Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Régen Magyarország hányadik...

Régen Magyarország hányadik helyen állt a nagyhatalmak között (Nagy Lajos és Mátyás király uralkodása közötti időkre gondolok)?

Figyelt kérdés
Úgy értem,hogy milyen országokat tudott volna legyőzni egy háborúban,milyen helyen állt gazdaságilag stb...
2011. szept. 13. 18:08
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/172 anonim ***** válasza:
19%

,,Ááá, várjatok én vagyok az "Archiregnumos" - amit nem egy alfa és omega szintű perdöntő érvnek szántam, nem is kell tőle elszállni, egyszerűen arról van szó, hogy az ország akkoriban az aranykorát élte - addigi önmagához képest"

Ez így igaz. Ki állított mást?

,,e a történelmünkhöz viszonyítva az Anjouk-Mátyás intervalluma a legvirágzóbb mind katonailag, kulturálisan stb.. egészen a duálmonarchiáig. "

Így igaz. Ki állított mást?

Az a baj, ennek ellenére mindjárt megkapom ,hogy degradálom a magyarokat, lejáratom a hazámat, és szerintem Magyarország egy nulla....

Miért kell végletekben gondolkodni nem értem. De nem is fogom megérteni, na mindegy, nem ide tartozik.

,,És bár - én úgy vélem - a középkor folyamán sose voltunk kis, semmibevehető ország, a feljebb említett időkben azért kezdtük megközelíteni a nyugati királyságokat -"

Ez pontosan így van. Magyarország soha nem volt kicsi, vagy gyönge a középkorban. A környező államokhoz képest, igenis jelentős volt.

Ennek ellenkezőjét se állította senki

2011. szept. 14. 20:33
 32/172 anonim ***** válasza:
80%
1396 csata Nikápolynál, Luxemburgi Zsigmond, 1444 várnai csata, 1526 Mohács. javíts ki ha tévedek de kb 150 évig áltunk ellen. Ok legyen, a kedvedért 126... most jobb? Jobban érzed már magad?. Relaxálj... belégzés kilégzés...
2011. szept. 14. 20:44
 33/172 anonim ***** válasza:
74%
Ezekne a csatáknak a szépséghibája, hogy ezeket elvesztettük, de az igaz, hogy a Törög megszállás 1541-ben Buda elfoglalásától tekinthető érvényesnek.
2011. szept. 14. 20:51
 34/172 anonim ***** válasza:
80%

Igen. Velence adta. Tudod miért? Mert Velence gazdagabb volt. Ami titeket valamiért nagyon zavar. Csak mondanátok meg már, hogy miért.

Engem ugyan nem zavar. Valakit zavar? Ott hátul valaki? XD

Legyen neked igazad.(Persze nem, mert nem azért volt több mert többen lakták, leírtam miért, nem ismétlem meg) Azért volt több , mert többen lakták. Legyen így.

Akkor is több volt, nem tudom mit kapálózol. Több volt? Igen. Kész. Ehhez nem lehet mást hozzáfűzni.

Az ország méreteihez és lakosaihoz képest sajna így is kevés :( Arányokban Magyarországé jobb volt.

V Károly úgy jött ide, hogy te odáig voltál a franciákkal én meg csak éppen megjegyeztem, hogy azt csinált az ottani népekkel amit akart.

Szerinted. Szerintem meg a mai magyar oktatás kritikán aluli. De nem ide tartozik.

Látod? Mellé beszélsz én kíváncsi vagyok a véleményedre. Miért kritikán aluli? Talán lexikális tudást kellene sulykolni a diákokba? Mert? Miért is?

Most megint miről beszélsz? Egyrészt népeket nem sértegetünk.

Másrészt nem tudom miről beszélsz. Mikor győztek az angolok?

A 100 éves háborúban nem győztek, ott az angolok veszítenek!

Jahj mekkora sértések ezek... ők hívják így egymást nem én találtam ki.

Valóban nem győztek de egy két millió lakosú ország kis híján leigázta, ha nem jön egy nő... érted egy nő...

Sajnos tévedsz. Lusta vagyok most előadást tartani Franciaország történelméből. Olvass utána, de ne írj már ilyen butaságokat.

Hmmmm pedig tudtommal ő látott jövőt a gyarmatokban is... hm hmm

Miért, Mátyás mit csinált? - hát igen ezek a királyok már csak ilyenek voltak :(

Soha nem írtam olyant, hogy a Magyar királyság nulla volt. Hasonlót se írtam soha. - jaj dehogynem, *megfelelő gúnyos hangsúly "legfeljebb Havasalföldnél voltunk erőssebbeeek, most ennek örüljünk?" :)

2011. szept. 14. 20:53
 35/172 anonim ***** válasza:
23%
Ezekne a csatáknak a szépséghibája, hogy ezeket elvesztettük - jaj bakker, csak megjegyeztem. A fenének kell mindenbe bele kötni. Nem 126 évig éltünk az Oszmánok mellett teljesen függetlenül? Nem e?
2011. szept. 14. 20:55
 36/172 anonim ***** válasza:
16%

,, 1396 csata Nikápolynál, Luxemburgi Zsigmond, 1444 várnai csata, 1526 Mohács. javíts ki ha tévedek de kb 150 évig áltunk ellen. Ok legyen, a kedvedért 126."

Nem írom le, hogy ezek bukta csaták, megtette más. Csak annyit fűznék hozzá, az oszmánok másfelé is csatáztak, nem csak velünk. Tudod, Bizánc, Timur Lenk, csak hogy a fontosabbakat említsem. Aztán a Balkán felgöngyölítése

No meg, tán mintha Nikápolynál és Várnánál igen komoly külföldi segítség is lett volna. Főleg Nikápolynál!

2011. szept. 14. 21:00
 37/172 anonim ***** válasza:
79%

Főleg Nikápolynál! - hát igen csak éppen a hőn szeretet franciáid(irónia) nem rohannak bele a janicsárokba. A csudába.

És ha másfelé is csatáztak? Nándorfehérvárnál JELENTŐS külföldi segítség nélkül is tönkreverték őket.

2011. szept. 14. 21:04
 38/172 anonim ***** válasza:
79%
A lényeg, 126 év alatt meg tudták hódítani Magyarországot? Nem! Indítottak hódító hadjáratokat? Nem! Nem véletlenül terjeszkedtek a sivatagok felé, ott ugyanis nem volt semmi, se ellenállás, semmi. Egyedül Egyiptom fejtett ki minimális erőfeszítéseket. Perzsia pedig végig kitartott. De nem idevágó téma ez kérem.
2011. szept. 14. 21:07
 39/172 anonim ***** válasza:
30%

,,Az ország méreteihez és lakosaihoz képest sajna így is kevés :( Arányokban Magyarországé jobb volt. "

Ezt mire alapozod? Nagyon érdekel a válaszod. Ugyanis XI. Lajos alatt Franciaország Európa leggazdagabbja lett. De ezt már írtam vagy ötször. Szóval, mire alapozod ,hogy kevés volt arányaiban?

Meg hogy Magyarország jobb volt? Arányokban?

Hátha én nem tudok valamit.

De vegyük Franciaország lakosságát 10 milliónak,

Magyarországért 2,5 milliónak.

Ez négyszeres különbség.

4 millió 700/ 900 ezer =4,4-es különbség.

Osztva a bevétel a lakkosság számával:

Franciaország:0,40007

Magyarország:0,36

Persze ezek a számítások egészen biztos hogy nem pontosak így.

De te, biztos ismersz pontosabb adatokat, és azok alapján számoltál. Megosztanád velünk?

,,Valóban nem győztek de egy két millió lakosú ország kis híján leigázta, ha nem jön egy nő... érted egy nő... "

A kérdés az volt, győztek vagy sem. Győztek. Nem kell a mellébeszélés.

,,legfeljebb Havasalföldnél voltunk erőssebbeeek"

Én ilyen mondatot nem írtam. Ne forgasd ki a szavaimat.

Marhára idegesítő és otromba bunkó dolog.

2011. szept. 14. 21:08
 40/172 anonim ***** válasza:
79%

De te, biztos ismersz pontosabb adatokat, és azok alapján számoltál. Megosztanád velünk? - HÉ! Te dobálózol itt olyan adatokkal amikre még csak forrást se adsz meg. Ne fogd rám. Attól, hogy néhány tojásfejek megalapította a jó ég tudja hogyan, hogy az 500 vagy 600 évvel ezelőtti európia királyok éves bevételét az mennyi volt nos még nem valami megbízható forrás(suttogva:már ha létezik egyáltalán).

A kérdés az volt, győztek vagy sem. Győztek. Nem kell a mellébeszélés.

Jaj igen pardon(francia szó?) a történelemben nincs HA majdnem elfelejtettem, I Dantes francia császár és uralkodó. valóban győztek de akkor is csak egy hajszálon múlott, azért vald be elég ciki egy két milliós ország ellen tacsra vágódni :( A törökök is tudnának mesélni erről hiába volt XY összeg az éves bevételük.

2011. szept. 14. 21:15
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!