Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Egy embernek miért lehet több...

Egy embernek miért lehet több lakása/háza?

Figyelt kérdés

Kicsit kiforratlan a kérdés, de azon gondolkodtam hogy Magyarországon miért van az, hogy ingatlanbefektetők képesek akár 20 házat is "összegyűjteni", miközben kiadnak mondjuk 6-7 házat bérbe, esetleg 3-4 lakást albérletbe és lényegében ebből élnek.

Felmerült bennem az a kérdés hogy az ilyen ember miért hasznos az állam számára? Miközben kvázi keresztbe tesz az olyan családos embereknek, akik saját, önerőből próbálnák megvásárolni az első házukat.

Most itt arra gondolok, hogy van neki tegyük fel 5 olyan háza amit nem tud kiadni, de ideje sincs arra hogy felújítsa, szóval üresen áll az egész. Az ilyen üresen álló házakra miért nem lehet kivetni valamilyen adót? Lakásra nem feltétlen tartom ésszerű ötletnek, de üresen álló, lakható, beköltözhető állapotban lévő házra igen.

Szóval +4,6%-kal nőtt a lakások száma 2011 óta (forrás: Népszámlálás 2022), ez majdnem 300.000lakást jelent. Mégis az albérletárak az egekben, egyetemistaként csak kollégiumba tudok kedvező lakhatást találni. Létezik hogy például Budapesten a lakásállomány többsége külföldi kézen van?

2023. febr. 28. 20:39
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 91/100 anonim ***** válasza:
15%

Egyébként a házaknál még az is probléma főleg vidéken, falun, hogy a pénzesek kezdik fölvásárolni az ingatlanokat, és fölborítva a menetrendet városiasan akarnak a faluban lakni.

Kihasználatlan 2000nm+ telkek, mert beültetni lusta, dolgozni nem akar rajta. Nem is értem, ezeknek minek kert, mert nem való nekik.

Na az ilyent betiltanám.

Ráadásul kb. 2 hete még műsor is volt belőle (Heti napló, Svábi András) hogy a falura költöző városiakat zavarja a kakaskukorékolás meg a harangozás, sőt mi több följelentést tesznek emiatt. Nevetséges és kifordult magából a világ.

2023. márc. 7. 16:22
 92/100 anonim ***** válasza:
82%

Azért ne mondja már meg nekem senki,hogy az általam vásárolt ingatlant kiadom-e esetleg olyannak Borsodban aki nem fizet, lelakja, és még balhét is csinál.Egyértelmű,hogy ilyen helyen ahol olcsók a házak csak olyanok keresnének lakhatási lehetőséget akinek nem éri meg kiadni.

Adót mindenki fizet, kommunálist, telekadót, bérbeadásból származó jövedelem után..nem hinném hogy valami extrát kellene azért bevezetni hogy aki kiadhatná nem adja ki...

2023. márc. 7. 16:30
 93/100 A kérdező kommentje:

Ezzel abszolút egyetértek, gyakorlatilag régen Nyírségben még emlékszem amikor mamámékkal mint család elmentünk aratni, mert nagybátyám és nagymamám is őstermelő volt. Régen még tehenet is tartottak ott falun, manapság már a tyúk is ritka.

Az is részemről felháborító, amikor valaki képes lebetonozni, vagy térkővel burkolni a telkének 90%-át. Erre is lehetne valami törvény.

Olvastam egy német tanulmányt pár éve, ami arról szólt hogy a madarak hajnali aktivitását vizsgálták mikrofonnal a város különböző területein és egybekötötték fészek felmérésekkel. 10 éven keresztül gyűjtötték az adatokat. 10 év alatt gyakorlatilag eltűnt a hajnali madárcsicsergés, a városban a fészkek száma pedig a tizedére esett vissza. Arra jutottak hogy a LED világítás, fényszennyezettség növekedése és a nyári beton/aszfalt hőtartása miatt egyszerűen inkább az erdőkben húzódnak meg éjjelre a madarak, mint a városi fákon. De a macskatartással is összefüggésbe hozták, mert azt is vizsgálták 2 évente kérdőíves formában.

A lényeg az hogy amit írtál annak is köszönhető hogy az emberek közömbösek a természet iránt. Az pedig hogy agrárország vagyunk és zavarja a falura kiköltöző városiakat a kakaskukorékolás mélységesen lesújtó (én is láttam a riportot), mi is tartunk itthon tyúkokat, én elsősorban azért, mert a maradék egy részét oda lehet nekik adni, másik része pedig egy kialakított komposztba megy, amit kapirgálhatnak is, így átmozgatják a komposzt.

Csak halkan megjegyzem, hogy idén év végén bevezetik a barna kukákat a biohulladék/zöldhulladék számára. Az ilyen 2000nm+ telkeknél tényleg jó lenne ha kertészkednének az emberek, vagy legalább egy konyhakertet művelnének. Itthon van fóliasátor, minden évben első dolgom február közepén hogy elvetem a retekmagot. március végétől májusig pedig folyamatosan van friss retek, utána nyáron a cukkini, patiszon, paradicsom, paprika. Szerintem kiváló hobbi.

2023. márc. 7. 16:46
 94/100 anonim ***** válasza:
0%
Igen kéne plusz egy törvény ami kötelezi az embereket a kertészkedésre bizonyos telek méret fölött. Esetleg beszolgáltatni is kéne a terményből a földesúrnak? Lehetne mondjuk az ÁVÓ ami ezt ellenőrzi? Vagy ne államosítsunk minden ingatlant, minden az állami és fizessen mindenki bérleti díjjat!
2023. márc. 7. 16:50
 95/100 anonim ***** válasza:
21%

#92 Itt nem erről van szó, hanem arról akik lakásokat, házakat halmoznak föl hogy ebből nyerészkedjenek kiadás formájában mások kárára. Tehát a társadalom számára haszontalan üzleti tevékenységet folytatnak.

Ezt kell korlátozott keretek közé szorítani. De ez igazából nem is Borsod megye problémája, ott kevés a munkalehetőség, a környék sem a jóságáról híres, inkább eljönnek onnan az emberek minthogy odamennének, leszámítva talán az "acélváros" jobb környékeit, bár azt mondták nekem hogy ott is sokminden romlott.

Sokkal inkább Budapestre (és még néhány nagyvárosra, pl. Győr, Pécs, stb.) jellemző a kérdező által felvetett lakhatási probléma, ahol

Komplett ingatlanos propaganda szakosodott erre a gusztustalan üzleti-befektetői manipulációra.

Valamit biztosan kell kezdeni a helyzettel, mert az nem működik hogy aki dolgozik ne tudjon hol lakni, mert tele van oda nem való külföldivel, stb.

Lehet hogy a cégeket kell kiemelni és áthelyezni más városokba, ahol az ingatlanokat még nem sajátították ki.

Nem tudjuk mi a jó megoldás (a plusz adó lehet egy ilyen) , de hosszabb távon változás szükséges.

2023. márc. 7. 16:50
 96/100 anonim ***** válasza:
55%

87válaszoló vagyok

Viszont nem értem, hogy miért nem komplett mezőgazdasági területet vesz, miért telken gazdálkodik? Ebből feltételezem hogy nem őstermelő, se aranykalászos gazda.

Ezt egyszer nagyjából ugyanígy megkérdeztem tőle én is kérdező.

Az volt a rokonom válasza rá,hogy így jobban megéri neki,olcsóbban ki jön belőle.

Konkrétan vadászik az olyan házakra ami lepusztult állapotban olcsón nagy telekkel árulnak borsodban.

Vásárolt pár éve ugyanott borsodban egy házat,erősen felújítandó,de nem bontandó állapotban kevesebb mint

2 millioért (1950000forintért).

Több mint 7000 m2 körbekerített telekkel

Azt mondta,hogy a ház felújítása,hogy lakható állapotban legyen legalább

8-10millió lenne

( nyílván esze ágában sem volt ennyit rá költeni)

Belekalkulálta azt,hogy napi rendszerességgel be fognak abba a házba törni,lopni,

azt is hogy a veteményese egy részét ellopják vagy csak heccből letapossák...

És ennek ellenére azt mondta,hogy osztott szorzott és neki ez így még mindig megéri.

2023. márc. 7. 21:12
 97/100 A kérdező kommentje:

Na, így érthető, de ezt írtam is, hogy ha nincs lakható állapotban az ingatlan adót is értelmetlen lenne kivetni rá.

Ilyen telekkel pedig ingatlan hiéna úgysem foglalkozna.

Szerintem támogatandó lenne a tevékenysége, de ekkora területet ha egyedül művel és nem fél hogy ellopják, minden elismerésem.

Nekünk családdal Monorierdőn volt egy zártkertes telkünk, a telken volt egy kis ház, WC, fürdőszoba nélkül, kitört ablakkal. Évente kukoricával beültettük.

Ahogy vették meg a környező házakat úgy nőtt a lopások száma a környékben. Egyszer arra mentünk oda hogy kivágták a kerítést, ellopták a szivattyút, mindkét lakat szét volt verve, de még a kukoricát is leszedték.

2023. márc. 7. 21:29
 98/100 anonim ***** válasza:
100%

87-96 válaszoló vagyok

Szóval azt akarom kihozni az egészből kérdező,hogy ennek a rokonomnak hiába van borsodban 10-15 háza vagy igazából folgalmam sincs hogy mennyi ma már

(És a házak változó állapotban vannak)

Az összes ingatlanja lehet hogy fele annyit se ér összesen,mint egy pesti,egy Komárom Esztergom megyei, vagy egy Győr Moson Sopron megyei lakásé.

2023. márc. 7. 21:39
 99/100 anonim ***** válasza:
0%

"Szóval ezt a rokonom aki kb átlag 5 millió forintért vagy kevesebbért veszi a házakat,meg kéne adóztatni?"

Igen, miért ne? Ha abból él akkor miért gond, hogy adót is fizetne értük? Ha 5 millió az ingatlan értéke akkor az adó is kevés lenne rá (éves 0,5%-nál 25000 évente, kb 2000 Ft havonta - ennyit gondolom kitermel, ha "abból él").

2023. márc. 8. 08:21
 100/100 anonim ***** válasza:
75%

Uhh gyerekek, vannak bajok, fajdalmas volt olvasni sok kommentelonek a (szandekosan?) felreertett, kotekedo valaszat.

Teljesen egyetertek a kerdezovel, a lakhatas letszukseg, 3-nel tobb lakoingatlant birtoklo tulajokat jol meg kellene adoztatni,hogy ne mas karan nyereszkedjenek. Lehet fektetni masba is, az allampapir, reszveny vagy arany nem letszukseg.

2023. ápr. 9. 00:23
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!