Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Egy embernek miért lehet több...

Egy embernek miért lehet több lakása/háza?

Figyelt kérdés

Kicsit kiforratlan a kérdés, de azon gondolkodtam hogy Magyarországon miért van az, hogy ingatlanbefektetők képesek akár 20 házat is "összegyűjteni", miközben kiadnak mondjuk 6-7 házat bérbe, esetleg 3-4 lakást albérletbe és lényegében ebből élnek.

Felmerült bennem az a kérdés hogy az ilyen ember miért hasznos az állam számára? Miközben kvázi keresztbe tesz az olyan családos embereknek, akik saját, önerőből próbálnák megvásárolni az első házukat.

Most itt arra gondolok, hogy van neki tegyük fel 5 olyan háza amit nem tud kiadni, de ideje sincs arra hogy felújítsa, szóval üresen áll az egész. Az ilyen üresen álló házakra miért nem lehet kivetni valamilyen adót? Lakásra nem feltétlen tartom ésszerű ötletnek, de üresen álló, lakható, beköltözhető állapotban lévő házra igen.

Szóval +4,6%-kal nőtt a lakások száma 2011 óta (forrás: Népszámlálás 2022), ez majdnem 300.000lakást jelent. Mégis az albérletárak az egekben, egyetemistaként csak kollégiumba tudok kedvező lakhatást találni. Létezik hogy például Budapesten a lakásállomány többsége külföldi kézen van?

2023. febr. 28. 20:39
 51/100 anonim ***** válasza:
13%

"Ha nekem egy 50 millás ingatlan után 1-2% ingatlanadót kéne fizetnem, azonnal ráterhelném a bérlőkre."

Miért nem terheled most rá? Mert nem tudná kifizetni. Pont ugyanúgy nem tudná, ha ráterhelnéd. Annyit tudsz csak egy bérlőtől kérni, amennyit az tud fizetni.

Ha neked valami havonta 50 ezer többletköltséggel jár, de annak a lakosnak, aki nem bérbeadja az ingatlanját, hanem lakik benne nem, akkor az egyik félnek hirtelen többet érne az adott lakás, mint a másiknak, így a bérbeadók olcsóbban adnák el az ingatlanjaikat (mert kisebb megtérülést nyújtana és nem érné meg tartani), az egyszeri ember meg olcsóbban tudna venni.

2023. márc. 2. 18:05
 52/100 anonim ***** válasza:
48%
Az utolsó érvelés nem helytálló. Nagyon sokan ráterhelnék a lakóra, a bérleti díj emelkedne. Ez nem kifizetési képesség kérdése. Lakni kell valahol. Másra fog kevesebbet költeni.
2023. márc. 2. 18:09
 53/100 anonim ***** válasza:
22%

Most azért nem tudod ráterhelni, mert a többi lakáskiadó nem terheli rá, mert nincs ilyen adó.

Ha lenne, mindenki ráterhelné, akkor meg muszáj lenne kifizetnie a berlőnek, mert nincs olcsóbb.

Ahogy most is muszáj kifizetniük a 100+ezres albérletet, mert alatta nem talál. Ilyen kva egyszerű. Mondhatod azt, hogy nem tudod kifizetni a 100at, akkor nem fizeted ki. Nem fog csökkenni miatta a piaci ár. Kifizeti más aki nem akar a híd alá menni, mert 50ért nem kap semmilyet.

2023. márc. 2. 19:29
 54/100 anonim ***** válasza:
32%

Képzelj el egy szélsőséges esetet: az adó, amit át akarsz hárítani ne 50 ezer legyen, hanem 200 ezer. Szerinted ha havi 200 ezerrel megemelnéd a bérleti díját pl egy kislakásnak, akkor lenne aki ki tudná fizetni a magyar bérleti piacon? Ugye, hogy nem.

Nem, a bérbeadó annyiért adja ki a lakást amennyiért tudja. Ha most el tudna kérni 20-50-100-200 ezerrel többet, akkor el is kérne (mindenki), de nem tud.

(Pedig ésszerű lenne, egy átlagos lakáskiadásnak most sokkal kisebb a hozama, mint pl az állampapírnak).

2023. márc. 2. 20:30
 55/100 anonim ***** válasza:
21%

"akkor meg muszáj lenne kifizetnie a berlőnek, mert nincs olcsóbb."

Vagy nem bérelne a bérlő mert nem tudna annyit kigazdálkodni, illetve a "venni vagy bérelni" játszmában a venni állna nyerésre a bérelnivel szemben.

Jelenleg jobban megéri bérelni mint venni (a relatív alacsony bérleti díjak és magas hitelkamatok miatt), míg egy (magas) adóval ez változna, és kevésbé érné meg lakást venni kiadásra.

2023. márc. 2. 20:33
 56/100 anonim ***** válasza:
15%

Ez az adó nagyon jó ötlet! Minden fölös ingatlanra kivetném, azaz 3 ingatlan fölött, mégpedig évente az ingatlan értékének legalább 5%-át magyarok esetében és 15%-át külföldiek esetében, amelyet közvetlen az önkormányzatok részére kéne befizetni.

Ebből a pénzből önkormányzati bérlakásokat építtetnék és a meglévő, de lakhatatlan állapotúakat rendbehozatnám.

Ezzel mindenki jól jár. A gazdag és a külföldi úgyis kifizeti az 5-15%-ot mert van pénze, akinek nincs az meg úgyis eladja és vélhetően olyan veszi meg akinek szüksége van rá. A bérlőre ráterhelés nyilván nem szalonképes, hiszen a bérlő majd attól bérel olcsóbban, akinek legfeljebb 3 ingatlanja van...

Emellett több önkormányzati lakás lenne, persze ezeket csak dolgozóknak engedném kiadni, tehát nem munkakerülőknek.

2023. márc. 3. 01:21
 57/100 A kérdező kommentje:
Csak 56 hozzászólásig kellett várnom hogy valaki egyáltalán felfogja mire szeretnék kilyukadni.
2023. márc. 3. 01:55
 58/100 anonim ***** válasza:
0%
Én elvenném a plusz ingatlanokat, mert az adóval vissza lehet élni. Szegény embereket, alkeszeket, lipsiket meg c-ket nem engednék be az ilyen lakásba.
2023. márc. 3. 02:40
 59/100 anonim ***** válasza:
21%

Én az irigységet érzem ki a kérdező kérdéséből.

Nekem 3 ingatlanon van

(egy kis lakás 39 m2 a városban,egy 30m2 kis ház a közeli faluban és ugyanott a falu szélén 3,7HA akác és éger erdő)

Tehát mivel én becsületesen dolgoztam a megtakarítasomat ingatlanba fektettem ahelyett,hogy a számlámon tartanám ,akkor engem ezért plussz adóterhekkel kell sújtani?

2023. márc. 4. 13:43
 60/100 anonim ***** válasza:
0%
Biztos nem vagy becsuletes ha tobb lakasod van.
2023. márc. 4. 14:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!