Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Tulajdonképpen ha szétnézünk...

Tulajdonképpen ha szétnézünk a világban, létezik bármi is ami ténylegesen utal a teremtettségre vagy valamilyen isten létére?

Figyelt kérdés

A kérdésem teljesen komoly, és komoly válaszokat is szeretnék!

Gyakorlatilag én azt látom, hogy a világban minden folyamatosan működik, létrejön, megsemmisül, anélkül hogy valamilyen természetfeletti ismeretlen hiányozna az egyenletből. Mégis gyakran hallani/olvasni hívőktől azt, hogy a világunk maga a bizonyíték az adott istenük létezésére.

Nos, ezt szeretném tisztázni, hogy ilyenkor mire gondoltok, kedves hívők? Mégis mi az a világban ami az istenetek létére utal, és pontosan miképpen utal rá?

2018. márc. 24. 19:34
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
57%
Azt írod, hogy minden létrejön, megsemmisül, s így tovább gondolom. Tudtommal a fizika szerint például anyagból lehet energia, vagy akár fordítva, de a semmiből lehet valami?
2018. márc. 24. 19:58
 2/20 A kérdező kommentje:

"Tudtommal a fizika szerint például anyagból lehet energia, vagy akár fordítva, de a semmiből lehet valami?"

Nem igazán. Ilyesmi nem véletlenül csak a teremtéstörténetekben fordul elő, a valóságban igencsak felrúgná az anyagmegmaradás törvényét.

2018. márc. 24. 20:03
 3/20 anonim ***** válasza:
51%
Mire gondolsz? Én csak annyit akartam faék egyszerűen megfogalmazni, hogy a semmiből nem keletkezhet se anyag, se energia.
2018. márc. 24. 20:05
 4/20 A kérdező kommentje:

" Mire gondolsz? Én csak annyit akartam faék egyszerűen megfogalmazni, hogy a semmiből nem keletkezhet se anyag, se energia."

Igen, ez így van.

2018. márc. 24. 20:12
 5/20 anonim ***** válasza:
15%

A semmiből nem lesz semmi, elvileg a Hidrogén és a Heliumbol alakult ki minden...ok, de ezek csak úgy voltak?

Több millió állatfaj létezik...

2, A teremtés nem feltétlen 6000 év alatt történt, a ciklusok közben lehet eltelt több ezer akár millió év, de a törzsfejlődésben nem hiszek!

A fizikai tuldok müködnek, hiszem, hogy ezt is Isten teremtette!

Itt sokan megkérdezik, hogyan lett Isten? Hiszem, hogy Isten Örökkévalo mindig volt van lesz.

Számomra a Föld kialakult a semmiből, nagy bumm...ez kicsit irracionális.

A Földön minden szükséges dolog megvan az élethez.

Miért van mégis szenvedés, a bűn miatt ezt így nehéz elmesélni, de remélem tudtam segíteni. ;)

2018. márc. 24. 20:16
 6/20 anonim ***** válasza:
71%

Természettudományosan? Semmi. Bár egyesek jönnek az "intelligens tervezősdi"-vel, arra már rámutattak, hogy természettudományos zsákutca.

Filozófiailag? Vannak ilyen jellegű gondolatok, gondolom, jó párat fel is sorolnak majd belőlük. De azok továbbra is a filozófia talaján mozognak.

2018. márc. 24. 20:34
 7/20 anonim ***** válasza:
24%

"Mégis gyakran hallani/olvasni hívőktől azt, hogy a világunk maga a bizonyíték az adott istenük létezésére. Nos, ezt szeretném tisztázni, hogy ilyenkor mire gondoltok, kedves hívők?"

Ez az érv valami olyasmi akarna lenni hogy ha van látsz egy házat, akkor se mondod azt hogy nem tervezte és nem építette meg senki, magától jött létre, építő nélkül is működik, nem hiányzik az építő az egyenletből.

2018. márc. 24. 20:36
 8/20 anonim ***** válasza:
64%

Amit keresel kedves Kérdező, azt a költők tudják szépen elmondani. És költészet - nem tudomány, de szerencsére nem oda írtad a kérdést.

József Attila azt írta: "A líra logika,/ de nem tudomány"

„A lég, a fellegek, az erdő,

Mikéntha minden zengene…

A föld, a csillagok, a tenger,

Minden szívemmel van tele.

És mintha mind lobogna, égne;

Rajongna, élne szikla, rög…

Állat, virág, fa, sőt az ember

Érezne tégedet, Örök!…

[…]

És mintha mind belém ömölne,

Az óceán s a csillagok,

Szín és sugár, dal, illat, éter:

Úgy érzem, én minden vagyok."

Komjáthy Jenő: Az örök dal (részlet)

2018. márc. 24. 20:41
 9/20 A kérdező kommentje:

" A semmiből nem lesz semmi, elvileg a Hidrogén és a Heliumbol alakult ki minden...ok, de ezek csak úgy voltak? "

Az atomok megjelenése előtt elég sokminden volt. De igen, valószínűsíthető, hogy az anyag mindig is létezett.

"Ez az érv valami olyasmi akarna lenni hogy ha van látsz egy házat, akkor se mondod azt hogy nem tervezte és nem építette meg senki, magától jött létre, építő nélkül is működik, nem hiányzik az építő az egyenletből."

Csak éppen nem tudunk olyan folyamatokról, amik következtében házak épülnének maguktól. Ellenben például a csillagok, bolygók, hegyek, fajok, stb kialakulásának folyamatai elég jól ismertek.

2018. márc. 24. 20:45
 10/20 anonim ***** válasza:

Gondolom itt nem a csillag létrejöttére gondolnak, hanem sokkal nagyobb dolgokra. Például hogy a világegyetemben megtalálható anyag és a fizikai törvények hogyan lettek. Aztán a csillagporból hogyan alakult ki élet. Az egysejtűből meg hogyan lehetett ember. És mindez Isten nélkül.

2018. márc. 24. 20:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!