Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A mostani fiataloknak elkelne...

A mostani fiataloknak elkelne fél év kötelező katonaság, a mai szülőket látva. Fél évet kibír mindenki, mit gondolsz?

Figyelt kérdés
2021. dec. 17. 06:06
 81/95 anonim ***** válasza:
93%
Előzőhez hozzáteszem, akkor a seregben megbecsülték a tanult embert, sógorom szakközéppel írnok lett (ami nagyon jó beosztás volt akkoriban), mert kitűnt a többi tanulatlan ember közzül (Nagyatádon volt ún. gépkocsizólövészek között, ami magyarul a bokorugró gyalogost jelentette). Mi, főiskolát, egyetemet végzett emberek tiszti képzést kaptunk és olyan előjogaink is voltak (pl. járhattunk a város tisztiklubjába, ahol III. osztályú áron adták a kaját-piát), de voltak olyan hivatásos tisztek, akik éreztették nemtetszésüket, hogy másfél év alatt mi is megkapjuk azt a rangot, amiért ők katonai főiskolát végeztek (ráadásul mi azután leszereltünk).
2022. jan. 3. 21:24
 82/95 anonim ***** válasza:
100%

„67-es: és még ráadásul "őképítettékfeleztazországot" Meg még katonák is voltak. Majd ha lesz időnk felnézünk rájuk.

Bírom mikor ilyen próbálja magának kikövetelni a tiszteletet a nem létező tekintélyével.”

Ja igen, ezt el is felejtettem :D

igazából nekem teljesen mindegy, ha nekik ettől jobb, hadd higgyék, h az ő korosztályuk volt a leg..leg..leg…

az itteni idősebbek kommentjeiből is inkább az látszik, hogy csak beképzeltebbek, valójában egy letűnt kor szolgalelkű öregemberei, akik nem igazán tudnak lépést tartani a mai világgal, így jobb híján egy névtelen fórumon puffognak- vhogy ezt kemény odamondó stílust nem tapasztalatom a való világban (lehet h azért, mert izmos fiatal vagyok :D), itt viszont lehet hörögni gusztustalan stílusban a kis panel lakásukból.

az idősek „borzasztóan érett” generiációja még 2022-ben is arra büszke, h szétszívatták anno katonaságban, meg kapták a pofonokat a suliban, és nem veszik észre magukat.

ahogy azt sem, micsoda orbitális öngól, ha egy „nagyonérett” idős ember abba köt bele, h mondjuk hogyan öltözködik egy fiatal. óvoda.

szájalásban világbajnok az idősebb generáció, a gyakorlatban viszont azt látom, h már egy „büfészakos” egyetemista szintjét sem érik el, és hogy borzasztóan tájékozatlanok.

az sem véletlen, h az idősebbek közül szavaztak legtöbben a most regnáló kormányra.

2022. jan. 4. 00:22
 83/95 anonim ***** válasza:
79%

Kedves wanderowa! Azt írtad: "képtelenek lennének olyan körülmények között létezni, ahol egy percig is mások mondják meg, hogy mit csináljanak". Igen. Mi a lényege annak, ha értelmetlen parancsokat hajtasz végre? Mi a jó abban, ha, mint ahogy itt valaki írta, fogkefével mosod fel a folyosót? Miben fejlődsz ettől? Egyébként a munkahelyen is mások mondják meg, hogy mit kell csinálni, nem kell hozzá katonaság. Vagy ez a korosztály dolgozni sem alkalmas?

Helyes, hogyha te ilyen ismereteket szereztél ott, ha ilyet is tanítottak, ezek szerint a te szolgálati helyeden komolyabban vették kicsit a dolgot. De arról mesélj, mi értelme van a szívatásoknak? Te is megtennéd másokkal, ha te részesültél volna ilyenben? Ha nálatok nem voltak ilyenek, akkor szerencséd is volt.

És még valami. A te generációd semmivel nem jobb mint a miénk és a miénk sem jobb mint a tiétek. Ha lett volna Facebook meg okostelefonok, ti is ugyanazon lógtatok volna, kár ezt tagadni.

2022. jan. 4. 07:33
 84/95 anonim ***** válasza:
100%

#83: A korombeli katonaságnak sem az volt a célja, hogy 1,5 vagy 2 évig értelmetlenül folyosót mosson a honvéd, akár fogkefével, ha volt is ilyen, az nem a kiképzés részét képezte, hanem azoknak a sokszor tahó öregkatonáknak az időtöltését, akik ezekkel a "szívatásokkal" szórakoztatták magukat (és hagyomány volt, mint pl. nagyhírű britt egyetemeken is az újonnan jövők "regulázása".) Ettől függetlenül, mégis nekünk kellett felmosni a szálláshelyünkön a folyosót és kitakarítani a szobákat, no nem fogkefével, hanem normál eszközökkel. Kérded, mitől fejlődsz attól, ha pl. fogkefével mosod fel a folyosót? Nem tudom, de attól, hogy magad takarítasz magad után, talán fejlődsz valamit. Bár, egy volt osztálytársam mesélte annak idején, hogy vele letakarítatták a fürdőszoba csempét (ide jobban el tudom képzelni a fogkefét, mert a fúgákhoz az hasznos szerszám), és mivel mindíg lehet az ilyenben hibát találni, még egyszer neki kellett állnia, miközben a szülei, akik épp látogatóba mentek hozzá, hosszasan vártak rá, de pont erre ment ki a játék. Miben fejlődött ettől? Azt mondta, elgondolkodott, hogy benne is volt hiba, nagypofájú és összeférhetetlen volt, rájött, hogy változtatnia kell egyet s mást az eddigi életén.

Az hogy én elkerültem a "szívatást" nem a szerencsén múlott, hanem azon, hogy tartalékostiszt képzésen voltam, ahol nem volt olyan hierarchia, mint a 3 időszakos honvédeknél, továbbá csak felsőfokú végzettségű, tanult emberek voltak ott, és a hivatalos állomány is így viszonyult hozzánk. De ne higgye senki, hogy szívesen ment oda is az ember, bár volt több alternatíva: pl. a sorkatonai szolgálat megtagadása, de nem ért meg 5 év sittet.

Több ismerősöm volt hagyományos "szívatós" helyen, utólag csak azok panaszkodtak ezekről, akiknek más életkörülmények között is bajuk volt a körülményekhez való alkalmazkodással, a többiek számára megmaradt anekdotázások tárgyának.

"Ha lett volna Facebook meg okostelefonok..."

Talán furcsán hangzik, de kifejezetten örülök, hogy nem volt. (Informatikusként mondom ezt.)

2022. jan. 4. 10:24
 85/95 anonim ***** válasza:
55%

"De ne higgye senki, hogy szívesen ment oda is az ember, bár volt több alternatíva: pl. a sorkatonai szolgálat megtagadása, de nem ért meg 5 év sittet."

Ez hogy volt amúgy, ha mégis próbált valaki kibújni? Ment érte egyből a karhatalom, felkutatták, előállították?

Már ha van róla infód, meg merték ezt kockáztatni?

2022. jan. 4. 10:39
 86/95 anonim ***** válasza:
78%

"Ment érte egyből a karhatalom, felkutatták, előállították?"

Szerinted?

Pontosan ez történt. Az illető abban a pillanatban bujdosó lett. Ha megtalálták, egyből börtön.

2022. jan. 4. 10:58
 87/95 anonim ***** válasza:
100%

#85:

Az embert ha sorozáson alkalmasnak találták katonai szolgálatra, akkor előbb-utóbb kapott egy értesítést, hogy kb. 1 hónap múlva be kell vonulnia, úgy rendezze a dolgait munkahelyen, magánéletben. Ha eddig nem lépett le az országból, akkor már nem sok ideje és lehősége maradt erre. Ezután jött a bevíhó, ez már parancs volt, hogy mikor és hol kell megjelenni bevonulásra. Ha ott csak úgy, igazolatlanul nem jelent meg az ember, akkor tudtom szerint kiment a rendőrautó a lahelyére, és ha ott találták elvitték a bevonulásra (karhatalom már nem volt, és az nem is ilyen dolgokkal foglalkozott). Ha nem találták, gondolom körözést adtak ki ellene. Azt nem tudom, ha megtalálták, milyen büntetést szabtak ki rá, gondolom valami pénzbírságot, azután mégis bevonult, de szerintem ilyet nem nagyon tett senki, legfeljebb olyat, hogy tökrészegen jelent meg vagy hosszú hajjal, de ez nem volt nagy gond, mert másnapra úgyis kijózanodott, illetve a laktanyában is volt fodrász.

A Jehova-tanúiról hallottam, hogy azzal az indokkal, hogy nem fognak fegyvert a kezükbe, megtagadták a sorkatonai szolgálatot, ezt szabályosan meg lehetett tenni, de 5 év börtön járt érte.

Egy műszerész barátom elvállalt 5 év földalatti munkát egy bányvállalatnál, aki erre szerződött, és le is tudta az időt, az mentesült a katonai szolgálat alól.

Migráns görögök itt született fiai állítólag direkt nem vették fel a magyar állampolgárságot, azért, mert így nem kellett katonai szolgálatot teljesíteniük.

Akinek megfelelő összeköttetései voltak magasabb helyeken, ki tudta járni, hogy alkalmatlanná nyílvánítsák, vagy csak egy rövid időre legyenek sorkatonák. Az akkori pop- és rocksztárok között számtalan ilyen volt.

Aki meg egészségileg volt alkalmatlan (mint pl. apám vagy az apósom), az se úszta meg teljesen, mert ún. "katonaadót" kellett fizetnie pár évig, ez valamilyen nem túl magas összeg volt.

Tehát, a legtöbben úgy gondoltuk, hogy jobb túlesni rajta, mint "simlizni", akkoriban még valahogy férfiasnak is tartották, ha valaki végigcsinálja, amikor pl. 18 évesen ún. összeíráson voltam, ahol "sajnálatomra" megállapították az alkalmasságomat, akkori barátnőm azt mondta, hogy szép is lenne, ha még oda se felelnék meg...

2022. jan. 4. 11:43
 88/95 anonim ***** válasza:
78%
#86: Igen, valószínűleg. Mivel a behívó már parancs volt, gondolom, ha nem ment valaki, az szolgálatmegtagadónak minősült. Nem tudom, mert én nem voltam elég "tökös" ahhoz, hogy ilyenekkel kísérletezzek és nem is ismertem olyat aki meg merte volna tenni. Már csak a rendszerváltás után volt olyan kollégám, aki rendre nem jelent meg a bevonuláson, de csak holmi szabálysértési felszólításokat kapott, és legközelebb újrahívták, akkor már csak bohóckodás volt ez a folyamat.
2022. jan. 4. 12:07
 89/95 anonim ***** válasza:
55%

Volt még olyan, aki "elkésett".

De ez sem segített a dolgon, mert a sorozás folyamatos volt, tehát simán beosztották egy rosszabb helyre.

2022. jan. 4. 12:22
 90/95 anonim ***** válasza:
74%

A kérdezőnek: nem csak a mai szülők szerint, hanem a 25 éves tanult kolléganőm, valamint hasonló korú keresztlányom szerint is. Ők pedig már csak ismerik a "felhozatalt" a kortársaik között.

Svájcban egyébként minden férfi tartalékos katona is egyben, és pár évente be kell menni képzésekre, gyakorlatokra. Ezek néhány hetesek, a munkahely el kell, hogy engedjen, sőt van, hogy a főnök is megy, és a hadseregben a beosztottja van magasabb rangban, sokan kikapcsolódásnak veszik a napi munkából. A poén, hogy a nők is kérték, hogy ők is részt vehessenek ilyenben.

2022. jan. 4. 12:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!