Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Egy embernek miért lehet több...

Egy embernek miért lehet több lakása/háza?

Figyelt kérdés

Kicsit kiforratlan a kérdés, de azon gondolkodtam hogy Magyarországon miért van az, hogy ingatlanbefektetők képesek akár 20 házat is "összegyűjteni", miközben kiadnak mondjuk 6-7 házat bérbe, esetleg 3-4 lakást albérletbe és lényegében ebből élnek.

Felmerült bennem az a kérdés hogy az ilyen ember miért hasznos az állam számára? Miközben kvázi keresztbe tesz az olyan családos embereknek, akik saját, önerőből próbálnák megvásárolni az első házukat.

Most itt arra gondolok, hogy van neki tegyük fel 5 olyan háza amit nem tud kiadni, de ideje sincs arra hogy felújítsa, szóval üresen áll az egész. Az ilyen üresen álló házakra miért nem lehet kivetni valamilyen adót? Lakásra nem feltétlen tartom ésszerű ötletnek, de üresen álló, lakható, beköltözhető állapotban lévő házra igen.

Szóval +4,6%-kal nőtt a lakások száma 2011 óta (forrás: Népszámlálás 2022), ez majdnem 300.000lakást jelent. Mégis az albérletárak az egekben, egyetemistaként csak kollégiumba tudok kedvező lakhatást találni. Létezik hogy például Budapesten a lakásállomány többsége külföldi kézen van?

2023. febr. 28. 20:39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ❯❯
 1/100 anonim ***** válasza:
91%
Mert nem kommunizmus van
2023. febr. 28. 20:41
 2/100 anonim ***** válasza:
90%
Neked hány pár cipőd van kérdező? Mert szerintem, nem fair, hogy egyes hajléktalanoknak egy sincs
2023. febr. 28. 20:46
 3/100 anonim ***** válasza:
91%

"Az ilyen üresen álló házakra miért nem lehet kivetni valamilyen adót? "

Van adó rá. Én évi 120 000 ft építményadót fizetek, plusz kommunális adók. Úgy hogy kösz nem akarok plusz adókat, mert valami unatkozó fotelforradalmár ilyeneket talál ki mert nincs pénze egy új családi házra.

2023. febr. 28. 20:48
 4/100 anonim ***** válasza:
71%
Jelentős lakásállomány és ház van külföldi kézen (osztrák, kínai befektetők, stb.). Leginkább új építésűek. Vannak ingatlanosok akik csak ezzel foglalkoznak, tehát külföldre értékesítéssel. Hasonlóan mezőgazdasági területek, volt TSZ területek egy részét külföldiek (főleg osztrákok) fölvásárolták. Szomorúságos,hogy így kiárulják az országot, de nem tiltja semmi.
2023. febr. 28. 20:51
 5/100 anonim ***** válasza:
19%

Be fog ismét következni, ami nálunk mindig divat volt: a magántulajdont elveszik és szétosztják, ahogy akarják. Ez közérdek, mint az árstop költségét a boltokra terhelni, az üzemanyag költségét a benzinkutakra verni, elvenni a magánnyugdíjakat, rezsit védeni más rovására, kamatstopot csinálni a bankok számlájára.

Szóval a felvetett kérdés teljes mértékben közérdek. El lehet venni mindenki fölösleges ingatlanát és el is fogják.

2023. febr. 28. 20:55
 6/100 anonim ***** válasza:
23%
Földet nem vehet osztrák. Néhány cégnek van földterülete, csak ilyen módon lehet külföldi kézbe adni földeket. Ha külföldi magányszemélyt ismersz, akinek földtulajdona van, azonnal feljelentheted és máris rád vetül a haza fénye.
2023. febr. 28. 20:57
 7/100 A kérdező kommentje:

Akkor máshogy kérdezem hogy az 1#-es és 2#-es is megértse meg aki felpontozta őket:

Miért kell 20 ház/lakás 1 embernek?

2023. febr. 28. 21:10
 8/100 anonim ***** válasza:
80%

Kérdező te amúgy normális vagy?

Komolyan kérdezem... ha gondolod segíthetek egy jó orvost találni!

Reagálni se kellene ekkora blődségre, de lásd kivel van dolgod...

"Magyarországon miért van az, hogy ingatlanbefektetők képesek akár 20 házat is "összegyűjteni", miközben kiadnak mondjuk 6-7 házat bérbe, esetleg 3-4 lakást albérletbe és lényegében ebből élnek."

Azért bogaram, mert valamiből keletkezett tőkéjük... és -nyílván ez sem tetszik neked-, de azt csinál vele amit akar... ha akarja akkor 10 millió túrórudit vesz belőle, ha akarja elveri k@rvákra, ha akarja meg befekteti. Gondolom ez a szó, mint olyan számodra elég felfoghatatlan.... teljesen bizonyos hogy a közelében sem voltál olyan helynek se ahol elhangzik ez a kifejezés.

"Felmerült bennem az a kérdés hogy az ilyen ember miért hasznos az állam számára?"

Tudod... azért nem merült fel benned, mert gőzöd sincs arról -maradjunk az INGATLAN- befektetésnél... hogy az mivel jár. Mondjuk akinek több olyan ingatlanja van amit bérbead, az nem nagyon szokott feketézni, csalni, sumákolni.... hanem bejelenti. Ugyanis még mindig jobb nyugodtan aludni este és nem remegni mikor jön egy ellenőrzés.

Namost ha ez így van, akkor bizony ő fizet adót. Adót. Tudod? Államkasszába. Állambácsinak. No. Ezért fontos. Abból építik az utakat, hogy el tudjál biciklizni a rissz-rossz munkahelyedre vagy éppen ebből tartják még fent az egészségügyet... ami recseg-ropog mint az állat de ez más tészta....

Szóval adózik. Ez a haszna belőle az államnak.

De tudod mit? Ha nem ingatlanba tenné, akkor másba.... amiből lehet hogy 0 bevétele lenne az államnak... de ugyanúgy hasznot hoz neki.

NA abban az esetben még jobban kinyílna a bicska a kis zsebedben ugye?

"Mégis az albérletárak az egekben, egyetemistaként csak kollégiumba tudok kedvező lakhatást találni"

Jesszus... te egyetemista vagy? Isten mentse a jövőt...

Az albérletárak meg nagyon durva szinten nem követik le az ingatlandrágulást, brutálisan le vannak maradva! Éppen ezért építettem le az ingatlanportfóliómat is. Nem érte meg... :(

2023. febr. 28. 21:11
 9/100 anonim ***** válasza:
86%
Amit a kérdező felvet teljesen normális. Sokszor mondják, hogy a demokrácia sokaknak idegen az országban, nem érzik szükségesnek stb. Nos, ők azok akik a magántulajdont sem értik, nem szeretnék, nehézségnek érzik. Arról nem beszélve, hogy a negyvenes-ötvenes években valóban az történt, amit a kérdező írt, sőt még durvább volt, mert a túl nagy házakba plusz családokat költöztettek. Közel sem esélytelen hasonló dolog ismétlődése. Az agyi színvonal kedvez neki.
2023. febr. 28. 21:15
 10/100 A kérdező kommentje:

8# Nem értem mire fel ez a hangnem, felvetettem egy kérdést, erre van ez az oldal.

Egyáltalán nem bicskanyitogatásnak meg irigykedésnek szántam, 1#-től megkaptam hogy kommunista felfogás, 2#-es meg itt vagy akkor te #8-as akivel tudna kötekedni hogy akkor a hajléktalanoknak miért nincs háza vagy egyáltalán lakhatása.

Az amire én választ akartam volna kapni az, hogy például azok a családok akik felneveltek 3 gyereket, de nem volt sohasem saját házuk/lakásuk, hanem bérelték, esetleg nagyszülőknél laktak, ráadásul a gyerekeik már idősebbek mint 18 év, azoknak lényegében semmi esélyük hitel nélkül saját házhoz jutniuk, pláne hogy vannak olyan ingatlanbefektetők, akik a 6-7. házuk mellé még vesznek egy 8. házat is úgy hogy azt más, rászoruló család elől veszik meg.

A kérdésem nagyjából erről szólt volna, hogy akik ingatlanokat vásárolnak fel, lényegében a piaccal babrálnak, aki pedig rászorulna egy normális lakásra fel van nyomva az ár annyira hogy csak hitellel lehessen hozzájutni. Másrészt aki abból él hogy kiadja a lakását, házát és ezután adózik az nem munka. Erre vonatkozott az a kérdésem hogy az állam számára miért hasznos egy ilyen ember? Elvégre ezzel nincs semmilyen hozzáadott érték.

Persze lehet engem szidni, meg állambácsizni. Azt meg végképp nem értem 8#-as hogy "az albérletárak meg nagyon durva szinten nem követik le az ingatlandrágulást". De mindegy is, ez a kioktató szövegkörnyezet és alpári stílus, egyáltalán minek válaszolok...

2023. febr. 28. 21:33
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!