Hazaköltözés esetén ti melyik 3 megyeszékhelyet ajánlanátok/választanátok a 18 közül? (Budapest kizárva!)
Szempontok: a földrajzi adottságok nem játszanak szerepet a döntésben, tehát az, hogy pl. "szép a környéke" nem érdekelnek.
Ami érdekel: Milyen a közbiztonság, köztisztaság, milyen az oktatás színvonala, milyen a gazdasági fejlettség, milyenek a perspektívák, milyen az oktatás színvonala (ovitól az egyetemig), milyenek a sportolási lehetőségek, milyen az eú ellátás színvonala (esetleg magánklinika?)milyen az úthálózat, a tömegközlekedés, milyen a kvalifikált munkaerő-igény (IT, SSC, kutatás, fejlesztés stb) milyenek a lakhatási költségek, milyenek a település távlati tervei, milyen a perspektíva? A politikai hovatartozás nem érdekel!
Személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi, nem vélelmezésekre.
Nekem nem tűnt fel, hogy tele lenne a Dunántúl ukranokkal és romanokkal, de neked Debrecenben tavol mindentől, biztos, hogy fel fog tűnni, ha egyszer ott lesz a BMW :)
Nem tudom észrevetted-e,hogy nem "tömjéneztem" egyetlen várost sem.
Kicsit mókásnak tartom a Dunántúllal "szemben"felhozott érveket, de elfogadom. Hát igen, nem Szombathely a legkirályabb hely. Egy gyenge kisvarosi megyeszékhely összehasonlítva az ország " masodik varosával" , valamikori fővarosunkkal...hat nem tudom, ez inkább Debrecenre nézve ciki.
Én egyébként szurkolok a decentralizaciónak, mert nevetségesnek tartom, hogy Tiszantúl olyan, mintha egy szegregatum lenne. Kicsit aggasztó az elvandorlás, de gondolom szamodra is érthető. Bízzunk benne, hogy megfordul a tendencia, hátha beindul valami Debrecenben.
Amúgy ha olyan jó hely Debrecen, miért a Dunantúlt fikazod? Miért nem írtad le a tényeket azzal kapcsolatban, hogy mi a valóság? Miért olyan tuti hely? Amúgy az egyetem fideszesítése nem fog változast okozni a városra nézve?
Az ugye feltűnt, hogy Debrecen (meg a keleti nagyvárosok általában) ugyanazzal a színnel vannak, mint a Dunántúlod nagy része?
Igen, feltűnt. Akkor ebből az következik, hogy a Tiszántúl jó hely? Vagy az következik,bhogy Debrecen az egész szétterülő régió egyetlen olyan városa, ahol van perspektíva? Vagy te esetleg ugyanazokat a viszonyokat látod az ország egész területén?
Számomra az látszik, hogy egy elszigetelt nagyvárosba korlátozódnak a lehetőségek Debrecen körül több száz km-es körzetben. Számomra ez nem igazán nyújt pozitív perspektívát, de neked elhiszem, hogy ez így elég.
"Amúgy ha olyan jó hely Debrecen, miért a Dunantúlt fikazod? Miért nem írtad le a tényeket azzal kapcsolatban, hogy mi a valóság?"
Ezt kitől kérdezted?
Senki nem fikázta a Dunántúlt!
Annyi hangzott el - ahogy emlékszem - hogy egy ilyen kis országban, azonos törvényi keretek közt mulatságos a Dunántúlt túl-hájpolni, mert normális országban az sem rúgna labdába...
79-es válaszra írtam...
De mindegy is. Szerintem aki élt már keleten is és nyugaton is, az el tudja dönteni, hogy van- e különbség a két országfél között, vagy sem...
Lehet, hogy nem mindenkinek jött le: mi nem a munkaerő piacon akarunk/foglalunk helyet magunknak; kifejezetten befektetési és identitási okok miatt települünk haza.
Meglehetősen precízen megírtam: sem a politikai irányultság, sem a természeti szépségek nem voltak szempontok a letelepedésnél, hanem az infrastruktúra, a oktatási, sport, egészségügyi, közlekedési, kulturális színvonal, és a befektetői környezet (önkormányzati hozzáállás, ingatlan, kutatási potenciál stb) minősége és lehetőségei.
Nagyon sajnálom -és számomra megdöbbentő - ez az országon belüli megosztás, ez a lehúzó szemlélet!
Ráadásul úgy, hogy nincs igazán Európai szinten jegyzett régió az egész országban, nincs kiemelkedő gazdasági teljesítmény - Norvégiából nézve leginkább a "futottak még" kategória az ország gazdasága. Pont ez az egyik ok hogy hazatelepülünk, mert kötelességünknek érezzük hogy a felhalmozott tudást és tőkét otthon kamatoztassuk.
Egyre inkább érzem, hogy jól döntöttünk, amikor Debrecent választottuk!
Az ingatlanokkal nagyon jól haladnak, a közeli költözésre minden készen van/lesz. Reméljük, hogy a repülőtér is lassan újra fog indulni...
"ez az egyik ok hogy hazatelepülünk, mert kötelességünknek érezzük hogy a felhalmozott tudást és tőkét otthon kamatoztassuk."
Istenem! Köszönjük, hogy megmented szegény kicsi országunkat és felemeled a sárból a magyar gazdaságot! XD
87: szerintem ez nem a te kategóriád!
Nem szégyen ez, csak kellemetlen...
Hát igen én már csak egy ilyen f*sz vagyok, akinek nehezére esik elhinni, hogy egy emigráló-immigráló család néhány pénzkereső tagja a Norvégiában megszerzett tapasztalata különösebben hozzá fog tenni az országhoz...
Persze, ha tudnánk mivel/milyen területen dolgoznak, akkor még lehet el is hinném, hogy a nagy arc mögött van hozadék is. De nehezen elképzelhető számomra, hogy egy valamirevaló értelmiségi magyar család 1. olyan fogalmatlan, hogy nem tudja melyik magyar megyeszékhelyre kellene költöznie, hogy kibontakoztathassák a megszerzett tudásukat...
2. "infrastruktúra, a oktatási, sport, egészségügyi, közlekedési, kulturális színvonal, és a befektetői környezet" a legfontosabb szempont számukra, de Bp, ami az egyetlen város az országban, amely mindegyik szempontból kiemelkedő a többi közül, az kapásból nem jön szóba.
3. identitási okok miatt jönnek haza...tehát mivel ott nem fogadták be őket, itthon próbálnak boldogulni. Oké, de a nagy arcoskodás itt sem jön be senkinek, csak szólok...
4."Nagyon sajnálom -és számomra megdöbbentő - ez az országon belüli megosztás, ez a lehúzó szemlélet!" Pontosan mi is megdöbbentő? Hogy mindenki tudja, hogy a Tiszántúl egy lapon sem említhető a Dunántúllal? Nos a rossz hírem az, hogy ....nem írok ide semmit. Aki még nem látta, járjon utána...szó szerint.
Szerintem a kérdező nevetséges és komolytalan, de tény, hogy magabiztos. Szerintem ott megtalálhatja a számításait a kérdező, sok sikert hozzá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!