Régen Magyarország hányadik helyen állt a nagyhatalmak között (Nagy Lajos és Mátyás király uralkodása közötti időkre gondolok)?
Uhuhuh kezdünk dühbe gurulni :D
"vegődsz", "nincs igazad", "vergődsz", "mi bajod van?" habalabalabalblablablablablabla"
"Európia" - hopp ezt elírtam :D Jaj nekem :D Nem szándékos volt.
Inkább azt kérdezném, hogy neked mi bajod van? Ok mi a probléma? Magánéleti gondok? Talán a suliban nincs minden rendben? Beszéljük meg!
,,Azért, mert (attól függetlenül, hogy egyetértek veled sokmindenben,) nagyrészt olyan stílusban adtad elő, mintha megvetnéd/lekicsinyelnéd a Magyar Apostoli Királyságot - mert hogy már az apostoliba is belekötöttél valahol az elején. "
Ha valami hülyeség naná, hogy belekötök. Ez lekicsinylés? Megvetés?
Hííííííííííí te szívtelen ez az erre járó ember még hízelgett is egy kicsit neked te meg így viszonozd?
A történelem nem úgy működik, hogy szerintem, meg szerinted, meg Józsi bácsi szerint. Jaj te szegény pedig pontosan így működik. Érdemes beolvasnod mennyi marhaságot ír össze az Ukrán szakirodalom, mondván szerintük ez nem így és úgy történt.
Sőt igyekszik mindenki a saját szája íze alapján csűrni csavarni, te vagy az élő példa rá.
Szerinted a magyar királyság nem volt Franciaországhoz mérhető, mások szerint igen. Az erre járó érdeklődő pedig leszűri kinek van igaza.
,,Már megint félinformációkat közölsz, ahogyan azt már tőled megszoktuk. Leírtad a számokat, igen. Csakhogy "elfelejtetted" melléírni azt is, hogy az adott korban mennyit értek. Tudod, a különböző pénznemek már akkor sem voltak egyenértékben. "
Jaj. Már fáraszt a butaság.
Ezek a számok egy korból származnak. Érted?
Mátyás korából.
Amíg Mátyás bevétele maximum a 900000-ret érte el,
addig az oszmánoké 1800000.
Több? Több. Kész ennyi vége.
,,De nem meglepő. Mikor jöttél azzal, hogy "csak pár kicsi ország felett szereztünk uralmat", és bemutattam, hogy nagyobb területen volt Anjou Lajosnak befolyása, mint a Német-római Császárság, akkor valahogy "elcsendesedtél"."
Tényleg elsiklottam, pedig jó nagy marhaság.
Hol a viharba volt Anju Lakosnak nagyobb befolyása mint a Német-Római császárság?
Azért mert lengyel király is volt?
A két ország nem volt egy, nem egyesült, csak az uralkodó volt közös.
Ezt nem szokás egybe számítani.
Mert akkor ennyi erővel Luxemburgi Zsigmond egy szuperhatalmat birtokolt, hiszen magyar-cseh király és német-római császár.
Mi lesz a következő? Hogy Magyarország partjait három tenger mosta?
Képzelem...
,,Pár kommenttel odébb pedig megint ugyanazokat a - korábban már látványosan megcáfolt - sorokat írtad, miszerint csak Havasalföld ellen értünk el sikereket. "
Én ilyet nem írtam. Kösz, hogy valótlant állítasz. Aljas, de hatásos vita módszer.
Én ennyit írtam:
,,Kikkel példálózzak, ha nem az adott kor legerősebb államaival? Havasalfölddel? Ja, tőlük erősebbek voltunk juhé!"
Pontosan tudom, hogy kik ellen ért el sikereket Lajos, az elején ezt is leírtam, és soha nem is vitattam, úgyhogy fölöslegesen erőlködsz.
Mellesleg Lajosnak melyik hódítása volt hosszútávon sikeres? Mond már meg, mert én egyre sem emlékszem.
,,Az oszmánokkal? Mármint azokkal a büszke, dicső és bősz oszmánokkal, akiket mindkét tárgyalt személy - Anjou Lajos, és Hunyadi Mátyás - megvert? "
Igen. Ennek ellenére mintha ezután Mohács következett volna. Majd pár évvel később az ország nagy részét megszállják.
De javíts ki ha nem így történt.
De azt is megcáfolhatod, hogy az oszmán sereg fénykorában nem volt a legerősebb.
Hiszen II. Mohamed Konstantinápolyt se foglalja el..ja várj. De. Elfoglalta. Hm-hm.
,,Persze, ezeket sem először írom le, csak - ahogy tapasztaltam - a neked nem tetsző részeknél hajlamos vagy "másfelé nézni". "
Mondtam, hogy ez nem így volt? Akkor mit erőlködsz? Így volt. És? Nézd már meg ,milyen helyzetben voltak az oszmánok épp ezekben az években!
Nem csak a magyarokkal harcoltak. Nem csak mi voltunk az egyetlen ellenségük!
,,z oszmánoknak mi közük volt Európához az Anjou-korban? Portyáztak a Balkánon, ennyi. "
A Balkán tudtommal Európa. De javíts ki ha tévedek.
,,rdekes, korábban még, amikor arról beszéltem, hogy Anjou Lajos szétverte a velencei zsoldos hadakat, végigdúlta Itáliát, bevette annak erős várait, stb, akkor efelett szintén "elsiklottál".
És hajtogattad továbbra is hogy az oszmánok erősebbek voltak,"
Jó. Tudod mit? Rád hagyom. Magyarország erősebb volt mint az Oszmán birodalom.
Igaz több volt a bevételük. Igaz nagyobb létszámú volt a seregük. Igaz jobb felszereltségű volt a seregük...de nem baj.
,,z európai nemzetköz hívta Anjou Lajos királyágát főkirályságnak - és ez történelmi tény, bár látom, nem tetszik neked. "
Tudok róla. És?
,,Egyébként nem a franciákat imádja ennyire, csak a magyar történelmet, mint olyant, eleve úgy szemléli, hogy a jókról "
Hazudsz. Ennyi. Hazug vagy.
,,Ez csak és kizárólag Napóleon egyéni zsenialitásának köszönhető. Vagy nem?"
Ha leegyszerűsítjük a dolgokat igen. Ezért mondtam, hogy és? Akkor a franciák győztek. Máskor meg mások győzték le őket. Ez már csak így megy. Most ebben mégis mi a fene az érdekes?
Dantes én nem értelek. Téged tényleg ennyire könnyű kihozni a sodródóból vagy csak a "butaság fáraszt le"? Jaj te szegény annyira sajnállak.
Tudtommal itt nem vérre megy a vita, tudtommal :)
,,Sőt igyekszik mindenki a saját szája íze alapján csűrni csavarni, te vagy az élő példa rá.
Szerinted a magyar királyság nem volt Franciaországhoz mérhető, mások szerint igen. Az erre járó érdeklődő pedig leszűri kinek van igaza."
Mérni végülis mérhető. Csak a tárgyalt korszakban Franciaország erősebb volt. Ennyi.
Ismét ezzel mi a gond?
Tehát, degradálom Magyarországot? Szerintem az a degradáló ha valaki sosem volt dicsőséget hajszol a magyarságnak.
Magyarország csúcspontja az Anjuk uralma, és Mátyás uralkodása.
Ekkor megközelítette az ország színvonala a tőlünk jóval gazdagabb, erősebb műveltebb országokét.
Magyarország ha beakarjuk sorolni, olyan közepes erősségű, gazdagságú, művetségű, fejlettségű ország volt.
Mindig akadtak országok amik jóval felülmúlták Magyarországot.
Közép-Kelet Európában viszont Magyarország, a többi kisebb országhoz képest mindenképp erősnek és nagynak számított.
Soha nem állítottam mást, reálisan tekintve ezek a tények.
Ez degradáló? Megvető? Nem veszem figyelembe a jó dolgokat?
Mit nem veszek figyelembe?
Nem ismertem el, hogy ekkor volt Magyarország aranykora?
Na mindegy...majd úgyis kezdődik előlről a hazudozás, mert az egyeseknek marha jól megy, és ismét sikerül rám kenni, hogy degradáló vagyok, meg lenéző. meg ezt se veszem figyelembe, stb, stb. Hát persze. Ez a legkönnyebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!