Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Csak én látom úgy, hogy a...

Csak én látom úgy, hogy a keresztények csak prédikálni tudnak a szeretetről, mások megsegítéséről, de ténylegesen senkinek sem segítenek?

Figyelt kérdés
Többször előfordult már, az is,hogy kiírtam ide valami szomorú kérdést,aztán rámírtak hogy “az Isten így szeret meg úgy szeret” de amikor visszaírtam,arra már csesztek válaszolni

2018. dec. 1. 18:08
 61/95 anonim ***** válasza:
66%

Önvédelemből nyakazzátok az ártatlan civileket, akár egy teljes települést is, nőkkel együtt mindenestől?

Ez még háborúban is borzalmas népirtás.

Gondolom ezért irtották ki a törökök az örményeket a területükön 1915-ben.

[link]

2018. dec. 11. 11:59
 62/95 Sheral ***** válasza:
82%

Kedves #58-as.

1. Az általad idézett részek az úgy nevezett mózesi rendelkezések, azon belül is a fegyelmi parancsok. Nem úgy kell elképzelni a korabeli zsidóságot, mint egy jámbor nép, akiket ezekkel a parancsokkal Isten kegyetlenkedésre kötelezett volna. Éppen ellenkezőleg, az akkori zsidóság még a pogányság szellemiségét tükrözi, akik semmiféle törvényi korlátozással sem rendelkeztek ellenségeik vagy saját bűnöseik irányában. Mai szemmel nézve kifejezetten kegyetlennek tűnhetnek Isten ezen parancsai, azonban az akkori viszonyokat figyelembe véve, ahol a legyőzöttek/bűnösök megalázása, csonkítgatása, módszeres halálra kínzása teljesen megszokott volt, ezek igenis nagyon komoly előrelépést jelentenek a pogány szokásokhoz képest. Ha pedig nem csupán a kiragadott részleteket szemléled, hanem a kontextus egészét olvasod el, az is szerepel, hogy "Ha felvonulsz valamely város ellen, hogy megostromold, először ajánlj fel neki békét.", aminek a fényében már egészen másként fest a helyzet. Az ilyen 1-2 soros kiragadások könnyen lehetnek önállóan félrevezetőek azért próbáljunk meg tartózkodni tőlük.

2. Továbbá az általad említett mózesi rendelkezések érvénye az adott történelmi kor, helyzet és kultúrájára vonatkozó parancsok. Meg kell különböztetni Isten eredeti parancsait, amelyek erősebb érvényűek és a Tízparancsolat foglalja össze őket, amin belül pedig a szeretetparancs a legfontosabb. Tehát Isten azért adott a zsidóságnak általad idézett fegyelmi parancsokat, mert az ember képtelen egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozni és ezért a nevelés fokozatosságot igényel. Nem pedig arról van szó, hogy Isten gonosz lenne és ezeket a parancsokat szánta a végső, ideális magatartási formának, azonban a törvénytelenséghez, vagy a pogány szokásokhoz képest előrelépésnek tekintette.

3. Jézus a régi hagyományt, köztük a mózesi rendelkezéseket a zsidóság által félreértelmezett hagyományként írja le, amelyek nincsenek összhangban Isten eredeti parancsaival (Mk 7,8-13), a Tízparancsolattal, amit viszont maga is hitelesít (Mk 10,9).

Isten parancsainak összefoglaló értelmezését itt megtalálod: [link]

Bízom benne, hogy így már sikerült tisztázni a félreértést.

2018. dec. 11. 12:18
 63/95 anonim ***** válasza:
13%

# 61

67%-os, ha nem tévedek keresztény vagy. Tudom hogy a te vallásod is elítéli a hazudást, így ezzel csak magadnak ártasz.

A 47:3-4 csatára vonatkozik háború esetén. Nem nők és gyerekek legyilkolására. Persze a vers végét szándékosan lehagytad amiből ez kiderülne. Még az is ott van hogy a háború végén a foglyokat szabadon kell engedni.

9:29-es vers pedig a Bizánci Birodalom elleni harcra vonatkozik. Mohamed próféta követét megölték a keresztények, ami háborúhoz vezetett Bizánccal. Tehát nem egy általános parancs, hanem ilyen esetben megengedett. Ha megölsz egy követet még ma is nagyjából minden ország esetében háborús indok.

Az örmények esete sajnálatos de nem népirtás. Első Világháborúban fellázadtak és gyilkolni kezdték a török lakosságot, amire válaszul átköltöztették őket. Közben sokan meghaltak de nem a kiirtásuk volt a cél. A világ 200 országából talán 20-an ismerik el mint népírás. Ha akarod mutathatok neked valódi népirtásokat a keresztény történelemből.

2018. dec. 11. 13:42
 64/95 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Sheral,

Nem szokásom az 1-2 soros kiragadás. Ez sokkal inkább a keresztényekre jellemző a Korán esetében. A 67%-os keresztény válaszoló pont ezt teszi, és nem is érdekli az igazság. Én viszont azt kértem adjatok magyarázatot ezekre a Bibliai versekre. Ő meg se próbálta megmagyarázni hanem hazudozásba kezdett az iszlámmal kapcsolatban. Köszönöm hogy bár nehezen, de legalább te megpróbáltad tisztázni.

Tehát ha jól értem szerinted ezek a versek Isten parancsai, és mivel abban az időben megszokott volt a népirtás és szexrabszolgatartás, ez előrelépés mivel az akkor világ ennél is brutálisabb volt? Megértettem hogy azt mondod ezek a parancsok Jézus után már nem érvényesek, de komolyan gondolod hogy Isten parancsba adná nők és gyerekek lemészárlását? Vagy a szűz lányok szexrabszolgaságát? Ezeket Isten mindig is tiltotta. Teljesen mindegy milyenek az adott kor szokásai. Ezeket Isten tiltotta Ádámtól. Gondolod hogy a Jézus előtt élt emberek nem tudták volna felfogni mi az a szeretet? És Isten pedig hagyta, sőt parancsba adta hogy népeket irtsanak ki amíg megtanulják?

Csak kíváncsiságból kérdezem. Ha te lettél volna az a nő vagy gyerek akit legyilkolnak akkor Isten parancsára, ugyanígy gondolnád mint most?

Ezek a brutális versek a zsidóság hamisításainak eredménye. Saját barbár tetteik legalizálására meghamisították Isten üzenetét. Jézus azért is érkezett hogy helyreállítsa az eredeti üzenetet. Az hogy zsidók védik ezeket a verseket egy dolog, de hogy keresztények is elfogadhatónak, mi több Isten üzenetének gondolják ezeket a véres verseket, aztán meg szeretetről beszélnek, hát nem is tudom létezik-e ennél nagyobb ellentmondás.

2018. dec. 11. 14:04
 65/95 anonim ***** válasza:
77%

Csak szólok, hogy 2 67%-ossal is beszélsz, na de mindegy is...

Az mondjuk érdekelne, hogy miért csak a Korán esetében számít a történelmi kontextus? Értem én, hogy egy fundamentalista vagy és elfogult, de legalább az objektivitás látszatát kelthetnéd néha.

A felhozott versek a Koránból semmivel se jobbak, egy picivel sem, mint az általad idézett bibliai igék. Természetesen ha gondolod, lehet még idézni, bőven vannak ilyen véres versek. Más helyeken is, nem csak a 9. és 47. fejezetekben, sőt én is három helyről hoztam, te pedig csak kettőnél próbáltad mosdatni a szerecsent.

Egyébként ajánlom, hogy hasonlítsd össze a Krisztus szavaival is. Elvégre a keresztények (ahogy az elnevezésben is benne van) Krisztus követői, nem Mózesé. Krisztus hol hívja a keresztényeket véres öldöklésre? Krisztus hol szólítja fel a keresztényeket városok teljes kiirtására?

"Az örmények esete sajnálatos de nem népirtás."

Áh, legalább 6-800 000 tehát közel 1 millió örmény megölése (tudományos források szerint ennyi) tényleg nem népírtás, csak sajnálatos baleset volt... Nézd, gyalázhatod a keresztényeket kedved szerint, de népírtást letagadni több, mint undorító és mocskos dolog. Picit szállj magadba öreg és gondolkodj el.

2018. dec. 11. 17:00
 66/95 anonim ***** válasza:
0%

"Az mondjuk érdekelne, hogy miért csak a Korán esetében számít a történelmi kontextus? Értem én, hogy egy fundamentalista vagy és elfogult, de legalább az objektivitás látszatát kelthetnéd néha."

Mondtam én hogy nem számít? Azt kértem tisztázzátok a fenti bibliai verseket. Te ezt passzoltad és ehelyett a Koránból ragadtál ki néhány verset. Egyébként szerinted milyen történelmi kontextusban elfogadható nők és gyerekek tömeges lemészárlása vagy a szexrabszolgaság?

"A felhozott versek a Koránból semmivel se jobbak, egy picivel sem, mint az általad idézett bibliai igék."

Hatalmas különbség van a kettő között. A Koránból felhozott versek háborúra vonatkoznak önvédelem esetére. Szó nincs azokban nők és gyerekek lemészárlása. Bibliai versek viszont konkrétan teljes népirtásra adnak parancsot és engedik a szexrabszolgatartást. Szóval én látok némi különbséget.

"Természetesen ha gondolod, lehet még idézni, bőven vannak ilyen véres versek. Más helyeken is, nem csak a 9. és 47. fejezetekben, sőt én is három helyről hoztam, te pedig csak kettőnél próbáltad mosdatni a szerecsent."

Tipikus vágyvezérelt kijelentés. Te csak szeretnéd hogy ezek a versek azt jelentsék. A szövegkörnyezetet nem veszed figyelembe, vagy a többi kapcsolódó verset, de még a vers végét is lehagytad, amiből kiderülne az igazság.

"Egyébként ajánlom, hogy hasonlítsd össze a Krisztus szavaival is. Elvégre a keresztények (ahogy az elnevezésben is benne van) Krisztus követői, nem Mózesé. Krisztus hol hívja a keresztényeket véres öldöklésre? Krisztus hol szólítja fel a keresztényeket városok teljes kiirtására?"

Most nem Jézus a téma. Az általunk tárgyalt versek részei a Bibliának, tehát a vallásod szerint Istentől származnak. Egyébként ha szerintetek Jézus Isten, akkor ezekre a népirtásra felszólító versekre maga Jézus adott parancsot. Persze az iszlám szerint Jézus soha nem tenne ilyet és Isten sem, de a keresztény vallás logikájából ez következik.

"Áh, legalább 6-800 000 tehát közel 1 millió örmény megölése (tudományos források szerint ennyi) tényleg nem népírtás, csak sajnálatos baleset volt... Nézd, gyalázhatod a keresztényeket kedved szerint, de népírtást letagadni több, mint undorító és mocskos dolog. Picit szállj magadba öreg és gondolkodj el."

A törökök sem tagadják hogy sokan meghaltak, de a népirtás más kategória. Azt kell bizonyítani hogy céljuk a másik nép kiirtása volt. Törökök esetében nincs szó ilyesmiről. Át akarták költöztetni az örményeket mert fellázadtak a frontvonal mögött, de a háborús körülmények között nem szervezték meg jól. A valós szám egyébként kb a fele lehet annak amit írtál. Alig 20 ország gondolja úgy hogy népirtás volt. Többnyire olyanok akik felfegyverezték az örményeket vagy rosszban vannak Törökországgal. Persze ez is tipikus keresztényi kettős mérce. Szó nem esik arról hogy az örmények és oroszok gyilkolni kezdték a török lakosságot az áldozatok száma pedig százezres nagyságrend.

2018. dec. 11. 23:48
 67/95 anonim ***** válasza:
81%

"A Koránból felhozott versek háborúra vonatkoznak önvédelem esetére."

Tehát városok teljes kiírtása az önvédelem. Gondolom keresztény templomok felrobbantása, benne hívők sokaságával is önvédelem...

2018. dec. 12. 08:26
 68/95 anonim ***** válasza:
0%

# 67

Hol írja a Korán hogy városokat kell kiirtani? Szerintem kevered a Bibliával. Nézd csak:

Mózes5 20:16–17: „De az itt lakó népek városaiban, amelyeket Istened, az ÚR ad neked örökségül, ne hagyj életben egy lelket sem! Irtsd ki őket mindenestül… ahogyan megparancsolta neked Istened, az Úr

Tehát a Biblia írja hogy városokat kell kiirtani Isten nevében. Érdekesnek tartom hogy keresztények olyan dolgokkal rágalmazzák az iszlám vallást ami valójában a keresztény vallás tanítása. Ez megér egy külön kérdést szerintem, hátha valaki megválaszolja ezt a keresztényi viselkedést.

2018. dec. 12. 08:41
 69/95 anonim ***** válasza:
75%

Nem keverem:

Korán (17:16): „S ha Mi el akarjuk pusztítani a települést, hát elrendeljük azt (annak), kik könnyen éltek benne, s züllesztettek benne, majd érvényre jut a Mondás, s Mi azt a semmivel tesszük egyenlővé.”

Egyébként nem egy várost támadott meg Mohamed emlékeim szerint. Nem egy úszott vérben.

Ha Jézust nem látták valahol szívesen, akkor elment onnan. Apostolainak azt mondta, ha őket nem látják valahol szívesen, akkor menjenek el és még a port is rázzák le a sarujukról. Ha Mohamedet nem látták szívesen valahol, később visszament és kegyetlenül megtorolta.

2018. dec. 12. 08:53
 70/95 anonim ***** válasza:
0%

Ezek Abu Bakr első kalifa szavai:

„Ne legyetek ármányosak, ne legyetek gyűlöletesek, ne csaljatok, ne kínozzatok! Ne öljetek meg gyereket, sem pedig idős embert, sem asszonyt! Ne vágjatok ki pálmát és ne is égessetek! Semmilyen gyümölcsfát ne vágjatok ki, juhot és tevét csak evés céljára vágjatok le! Találkozni fogtok olyan emberekkel, akik remete cellákban élik életüket. Hagyjátok őket, hadd szenteljék életüket annak, aminek akarják!"

Egyértelműen kiderül hogy az iszlám szerint még háború esetében is tilos civilek gyilkolása, a pusztítás, emberek kínzása, de még fák kivágása sem megengedett. A Nyugati világ csak a 20. században jutott el erre a szintre.

2018. dec. 12. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!