Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Amíg volt sorkatonaság,...

Amíg volt sorkatonaság, tényleg megesett olyan, hogy a tisztek a laktanyában ismerősüket meglátogató civileket is katonának hitték?

Figyelt kérdés
Csak mert hallottam már ilyet, illetve itt is olvastam kommentben. Hogy bement meglátogatni a sorkatonai szolgálatot töltő ismerősét, és a tisztek, amikor elsétált mellettük, rákiabáltak, hogy mi az, hogy nem tiszteleg, és amikor visszaszólt, akkor meg azt, hogy hogy mer feleselni, ezért fogda lesz, többnapi padlósikálás, meg ilyenek. És amikor közölte, hogy ő nem katona, csak egy ismerősét jött meglátogatni, akkor a tisztek nem tudták, mit csináljanak a kínos, égő szituban. Ilyenek tényleg megtörténtek?🙂

nov. 10. 12:57
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Persze, nem az eszükről voltak azok se híresek, nekik csak saját tekintélyük számított, az egójukat építették
nov. 10. 13:05
 2/14 A kérdező kommentje:
1: De azt jól tudom, hogy civil ruhában megérkezni a laktanyába csak a rendszerváltás után volt engedélyezett?
nov. 10. 13:06
 3/14 anonim ***** válasza:
93%

A rendszerváltás utáni (sor)katonaságot ne hasonlítsuk az azt megelőző időszakhoz, mert az már csak kb egy OKJ-s tanfolyammal ért fel.

Amíg lehetett valódi sorkatonaságról beszélni, akkor a katona az katonaruhában volt (még az alsógatyád is kincstári volt, a szekrényedben sem lehetett semmi civil dolog, egyedüli kivétel a párttagkönyved volt, azt még az őrségbe is magaddal vihetted), a civil meg nem sétálgatott semerre a laktanyában, főleg nem egyedül. Szóval az említett szituáció meg sem történhetett volna.

nov. 10. 13:16
 4/14 anonim ***** válasza:
70%
3-a a rendszerváltás előtti sem volt keményebb, gyakorlatilag egy semmitmondó bohóckodás volt mindig is amíg csak létezett
nov. 10. 13:21
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
#4 Nem azt mondtam, hogy volt-e bármi értelme, de akkor még a formai, alaki szabályok szigorúan be voltak tartva.
nov. 10. 13:33
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Bingó, ahogy a #3-as írja, katona kétszer flangált civilben a laktanyában, először mikor bevonult (és ment is szerelvényt vételezni), másodszor amikor leszerelt. A katona un. kimenő egyenruhában hagyhatta el a laktanyát, szóval azonnal le lehetett vágni ki a civil és ki nem.

Látogató sem kolbászolt le-fel civilben, bemehetett eskütételkor (egészen az alakulótérig), de látogatáskor sem mehetett fel a körletbe csak a kijelölt pontig (kísérettel).

nov. 10. 13:42
 7/14 A kérdező kommentje:
Mintha valaki mesélt volna olyat, hogy a rövidre nyírt haja miatt hitték katonának a laktanyában. Dehát ugye a hosszú és nagy haj a rendszerváltás előtt volt divat, utána már bejött a vegyes hajviselet. És ha a szocializmusban tilos volt a laktanyában civil ruhában tartózkodni, akkor nem hihettek egy látogatót katonának, még akkor sem, ha szemben az árral rövid hajú vagy kopasz volt. Tehát akkor lehet, hogy ez a sztori nem igaz. Vagy esetleg pont a változás időszakában (1989-'90) lehetett katona?🤔
nov. 10. 13:50
 8/14 anonim ***** válasza:
88%

"Dehát ugye a hosszú és nagy haj a rendszerváltás előtt volt divat"

Nem igazán volt divat. A férfiak túlnyomó többségének rövid, maximum félhosszú hajviselete volt a rendszerváltás előtt.

nov. 10. 14:03
 9/14 A kérdező kommentje:
8: De a kopaszság és a tüsi haj nem volt divat. Erre még én is emlékszem, pedig '82-es vagyok. A lényeg, hogy az átlagembernek olyan hajhossza volt, hogy kellett mire használni a fésűt, még ha csak minimálisan is. Tehát szerintem nem nagyon lehetett egy nem katona civil ruhás személyt eltávon lévő katonának hinni. Kivéve, ha szembement a divatiránnyal, mint például a skinheadek.
nov. 10. 14:27
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
#9 Eltávon sem voltál civil ruhában. Ha kimentél a laktanyából, akkor a kimenő ruhád volt rajtad. Persze ha hazamentél, akkor át tudtál öltözni, de ha igazoltatott a rendőr, akkor csak a katonakönyvedet tudtad előkapni és akkor bukta volt. Ha elnéző volt a rendőr, akkor hagyta a dolgot, de ha valami balhét csináltál katonakén civil ruhában, akkor szólt a katonai rendésznek, és akkor vége is volt a kimenődnek/eltávnak rendszerint hosszú időre.
nov. 10. 16:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!