alapján szakértőnek, illetve kezdem el hirdetni a török-magyar, meg a magyar-sumér rokonságot."

- Az alfahírezés a legegyszerűbb módja annak, hogy a szavaimat érdemi reakció nélkül hagyva, a személyemet dehonesztáld. Életemben talán egy alfahíres cikket nem olvastam, ha valamikor esetleg mégis, biztosan nem ebben a témában. Éppen erre utaltam, amikor arról szóltam, hogy a magyarok türk származását "jobbikos zagyvaságnak" minősítve eleve elutasítja a magát "haladó európai értelmiségnek" tartó, és erre az imidzsre kínosan ügyelő személy.

A türk eredettel kapcsolatban nem cikkekre, vagy megmondóblogok közléseire támaszkodok, hanem egy saját magam által készített, forrásjegyzékelt, a különböző kutatási felületeket eredményeit összeegyeztető tanulmányomra.

"Alighanem 41 %-os, meg a kérdező is így van ezzel, meg az a sok szerencsétlen, akiknek lövése sincs a nyelvészethez, de azért bőszen osztják az észt."

- Elcsépeltségig idézett, de erre most nagyon ideillő László Gyula egy mondata, akinek nevéhez bár ugyan szinte kizárólag a kettős honfoglalás elméletét köti a közgondolkodás (ami elméletet én egyébként nem tartok helyesnek), a munkássága viszont messze nem ennyiből állt:

"Egyik nyelvész bírálóm megrótt, hogy nyelvészkedek. Az a válaszom, hogy nem én nyelvészkedek, ők történészkednek."

A különböző kutatási ágak közül, az írott források, néprajz, genetika, nyelvészet, ez utóbbi a legképlékenyebb, és éppen ezért a legbizonytalanabb kiindulási pont. A középkorban nem csupán a nyelv formálódott, de teljes nyelvcserék is történtek, a középkor embere ugyanis nem kötődött érzelmileg a nyelvéhez, mint a mai gondolkodás, funkcionális eszközként tekintett rá. A bolgárok - nem vitatott - türk származása sem lenne evidens a mai szláv nyelvükből, és az írek, skótok eredetével kapcsolatban is tévútra jutnánk, ha az angol nyelvhasználatból következtetnék rá (ez utóbbiak jóval rövidebb ideje asszimilálódnak, mégis alig lelhető fel az eredeti nyelvük ma már, ráadásul a mai modern időkre megmenthető az a teljes kihalástól, a középkorban ez nem így történt).

A néprajz és a kulturális kapcsolat meggyőzőbb, mert az tett néppé egy népet ezekben az időkben, az azonosságtudatot a közös szokások adták - és ehhez, mint identitáshoz, ragaszkodtak is. A középkorban az összmagyarokból kiszakadt csángók például még nem jutottak el a nyelvük iránti érzelmi kapcsolathoz, ami később alakult ki, és a középkori gondolkodásmódot őrizték meg - így mai lélekszámukat nem a nyelvükből tudjuk felbecsülni, hanem kulturális eltérések alapján, legfőképpen a katolikus hitük tartásában a többségi román hitélet mellett, nyelvileg csak néhánylelkes, elszigetelt falvakban fedezhetőek fel a mai Moldvában.

Ha a néprajzkutatást össze tudjuk egyeztetni a genetikai kutatások eredményeivel, és ezek egybehangzóak az írott forrásokkal - külföldiekkel és hazaiakkal, forráskritika használata mellett -, az megbízható alapot ad a származásra. Ezek pedig Közép-Ázsiában elhelyezett, türk eredetet mutatnak ki, kulturálisan is, genetikailag is.

Ebben semmilyen politikai kérdés nem motivál, az igazsághoz kötöm magamat, nem személyes szubjektumhoz, semmin nem változtat sem ez, sem ennek ellenkezője számomra, azért jelentem ki, mert ez képviseli a valóságot.

2016. jan. 22. 13:05
 25/61 anonim ***** válasza:
100%
13:05: Pro Patria, bocs, ha nem voltam egyértelmű, nem rád gondoltam, hanem a másik 41 %-osra.
2016. jan. 22. 16:09
 26/61 anonim ***** válasza:
14%
Én azt nem értem, hogy egyeseknek (nem a kutatókra gondolok) miért nem tökmindegy, hogy most több ezer évvel ezelőtt kik voltak az őseink (vagyis jó eséllyel nem voltak, mert a legtöbb magyar ember vérvonala nem vezethető vissza a honfoglalás koráig vagy az azelőtti időkig), a finnugorok vagy mások. Számít ez ma egyáltalán valamit? Hozzátesz valamit az életünkhöz ez az információ?
2016. jan. 22. 16:16
 27/61 Pro Patria ***** válasza:
95%

"Pro Patria, bocs, ha nem voltam egyértelmű, nem rád gondoltam, hanem a másik 41 %-osra."

- Félreértettem, bocsánat.

Kedves 16:16-os!

"Én azt nem értem, hogy egyeseknek (nem a kutatókra gondolok) miért nem tökmindegy, hogy most több ezer évvel ezelőtt kik voltak az őseink"

- Annak ismerete, hogy honnan eredünk, fontos pontja a kultúránknak. Az viszont, hogy ebbe politikát kevernek, mindkét oldalról, tényleg hiba.

2016. jan. 22. 23:27
 28/61 anonim ***** válasza:
28%
JElenleg nincs egyetlen egy olyan genetikai kutatás, ami a török népekkel való rokonságot támasztaná alá. Lehet hogy ez pár neo - kun tudattal rendelkező kunsági kvázi-kisebbséginek nem tetszik. A magyarok az osztákoktól csehektől horvátoktól bajoroktól szlovéánoktól alig megkülönböztethetőek genetikai értelemben.
2016. febr. 6. 10:13
 29/61 Pro Patria ***** válasza:
82%

"JElenleg nincs egyetlen egy olyan genetikai kutatás, ami a török népekkel való rokonságot támasztaná alá."

- Na ennek azért olvass utána egy kicsit bővebben. És ne egy nyestre hagyatkozz, ami egyetlen mondatban kijelenti, hogy nincs, hanem célforrásból tájékozódj, kutatási eredményeket olvasgatva. Nem kell ehhez szittya-sumér blogokig elbóklászni.

Az, hogy nem sokban különbözünk a térség genetikájától - tényszerű, hiszen a térségbe tartozunk -, nem jelenti azt, hogy az "a nem sok" ne adna alapot az időben visszavezetett elhelyezésünkre.

2016. febr. 6. 16:38
 30/61 anonim ***** válasza:
17%

Utána olvashatok, de én csak kutatólaboratóriumok, egyetemek publikációit fogadom el forrásként. Tudom hogy egyszerű tanulatlan ember vagy (pl: proletár szakmunkás) és a tanulatlanság mindig megyágyaz a tudatlanság vámszedőinek: a képzettség nélküli önjelölt táltos tudósok turáni mesekönyv irodalmának.

A török népek közép-ázsiában félig fehér kukázusi, félig mongoloid népek. A genetikai távolság a mongoloid népektől olyan hatalmas mint a negroid afrikai törzsektől.

2016. febr. 6. 18:47
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!