Kertes házban élők, ti tisztában vagytok azzal, milyen csodálatos életek van?
Szívem egyetlen vágya az volt, hogy egyszer családommal együtt kertes házba költözöm.
De most, ötvenen túl is csak panelproli maradtam. Ráadásul most munkanélküli is lettem, így esélyem sincs rá, hogy valaha is tudok változtatni. Ülök itt a 34 fokban, és arra gondolok, milyen jó lehet most annak, aki a kertjében az árnyas fák alatt üldögél, vagy lubickol a saját medencéjében:)
Tudjuk ám :) Engem zavarna, ha a lépcsőházban, az ajtóm előtt dübörögne el mindenki, mikor dolgozni indul vagy éjjel hazaesik vagy a vékony falakon áthallatszik mindenkinek a családi élete, nem tudok olyankor és olyan hangerővel zenét hallgatni, filmet nézni, amikor én akarok vagy ha egy kis zöldre vágyom, akkor mehetnék ki a Margit-szigetre az idegenek közé. Én biztos nem tudnék hozzászokni már a panelélethez. Itt nőttem fel, közel van Bp., ha épp kedvem tartja félóra alatt átgurulok oda, de tömegközlekedéssel is jól megközelíthető innen, pont jó.
Kedves #6, képzeld csak, ahogy kilépsz Pestről, nem csöppensz bele hirtelen a tanyavilágba, ahol mindenki disznót tart meg büdös. Az meg, hogy időnként sütnek valamit, sokkal elviselhetőbb és kellemesebb, mint amikor a panelban télen-nyáron árad a szomszédtól az agyonhasznált sütőolaj szaga.
A panellakók lusták javarészt, a környezetemben van egy panel rész, mindegyik otthon heverészik
Azzal takarózni hogy kertet gondozni meg havat lapátolni, kisebb munkákat nyűg elvégezni az szimplán lustaságról árulkodik.
A mai időkben már nem divat a veteményes meg kiskert, főleg fiatal 30-40es korosztálynál, nekem már csak 5 évig kell gyűjteni kb és lesz egy családi házra való, én úgy fogom kialakítani hogy fűnyíráson meg levél seprésen mást ne kelljen tenni, nem azért mert lusta volnék, hanem a kert és virágok nem valók egy fiatal srácnak
21/F
De hát szerintem egy pesti panelt bármelyik békés megyei becserél a saját kertes házára, ha már tartós munkanélküli. Miért nem csinálsz valami cserét? Vagy ha még dolgozol, nyugdíj után megteheted. Különben nem mindenhol fenékig tejfel a kertes ház, a szomszédok minden mozdulatodat figyelik, ha teregetsz, akkor valamelyik szomszéd éppen vizes füvet éget az udvarán és dől a füst a ruhákra, a kutyák minden irányból vinnyognak, ugatnak, éjjel ciripelés, brekegés, bagolyhuhogás zavar. Ha nyitva felejted az ajtót, bármikor
találhatsz egy jó nagy varangyot a nappalidban. Ilyenkor még nagyon mennek az éjszakai grillpartik, minden hagjukkal és bűzűkkel. Reggelente korán kell kelni hétvégén is, mert ha a kertet nem locsolod be, délutánra oda lesz minden. Hát ilyen itt vidéken az élet :))
Egyszer voltam panelban a 10. emeleten laktunk fél évig, ott nagyobb nyugi volt és tisztább volt a levegő is. Még hangyák sem voltak.
Lehet, hogy a fűtés olcsóbb, bár ezt is kétlem, mert én meleg házban még nem jártam, tehát ha olyan áron van olcsóság, hogy nem megfelelő a hőmérséklet, akkor azzal nem tudnék kiegyezni.
Mindegy, tegyük fel, hogy tényleg olcsóbbra jön ki, amit ezen megspórolsz, elmegy másra. Pl. a fenntartási, felújítási költségek csak egy családra terhelődnek, ellentétben egy társasházzal, ahol sokkal többen élnek egy fedél alatt.
Meg nem is olyan biztonságos házban lakni. Ha az egész család elutazik, simán betörhetnek, a kutyát - ha van - is életveszélyes felügyelet nélkül kiengedni, mert bárki rosszakaró bedobhat neki egy kis mérgezett kolbászt, megütheti egy vasrúddal, rákiabálhat.
Már miért kellene fát vágni? Kertes házakba éppúgy be lehet vezettetni a gázt. Mi is termosztátot tekergetünk, ha fázunk, nem küldöm az öreganyám rőzsét gyűjteni az erdőbe. :)
22-es vagyok
A lényeg még hogy műszaki szempontból is jobb a kertes ház, ha járműved van nyugodtan hozzányúlhatsz a garázsban bármikor, míg panelban külön kell a garázst megvenni meg illetéket fizetni vagy mit...
Ja, nem 34 fok van a déli tetőtéri szobámban, de azért ne hidd, hogy sokkal kevesebb...
De majd lesz 34 fok is, amikor kimegyek locsolni, bár nem kell hosszan, sok vetemény nem maradt.
Megvenni nem drága egy kertes házat, persze attól függ, hol és milyet. Fenntartani, az már durva, hát még átépíteni :D Mi másfél éve veszünk keti és egyéb szerszámokat s ezt-azt hozzá, de az időt is keményen igényli.
A fűtés erősen attól függ, egy rendes, szigetelt panel, ahol nem kontrolltalan távfűtés van (édesek, amikor a szigetelt lakásban állandóan nyitott ablak kell télen a meleg miatt, nem egészséges), lehet olcsóbb, mint egy ugyanakkora kertes ház, ahol minden oldalon a külső hideg van...
Nem tudom, mire lenne jó a fák alatt ülni 38 fokban. Akkora fám nincs, hogy valóban kellemes legyen, illetve a hárs az nagy (tavasztól télig állandóan söpörni kell a teraszt alatta), de azalatt most épp hulladékhalom van az építkezésből. A fenyők is nagyok, de a földig érnek.
Csupán kertes házat venni, azt bárki meg tudja tenni, akinek van egy lakása, amit elad. Hogy mennyi áldozatot kell ezért hoznia, az persze más kérdés, sok esetben valóban nem éri meg.
Nekem egyértelműen kertes ház kell, akármennyi is a hátránya. Néha elképzelem, hogy lakásban lakom, nem fáj a fejem amiatt, hogy a gyom fejlődik, de ilyen melegben én nem kapálok és ronda a kert... S az a pár nm a világom. Ha ki akarok menni a szabadba, rendesen fel kell öltöznöm, bezárni az ajtót, lemenni a lépcsőn/liften s lehet, hogy az utca sem egy gyönyörűség lesz. Brrr. Lehet gyönyörű és kellemes otthon egy lakás, de nem nekem való, az biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!