Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Miért mondták, hogy a sorkaton...

Miért mondták, hogy a sorkatonaság milyen jó közösségépítő volt?

Figyelt kérdés
Ott is, mint mindenhol, az egyéni érdekek domináltak, tehát ott is elnyomták a gyengébbet, vagy a kevésbé hangosat. Nem értem minek beszélik ezeket az üres lózungokat, hogy bajtársiasság meg kiállás a másik mellett, mikor ez ott sem volt jelen.
nov. 22. 09:47
1 2 3 4 5 6
 11/59 A kérdező kommentje:

Nem szokásom fröcsögni, köpködni, van egy véleményem és vállalom. A kérdésben és a magyarázatban bár valóban van állítás, mégis érdekel mások véleménye is. Nem támogató, együttérző kommenteket vártam, hanem véleményeket.

Én nem látom azt hogy ez generációs probléma lenne amiről írtál. Én negyvenes vagyok. Amikor fiatalabbakkal dolgoztam, nem vettem észre, hogy kevésbé akarnának az idősebbeknél. És fordítva sem, az sem jelenthető ki általában, hogy a pályakezdő huszonéves mindig zsenibb lenne az idősebb kollégánál. Annyi, hogy a fiatalabb generáció mobilabb, könnyebben vált munkahelyet, nem szeretne egy munkahelyről nyugdíjba menni. Ez önmagában nem probléma.

Visszatérve a katonaságra, én nem voltam, nem estem át rajta, szerencsére. De én azt sem látom, hogy a sorkatonaság arról szólt volna, hogy küzdesz a másik katonatársadért, vagy az egységetekért, stb. Tehát szerintem tévesen kötik hozzá a bajtársiasságot meg a közösség élményét. Egyénieskedés ott is, mint másutt. Meg mi az a nagy dolog ami kimarad az ember életéből, ha nem lesz belőle katona? Barátokra másutt is szert lehet tenni. Közösségek mindenütt vannak. Nem speciálisabb ez sem, ugyanolyan mint a többi.

nov. 22. 16:02
 12/59 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarok beleszólni de ha már ennyire érdekel mások véleménye akkor ne szóld le azt akinek esetleg más erről a tapasztalata. Én sem voltam oda ezért de akkoriban ez nem választható feladat volt és én a többséggel együtt szerettem volna minél előbb letudni. Aztán ha már ott vagyunk és a jószerencse egy olyan alakulathoz vitt ahol értékelték ha letettél valamit az asztalra akkor miért ne csináljuk ezt profin, vagy jobban mint az előttünk levők. Az előttem szóló légvédelmisnél nálunk egy kicsit nagyobb rakéták voltak de én sem láttam egy-két kivételtől eltekintve piás-hatalommániás tiszteket és megtörtént hogy nekem adtak igazat egy altisztel szemben, bár ez már a rendszerváltás hajnalán történt (90-es szerelés).

Szerintem az akkori és a mai generáció közt az a különbség hogy a maiak már egy szabad világban szocializálódtak és ez egyeltalán nem baj. Én sem szeretném ha visszahoznák a sorkatonaságot mert tényleg elvesz sok időt a fiatalok életéből. De biztos lehetne ezt jobban is csinálni, neadjisten jelentősen kisebb időintervalumban. Csak ismerve a mi vezetőinket, ez biztos hogy nem így történne.

Visszatérve a katonaságra, ezt összehasonlíttani egy munkahelyi kollektívával nem lehet mivel a munkahelyeden akkor mondasz fel amikor akarsz, ellenben a katonaságnál még akkor sem rúgnak ki ha nagy gebaszt csinálsz :) És többek közt ez, az összezártság, az egymásrautaltság máshogy alakítja az egyének egymáshoz való viszonyulását.

nov. 22. 19:09
 13/59 A kérdező kommentje:
12-es te leírtad saját tapasztalataidat, meg azt is hogy mikor szolgáltál, én meg leírtam azt amit másoktól hallottam, igaz ők jóval korábban voltak katonák. A kérdésem annyi most, hogy ha neked is meséltek arról mások, ők hogyan élték ezt meg, akkor az inkább az általános vélekedés, amit te is írtál? Már hogy nem inkább utálták az egész helyzetet, hanem meglátták ami jó volt benne? Vagy te szerencsésen egy jobb alakulatnál szolgáltál? Másik kérdésem, hogy nálatok komolyan vették a feladatot? Mert akitől én hallottam ott inkább csak ellébecolták az egészet.
nov. 22. 19:21
 14/59 anonim ***** válasza:
100%
#13 Nem hiszem hogy ez lett volna az általános vélekedés akkoriban de én nem szoktam hinni a mesékben. Mivel nem más alakulatoknál voltam így fentartással kezelem a mendemondákat hisz annyi minden befolyásolhatja hogy ki és hogy éli meg ezt. Általánosságban szerintem mindenki utálta de inkább azt a helyzetet hogy be vagy zárva és parancsolgatnak neked. Ehhez az is hozzátartozik hogy ugyanazon alakulatnál (dunántúl) máshogy éli meg egy nyíregyházi srác és máshogy egy helybeli aki haza tud menni minden héten többször mert ez belefér egy kimaradás idejébe is míg a távolabb lakó ezt nem tudja megtenni mert haza sem ér ezen időintervalumban. Kimaradást gyakrabban lehetett kérni mint eltávot de csak azért kimenni egy távolabb lakónak hogy jól berúgjon, nem sok értelme lett volna és nem is nagyon éltek ezzel a lehetőséggel. De nem mi választottuk azt sem hogy mely laktanyába kerülünk mint ahogy az alakulatot sem. Nálunk komolyan vették a feladatot sőt én láttam felderülni az arcát annak is aki messzebről volt és kevesebbet mehetett haza, amikor beülhetett egy akkora monstrumba amekkorát életében nem látott és ezt vezethette. Szerintem mindenhol ismerték a megvonás-jutalmazás formáit és nem érte meg ellébecolni a feladatot mivel egyrészt ez egy gyakorlaton veszélyes lett volna, másrészt ezzel a többieket is bünteti. Ha bajt csinálsz nem csak te nem mész haza hanem az egész üteg és ugye ebből adódik a sok mese hogy "őt" hogy megszivatták holott ez az érem egyik oldala, a másikon meg az hogy miatta nem ment haza egy egész üteg és ezért pikkelt rá akár az is akivel együtt vonult. De ez az ellébecolás is helyzetenként változhat mert a napi foglalatosságot mindenki szerette ellógni hisz mi a fenét tisztítsak századszor egy gépfegyveren vagy miért ne lógjak a reggeli fagyban az irnokkal reggeli torna helyett ha van rá lehetőségem hisz a kutya nem ellenőrzi és amúgy is minden baka egyforma a félhomályban. Viszont a gyakorlaton már adódhatnak veszélyes helyzetek ha nem figyelünk oda. Csak kérdezd meg a légvédelmis hozzászólót, mit okoz a g-anyag :)
nov. 22. 19:49
 15/59 anonim ***** válasza:
100%

Apám a mai napig összejár a régi társakkal, már aki még él. Ő a seregben maradt, lediplomázott, miegyebek.

Nem nosztalgiáznak annyira hevesen, de náluk nem is ment az “erősebb kutya izél” stílus.

dec. 5. 00:19
 16/59 gago77 ***** válasza:
0%
Mert az volt.
dec. 5. 09:33
 17/59 anonim ***** válasza:
78%
#16 Jól megindokoltad.
dec. 5. 10:19
 18/59 anonim ***** válasza:
74%
#16 Nem volt az. 1:1.
dec. 5. 10:21
 19/59 A kérdező kommentje:

21-es olvasd vissza korábbi kommentjeimet, abban mindenre kapsz választ amit felvetettél. Még egyszer elmondom, nem megerősítő, támogató üzeneteket várok, hanem komolyan vehető véleményeket, az nem érdekel hogy nem egyezik az enyémmel. Viszont engedtessék meg a vitázás joga is, főleg azzal aki csak beböffent valamit, de nem indokolja meg.

Igen van nekem is véleményem, ami ezek szerint szöges ellentéte a tiédnek de miért baj ez? Azt állítom, hogy a néphadseregben leginkább inni, lopni és seftelni tanultak meg az emberek, míg a katonáskodás érdemi részét meg nem sajátították el. Minthogy többségük nem látott meg nem is használt fegyvert az elégtelen ellátottság okán.

És te most miért is soroznál be embereket, milyen helyzetre hivatkozással történne mindez? Az orosz-ukrán konfliktus amihez semmi közünk nincs és nem is lesz? Vagy az izraeli-palesztin szembenállás? Vagy kitől kéne tartanunk?

Egyébként semmivel sem kisebb a te arcod sem mint az enyém szóval nem tudom miért kérsz számon emiatt. Egyébként személyesen is el szoktam mondani bárkinek, ha szóba hozza ezt a témát. Képzeld senki nem akart lekeverni nekem egy taslit, még ha elég karakteres vitát folytattunk és nem egyeztünk a végén sem.

dec. 5. 11:01
 20/59 anonim ***** válasza:
92%

Te figyelj okoska!

Van pár ember akik ettek fagyit, és vagy te ,aki soha még nem kóstoltad ,de hallottad másoktól,mesélték,hogy milyen!

És most el akarod magyarázni annak a pár embernek,akik kóstolták,hogy milyen a fagyi?

Ne erőlködj,mert nem fog menni!

Ugyanis az a pár ember tudja milyen.

Van,akinek jó,van ,akinek meg nem ízlett.

Te pedig semmit nem tudsz.

Ilyen egyszerű a képlet.

dec. 5. 15:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!