Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Miért mondták, hogy a sorkaton...

Miért mondták, hogy a sorkatonaság milyen jó közösségépítő volt?

Figyelt kérdés
Ott is, mint mindenhol, az egyéni érdekek domináltak, tehát ott is elnyomták a gyengébbet, vagy a kevésbé hangosat. Nem értem minek beszélik ezeket az üres lózungokat, hogy bajtársiasság meg kiállás a másik mellett, mikor ez ott sem volt jelen.
nov. 22. 09:47
1 2 3 4 5 6
 1/59 anonim ***** válasza:
88%

Ki mondja?

A gyakorin kívül én évtizedek óta senkit nem hallottam a sorkatonaságról beszélni. (Ja, Orbán-beszédeket nem hallgatok saját egészségem érdekében.)

nov. 22. 09:49
 2/59 A kérdező kommentje:
Itt név és arc nélkül mondogatják egyesek, de feltehetőleg trollkodnak vagy a bevett szesz mennyisége korlátozza őket normálisabb tudatukban
nov. 22. 09:51
 3/59 anonim ***** válasza:
100%
Mivel te is feltettél egy erre irányuló kérdést, van esély, hogy itt is olvashatsz néhány efféle kommentet, amire való hivatkozással egy újabb kérdést feltehetsz ugyanebben a témában. És így tovább a végtelenségig....
nov. 22. 09:55
 4/59 anonim ***** válasza:
89%

Pedig volt olyan része is, hidd el.

Én anno határőr voltam Szombathelyen, a Söptei úti laktanyában, aztán a határon Kőszeg III.

Sok szép emlék is maradt...

nov. 22. 10:29
 5/59 A kérdező kommentje:
4-es az volt a szép élmény amikor berúgtatok?
nov. 22. 10:38
 6/59 anonim válasza:
72%

"ott is elnyomták a gyengébbet, vagy a kevésbé hangosat"

Ez már így eleve nem igaz.

nov. 22. 10:39
 7/59 A kérdező kommentje:
Akkor mi az igazság ezzel kapcsolatban hatoska?
nov. 22. 10:40
 8/59 anonim ***** válasza:
72%

Ha normális válaszokat vársz - és nem csak provokáló célzattal tetted fel a "kérdésedet", - erősen javasolt normális hangnemben maradnod (kérdező)!

Nem azzal van a gond, hogy neked önálló gondolatod van a feltett kérdéssel összefüggésben,hanem azzal, amilyen p@raszt módon lököd be a reakcióidat!

De hogy a provokációdra is érkezzen válasz:

Volt hierarchia a sorkatonai szolgálat folyamán, amely többek között olyan részletekben bukott ki, hogy a tanultabb, parancsnoki körhöz valamilyen szinten köthető emberekből kerültek ki pl. az írnokok, de ha súlyosan hibázott az illető, annak kiemelése sem volt probléma adott esetben.

Tény, hogy voltak a mezei honvédok között is olyan emberek, akikre "jobban oda kellett figyelni" egy kicsit, de ez alapvetően még nem fosztotta meg attól a képességétől a szervezetet (Magyar Néphadsereg), hogy egy összetett katonai célért képes volt vadidegen embereket hatékonyan együttműködni képes közösséggé kovácsolni. Én tenyereltem bele olyan többnapos gyakorlatba, amelyiken nem volt érezhető honvéd és tábornok között a különbség, - a tábornok már messziről intett, hogy ne vergődjek a tiszteletadással és mondta, hogy "Menjen! Menjen! Folytassa a feladatát!" Bármennyire is hihetetlen, nem egyszerű különböző elképzelések mentén létező emberkék tevékenységét tömegesen összehangolni. A problémás oldala főleg az volt annak az érának, hogy a néphadsereg elsődlegesen inkább ideológiai célokat szolgált, mint fegyveres honvédő szolgálatot.

A ma fiatalok esetében az a furcsa, hogy többségük el sem tudja képzelni az idegen emberekkel esedékes tartósabb időszakon át összehangolt és elvégzett tevékenységet. Ez nem bűn, de ennek fedezéke mögül kígyót-békát bekiabálni és fantazmagorákat bizonyítani nem túlzottan etikus!

Arra nem voltam büszke, hogy sok volt az alkoholista a néphadseregnél akkoriban, de arra igen, hogy szerződés szinten a legjobb légvédelme a Magyar Népköztársaságnak volt. Elítélsz ezért? Nem zavar, - én tudom, hogy miket éltem meg és mit tettem le az asztalra azért, hogy büszke lehessek az akkor elért eredményeinkre! Mert ott nem egy személyben az én sikereimről volt szó, hanem egy olyan közösségé, amilyet életedben nem fogsz megélni! Jöhet a megszokott köpködés!...

nov. 22. 12:28
 9/59 A kérdező kommentje:

Szerintem bárki, aki feltesz egy kérdést, válaszokat vár rá. Az is lehet, hogy véleménye van az adott dologról, amiről kérdez, mégis érdeklődik, mások hogy gondolják. Még az is lehet, hogy viták vannak ebből. Ezek a körülmények nem zárják ki egymást.

"A ma fiatalok esetében az a furcsa, hogy többségük el sem tudja képzelni az idegen emberekkel esedékes tartósabb időszakon át összehangolt és elvégzett tevékenységet"

Munkahelyeken általában manapság is ez szokott történni szerintem, ebből a szempontból egyáltalán nem speciális a katonaság

Amúgy meg akkoriban mi volt annak az akadálya, hogy hivatásos profik alkossák a hadsereget, ne egyszerű mezei emberek, akiktől ez az egész katonásdi teljesen távol áll? Mint ahogy ez normális körülmények között lenni szokott?

nov. 22. 13:24
 10/59 anonim ***** válasza:
63%

Örömmel nyugtázom, hogy esetedben nem következett be azonnali, agresszív köpködés, - ami sajnos jellemző szokott lenni ezen a weboldalon!

A válaszban általad idézett sor mellé viszont nem üdítő párhuzamba állítani azt, hogy sűrűn váltanak az említettek és a fiatalokra jellemző türelmetlenségen túl (minden ember átesik ezen a korszakon - beleértve magamat is) a kötött szabályrendszerekhez sem akarnak vagy képesek úgy alkalmazkodni, amit adott esetben egy kényszerhelyzet megkíván(hat).

-Ebben a mederben szívesen folytatom tovább veled a kommunikációt!

nov. 22. 13:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!