Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi ez a sok sírás rívás, hogy...

Mi ez a sok sírás rívás, hogy a mai fiatalok nem tudnak lakást venni?

Figyelt kérdés
2022. jún. 25. 08:09
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/85 anonim ***** válasza:
64%

"Édesapámnak huszonévesen lett garzon lakása az 1980-as években."

Valamit nagyon keversz!

1990 előtt nem volt magántulajdonú lakás Magyarországon!

Csak bérlakások voltak és 35 éves részletre vehető szövetkezeti lakások.

Huszonévesen senkinek nem volt 1/1 tulajdonú saját lakása!

Ez a mai albérlői és hiteltörlesztői státusszal egyenlő!

2022. jún. 25. 16:04
 22/85 anonim ***** válasza:
71%

"Persze, leadták az igényeket, azért épült 30-40 éves a sok kétszintes, 150+ nm-es családi ház :D"

1. Hol?

Rengeteg kisvárosban 20 millió alatt vannak az ilyen házak.

Ha fenn tudják tartani, vegyék csak meg.

Teneked az mért nem jó?

Mért nem tudod vagy akarod rá összegyűjteni az önerőt?

2. És azt egyedülálló emberek lakják, akik már ki is fizették ? Muti!

Én az életben nem hallottam és nem láttam ilyet.

150 nm-es házakat jellemzően 2 generáció lakik, szó sincs arról, hogy egyvalaki venné és lakná.

2022. jún. 25. 16:07
 23/85 anonim ***** válasza:
92%

"Jé, akkor hogy lehet, hogy annak a generációnak mégis van saját hitelmentes lakása/háza, és nem 40 éves korukig kellett várni, hogy, megvegyék?"

A lakótelepi lakások ún. szövetkezeti lakások voltak, amiket önerő kifizetése után 35 év törlesztőre vett meg a bent lakó. A törlesztő az kb. a fizetés 30%-a volt. Nekünk így lett lakásunk.

2022. jún. 25. 16:10
 24/85 anonim ***** válasza:
100%
20. Hitelből.
2022. jún. 25. 16:57
 25/85 anonim ***** válasza:
88%

18. A legtöbben alapvetően a szülőhelyükön akarnak lakást. A pestiek Pesten. Persze egy vidéki is akarhat Pesten lakást, csak érte kevésbé fáj az emberek szíve, ha nem tudja összehozni. Sokan nem azért akarnak pesti lakást, mert fancyzni akarnak vele, hanem pesti származásúak és ott van az egész életük, ott nőttek fel, ott van a családjuk, barátaik. Egy tősgyökeres pestinek semmit nem jelent ha azt mondod vidéken fele annyiba kerülnek a lakások. Miért menne vidékre az ismeretlenbe? Senki nem vesz az ország másik végén lakást, csak mert a szülővárosában nem tud venni. Ezt te sem gondolhattad komolyan.

21. Ami biztos, hogy tulajdonjoga lett már rajta a '90-es években és részben azt is eladva és beforgatva tudtak anyával 3 szobás lakást venni.

23. "A lakótelepi lakások ún. szövetkezeti lakások voltak, amiket önerő kifizetése után 35 év törlesztőre vett meg a bent lakó. A törlesztő az kb. a fizetés 30%-a volt."

Ezzel is kiegyezne szerintem a legtöbb mai fiatal, akinek esélytelen a saját lakás. Ha csak a fizetése egyharmadát olyan törlesztőbe fizethetné amivel aztán egyszer lesz lakása. Pl. a 250 ezres fizetésből 85 ezer törlesztőt fizetne azért a lakásért, amiben lakik és az egyszer az övé lesz. (Akár 35 év múlva is.) Ma az átlagfizetés egyharmadára ha törlesztőt fizetnél arra kap vagy tíz millió hitelt, amin semmit nem lehet venni.

2022. jún. 25. 17:16
 26/85 anonim ***** válasza:
69%

"Ezzel is kiegyezne szerintem a legtöbb mai fiatal, akinek esélytelen a saját lakás."

Persze, de a megszólaló, akinek válaszoltam, nem egyezne ki, ragaszkodik ahhoz a fantáziájához, hogy 20-30-40-50 évvel ezelőtt ingyen kaptak az emberek saját tulajdonú lakást 20 évesen, és felháborító, hogy ez ma mért nincs így.

És ez a verzió egyébként is AZONOS a mai hitelre vásárlással, ez a lehetőség ma is pont ugyanolyan, mint 20-50 éve.

És a többi is.

Az még kimaradt, hogy MINDIG IS voltak állami és helyi és munkahelyi támogatások lakásvásárlásra, ahogy ma a CSOK, zöldhitel és társai vannak, 4 évvel ezelőtt más volt, 20 évvel ezelőtt megint más, és 40 évvel ezelőtt is más volt, de mindig volt.

2022. jún. 25. 18:08
 27/85 anonim ***** válasza:
69%
Illetve abban nem egyezik a mostani hiteles helyzet a szövetlezeti lakásokéval, hogy a szövetkezeti lakásra várni kellett, mert kevés lakás volt, és várólista volt és csak 3 embernek utaltak ki egy 2 szobásat. Egy ember, két ember nem tudott hozzájutni egy ilyenhez. Ma meg egyedül is vehetsz akár 5 szobás lakást is, nem korlátozza a hatóság, a bak pedig megadja a hitelt. Nem úgy a szövetkezet, ott az önerő meglétén felül még az igénylők létszáma is kellett stimmeljen és a várólistán is oda kellett érkezni.
2022. jún. 25. 18:19
 28/85 anonim ***** válasza:
84%

27. Abban egyezik a mostani helyzet a régivel, hogy akkoriban se tudott a legtöbb ember egyedül egy lakásba beköltözni és ma sem :D Az tökmindegy, hogy manapság valóban arra lenne igény a legtöbb fiatal részéről, hogy egyedül lakjon egy saját lakásban. Ez igaz, az igények változtak. De a legtöbb ember ugyanúgy nem tudja ezeket az igényeket megvalósítani :D

Ez hogy ha akarsz akkor manapság vehetsz 5 szobás lakást is, vagy 5 darab lakást is ez nagyon elméleti dolog, mivel a fiatalok 90%-a szülői segítség nélkül egy kis lakást sem tud venni.

2022. jún. 25. 18:55
 29/85 anonim ***** válasza:
39%

Régen se dobálták utánunk a lakást, nem tudom már ki írta. De ez baromság. Semmivel sem volt könnyebb mint a mai fiataloknak.

28. Nincs nagyobb igénye a mai fiataloknak a függetlenségre. Vagy ezt onnan tudod hogy.. hány éves is vagy? Mert én pontosan emlékszem, mintha ma lett volna hogy az én generációm is alig várta higy elköltözzön otthonról.

43 vagyok de az a 28 ezer minimálbér csak zsebpénznek volt jó. Felemelték 50 ezerre 99 körül és a városban ahol lakok kb 22 lehettem mikor egy szobát tudtam bérelni, kajára éppen volt pénzem. Félrerakni nem tudtam belőle. A minimálbér ennyire volt elég itthon mindig. Nem csak most.

Ha félre akarsz rakni vállalj másodállást vagy többet fizető állást úgy ahogy mi régen tettük. Minden ismerősöm akinek több van az keményen dolgozott (nem lapátolásra gondok, de igazából mindegy mi az).

2022. jún. 25. 19:24
 30/85 anonim ***** válasza:
29. 43 vagy, akkor te már a rendszerváltozás után voltál fiatal felnőtt, sőt a 2000-es években. Én a 27. válaszolóra reagáltam, aki az 1980-as években vagy a még előtte lévő időkben a fiatalkorukat élő emberekről beszélt, hogy az 1970, 1980-as években a fiatal családok kaptak pl. 3-an (szülők+gyerek) másfél szobás lakást és hasonlók. Vagyis a te szüleid generációjára gondolt és én arra válaszoltam.
2022. jún. 25. 19:41
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!