Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy lehet az embernek saját...

Hogy lehet az embernek saját háza/lakása ? 20/F

Figyelt kérdés
Jelenleg vidéken élek és dolgozom mielőtt kioffolnak hogy el kéne menni dolgozni. A vásárlást nyílván nem most akarom hanem azért jóval később . A keresetem úgy Nettó 330 ezer pályakezdő vagyok. Ugye ebből már ahogy nézem pesten is fel lehet tartani kényelmesen egy albérletet. Viszont itt vidéken, pesthez képest ahol tudsz egy családi házat venni 8-12 millió között addig Pesten egy kis lakást nem lehet ennyiért. Úgy egy normál lakás ami nem egy lyuk annak is egekben az ára. Én Pesten képzelem el az életem Viszont egyáltalán nem származom gazdag családból, de nem is várnàm el hogy a szüleim vegyenek nekem lakást. És kíváncsi vagyok az emberek többsége a fővárosban hogy/ mikor vesz lakást? 30 valahány fölött, esetleg hitelt vesz fel? Milyen módon lehet?
2021. ápr. 22. 09:47
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
46%
CSOK, babaváró, hitel + önerő. Ha összejön a 3 gyerek akkor ok, ha nem akkor talán nyugdíjas korodra kifizeted a hitelt. Vagy időközben örökölsz, és beforgatod a hiteles lakásba, vagy nyersz a lottón, vagy külföldön összeszeded az árát. Más megoldás sajnos nincs.
2021. ápr. 22. 09:53
 2/23 anonim ***** válasza:
100%

Az én történetem (1992-ben kezdődött):

Vettem egy picike felújítandó lakást (Szörnyű helyen). Úgy, hogy még a szüleimnél laktam felújítottam. Azonnal elcseréltem egy nagyobb és jobb helyen levő felújítandóra. A felújítást szintén úgy kezdtem el, hogy a szüleimnél laktam. Tavasszal beköltöztem. Jó pár év spórolás és bankhitellel vettem egy jobb panelt. Pár év alatt az adósságokat letudtam és azt is felújítottam (az eltelt évek miatt már rosszul tűrtem a felújítás miatti felfordulást.). Majd hatalmas bankhitellel, kiköltöztem kertesbe. Ezt a hitelt fizethetem az életem végéig.

2021. ápr. 22. 09:54
 3/23 anonim ***** válasza:
100%

Főiskola után 6 évet dolgoztam 3 országban 21-27 éves koromig. Hazajöttem, szülőkkel laktam, a kis pénzemet beletettem egy vállalkozásba. 31 évesen fogtam építkezésbe hitellel, 33 évesen költöztem be. 5 év alatt visszafizettem a hitelt.

Ruppótlan vidéki gyerekként nőttem fel, sose kaptam pénzt otthonról. Most van egy pici cégem és 4 alkalmazottam. Újabb hitelem most is van (semmi baj nincs azzal) de a ház tehermentes.

2021. ápr. 22. 10:18
 4/23 anonim ***** válasza:
79%

330ezerből simán lehet eltenni 200ezret havonta, ha a szülőkkel élsz.

Ez évi 2,4M Ft, ami 3 év alatt 7,2M.

Ez már elég 35M hitelre, illetve hitel + önrész, egy 42M-s lakásra.

Gyakorlatilag 23 éves korodra lehet Budapesten egy 45-re hirdetett, 42-re lealkudott lakásod ami nem kis dolog.

De az albérletet felejtsd el, mert akkor nem neked lesz lakásod, hanem a bérbeadónak még egy!

2021. ápr. 22. 10:24
 5/23 anonim ***** válasza:
57%
Négyes, ne kábítsd szerencsétlent mert elhiszi. Hétmillióra soha nem fog kapni 35M hitelt, max ha havi két millát keres. Mi 15,5-öt kaptunk 8,5 millió önerőre, agglomerációbeli 24 milliós lakásra... A 20% önerőt egyik bank sem tartja, sokkal gyakoribb a 30-40% önerő.
2021. ápr. 22. 11:01
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

A hitelt nem az önrészre kapja - ne keverd! - hanem a havi jövedelme alapján.

Nektek azért volt magas az önrész, mert kevés volt a jövedelmetek, ilyenkor emelik az önrészt hogy beleférjen a havi jövedelmetek 20%-ába a törlesztés.

Ettől függetlenül a jelenlegi jövedelme alapján szerintem sem fér bele a 35 millió hitel, legfeljebb kamatokkal terhelve 28 milliót kaphat 20 évre. Ebből a tőke nagyjából 24 millió, a többi a kamat.

Tehát a jelenlegi bére alapján durván egy 31-32 milliós lakást vehet Budapesten, ami 23 évesen szép eredmény!

2021. ápr. 22. 11:15
 7/23 anonim ***** válasza:
36%

Az önrész is számít, mivel a bank eleve nem mehet 20% alá. Az is ritka hogy egy ingatlan vételárát megadják a becslésnél. Ez a felfutó időszakban volt jellemző, ma már rárakja a bank a biztonsági tartalékot. Nálunk is rárakta két éve már, aláment a jellemző nm áraknak.

Ezentúl igaz, nagyon sok egyéb tényező is van. Ezért pont irrealis a kalkulációd. Egy 23 éves, átlagbért kereső fiatal, aki egyedülálló, a jó büdös életben nem fog három év múlva egy ekkora hitelt megkapni. Talán a felét, ha szerencséje van. (Azt már nem is mondom, hogy félrerakni sem fog ennyit.)

2021. ápr. 22. 11:32
 8/23 anonim ***** válasza:
100%

Sehol nem írtam, hogy lehet az önrész 20%-nál kevesebb.

"Egy 23 éves átlagbért kereső..." ez meg mi?

330 ezer nettó egy 20 évesnek nem átlagbér.

A hitelezésnek vannak szabályai amik egyformán vonatkoznak bankra-ügyfélre egyaránt, nem pofára megy, hanem megtakarítás és igazolt jövedelem alapján.

De én erről nem szeretnék tovább vitatkozni, 32 éve dolgozom az OTP-nél, ebből 20-ik éve hitelelbírálóként, sok újdonságot nekem erről nem tudsz mondani.

2021. ápr. 22. 11:45
 10/23 anonim ***** válasza:
13%

Eltartási, gondozási szerződés.

15 éven belül 3 nagypolgári lakást lehet így szerezni.

2021. ápr. 22. 12:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!