Régen Magyarország hányadik helyen állt a nagyhatalmak között (Nagy Lajos és Mátyás király uralkodása közötti időkre gondolok)?
"Régen Magyarország hányadik helyen állt a nagyhatalmak között"
Nincs túl sok értelme a "nagyhatalom" szó használatának mondjuk a középkorban.
"Úgy értem,hogy milyen országokat tudott volna legyőzni"
Mi az, hogy ország? Mi az, hogy legyőzni? Egyik sem triviális kérdés."
A középkorban is létezett a nagyhatalom szó.Magyarország a Mohácsi csata során vesztette el a nagyhatalmi helyzetét.
Az ország legyőzését úgy értettem,hogy egy hadjáratban,vagy háborúban milyen oszágokat tudott volna legyőzni.
"A középkorban is létezett a nagyhatalom szó."
Eeegen? Hogy van latinul?
A fogalom 19. századi eredetű.
"Az ország legyőzését úgy értettem,hogy egy hadjáratban,vagy háborúban milyen oszágokat tudott volna legyőzni."
1. Mi az az ország? :)))
2. Mi az a legyőzni? :)))
Kína és India pl. országok voltak? A török bitodalom ország volt? Németország ország volt? Hány ország volt Itáliában? Legyőzni mit jelent? Megverni 1 csatában a hadseregét, vagy elfoglalni a fővárosát, vagy megszállni, vagy mit?
Mondjuk szinte mindegy, mit válaszolsz ezekre, mert egyik kérdést lehetetlenebb megválaszolni a másiknál. Ugyanis egyszerűen ezek az országok nem úgy működtek, hogy ezeket a kérdéseket értelmesen fel lehessen vetni.
Szóval röviden: rossz kérdés az egész, és nincs rá válasz.
Közhelyesen hangzik, de nagyon igaz, hogy a történelemben nincs sok értelme a "mi lett volna, ha...?" kezdetű mondatoknak.
Esetleg tanulhatunk belőle, hogy "ha ezt nem így tesszük, ha akkor azt tesszük", és így legközelebb jobban tudjuk csinálni.
De a fenti kérdés pont nem ez a kategória.
Egy háború kimenetele millió dologtól függ. Morál, élelmiszerellátás, időjárás, terep, pénz, hadiszerencse, stb.
Nem biztos, hogy az erősebbnek tűnő ország fog győzni.
Sőt, az is lehet, hogy egy évvel később ugyanaz az ország kikap az előzőleg általa legyőzöttől, mondjuk mert megváltoztak a körülmények. Tehát a hadtörténelemben nincsenek "fix számok".
Így a kérdés megválaszolhatatlan.
"elvégre nem hiába hívták az országot Archiregnumnak. -> Hagyjuk már ezt az idétlenséget."
"Ez a Archiregnum nálatok ilyen új mánia? Valakinek a fejére esett a latin szótár? Vagy mi van?"
Miért ilyen fájó dolog ez egyeseknek?....
,,
"elvégre nem hiába hívták az országot Archiregnumnak. -> Hagyjuk már ezt az idétlenséget."
"Ez a Archiregnum nálatok ilyen új mánia? Valakinek a fejére esett a latin szótár? Vagy mi van?"
Miért ilyen fájó dolog ez egyeseknek?.."
Nem fáj, csak épp ez egy butaság. Ez a nagy érv, hogy Archiregnum? Tyű.
Tudod mi az érv? Az ország bevétele. A lakosság létszáma. A hadsereg létszáma/felszereltsége, vagy hogy mennyi az írástudatlanok aránya, mennyi egyetem van, milyen színvonalúak a városok.
Ezek az érvek, nem az ,hogy Archiregnum. Ez egy semmi!
"Tudod mi az érv? Az ország bevétele."
- Akkor nézzük például Hunyadi uralkodását: Az ő bevételei egy-egy "jobb évjáratban" elérték az angol király jövedelmét.
Az Anjouk gazdagságát sem hiszem, hogy ecsetelnem kellene. Érettségi tétel.
De a te kedvedért:
Az 1300-as évek Magyarországán hihetetlenül nagy mennyiségű, évi 1,5 tonna aranyat és 10 tonna ezüstöt bányásztak ki a felvidéki és erdélyi lelőhelyeken.
A XIV. században az Európában felhasznált aranynak a 4/5-e Magyarországról származott!
I. Károly aranyforintja évszázadokon keresztül a kontinens egyik legjobb valutája volt. Annyira népszerű volt, hogy Észak-Európában gyakran hamisították is.
"A lakosság létszáma."
- Kelet-Európa mindig is alacsonyabb népsűrűségű volt, mint a Nyugat.
"A hadsereg létszáma/felszereltsége"
- A Fekete Sereget gondolom nem kell részletezni.
Gondolom, mindenki ismeri, milyen eredményeket ért el délen a törökök ellen, nyugaton a németek és csehek ellen.
A huszita szekérvár, ami Hunyadi seregében általános gyakorlat volt, abban a korban igen korszerű eljárásnak számított, de például ekkor kezdték el használni a lőfegyvereket is.
"vagy hogy mennyi az írástudatlanok aránya, mennyi egyetem van, milyen színvonalúak a városok."
- Erre egy kitűnő idézetet tudok felhozni: "Eddig Itália földjén termettek csak a könyvek, S most Pannónia is ontja a szép dalokat."
Európában Itálián kívül Magyarországon terjedt el először a reneszánsz. De mondhatnám a Corvinákat is.
"Ezek az érvek, nem az ,hogy Archiregnum. Ez egy semmi!"
- Mert nem fér bele a kozmopolita világrendedbe?...:)
A legfontosabb a hatalom szempontjából, hogy mások kit ismernek el vele. Ekkoriban a Magyar Királyságot ismerték el hatalom birtoklójának.
,,Akkor nézzük például Hunyadi uralkodását: Az ő bevételei egy-egy "jobb évjáratban" elérték az angol király jövedelmét. "
Aha. De a francia királyért meg sem közelítették, Anglia pedig csak Erzsébet (1558-1603)uralma alatt lett nagyhatalom. Mátyás pedig 1490-ben meghalt.
Aztán, épp Mátyás uralkodása alatt zajlott a Rózsák Háborúja.
Nem nagy dolog meghaladni egy polgárháború sújtotta ország bevételeit.
Ellenben , az Oszmán birodalom is lekörözte Mátyás bevételeit, a francia király nagyon lekörözte, de a gazdag olasz városállamok mint Velence is nagyobb bevétellel rendelkezett.
Mátyás ráadásul csak a lakosság teljes kiszipolyozásával ért el ekkora bevételt.
Mátyás előtt pedig szánalmasan alacsony volt Magyarország bevétele.
Ezek a tények. De biztos csak degradálom ezzel a magyarságot.
,,- Kelet-Európa mindig is alacsonyabb népsűrűségű volt, mint a Nyugat. "
Aha, és? Nagyobb létszámú volt Franciaország? Az volt. Ehhez most minek bármit hozzáfűzni?
,,- A Fekete Sereget gondolom nem kell részletezni."
Nem. Vitatta bárki a Fekete Sereg érdemeit? Akkor meg? Most ezzel megint mi fenét akarsz mondani?
,,Erre egy kitűnő idézetet tudok felhozni: "Eddig Itália földjén termettek csak a könyvek, S most Pannónia is ontja a szép dalokat."
Európában Itálián kívül Magyarországon terjedt el először a reneszánsz. De mondhatnám a Corvinákat is. "
Igen igaz. És? Megint ki mondta hogy ez nem így van?
Mátyás is tudta, hogy egy országban nem csak a hadsereg számít, hanem a műveltség is, az oktatás színvonala, stb stb.
De ezt már vagy háromszor leírtam én is. Azért akarta ezt Mátyás, mert egy nyugati mintájú fejlett államot akart létre hozni.
,,Mert nem fér bele a kozmopolita világrendedbe?...:)
A legfontosabb a hatalom szempontjából, hogy mások kit ismernek el vele. Ekkoriban a Magyar Királyságot ismerték el hatalom birtoklójának."
Ez meg megint miféle marhaság? Ki? Ki ismerte el a Magyar Királyságot a hatalom birtoklójának? Miféle hatalom birtoklójának?
A franciák ismertek le minket? Az oszmánok? Hát ők nem hiszem!
1. Mi az az ország? :)))
2. Mi az a legyőzni? :)))
A legyőzés pedig azt jelenti,hogy győzni egy csatában,háborúban.
Tudom,hogy a kérdésnek nincsen sok értelme,de szerintetek ki nyert volna egy csatában vagy háborúban?
Aha. De a francia királyért meg sem közelítették - mi van? Mielőtt elszállnák a Franciáktól csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy v Károly felvonulási területnek használta az egész pereputtyot. A Paviánál csatában tönkreverte I Ferenc francia király hadseregét... zsoldosokkal. Mert az utóbbinak sajna nem volt pénze zsoldosokra :( De adj már nekem egy két linket, ajánlj nekem könyveket, honnét tudod ilyen biztosan a Francia király jövedelemét? Index, KurucInfó? Ne kímélj!
Mert én eddig úgy tanultam nyolcadik osztályban, hogy Franciaország XIV Lajos idejében érte le fénykorát, ő szilárdította meg a király hatalmát addig az egész ország egy elmaradott agrárország volt, nulla iparral(igen már akkor is volt ipar, sőt polgárság is).
Itt senki se mondta, hogy a magyar királyság volt a legnagyobb szuperhatalom, de te itt annyit pedálozol a csigazabálókkal, hogy már bele szédülök.
Bizony, tisztában van vele mindenki, hogy voltak nálunk jobbak, de te szándékosan alpári módon lejárató kampányt folytatsz egész konkrétan Magyarország ellen. Miért teszed ezt?
,,Aha. De a francia királyért meg sem közelítették - mi van? Mielőtt elszállnák a Franciáktól csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy v Károly felvonulási területnek használta az egész pereputtyot."
V. Károly nem a tárgyalt időszakban uralkodott. Évszámokat megtudod nézni? Szerinted V. Károly kortársa Mátyásnak?
Vagy I Ferenc kortársa Mátyásnak? Igen? Szerinted egy időben uralkodtak?
Mátyás korában a francia állam bevétele sokszorosa volt a magyar államénak. Ez tény. Mi a fenéről vitatkozol?
Különben is, V. Károly spanyol király, német-római császár, birodalmában soha nem nyugodott le a nap, ahogy mondták.
De hogy jön ide? V. Károly nem magyar. Nem is a tárgyalt korban élt.
És bizony V. Károlytól függetlenül a francia állam bevétele még mindig sokszorosa Mátyásénak.
Mátyás: 900 000 a maximum összeg
Franciák: 4 000 700
Oszmánok 1800 000
Velence 1000000
Na, ha csak én látok rosszul, de javíts ki ha tévedek, szerintem ezek közül Mátyás bevétele a legkisebb.
Vagy szerinted a 900 ezer nagyobb mint a 4 millió?
,,Mert én eddig úgy tanultam nyolcadik osztályban, hogy Franciaország"
Elég nagy baj, hogy a nyolcadik osztályos történelem tudásoddal jössz. Ez kicsit égő.
,,Franciaország XIV Lajos idejében érte le fénykorát, "
Hát ez így nem igaz. A Napkirály volt az egyik legjelentősebb francia uralkodó. De Franciaország a 100 éves háború után igencsak nagy fejlődésnek indult.
XI. Lajos aki komoly gazdasági intézkedéseket csinált( bányákat táratott fel, többek között) és ennek köszönhetően Franciaország a leggazdagabb európai állammá vállt!
4 600 000 livre bevételt ér el. De már elődje VII Károly is 1800000 livre-ből gazdálkodott( hm, mintha ez is több lenne mint Mátyás bevétele)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!