Mi ez a sok sírás rívás, hogy a mai fiatalok nem tudnak lakást venni?
Nem akar senki utazgatni ennyit szerintem főleg, ha családos lesz. Van olyan ismerős aki Cegléd Budapest távolságot nyomot minden nap aztán jött a home office és azóta csak olyan munkát keres. De ezt nem lehet minden végzettség esetén. Meg egyes munkahelyek maradiak és nem is támogatják, hogy otthonról dolgoz.
Másik ismerősöm csinálta napi 4 óra buszozás 2 reggel 2 este mind ez 130.000Ft-ot spórolt, hogy nem kellet albérletet kivenni pár hónapig bírta. Meg mellé még a kaja, mert azt is adták a szülők amit most bele sem számoltam. Most, hogy albérletbe van nem sokat tud félre tenni.
Ezekkel a kisebb városba költözéssel az a baj, hogy 5-10-15 év alatt visszafizeted az ingatlant és utána a pénzed magara költheted. Ha ott válasz munkát kevesebb lesz a fizetésed. A kaja a boltba ugyanannyi mindenhol, a felújítási alapanyagok is ugyanannyiba kerülnek vagy a magán orvos. Vagy beszélhetünk a nyaralásról esetleg a gyerekek költsége. Az hogy 50 vagy 100 ezerrel kevesebbet keresel egy családban ez havi szinten 100-200Ft-ot jelenet ami sokat számít.
Én úgy látom azok a fiatalok akik kapnak egy szülői kis támogatást önerőben vagy mama hotelben sokkal könnyebben vesznek lakást ezek nélkül marad, hogy valakivel közösen. Egyedül pedig egyre nehezebben vesznek lakást mire az önerős összejön albérlet mellett nagy küzdelem. Ilyenkor merül fel benne az a kérdés, hogy a szüleim, hogy tudtak 1 éves szinte új 4 szobás lakást venni 1990 után pár évvel 26-28 évesen úgy, hogy csak édesapám dolgozott állami helyen volt egy 2 szobás lakásuk és 3 gyerek volt már a családban. Édesanyám testvére egyedül tudott venni egy garzon lakást majd párjával egy újjáépítés lakást.
Én meg itt vagyok 30 évesen önerőm már megvan egy panel garzonra, de olyan árak vannak, hogy ekkora hitelt egyedül nem tudok felvenni és ez nem is BP csak nyugat Magyarország.
*hogy tudtak 1 éves szinte új 4 szobás lakást venni 1990 után pár évvel 26-28 évesen úgy, hogy csak édesapám dolgozott állami helyen volt egy 2 szobás lakásuk és 3 gyerek volt már a családban"
Ugyanezt mondom. Mint írtam, az én szüleim is az 1990-es évek elején építettek egy emeletes családi házat, pedig anyám eladó volt, apám vonatvezező. A keresztszüleim ugyanezt tették, csak annyi különbséggel, hogy ott buszvezető volt a keresztapám. És mindkét családban lett közben 3-3 gyerek. Ja, és csak 23-25 évesek voltak ekkoriban.
A férjem szülei is ekkortájt vettek hatalmas, 160 nm-es családi házat hitel nélkül úgy, hogy apósom vagy 2 évet kind dolgozott külföldön. De anyósom nem dolgozott közben, mert a gyerekekkel volt otthon.
Na, hol lehet ezt ma megtenni ilyen átlagembereknek, őszintén? Egyébként, ők maguk is mondják, hogy akkor a fizetésekhez képest kevesebbe kerültek a házak és a megélhetés, mint most, nem tagadják, mint itt egyesek :D
Talán könnyebb volt kockázatosabb hitelt felvenni mint ma. Több lakás épült régebben mint mostanság.
Igaz ez most csak 2018-ig van de akkor is látható hogy régebben több épült.
Mindenki megyeszékhelyen vagy mellette akar élni ahol munka van és munka lesz.
Kovid eleji időszakik kb lehetett látni mikor lesz meg a pénzed lakásra szerintem. Most meg kb 1 év alatt 50% drágulás ment végbe felénk a paneleken ami nagyon durva. Vagy maradnak az árak vagy omlik minden.
Érdemes lenne 5 év múlva újra tárgyalni, hogy milyen is volt a jelenlegi helyzet lakásvásárlásra.
Földbe állhat jövőre a lakáspiac
A növekedés egy-egy tartóoszlopát érintheti a jegybank kamatemelése, ami viszont egyértelműen megsínyli, az a lakáspiac – mondta a VG-nek Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője, miután a monetáris tanács kedden váratlanul 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, ráadásul további határozott kamatemeléseket helyezett kilátásba.
A szakértő szerint mindez azt jelenti, hogy az idén 9–10 százalékig emelkedhet az alapkamat, ilyen magas kamatok mellett pedig senki nem fog lakáshitelt felvenni, itt tehát a növekedésnek egy fontos bázisa esik ki.
Remélem azért nem lesz gond, de érdekes a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!