Családi ház vagy panel? Melyik a jobb? ( 1-2 gyerekkel )
Igazad van kamugép, egy lakás, amit összedobtak fél-1 év alatt a legkorszerűbb, legszebb, legokosabb anyagokból, hogy a befektetőnek minél hamarabb meglegyen a pénze, pár éven belül szét is esik-ha egyáltalán az átadásra normális állapotban lesz.
A panel meg 50 éve ugyanolyan
Tényleg nem tudom, hogy jutottunk oda, hogy van a családi ház meg a panel és közte nincs átmenet. :-) Mondjuk a kérdező is ezt a kettőt kérdezte, de ez a két ingatlanforma a két véglet.
Én tégla lakásban nőttem fel, onna költöztünk ki családostul aglomerációba, családi házba. Nos, jó dolog a családi ház, de azért vannak hátrányai.
- Ha valami elromlik, neked kell megcsináltatni, ami jelentősen több anyagi és időráfordítást jelent, mint egy társasház esetében, ahol csak fizeted a közös költséget és a gondnok/közös képviselő megcsinál mindent. Alapvetően elmondható, hogy ha nem rendelkezel egy alapvető műszaki érzékkel és nem tudsz apróbb dolgokat magad megjavítani, megszerelni, akkor a családi ház horror költségekkel jár, mivel a szakik csillagászati összegekért dolgoznak.
- Ugyanez vonatkozik a kert gondozására is: egy lakóparkban (ami azért nagyon nem a panel életminőség) van kertész, profin rendben tartja a parkot és ennek a költsége több lakáson oszlik meg.
Nyilván ha az a kérdés, hogy csótányos panel, ahol a szomszéd fingja is áthallatszik a betonfalon, akkor egyértelműen a családi ház, de ha mondjuk egy sorházi vagy pár lakásos társasházzal kell összehasonlítani, akkor már nem olyan egyértelmű az előny. Mi egy lakóparkben vettünk lakást, ok, drágán, de csendes, nyugis hely, kulturált a lakóközösség, van tároló, garázs és nagy erkély is, meg egy gyönyörű, gondozott park. Egyáltalán nem panel életérzés. És óriási előnye, hogy nem kell minden időmben kertet basztatni, kerítést festeni, betonjárdát javítgani stb.
#22: elég sok "modern" lakóparkban jártam.
Szerintem az full panel életérzés, csak többnyire olyanok költöznek oda aki leginkább ellenzi a panelt:)
Egyetlen előnye a panelhez képest, hogy ha akarsz tudsz garázsbeállót venni.
De ugyanúgy zsúfolt, mint a panel, sokban jobban is hallod a szomszédokat.
A sorház, vagy néhány lakásos társasház kicsit más, feltéve hogy van egy nagy udvara, és nincs tapló gyökér a házban.
Légyszí máskor sértegetés nélkül próbáld leírni a véleményed!
Nem besavanyodott vagyok, hanem nekem nem az a szórakozás, hogy a teraszon ülve bort kortyolgatok. Informatikusként, egész napos ülés után, inkább valami nem ülő programot szoktunk csinálni, pl. elmegyünk futni vagy sétálni, jógázunk, főzünk valamit, átugrunk ismerősökhöz rokonokhoz beszélgetni.
"Szerintem az full panel életérzés, csak többnyire olyanok költöznek oda aki leginkább ellenzi a panelt:)"
Igen, van ilyen is. De ki lehet fogni (igaz, nem olcsón) olyat, ahol kevés a lakó és szellős az egész. Pl. mi találtunk egy olyat, ahol az egész lakópart három házból áll, házanként 6 lakással. Egyáltalán nem zsúfolt, van élettered és szép a környezet. De igen, egy XIII. kerületi 1000 lakásos monstrum ugyanolyan szar, mint a panel, legfeljebb nincs összefosva a lift.
"Mint az otthoni kondigép, alig használod"
Mondjuk azt nem értem miért magadból indulsz ki.
Te alig használod az otthoni cuccaidat... De ebből nem kéne kiindulni, mert sokan meg nem ilyenek.
Ilyen tanácsoktól és tanácsadóktól mentsem meg a jósiten...
Egyébként nagyon sok ismerősöm csúszott bele abba, hogy minden pénzét beleölte egy "felújítandó" vagy "befejezendő" családi házba. A többségük évek óta küdz, mert sosincs egyben annyi pénze, hogy befejezze. Most a konyhát újítjuk fel, most a padlást kellene leszigetelni, most a garázs vizesedését szüntetjük meg...
Ez szép dolog, csak mire befejezik, elment a fiatalságuk és nem éltek mellette, mert minden megtakarított pénzüket elvitte a ház. A fél életüket leélik egy putriban, csak hogy elmondhassák, hogy ők nem panelban élnek.
Ebből kiindulva szerintem annak érdemes házban gondolkodni, akinek most van egyben annyi pénze, hogy szépet tud venni vagy azonnal és gyorsan fel tudja újítani.
Lett volna lehetősègem kijjebb költözni házba, de ehhez èn túl kènyelmes vagyok rájöttem 😀
Nekem nem opció az, hogy bármilyen rendes bolt csak autóval èrhető el, vagy nem tudok a barátaimmal elugrani sörözni, mert egy órát kène utazni hozzá.
Szóval maradtam Káposztásmegyeren, itt van 50 mèterre az erdő ès Budapest vège, kertje meg van több havernak, akik fenntartják, aztán èn meg nagy kegyesen elmegyek kertipartizni ha hìvnak 😁 számomra ez tiszta win szituáció.
"Mi egy lakóparkben vettünk lakást, ok, drágán...És óriási előnye, hogy nem kell minden időmben kertet basztatni, kerítést festeni, betonjárdát javítgani stb"
Cserében van egy komoly rezsi + egy folyamatosan emelkedő közös költség melyben benne van az ügyintézők fizetése is.
Vagy tévednék?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!