Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Egy embernek miért lehet több...

Egy embernek miért lehet több lakása/háza?

Figyelt kérdés

Kicsit kiforratlan a kérdés, de azon gondolkodtam hogy Magyarországon miért van az, hogy ingatlanbefektetők képesek akár 20 házat is "összegyűjteni", miközben kiadnak mondjuk 6-7 házat bérbe, esetleg 3-4 lakást albérletbe és lényegében ebből élnek.

Felmerült bennem az a kérdés hogy az ilyen ember miért hasznos az állam számára? Miközben kvázi keresztbe tesz az olyan családos embereknek, akik saját, önerőből próbálnák megvásárolni az első házukat.

Most itt arra gondolok, hogy van neki tegyük fel 5 olyan háza amit nem tud kiadni, de ideje sincs arra hogy felújítsa, szóval üresen áll az egész. Az ilyen üresen álló házakra miért nem lehet kivetni valamilyen adót? Lakásra nem feltétlen tartom ésszerű ötletnek, de üresen álló, lakható, beköltözhető állapotban lévő házra igen.

Szóval +4,6%-kal nőtt a lakások száma 2011 óta (forrás: Népszámlálás 2022), ez majdnem 300.000lakást jelent. Mégis az albérletárak az egekben, egyetemistaként csak kollégiumba tudok kedvező lakhatást találni. Létezik hogy például Budapesten a lakásállomány többsége külföldi kézen van?

2023. febr. 28. 20:39
 61/100 anonim ***** válasza:
23%

"Tehát mivel én becsületesen dolgoztam a megtakarítasomat ingatlanba fektettem ahelyett,hogy a számlámon tartanám ,akkor engem ezért plussz adóterhekkel kell sújtani?"

Igen, ez lenne a társadalom érdeke (azért, hogy ne lehessen ingatlant felhalmozni, és ezzel mások lakhatását megnehezíteni).

Nyilván lennénk páran, akik ezzel rosszul járnának (azok, akik jelenleg ingatlanbefektetésből élnek), a többiek meg mind jobban.

2023. márc. 4. 15:27
 62/100 anonim ***** válasza:
31%
De ennyi erővel adoztassunk meg minden vagyontárgyak, ne csak az ingatlant
2023. márc. 4. 15:43
 63/100 anonim ***** válasza:
88%

Így van!

A kérdező cipőjét, a 40 centinél nagyobb képatlójú tvt, a járdahasználatot amin lépked befele az egyetemére.

Ekkora ökörséget....

2023. márc. 4. 15:47
 64/100 anonim ***** válasza:
19%
Ha nem lehet több ingatlan befektetési célból akkor legyen minden adóköteles egynél több autó 6 habinal több megtakarítás, minden részvény, arany stb.
2023. márc. 4. 15:57
 65/100 anonim ***** válasza:
0%

Igen, az ideális az, ha minden vagyont megadóztatunk, mert akkor egy része visszakerül a közösbe.

Akinek meg több jövedelme van az az adóztatás ellenére is többet tud birtokolni, csak az üteme lassul (illetve egy bizonyos vagyon után nagyon nehézkessé válik, mert a jövedelem nehezen tud túlmutatni a vagyoni után fizetendő adón).

2023. márc. 4. 16:02
 66/100 anonim válasza:
69%

#kerdezo

Teljesen jó a témakör, erről már sok helyen hallottam vitát.

És én is támogatnék erről egy új adóformát. Mondom ezt úgy, hogy ház tulajdonos vagyok és még kiadó lakások is vannak a családban.

De ez 30.000 - 50.000 Ft / hó ez tényleg nevetségesen alacsony és a lakáskiadók csak simán ráterhelnék a bérlőre.

Ezt az egészet már az ingatlan vásárláskor elejét lehetne azzal venni, hogy bárkinek akinek a nevén van 1 db ingatlan már, az a következő ingatlanjához ne 4% illetéket kelljen fizetni, hanem mondjuk 20%-ot, akinek már mondjuk 3 db ingatlan van a nevén, az a következőnek már a teljes vételár FELÉT kelljen befizetni illetékként, és így tovább...6 fölött már a vételár dupláját kéne befizetni.

Na ekkor már nagyon sokan elgondolkoznának, hogy az ingatlan kiadás nem éri meg. Ekkor lehetne lejjebb vinni az ingatlanok árát.

Amúgy befektetésnek tömérdek lehetősége van az embernek (részvények, állampapír, biztosítások, műtárgyak, arany, ezüst, millió és millió lehetőség, de tényleg! Én ebből az ingatlan kivenném, vagy nagyon lerontanám a megtérülését.

Nálam a lakhatás és az élelmiszer tabu lenne.

2023. márc. 6. 16:36
 67/100 A kérdező kommentje:

Üzenem a "boomer" felfogású, kommunistázó, államosításról beszélő lepontozóknak, hogy ezzel a jövőben akár tetszik, akár nem úgyis fognak kezdeni valamit, mert így diktálja a logika.

Az nem állapot, hogy valakinek van 6 lakása amit ki tud adni havi 160.000Ft-ért, amit 15% adó terhel.

Számoljunk csak kicsit: 0,85 x 160.000Ft = 136.000Ft/hó x 6 = 816.000Ft/hó nettó bevétel. 816.000Ft x 12 = 9.792.000Ft/év x 5 = 48.960.000Ft

Szóval akinek van 6 lakása, amit ki tud adni, akkor 5 évente vehet még egy új lakást, amit szintén kiadhat.

Szerintetek ez fair? Konkrétan a legegyszerűbb befektetési lehetőség, még ész sem kell hozzá csak pénz és egy balek albérlő, aki hozza a pénzt a házhoz.

Engem nem az zavar hogy 6 lakása van, legyen, kit érdekel. Engem az zavar hogy az ilyen ingatlanbefektetők felnyomják a piacot és javarészt külföldiek kezében van a lakásállomány nagyobb része. Persze erre is lehet vállat vonni hogy kimegy a tőke hát aztán?

Azt sem értem ki volt az aki lepontozta a 66#-ost, vagy itt gyakorin azért van ennyi segghülye ember, mert 6 lakással már agy sem kell mert dől a pénz? Ezzel a kérdéssel sikerült triggerelni az ingatlanbefektetőket? Nem értem.

Azt még hozzáteszem, ahogy korábban is már leírtam, hogy az a 30-40.000Ft/hó FELTÉTELEZETT adó azokra az ingatlanokra vonatkozna, amiket nem adnak ki lakhatási célra a tulajdonosok, hanem szimplán abban tárolják a pénzüket. +4,6%-kal nőtt országosan a lakásállomány, mégis az árak az egekben és ez annak köszönhető, hogy az állam a CSOK-kal felnyomta az árakat 2014-től kezdve, az ingatlanbefektetők pedig stagnálva tartják a piacot azzal hogy biztosítják a keresletet. Elvégre megtehetik, mert nincs semmi szabályozva, akinek van 20 ingatlanja nyugodtan vegye csak meg a 21.-ket, ha az ilyen emberek fétis szerűen gyűjtik a lakásokat, házakat nem én leszek az aki meggátolja őket ebben.

De mint mondtam a jövőben ez valamilyen formában biztos hogy szabályozva lesz.

2023. márc. 6. 17:29
 68/100 anonim ***** válasza:
100%

"CSOK-kal felnyomta az árakat 2014-től kezdve,"

A CSOK 2015 nyarától jelent meg.

Nekem van egy panellakásom amiben hétköznapjaimat töltöm, és van egy házam amiben a hétvégéimet.

Van egy garázsom, a panelházban ahol lakok.

Az érvelésed szerint 3 ingatlanom van, és egyik sincs kiadva,szóval ezt meg kéne adóztatni?

A lakást apai ágon,a házat pedig anyai ágon örököltem,a garázst pedig pár éve vettem a megtakarításomból.

Ezzel neked mi problémád van?

Vagy adjam el az egyiket,hogy jobban érezd magadat?

2023. márc. 6. 17:54
 69/100 A kérdező kommentje:

#68, nézd, ha bajod van a szövegértelmezéssel akkor ne válaszolj.

Szerintem egyértelműen, többször is leírtam hogy az ingatlanbefektetőkre vonatkozik a kérdésem, akinek több olyan ingatlanja van amit ki tudna adni, de mégsem teszi.

Az esetedben van egy hétvégi házad, amit folyamatosan használsz, ezzel nekem semmi bajom sincs, a garázst pedig nyilván nem tudod kiadni lakhatási célra, ha esetleg lenne egy másik panellakásod ami üresen áll, akkor igen, arra vonatkozna hogy megadóztatnám.

Ahogy szerintem azokat a lakástulajdonosokat is meglehetne adóztatni akik nem képesek megfelelő körülményeket biztosítani az albérlőjüknek (csótányok, poloskák, omladozó vakolat, elavult nyílászárók, ócska konyhai berendezések).

https://www.youtube.com/watch?v=_jZbcQRQcu0

Ezt itt hagyom.

2023. márc. 6. 18:06
 70/100 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy szerintem azokat a lakástulajdonosokat is meglehetne adóztatni akik nem képesek megfelelő körülményeket biztosítani az albérlőjüknek (csótányok, poloskák, omladozó vakolat, elavult nyílászárók, ócska konyhai berendezések). ezt hogy fogod ellenőrizni. Gestapo? Lenin fiúk? KGB? ÁVÓ?
2023. márc. 6. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!