Megéri kiköltözni külföldre? Azért kérdem mert ha 2026-ban a Fidesz nyer akkor mindenképp kiköltözök.
"attól függ hova... nyilván van jobb hely magyarországnál, de vannak rosszabbak is. Europába rosszabbak között vagyunk, de a világba középmezőnybe."
A világban mérve a jobbak között vagyunk.
Csak hogy kapj egy normális választ is
Milyen végzettséged van? Milyen nyelveket beszélsz? Milyen fizetésed van jelenleg?
Ha valaki otthon is jól keres, és kijön mondjuk Ausztriába minimálbért keresni, és a kényelmes irodai munkáját teszem azt vendéglátásra cseréli, akkor nem biztos, hogy megéri.
Ha otthon hónapról hónapra élsz, akkor itt az itteni minimálbér is olyan lesz, hogy csak győzd elkölteni, különösen mert van 13 és 14 havi fizetés is.
Nyelvtudás nélkül nagyon nehéz az első időszak, én azt tanácsolnám, hogy ha 2026 a cél, és a választáson múlik, elköltözöl e, tanulj nyelvet abban a 1,5 évben.
Mégha úgy is alakul, hogy mégsem jössz el, akkoris beszélsz egy plusz nyelvet, ami mindig hasznodra lesz, nem vesztesz vele semmit.
Az egészségügy sokkal jobb kb bárhol, mint otthon, én az osztrák eü rendszerről tudok nyilatkozni, itt is kell időnként magánba menni, ha valamit azonnal akarsz, de alapvetően jó az állami eü is, ha meg muszáj, a magánt is könnyebben kifizeted, mint otthon. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, mindenképp megéri kiköltözni, én rettegtem otthon, hogy mikor lesz egy problémám, ami miatt kórházba kerülök, és meghalok mondjuk kórházi fertőzésben..
Az se mindegy, kivel jönnél. Egyedül is megoldható, viszont akkor mindenképp jól kell valamilyen nyelvet beszélj, hogy ne érezd magad teljesen elizoláltnak. Egyébként ha túlvagy az első pár hónapon, még minimálbéres fizuból is haza lehet menni legalább havonta rokonokat, barátokat látogatni, de a hónap többi napját teljesen egyedül tölteni baromira nem egyszerű.
Nem tudom az élethelyzeted, de sokkal könnyebb családdal, párral, sőt, akár egy hasonló tervekkel rendelkező baráttal kiköltözni, akivel tudjátok egymást támogatni. Plusz sokkal olcsóbb is kivenni mondjuk ketten egy két hálós lakást, mint egyedül egy stúdiót.
A legnagyobb nehézség a kezdetekben egyébként az, hogy a munkához kell a lakcím, a lakáshoz kell a 3 havi bérpapír.
Ha van félretett pénzed, és egy kis szerencséd, ez is egy áthidalható probléma, de akár elmehetsz munkaközvetítővel is, teszem azt hotel munkára, ahol kaját és szállást kapsz, kibírsz fél évet, sokat spórolsz, és kereshetsz jobb állást, lakást.
Ha piacképes szakmád van, akkor érdemes a Linkedin-en vagy egyéb, országspecifikus állásportálokon állásokra jelentkezni, sose tudhatod, mikor lesz szerencséd. Sokkal könnyebb úgy kint lakást találni, ha már van állásod.
Végső soron azt mondom, nekem megérte, de van igazság abban, hogy aki otthon tehetetlen, az külföldön is az lesz.
Mérlegelni kell pár dolgot, például a potenciális magányt, ha egyedül költözöl. Azt, hogy ha otthoni irodai melóról váltasz mosogatásra, bár lehet, hogy 3x annyit fogsz keresni, nem lesz egyszerű feldolgozni, hogy visszafelé haladtál a karrieredben, mégha időlegesen is.
Egyébként egy átlag osztrák kisvárosban én még minimálbérből is kijöttem, a lakás kb a fizum harmada volt, az ételek egy része olcsóbb, mint otthon, a ruházkodás kb otthoni árakon van, a szórakozás(étterem, szórakozóhely, mozi) viszont drágább.
Sok sikert!
Sosem leszünk olyan mint Ausztria, amikor már Bulgária is lehagyott minket vásárlóerőben. Mégis hogyan?
Tök mind1, jelenleg milyen munkakörben dolgozol, kb. minden területen 3x-os a bérszorzó Magyarország és Ausztria között. Én IT területen dolgozom, és én is 3,7x annyi pénzért dobbantottam. Hiába lehet elméletileg jól keresni Magyarországon is informatikusként, ha gyakorlatilag meg olyan szakembereket keresnek, olyan elvárásokkal amit lehetetlen teljesíteni. Ausztriában meg könnyű megfelelni az elvárásoknak, és a pénz is sokkal több, és nincs túlóra, nincs felelősség, kirúgni gyakorlatilag nem lehet egy embert annyira erősek a szakszervezetek. Emiatt a munkatempó is igen laza, a hangulat nyugodt. A magyar cégeknél nem ez a helyzet.. ott kitapossák a beledet is sokkal kevesebb pénzért, sokkal több elvárással.
És akkor még nem beszéltem a 13. 14. havi fizuról, nem beszéltem a híresen jó osztrák egészségügyről, és arról hogy egy karcolás sincs az utakon és enni lehetne a földről is. És nincsenek cigányok, ez is még egy nagy pozitívum. Törökök vannak, akik ingben járnak, csendesek, normálisak.
"ha gyakorlatilag meg olyan szakembereket keresnek, olyan elvárásokkal amit lehetetlen teljesíteni. Ausztriában meg könnyű megfelelni az elvárásoknak, és a pénz is sokkal több, és nincs túlóra, nincs felelősség,"
Tehát az osztrák aljamunka elvárásait hasonlítod a magyarországi elithez?
Akkor gondolj bele, hogy ha a "lehetetlen elvárásonkak" megfelelnél, akkor azsztiában annak keresnéd a több mint 3-szorosát.
35.
Nem az alja munka. Diplomás irodai munkáról beszélek. Budapesten akkora túljelentkezés van már nettó 400 ezer forintért is, hogy már lehetetlen elhelyezkedni ha nem vagy szakmailag kiemelkedő, vagy valakinek a valakije.
Bécsben az irodai diplomás munkabér nettó 1,2 milliótól kezdődik, és így sem találnak embert, felvesznek boldog boldogtalant. Sok helyre csak angol nyelvtudás kell, német nem.
És mielőtt hozzám vágnád, igen, én nem vagyok szakmailag kiemelkedő. Végig bukdácsoltam az egyetemet, 6 év alatt végeztem el egy BSc-t. Mégis megfeleltem Ausztriában, és nagyon jól élek.
Látod, ez a különbség.
"Nem az alja munka. Diplomás irodai munkáról beszélek."
Annak is van alja. Nem a mosogatásra értettem.
"Bécsben az irodai diplomás munkabér nettó 1,2 milliótól kezdődik, és így sem találnak embert, felvesznek boldog boldogtalant. Sok helyre csak angol nyelvtudás kell, német nem."
Igen, pont erre mondom, hogy alja.
37 nem vágok hozzád semmit, és nem nagyképüségböl mondom, de minden munkának van alja. Az irodainak is.
Én is hasonlóképpen végeztem, minden fontosabb volt. Sport, vitorlázás, autók, motorok, repülö eszközök, és mindemellett valahogy megcsináltam.
Én is "aljamunkával" kezdtem külföldön, ami szakmailag igényes volt (félig iroda félig ügyfélnél), de mégis úgy kezeltek minket, mint a vándorcigányokat, ha már eljöttünk 1000 km-t akartak ide-oda dobálni több 100 km-t.
Én az irodai munkának sem az alját dolgozom Ausztriában, hanem egy világcégnek dolgozom. Annyit fejlődök szakmailag amennyit csak akarok.
Az a különbség, hogy még Budapesten fillérekért se vettek fel sehová, mert mindenhova túljelentkezés volt, és már amiatt is húzták a szájukat hogy 28 éves voltam, ami nekik már öreg.
Bécsben nem a kifogásokat keresik, hanem felvesznek és megbecsülnek és megfizetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!