Hazaköltözés esetén ti melyik 3 megyeszékhelyet ajánlanátok/választanátok a 18 közül? (Budapest kizárva!)
Szempontok: a földrajzi adottságok nem játszanak szerepet a döntésben, tehát az, hogy pl. "szép a környéke" nem érdekelnek.
Ami érdekel: Milyen a közbiztonság, köztisztaság, milyen az oktatás színvonala, milyen a gazdasági fejlettség, milyenek a perspektívák, milyen az oktatás színvonala (ovitól az egyetemig), milyenek a sportolási lehetőségek, milyen az eú ellátás színvonala (esetleg magánklinika?)milyen az úthálózat, a tömegközlekedés, milyen a kvalifikált munkaerő-igény (IT, SSC, kutatás, fejlesztés stb) milyenek a lakhatási költségek, milyenek a település távlati tervei, milyen a perspektíva? A politikai hovatartozás nem érdekel!
Személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi, nem vélelmezésekre.
19-es, 11-es vagyok, ne haragudj, hol voltam tiszteletlen a székely emberekkel? Írtam is, hogy keleten nőttem fel (igaz, nem Erdélyben), mind a mai napig közel áll a szívemhez Debrecen, Nyháza és még Miskolc is, mert rengeteg időt töltöttem ezeken a helyeken. Ettől függetlenül amiket leírtam azok racionális érvek, és sajnos a legtöbbje igaz, nem érzelmileg közelítettem meg a kérdést, mert a Kérdezőnek nem ez volt a szándéka.
De ha már ennyire ideológiai és érzelmi vonalon mozgunk, az osztrákokkal is rengeteg minden összeköt minket, és az, hogy gazdaságilag miattuk jobb nyugaton, hát igen. És? Pont erről beszéltem én is, nem arról, hogy ők önerőből azok. De nem is számít, mert ahogy írtam, mindenkinek egy élete van, én nem akarom folyamatos bizonytalanságban leélni. Nyugat-Magyarországon mindig lesz munkám, keleten nem, vagy csak nagy megalkuvások árán.
22: még nincs döntés.
Tanulmányozom az ingatlan árakat, azok tendenciáit, beruházási elképzeléseket, hosszabb-távú terveket, nézem az oktatási intézményeket és mindent, ami majd meghatározható (lehet) számunkra.
pl. - biztos másnak nem szempont, de érdekelne hogy mely városokban lehet curlingezni? (hol van olyan jégcsarnok, ahol erre alkalmas jeget tudnak készíteni?)Mert pl. ez is fontos nekünk.
Mindenképp megírom a döntésünket, és meg is indokolom.
Köszönöm az eddigi válaszokat, találtam köztük hasznos információkat!
12-13: nagyon köszönöm a válaszodat, szó sincs lepontozásról! Sőt!
Igaz, hogy mi kifejezetten megyeszékhelyet keresünk, de szét fogunk nézni a környéketeken, mert az is vonzó amit (és ahogy) leírtál, ráadásul ahogy hallottuk Nyéki tavaknál még mindig vannak naturista strandok is.:)
"Én borsodot ajánlom azon belül pedig gyertek kistokajba"
Én ezen túlmenően Kazincbarcikát tudom. A város szép és fejlődik, vannak gyárak, római kevés (ki lettek paterolva).
Figyelmedbe ajánlom ezt a cikket, mert sok olyan kérdésre választ adhat, amelyeket felvetettél itt - igaz, csak Debrecenről szól, csak érdekes pl. a letelepedési szempontokat megnézni...
Hátha találsz hasonlókat más városok esetében is, bár ebben nem vagyok biztos!
(különben Debrecenben lehet curlingezni, csak szólok!) (És van naturista szauna is, + Hajdúszoboszlón a fürdő szigete teljesen nudi)
26-os, mind szép és jó, amiről a cikkben szó van, csakhogy Debrecenben 15-20 éve megy az ígérgetés, és folyamatosan kilopják a pénzeket mindenhonnan. Ezt a debreceniek többsége tudja, nem véletlen, hogy a fiatalok bár még az egyetemet megcsinálják Debrecenben, de rögtön utána instant költöznek nyugatabbra.
Nekem, mint olyan fiatal, aki debreceni születésű, ennél kicsit több dolog kell, hogy visszatérjek a városomba. Talán olyan évtizedes problémákkal kellene kezdeni, mint, hogy Debrecen rengeteg részén a mai napig nincsenek aszfaltozott utak és csatorna, hogy a belváros élhetetlen autóval, a tömegközlekedés budapesti árakon mozog tizedannyi szolgáltatásért, és, hogy a városnak olyan szegyenfoltjai vannak (vasútállomás pl), amelyeket évtizedek óta nem tud megoldani. Amíg ezekre nincs válasz, plusz nem számolják fel a provinciális, urambátyám rendszert, ami még a multis munkahelyeken is tapasztalható, én az ilyen smart city koncepciókat kiröhögöm.
27-es: azt hiszem megtaláltam amire hivatkoznak abban a riportban:
28-as: ha elolvastad volna a kérdező kérdését, nem vergődnél itt teljesen érdektelen dolgokat emlegetve...
Gondolod, hogy a kérdező döntésében szerepet játszik az, hogy Debrecenben a kertségek le vannak-e betonozva, hány csatornaszem található? Vagy hogy a vasútállomás neobarokk, vagy szocreál - amikor valószínű, hogy nem sokat fog vonatra szállni... Meglehetősen pontosan leírta, hogy mire kíváncsi, mi a fontos számukra a döntéshozatalhoz! Amiket te itt összehordtál, az nem szerepel a kérdései sorában!
És Debrecen is csak egy a megyeszékhelyek sorában, még közel sem biztos hogy Debrecent választja...
"nem számolják fel a provinciális, urambátyám rendszert," - Te tényleg azt hiszed hogy ugyanazon a jogi, adó és morális azonosság esetén (egy országról van szó) Sopronban, Győrben és főleg Pesten nincs meg ez az "urambátyám" összefonódás? Neked valami nagy, nagy rózsaszínű köd gátolja a tisztánlátásodat...:)
Én is nagyon kíváncsi vagyok a kérdező döntését illetően, de jó lenne még a többi várost ajánló írásokat is olvasni.
Már miért lenne érdektelen? A kérdező kíváncsi volt az úthálózatra és tömegközlekedésre is, emellett a perspektívákra. Én releváns választ adtam, mivel ebbe beletartozik, hogy városon belül mire számíthat az utakat illetően, illetve milyen élményben lesz része, ha esetleg tömegközlekedne. Úgyhogy ebben egyáltalán nincs igazad.
Az urambátyám rendszerrel kapcsolatban pedig csak annyit, hogy Debrecen mellett már a 3. nagyobb városban taposom az életem, sehol nem voltam még annyira kiszolgáltatva a hivatalos ügyeim intézésénél annyira a kapcsolataimnak, mint anno Debrecenben. Nyilván vannak sokan, akiknek mas élménye és tapasztalata van a várossal kapcsolatban, de azért akartam megosztani, mert Debrecennel kapcsolatban nagyon sok a pozitívan elfogult vélemény (jól mutatja, hogy a Debrecennel szemben kritikus kommentek rendre le vannak pontozva), és úgy gondolom, nem árt az ellensúly ebben a kérdésben, főleg hogy a Kérdező sem ismeri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!