Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A mostani fiataloknak elkelne...

A mostani fiataloknak elkelne fél év kötelező katonaság, a mai szülőket látva. Fél évet kibír mindenki, mit gondolsz?

Figyelt kérdés
2021. dec. 17. 06:06
 71/95 anonim ***** válasza:
33%

#38: "Dőzsöltetek az orosz hitelből, amit a mostani generációk még mindig fizetnek vissza."

Minek nyilatkozol olyanról, amihez tökhülye vagy (sok kortársaddal egyetemben)? Miféle orosz hitelről beszélsz? Művelődj előbb, ne csak az okostelefonodon "zongorázz"!

2022. jan. 3. 19:49
 72/95 anonim ***** válasza:
93%

Jobb is ha nincs kötelező sorkatonaság, mert a mai fiatalok többsége pszichikailag és fizikailag is alkalmatlan volna erre. Soha annyi öngyilkosság vagy öngyilkossági kísérlet nem volt eddig, ami ott lenne, ha bevezetnék, mert egyszerűen képtelenek lennének olyan körülmények között létezni, ahol egy percig is mások mondják meg, hogy mit csináljanak, és nem hangoztathatják a jogaikat (persze a kötelességek nélkül). A mai fiatalok nagy része 25 évesen sokkal éretlenebbek mint az én generációmban a 16 évesek voltak, olyanok, mint a nagyranőtt óvodások (tisztelet a kivételnek), ha belerülnének a katonasághoz, egyszerűen idegösszeomlást kapnának, sírnának a mamahotel után. Nem tudom elképzelni a rövidnadrágos, fordítottan feltett baseball sapkás, hátizsákos Y generációt ott sorbanállni vagy menetelni. Jobban tették, hogy megszüntették a sorkatonaságot, mégha szavazatnövelő, populista célból is tették.

Voltam sorkatona, és nem, nem lettem alkoholista, mint ahogy senki sem, akik velem együtt voltak ott. Mit nyertem vele? Szereztem új barátokat, és amíg egy héten csak egyszer jöhettem ki a laktanyából, értékeltem azt a szabadságot, ami addig nem tűnt fel. Ennyi.

2022. jan. 3. 20:11
 73/95 anonim ***** válasza:
78%
A katonaság az életemből elvett egy évet, cserébe kb. 1 hónapnyi olyan élményt, tudást, stb. adott, amiért talán érdemes volt odamenni. Ráadásul egy jó évet vett el, és utána sokkal rosszabb évek jöttek.
2022. jan. 3. 20:22
 74/95 anonim ***** válasza:
90%

#60: "Aztán fél évenként rövidítették, mikor rájöttek, hogy rossz.

Nagyjából akkor, amikor megszűnt a szocializmus, és már nem kellett a lógósokat valahova beterelni, ahol úgy nézett ki, mintha dolgoznának."

Hát, én 1,5 évig voltam katona, mielőtt még "megszűnt" a "szocializmus".

Mit értessz azon, hogy a "lógósokat beterelni" és "ahol úgy nézett ki, mintha dolgoznának"?

A sorkatonai szolgálat állampolgári kötelezettség volt, oda nem tereltek senkit, sem lógósat, sem nem lógósat. Ha elmúlt az ember 18, akkor sorköteles lett, és ha alkalmas volt rá, akkor előbb-utóbb besorozták, ami nem volt nevezhető beterelésnek.

A katonai szolgálat alatt éppen nem dolgozni kellett (ha csak nem az ún. munkaszolgálatosoknál, ahová családosok kerülhettek pl. vasútépítésre, hogy addig is pénzt keressenek és gyakrabban hazajárhassanak), hanem kiképezték az embert egy adott fegyvernem technikáinak kezelésére abból a célból, hogy ha netalán háborúra kerülne sor, ne akkor kelljen ezt megtenni. Pl. lokátorkezelőnek, akik a légteret figyelik és azonosítják az esetleges idegen repülőgépeket, vagy rakétásoknak, akik adott esetben leszedik az égről azokat a gépeket. Ez akkora probléma, hogy ezeket ott meg kellett tanulni?

A hivatalos állomány maga mondta végül, hogy félév kevés ezekre, így nincs értelme az egésznek.

2022. jan. 3. 20:31
 75/95 anonim ***** válasza:
78%

A kiképzés viszonylag rövid volt, és általában nem sok értelme volt, mert alapszintű.

Utána beosztottak munkára, és a hátralevő időben azt csináltad. Nem munkaszolgálat, mert ezek katonai munkák voltak, ahogy írtad is.

Csak mondom: olyan alapszinten, ami szinte semmit sem ért.

2022. jan. 3. 20:37
 76/95 anonim ***** válasza:
73%

"kiképezték az embert egy adott fegyvernem technikáinak kezelésére abból a célból, hogy ha netalán háborúra kerülne sor, ne akkor kelljen ezt megtenni."

Ezen azért hangosan felnevettem. Ez úgy igazából mikor történt? Mert faterom például úgy volt tűzszerész, hogy bombát az 1 éves szolgálata alatt egyszer látott :)

De legalább fogkefével felmosni a folyosó padlóját megtanították, atomháborúban biztosan sokra ment volna vele.

2022. jan. 3. 20:39
 77/95 anonim ***** válasza:
70%
#73: Nekem meg az volt az utolsó nyugis évem, de én kivételesen jó helyen voltam, így nem várom el, hogy mindenki így élje meg. Volt egy kollégám, programozó matematikus, ránézésre "antikatona", ún. előfelvételis volt (egyetem előtt kellett letudnia 1 évet, és utána félévet, de az nála már elmaradt), Nagyatádon voltak az ilyenek, ahol irigységből kimondottan "szívatták" őket (nem a hivatalos-, hanem az egyszerű sorállomány), mégis úgy emlékszik vissza, hogy "nem ártott az". Van egy Katonai szlengszótár című könyv (letölthető pdf-ben), ami tele van csúcs sorkatonai "szövegekkel", ő pl. többet ismert belőlük, mint én, akinek nem ilyen, mások által "alja" körülményeknek ítélt módon telt a katonai szolgálata.
2022. jan. 3. 20:45
 78/95 anonim ***** válasza:

Másfél év pontokban:

3*6 hónapos időszak: Kopasz, gumi, öreg

Első hónap: alapkiképzés

2-3. hónap: szakkiképzés

A 4. hónaptól: katonai szakfeladatok ellátása*, továbbképzések takarítás, külső körlet, őrszolgálat, otthon eltöltött kimenők, szabadságok.

A szűken mért 18. hónap után: leszerelés

* Aki az őrszolgálat ellátására volt alkalmas, annak a katonai szakfeladatok is őrszolgálat adásából állt.

A fene nagy szabadsággal együtt köszönt rá a néhai Magyar Néphadseregre a "roncsderby" korszaka, - amikor is olyan szinten lehetetlenítették el az akkori szervezetet, hogy esélyt sem adtak a valós feladataik végrehajtásának lehetőségére.

2022. jan. 3. 20:54
 79/95 anonim ***** válasza:
90%

#76: 85-ben volt, ne csak a faterodból indulj ki, és ne nevess ki másokat. Atomháborúban a tűzszerész kiképzéssel sem ment volna sokra. Arról csak annyit tanulhatott volna, hogy ha atomvillanást lát, akkor nézze meg jól, mert többet nem lát olyat, továbbá terítse magára a vegyvédelmi köpenyt, és induljon el a temető felé, hogy elkerülje a csúcsforgalmat.

Minden esetre, engem kiképeztek rendesen az adott rádiótechnika kezelésére, nem a katonaság hibája volt, ha nem figyeltem oda mindenkor. Ha alkelmazni kellett volna, csak arra számíthattam volna - mivel parancsnok lettem volna, hogy az alárendelt bakák tudják, amit kell csinálni. Általában tudták. De én bent maradtam a kiképzőközpontban az ún, külföldi tagozat (afrikai katonanövendékek) "supportálására".

2022. jan. 3. 20:57
 80/95 anonim ***** válasza:
90%

#75: Nem tudom mikor volt az, én 85-86-ban voltam katona, tartalékostiszti képzésen, mivel főiskolát végeztem előtte, a légvédelemnél voltam egy kiképzőközpontban, ott híradósokat, lokátorosokat és légelhárító rakétásokat képeztek, ahogy láttam jó eszközparkkal, és elég magas szinvonalon. Azok a sorkatonák 3 hónap után kikerültek ún, harcálláspontokra, ismertem ilyen embert, szerintem értett hozzá, légiforgalmat figyeltek radarokon.

A laktanyában volt ún. ellátószázad is, azok egy része nem csinált mást, mint őrséget adott, de azok nagy része a hátrányos helyzetű kissebbségiekből került ki, akiket nem is lehetett volna radarképernyő elé állítani.

2022. jan. 3. 21:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!