Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Egy embernek miért lehet több...

Egy embernek miért lehet több lakása/háza?

Figyelt kérdés

Kicsit kiforratlan a kérdés, de azon gondolkodtam hogy Magyarországon miért van az, hogy ingatlanbefektetők képesek akár 20 házat is "összegyűjteni", miközben kiadnak mondjuk 6-7 házat bérbe, esetleg 3-4 lakást albérletbe és lényegében ebből élnek.

Felmerült bennem az a kérdés hogy az ilyen ember miért hasznos az állam számára? Miközben kvázi keresztbe tesz az olyan családos embereknek, akik saját, önerőből próbálnák megvásárolni az első házukat.

Most itt arra gondolok, hogy van neki tegyük fel 5 olyan háza amit nem tud kiadni, de ideje sincs arra hogy felújítsa, szóval üresen áll az egész. Az ilyen üresen álló házakra miért nem lehet kivetni valamilyen adót? Lakásra nem feltétlen tartom ésszerű ötletnek, de üresen álló, lakható, beköltözhető állapotban lévő házra igen.

Szóval +4,6%-kal nőtt a lakások száma 2011 óta (forrás: Népszámlálás 2022), ez majdnem 300.000lakást jelent. Mégis az albérletárak az egekben, egyetemistaként csak kollégiumba tudok kedvező lakhatást találni. Létezik hogy például Budapesten a lakásállomány többsége külföldi kézen van?

2023. febr. 28. 20:39
 21/100 anonim ***** válasza:
76%

2-3 gyereket mondjuk ne is vállaljon olyan, aki nem tud lakást venni, csak albérletezni, de ettől függetlenül értem a problémát.

Nyilván látom az okot is, szabad piac van stb. de azért ezzel nem kötelező egyetérteni ugyebár, én sem értek egyet. Nyílik az olló.

2023. márc. 1. 06:59
 22/100 anonim ***** válasza:
78%

Előbb gyújtanám fel az üresen álló házamat, minthogy hozzád hasonlóknak kiadjam.

Lelaknád, mert nem a tied, nem kell rá vigyázni. Sőt, az irigy rosszindulatú gondolkodásod alapján meg is érdemli a tulaj, hogy lelakd a házat. Nem tudnád fizetni a bérleti díjat. Kitenni se tudnálak mert moratóriummmmmm!

2023. márc. 1. 07:31
 23/100 anonim ***** válasza:
34%

"az irigy rosszindulatú gondolkodásod alapján"

Azért túlzásba se essünk már. Az nem irigy, rosszindulatú gondolkodás, ha az ember nem tartja normálisnak így a 2023-ban, hogy még mindig ott tartunk, hogy valakinek van több lakása, mert mondjuk jó helyre született, másnak meg az egész élete rámegy folyamatosan, hogy legalább tető legyen a feje fölött.

Nekem van sajátom, mielőtt az jönne, hogy biztos csak irigykedem, én szimplán nagyon problémásnak tartom, hogy még mindig ilyen szintén dominál a szerencse, a hovaszületés, mert nem a középkorban vagyunk. A másik is ugyanolyan ember, mint te.

De ahogy látom, aki nem is megdolgozott a plusz lakásert, hanem csak kapta/örökölte, az a legrosszindatúbb, mert úgy van vele, hogy neki jó, ez a lényeg, mindenki más megdögölhet. Látod, te is kb. ezt a szintet hozod.

2023. márc. 1. 08:00
 24/100 anonim ***** válasza:
84%
Sokaknak azzal is bajuk van hogy nem jutnak nőhöz. Kovetelik idonkent az allamilag kirendelt not.
2023. márc. 1. 08:02
 25/100 anonim ***** válasza:
83%

Ahhoz nincs közünk hogy ki mibe fekteti a pénzét.Ami engem is irritál egy kicsit, hogy rengeteg lakás kerül külföldiek kezébe, akik vagy kiadják vagy nem, tehát nem biztos, hogy segítenek az albérletet kereső lakással nemrendelkezőknek.

Ráadásul az ingatlan áraknál mérvadó a külhoniak vásárlása, akiknek még mindig olcsó a számunkra megfizethetetlen ingatlanár, így a lakáspiac árait felverik.

Aki viszont ingatlant akar eladni annak nem számít ki veszi meg, kifizeti az árat és ennyi.

2023. márc. 1. 08:08
 26/100 anonim ***** válasza:
76%
"5-ös válaszoló vagyok, +-ként. Nem egy ismerősöm van akikre csak úgy "rászakad" az örökség, még oldalágon, végrendelettel is Ők örökölnek szinte az összes rokonságtól. Eleve adott a nagyszülő, szülő,szülő testvére, esetleg oldalági gyermektelen hozzátartozó. Van olyan barátnőm ahol Ő is, a férje is "egyke", és a fentiek szerint mindketten minden vonalon örökösek voltak. Ki lehet számolni hány ingatlant örököltek viszonylag rövid idő alatt...Ők ugyan értékesítették ezeket, de mivel jól állnak anyagilag viszafordították ingatlanokba olyan helyen ahol jól kiadhatóak.Szerintem nem egyedi eset...én is tudnék még hasonlókat sorolni a környezetemből.
2023. márc. 1. 08:15
 27/100 anonim ***** válasza:
34%

"Ahhoz nincs közünk hogy ki mibe fekteti a pénzét.".

Jogilag nincs közünk, de véleménye lehet erről az embernek.

Egyébként nekem is van olyan ismerős baráti pár, mint a 26-os írja, ahol kaptak egy lakást, a másik oldalról örököltek egyet, így tudtak spórolni és mikor családi házat vettek, abba is beleadott a család, ergo most van hàzuk, meg két kiadott ingatlanuk, aminek a bevételét arra gyűjtik most, hogy vegyék a következő lakást.

Na, értitek. Most nekik van gyűlik a "szerencséből" vett ingatlan, amit olyanok fizetnek, akik meg a nagy büdös nullával indultak, csak mert másik családba születtek.

Ez így a 21. században nekem már kicsit az elfogadhatatlan kategória, azért ennél nagyobb egyenlőségre kellene törekedni, azt gondolom.

2023. márc. 1. 08:31
 28/100 anonim ***** válasza:
84%

Jól van... szóval mindenki egyenlő.

Aha. Hát nem... nem mindenki egyenlő.

Mindenkinek ugyanazok a JOGAI kedves hozzászólók...

Az meg nem alanyi jog hpgy neked UGYANOLYAN, UGYANAKKORA,.IGYANOTT stb ingatlanod legyen mint a másiknak! Mer nekem is ugyanannyi JÁR mint neki...! NEM... rohadtul nem!

Hogy valaki egyke? Hogy a szülei nem csináltak 4-5-6 gyereket és mondjuk ezért többet örököl? Komolyan ez is bssza a csőrötök?

És akkor ne írja senki hogy IRIGYEK vagytok? Hát pedig ez nem más mint irigység...

Nem tudom eldönteni hogy a kérdező nagyobb kretén vagy ti akik adjátok alá a lovat ezekkel a baromságokkal....

2023. márc. 1. 08:50
 29/100 anonim ***** válasza:
94%

Egyenlőségre??? na, ne viccelj! Sosem volt ilyen,sosem lesz.

Ráadásul gondolj bele, nem is mindenki "égből pottyant" vagyonhoz jut, nagyon sokan megdolgoznak azért amit elérnek. Pl. egy jól kereső szakmával, diplomával, rengeteget dolgozva gyűjtik a vagyont amit meggondoltam fektetnek be.Én egyáltalán nem irigylem senkitől, még azoktól se akik szerencsével jutnak bármihez, azokat sem. Akik csalnak/lopnak/jogosulatlanul jutnak bármihez már más kategória..

2023. márc. 1. 08:57
 30/100 anonim ***** válasza:
32%

28-as, nem egyenlő mindenki és soha nem is lesz, és nem is kell, de a lényeg az - amit a csökött agyaddal nem tudsz felfogni -, hogy ettől függetlenül azért lehetne nagyobb társadalmi egyenlőségre törekedni. Tudod, ettől vagyunk fejlettebbek, hogy nem úgy élünk, mint 1000 éve.

Az egyén nem tehet róla, hogy a szülei hány gyereket csináltak, neki erre nincs befolyása, tehát nem is kellene, hogy ilyen mértékben meghatározza az életét, ahogy most határozza. Csak az a baj, hogy ti annyira rosszindulatúak, érdektelenek, közömbösek vagytok, hogy felőletek tényleg mindenki megdögölhet, az a lényeg, hogy nektek jó legyen. Semmi empátia a másik felé.

Persze, most még lehet pampogni, de azért ne felejtsük el, nem véletlen, hogy a történelem során mindig eljött az a pont, amikor a szegények felkoncoltàk a tehetős uraikat, mert eljutottak arra a szintre, hogy nem érdekelte őket. Most is beindult már egyébként a hatása annak, hogy önerőből nagyon nehéz lakáshoz jutni, pont ezért sem vállalnak sokan gyereket, mert nincs hova és ennek is meglesznek a következményei.

2023. márc. 1. 09:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!