Hogy lehet az embernek saját háza/lakása ? 20/F
Akkor miért kábítod irreális elvárásokkal a kérdezőt? Mint banki szakember hogy írsz le olyat hogy reális hogy ő három év múlva 42 millás pesti lakást vesz egyedülállóként hétmillió forint félretett pénzzel? Ugye érted a hozzászólásod túlzó mivoltát?
Azért merek "szemtelenkedni", mert jó sok ingatlan biznisz ment végbe a környéken most, és egyik sem így ment. Kicsit sem. Mire az ügyletek lezajlottak, 30-40% önrész és az eredeti kalkulációhoz képest alacsonyabb hitelarány lett belőle.
Én elhiszem hogy elvi lehetőség erre van. Nálunk is első kalkuláció szerint a határ a csillagos ég volt, 35-ig simán jók vagyunk. Aztán jöttek a részletek és módosító tényezők. Bal lábbal kelt fel az értékbecslő, mégsem csok képes a lakás egy négyzetméter miatt, hát ez a jövedelem rész nem vehető figyelembe mert nem úgy van megfogalmazva a szerződésben, még egy adóstárs jó lenne, de ne ő mert túl öreg stb.
Gondolom ha ennyi ideje vagy a szakmában, akkor nem meglepő, hogy egy ilyen nagyvonalú kalkuláció csöppet alakul az ügylet során.
Az roppant egyszerű tényecske egy picit sem zavar hogy a 4-es választ nem én adtam?
Nincs kedvem ebbe tovább részt venni, különösen nem olyan szinten hogy a ti környéketeken milyen "bizniszek" mennek és arról mit beszél a szomszéd.
Ég veled!
Én 30 éves koromig gyűjtöttem az önerőmet, majd vettem fel lakáshitelt 25 évre. A törlesztőm harmada annak, amit albérletre költöttem. Persze, nem palotát vettem, hanem egy lakást az agglomerációban, amire azóta bőven költöttem is.
Nem nyújtóztam addig ameddig a takarő ért, 2x ennyi hitelre is jogosult lettem volna, de nem akartam blődséget elkövetni. Így bőven marad minden hónapban arra, hogy tartalékoljak, és ha a számításaim nem csalnak, akkor a 10. évfordulón a teljes kölcsönt visszafizetem, nem húzom ki 25 évig.
Azt is leírhatnátok, hogy nem alapjog a Budapesten lakás. Vagy van rá pénzed, vagy nincsen. A kérdező úgy siránkozik ezzel kapcsolatban, mintha mindenkinek az országban lehetővé kellene tenni, hogy Budapesten lakhasson, ha akar. Nem.
----
Egyébként kérdező ha otthon laksz, akkor nettó 330-ból akár 250-et is el tudsz tenni. Ezt onnan tudom, hogy az egyik haverom is pont ennyit keres vidéken és kb ennyit is tesz el belőle otthon lakás mellett. 20 éves vagy, ember! Ha 5 évig teszel el ennyi pénzt, az már 15 millió forint. Nem is értelek. Még ha 150-200 ezret keresnél, akkor megérteném a siránkozásodat, de vidéken a kereseted kifejezetten jónak számít és ha tudsz bánni a pénzzel, nem költöd el az Isten pénzét is, akkor ennyiből már 5 év alatt is szép összeget tudsz félretenni. Vagy ha valaki soknak érzi az 5 év alatt 15 milliót, akkor is 10-12-t simán. És akkor még mindig csak 25 éves leszel, b*@szod.
"Én Pesten képzelem el az életem"
Én meg Floridában.
Köszönöm a hasznos válaszokat :)
Kedves 15-ös nem értem a megjegyzésed Floridàt és Budapestet mióta vesszük egy kalap alá de köszi a megnyilvánulásod 😅
16. Én nem a 15-ös vagyok, de kevesen tudják, amikor 2007-2008-ban elkezdődött a gazdasági összeomlás (az USA-ban néhány hónappal korábban kezdődött) és az USA-ban már beestek az ingatlan árak, de Magyarországon még nem és itt a túlárazott magas árak voltak, ez mellett a forint is iszonyat túl volt értékelve és drága volt (180 ft/dollár) akkor nem viccelek, Miami-ban ugyanannyiért lehetett ugyanolyan ingatlant kapni átszámítva, mint Budapesten.
(Ez csak amolyan közgazdasági érdekesség volt most.)
Kiváncsi vagyok, akik lepontozták a 10-est, mi jár a fejükben.
Nincs gyorsabb vagyonosodási lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!