Mi ez a sok sírás rívás, hogy a mai fiatalok nem tudnak lakást venni?
"Én már nem vagyok "mai fiatal", ezért emlékszem, hogy 30 - 40 éve még ennyi esélye sem volt egy fiatalnak lakást venni"
Jé, akkor hogy lehet, hogy annak a generációnak mégis van saját hitelmentes lakása/háza, és nem 40 éves korukig kellett várni, hogy, megvegyék?
Az én családomban is mindenki építkezett, pedig olyan munkájuk volt (pl.eladó), amiért ma kb. minimálbért kapsz, meg gyereket is vállaltak mellé.
2. Sok bank önerőre egy egyedülállótól már inkább 30%-ot kér. Ez mellett képzeld vannak ilyen költségek is lakásvásárláskor, mint a 4%-os illeték (30 milliós lakásnál 1,2 millió), ügyvédi költség (párszázezer), bebútorozás+műszaki cikkek (egymillió alsó hangon), és akkor ha felújítani kell arról nem is beszéltem még. Tehát még van egy 2-3 milliós egyéb költsége alsó hangon a lakásvásárlásnak
9. Édesapámnak huszonévesen lett garzon lakása az 1980-as években.
A szüleim kora harmincas korukban a '90-es évek elején tudtak venni hitel nélkül egy 3 szobás, 75 négyzetméteres tégla lakást. És nem ők az atyaúristenek, apukám oktatási intézményben rendszergazda volt akkoriban (előtte a rendszerváltás előtt a TSZ-ben dolgozott), anyukám sima érettségis irodista adminisztrátor.
9# azért nem hinném. Szüleim 40 éve, úgy 400 ezerért vették a házat. A fele pénz megvolt átlag munkás kereset mellett, felét rokontól kérték. Ma én nem kérhetnék 15 millát egy rokontól sem (nem hinném, hogy lenne).
Kalákába bővítettèk, amit ma szintén nem lehet.
Ja, hát jó 13-as, itt átlagmeberekről beszélünk, nem budapesti It-szakemberekről, akik a legjobban megfizetett alkalmazottak az országban.
Hanem átlagmeberekről. Tanárokról, gyári operátorokról, bolti eladókról, azokról, akik a lakosság nagyját teszik ki.
Az én anyám eladó volt 35 éve, apám vonatvezető, és tudtak építkezni 23-24 évesen úgy, hogy közben 3 gyereket vállaltak. Ma egy eladó meg egy vonatvezető egy lepukkant panelt nemigen tudna venni önerőből, nemhogy építkezni meg gyereket vállalni 30 alatt.
Nincs igaza kérdezőnek, kb így van ahigy 10-es írja. Emlékszem mennyire lennt voltak a lakásárak, meg mondtam is higyha most lenne tartalekom biztos lakást vennék. De ez elmúlt, most minden drága.
1. Miért is a már ingatlannal rendelkezők támogatják? A babaváró pl egy kamatmentes(!!)
hitel. Ha te ne tervezel nyilván nem veszed fel. De aki éppen tervez annak egy nagyon jó lehetőség. Aki ész nélkül fel eszi az majd magára vessen. Nincs gyerek azt hiszem 5 éven belül akkor kamatostul kell neki visszafizetni.
És én is úgy számolom hogy ha évi 1 milliót felreraksz akkor 3-4 év alatt osszeszeded az önerőt a 30 millás házra.
5. Ezért tartsd a pénzed Euróban.
Tudom higy nem rózsás a helyzet de ne higgyétek hogy másnak se olyan rohadt jó, felesleges irigykedni meg külföldre mutogatni higy bezzeg ott (sokan ezt teszik). Ott is rohadt drágák a lakások. Pár év és megint jön egy enyhülés, ez mindig így van. És ott van a 25 év alatti Szja mentesség, használjátok ki és rakjátok félre. Es nem kell megilyedni a lakotarsaktol se, én is laktam lakótársakkal kb 30 éves koromig. Így tudtam spórolni. Valamit valamiért.
3: Az van, hogy dönteni kell: lakásra gyűjtesz vagy autót tartasz fenn?
Ezek egyszerre nem mennek.
Sehol a világon. Nemhogy Magyarországon, ahol a környező országokhoz képest a mediánfizetés a béka segge alatt van, EU-s mérce szerint a nélkülözési küszöb alatt.
Értsd meg, nem reális, ahogyan gondolkodsz, tervezel.
Ha lakást akarsz, akkor arra kell gyúrni. Igaza van a Kérdezőnek.
Kérdezd meg a 40 év felettieket, panel lyukban nőttek-e fel. Elmondom: igen.
Nem tudom, honnan veszed azokat a képzeteket, vágyakat, amikre panaszkodsz, hogy nem tudod könnyedén elérni.
Az emberek 99,8%-a nem tudja elérni se könnyen, se nehezen, se sehogy.
Örülnek, ha esznek és rezsit fizetnek, és ruházkodnak.
Nézz már körül a környezetedben, hogy élnek az emberek!
"Jé, akkor hogy lehet, hogy annak a generációnak mégis van saját hitelmentes lakása/háza, és nem 40 éves korukig kellett várni, hogy, megvegyék?"
Úgy, hogy leadták azokat az igényeket, amiket itt megfogalmaztak.
Pl. egy vidéki, 30 nm-es 15 M-s garzonnal van kipipálva a saját lakás, nem egy 60 milliós 3 szobás budaival vagy pestivel, amire felvettek 30 M hitelt.
... vagy megkeresték Pesten azt a mai számokkal 18 milliósat, amire 10-20 év alatt ráköltötttek évi 3-400 000 Ft-ot.
Vagy örököltek egy olyan házat, amibe ha este befűtöttek, reggelre befagyott a vödörbe a víz.
És azon újítgattak minden évben valamennyit, úgy van 25 év elteltével egy komfortos 5 személyes házuk.
Ezt nem fogják fel a kérdezettek.
"egy vidéki, 30 nm-es 15 M-s garzonnal van kipipálva a saját lakás"
Persze, leadták az igényeket, azért épült 30-40 éves a sok kétszintes, 150+ nm-es családi ház :D Most meg menjenek 30 nm-es panelban a fiatalok, vállaljanak oda gyereket, ráadásul vidékre, ahonnan busz is alig jár, de kocsijuk se legyen :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!