Hazaköltözés esetén ti melyik 3 megyeszékhelyet ajánlanátok/választanátok a 18 közül? (Budapest kizárva!)
Szempontok: a földrajzi adottságok nem játszanak szerepet a döntésben, tehát az, hogy pl. "szép a környéke" nem érdekelnek.
Ami érdekel: Milyen a közbiztonság, köztisztaság, milyen az oktatás színvonala, milyen a gazdasági fejlettség, milyenek a perspektívák, milyen az oktatás színvonala (ovitól az egyetemig), milyenek a sportolási lehetőségek, milyen az eú ellátás színvonala (esetleg magánklinika?)milyen az úthálózat, a tömegközlekedés, milyen a kvalifikált munkaerő-igény (IT, SSC, kutatás, fejlesztés stb) milyenek a lakhatási költségek, milyenek a település távlati tervei, milyen a perspektíva? A politikai hovatartozás nem érdekel!
Személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi, nem vélelmezésekre.
4-es vagyok, nem akartam megbántani a keleti részen élőket, én is ott nőttem fel, de belátom, hogy erősen fogalmaztam. Néhány érvet mégis megfogalmaznék, hogy miért gondolom így, illetve lehet segítheti a Kérdezőt is a döntésben:
- A nyugati országrész jobban ellátott úthálózatokkal, több autópálya, gyorsforgalmi út található, az utak minősége a frekventált helyeken többnyire jó (keresztbe kasul ismerem a keleti részt, ott ez nagyon nem áll meg sajnos...)
- A nyugati országrész gazdaságilag jóval fejlettebb, még a vidék is, míg keleten inkább csomópontok vannak, de a vidék erőteljesen leszakadó (Ilyen csomópont Debrecen vagy Miskolc). Számszerűsítve is több, illetve sokkal minőségibb munkahelyek vannak a nyugati nagyvárosokban. Keleten mezőgazdaság van, illetve 1-1 nagyobb cég, de ezek nem tudják felszívni az összes munkaerőt, így nincs verseny a cégek között a munkaerőért)
- Az egészségügy és kultúra szintje kiegyenlített a két országrész között, azonban ha valamilyen specialitásra van szüksége az embernek (akár egy színházi előadás vagy mondjuk eü magánellátás, speciális orvosi terület), könnyebben jut fel Pestre
- Sportra most mindenhol költenek, így az is kiegyenlített
- Közbiztonság: mindenhol vannak kétes egyedek, de klasszikusan tudjuk, hogy az ország északkeleti részén élnek a legtöbben
- Oktatás: ebben is kiegyenlítettséget latok, keleten is jó iskolák vannak
- Távlatok, perspektívák: ugyan pont politikai hatásra most nagyon elővettek néhány keleti nagyvárost, főleg Debrecent, azért szerintem azt nem szabad elfelejteni, hogy míg nyugaton Ausztria határol minket, addig keletről Románia és Ukrajna. Hagyományosan az ország nyugati része volt fejlettebb mindig, és ennek oka van, ehhez felzárkózni csak nagyon nagy erőfeszítés árán lehet, viszont mindenkinek egy élete van, természetes ha a jobb helyre vágyik.
Ettől függetlenül persze van, aki mégis keleten találja meg a számítását, én a fenti okok miatt döntötten úgy anno, hogy költözök és nem bántam meg.
Huha remélem nem szavaztok le...
Én borsodot ajánlom azon belül pedig gyertek kistokajba. Vagy Szirmabesenyő, esetleg Mályi vagy Nyék itt nem fogsz olyan emberrel találkozni akikkel nem kéne. Itt kis tokajban egy gyönyörű utcában lakunk folyamatosan bővül a település annyira új némelyik utca hogy van olyan része amit tegnap bitumeneztek le. Miskolc 5 perc kocsival folyamatosan fejlődik a város is új szolgáltatások vannak a multiknál, végre szállít házhoz a Tesco ezzel is munkahelyeket teremtve. Boschnál nem csak operátori állás van. De vodafonehoz is folyton keresnek grafikusokat meg minden féle embert. Ez csak 2 nagy cég amit ki emeltem. Van munka bőven én azonnal találtam és ismerőseim is és jól fizet.
Itt nálunk kis tokajban nincs barna bőrű ember egy sem, viszont szeretettel várunk :)
Suli az csak is az avalon [link] mi ide fogjuk a gyermekeinket beiratni még egyenlőre 2 év múlva :) közép suliba szintén magán lesz a magister én is ott végeztem. Egyetem itt van a miskolci Egyetem nagyon jó az oktatás napra készek az előadók a tanárok, professzorok. Erősen ajánlom. Sportolni itt lehet a településen is van sport pálya, fitness is rengeteg a biciklis hely mi is sokat szoktunk menni:) de az erdő széléhez páromék gyakran mennek motorozni meg terep bicajozni.
Mi az Erzsébet gyógyfürdőbe járunk orvoshoz ez egy magán klinika nagyon magas színvonalú :) busz gyakran megy az utak jók nem kátyús. Pesten sokkal rosszabb. De itt nálunk van egy olyan íratlan szabály vagy inkább illem ha pl látom hogy állnak buszmegállóban megkérdezem hogy merre mennek ha én is arra tartok akkor jönnek velem. Ezek úgy le maradtak #12 voltam
Nagyrészt az általad felsorolt szempontok alapján - mindent összevetve - mi Debrecent választottuk.
Közel 3 éve költöztünk Debrecenbe, akkor még nem jelentették be a BMW építését.
Azokat a szempontokat, melyek számunkra a legfontosabbak voltak leginkább Debrecenben találtuk meg (mi a döntésünk előtt egy évig mérlegeltük a lehetőségeket, nem fejest ugrottunk a témába, alaposan körbejártuk a szóba jöhető városokat: Győr, Szombathely, Veszprém, Kaposvár, Szeged, Eger, Nyíregyháza, Debrecen.)
Gyakorlatilag az igényeinknek, elvárásainknak mindenben csak Debrecen felelt meg. Itt adott volt minden ami egy normális élethez kell: a jó közbiztonságtól a pezsgő kulturális életig, a széleskörű oktatástól a minőségi lakhatásig minden.
Nekünk plusz pozitív szempont volt a működő Nemzetközi Repülőtér megléte, amit sajnos sehol az országban nem találtunk máshol.
Nem írom le a városok értékelését, mert azok már három évvel ezelőttiek, és azóta biztos máshol is sok fejlődés volt, nem lenne etikus ennyi idő után véleményt nyilvánítani. Mi nem bántuk meg Debrecent, és javaslom nektek is! Ha 3 várost kérsz, akkor - szerintünk - Debrecen, Szeged, Eger.
Kétségtelen, hogy az ország nyugati fele sokkal fejlettebb és több a lehetőség, viszont jóval zsúfoltabb is és ez csak fokozódni fog. Budapest pontosan ezért már szinte élhetetlen, ezért és a ingatlan árak miatt is menekülnek sokan az agglomerációba.
Ezen túlmenően, bármilyen érdekes is, jelenleg a települések, városok fejlesztésébe a politika is belejátszik (lásd pl. Debrecen, vagy Felcsút), de ellenpéldaként itt van pl. Szeged. Én itt élek, ezért is látom. Rengeteg beruházás azért marad el, vagy azért nem célpont a város, mert hosszú évek óta baloldali a polgármester és a város is.
Szegedről annyit, hogy szerintem teljesen jó az egészségügy, köszönhetően, hogy van orvosi egyetem és elég sokan itt maradnak a suli után. Mindenféle klinika van és szerintem az átlagosnál jobb az orvosi ellátás. Magánklinika is van bőven.
A munkaerőpiac vegyes, rosszul fizető munkát elég könnyű találni, jól fizetőt viszont alig. Ha kutatásban, vagy IT területen dolgozol, sokkal könnyebb a helyzeted. Közepesen képzett munkaerő normális fizetéssel szinte lehetetlenre vállalkozik, ha munkát keres.
A kulturális, szórakozási lehetőségek jók, a közlekedés jól szervezett, nincsenek dugók, rengeteg iskola közül választhatsz, a közbiztonság jó, a sportolási lehetőségek átlagosak.
Ha nem szereted a meleget, akkor kihívás lesz számodra a város, mert itt nyáron folyton dögmeleg van és kevés csapadék. Az úthálózat átlagos, autópályákon elérhető az ország szinte minden területe.
A város szerintem nagyon élhető, tipikus mediterrán stílusú város.
Debrecent most nem javaslom.
Igaz, hogy tavalyig esetleg azt mondtam volna, nem rossz, de most akkora munkanélküli réteg keletkezett, hogy sokáig nagyon nehéz lesz melót találni.
Hozzànk egy hét alatt kvalifikált munkára 500-an jelentkeztek.
Debrecenben sajnos mindig is nehéz volt normális munkahelyet találni... ezen enyhíteni fog a BMW, de teljesen nem fogja megoldani, főleg ha bejelentkeznek a román és ukrán munkások, amire jó esély van, és tekintve, hogy profitalapu cégről beszélünk, az állami támogatás után jó esély van, hogy az alacsonyabban kvalifikált és olcsó munkaerőt vessék be.
Debrecenben kevés a hal és sok az éhes száj.
11: "szerintem azt nem szabad elfelejteni, hogy míg nyugaton Ausztria határol minket, addig keletről Románia és Ukrajna."
Ausztria gazdasági ereje kisugároz Magyarország nyugati megyéire, önállóan semmivel sem különbek mint keleten... - ugyanazok a szabályzók, jog és adórendszer érvényes Mosonmagyaróváron és Záhonyban is... és ez nem dicsőség.
Debrecen a magyarság központja - Jókai szerint.
És ennek van bizonyos valóság-alapja - földrajzilag mindenképp! Aki a székelyeket lenézi, az - számomra - nem több egy osztrák droidnál!
16-os: Győr, Székesfehérvár felvetése teljesen jogos, azok valóban a fejlődés motorjai.
De hogy ezen a listán mit keres Pécs vagy Szombathely?
Ez utóbbiak a lehetőségeikhez mérten is nagyon alul teljesítenek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!