Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerinted, mi a "valláskritika...

Szerinted, mi a "valláskritika"rovat célja?

Figyelt kérdés

Volt olyan Isten nélküli fórumozó,aki egy ökölvívó ringként értelmezte,amely arra való,hogy egymást üssük,vágjuk,rúgjuk,tapossuk,de amikor"istentelennek"fordítottam az "ateista"szót,a"Tudományos és Köznyelvi Szavak

Magyar Értelmező Szótára szerint,vérig sértődött,s engem gyűlölködőnek minősített.

Valóban arra való,hogy egymáson leverjük minden boldogtalanságunk fusztráltságát,bosszúját?

Mit szólnál,ha egy idegen hívatlanul benyitna hozzád,és minden családi emlékedet,az otthonosságodat jelentő dolgaidat tűzre hányná,feleséged,szüleidet,gyermekeidet minden gyalázatos jelzővel illetné,s otthonodat,egy rohadt putrinak?...

Az Isten nélküli emberek így viszonyulnak vallásunkhoz,hitünk alapját képező értékeinkhez,példaképeinkhez ebben a rovatban.(Tisztelet a jelenséget erősítő kivételeknek!)

Szerinted is "valláskritika",az istentagadás,a vallásos emberek,hit,felekezetek,azok létjogosultságának gyalázása,tagadása?

Ha nem,szerintetek mivel foglalkoznak a moderátorok?

2018. febr. 9. 08:51
1 2 3 4 5 6
 31/60 A kérdező kommentje:

30.Hsz!

Hasonlóan látom,de felelősséget érzek a hitben gyengék iránt.

Őket nem szolgáltathatjuk ki veszett kutyák őrjöngéseinek.

2018. febr. 9. 19:15
 32/60 anonim ***** válasza:
96%
Azért egy kis veszett kutyázás befigyel a jó kereszténytől.
2018. febr. 9. 19:16
 33/60 A kérdező kommentje:

32.Hsz!

Veszett kutyaként őrjöngő istentelenkedőket,egy kereszténynek hogyan kellene megnevezni?Talán mérgeskígyók fajzatainak,vagy a sátánatyátoktól valóknak,meszelt síroknak,melyek belül rakvák minden szennyel?

2018. febr. 9. 21:48
 34/60 Darkmoon80 ***** válasza:
95%

Tudod kedves Kérdező, ha a keresztény gyerekek a VALLÁSKRITIKA rovatot olvasgatják .... :-)

("viszont itt vannak az Istenben való hitben gyermekek is. " 29-es hozzászólásod)

Amúgy ... ne fokozd!

Kezdetben még csak istentelen, most már veszett kutya, aki őrjöng.

"Hasonlóan látom,de felelősséget érzek a hitben gyengék iránt. Őket nem szolgáltathatjuk ki veszett kutyák őrjöngéseinek."

Hmmm, szépen haladsz előre. Bár azért kíváncsi vagyok meddig tudsz eljutni?

Szerinted most ki is az, aki vérig van sértve, és gyűlölettől fröcsög???

Bár megértem, az bánt, hogy a többség nem a te pártodat fogja! Bosszantó lehet, de elég lett volna egyszerűen elmélyedned egy kicsit a szótárban, és értelmezni a valláskritika szó jelentéstartalmát.

2018. febr. 9. 22:46
 35/60 anonim ***** válasza:
98%

Drága jó vallásos nővérem szokott ezzel a szarsággal provokálni, h aki nem vallásos az istentelen.

Ez ugyebár egy pejoratív szó.

A szerencsésnek se a szerencsétlen az igazi ellenpárja, hanem a balszerencsés.

2018. febr. 9. 22:52
 36/60 A kérdező kommentje:

35.Hsz!

Kétségtelen,hogy aki nem vallásos,az nem feltétlen ateista,és istentelen,de aki istentelenül viselkedik,az még lehet vallásosan istentelen.

Azok az ateisták,akik Konfúciusz,lokájata,vagy Krisna,stb. hitüket élik meg,bár ateisták,de semmiképpen nem általánosan istentelenek.

2018. febr. 9. 23:07
 37/60 Darkmoon80 ***** válasza:
95%

"Az "istentelen"szó sokkal gazdagabb,mint az isten nélküli,s mást jelent,mint az istentagadó,vagy ateista,s ezért nem helyes kivenni a magyar nyelvhasználatból,néhány istentelen hisztis szégyenlőssége miatt."

Hát valóban "gazdagabb" a jelentéstartalma, olyan ami miatt azok használják, akik SZÁNDÉKOSAN sértegetni akarnak másokat!

Nem is kell kivenni a nyelvből, hiszen vannak olyanok akik ócsárolni akarnak másokat, NEKIK szükségük lehet rá!

Látom, TE közéjük tartozol, mert szándékos és makacs ismételgetése bizony egyértelműen leleplezi használójának szándékait!

Csak akkor azt nem értem, miért fényezed magad az efféle szövegekkel:

"

Bennem semmi gyűlölet nincs,s ezért nincs miért lenne bennem rossz érzés.

Te súlyos tévedésben vagy!

A nézetkülönbözőségből nem következik a gyűlölet!

"

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr.. 15-ös hozzászólás

"A kereszténység,számomra Krisztus követése jellemben,szavakban,tettekben. " (ugyanott 74-es válaszod)

Próbálj már tükörbe nézni!

Jézusra szerinted a gyűlölet, mások bántásának szándéka volt jellemző? Nem megbocsájtásról és szeretetről beszélt?

Még az ellenségeivel szemben is? Te magadat ilyennek látod?

Ha igen, talán érdemes lenne kicsit elgondolkodnod miért váltanak ki a hozzászólásaid másokból ilyen reakciókat:

"Kissé eltúloztad a hasonlatot, milyen, amikor kritizálnak. Értem én, hogy érzékeny lelkű vagy, csak akkor ne gyere a valláskritika rovatban. "

"Azt is megsúgom, hogy ezt a tévképzetedet hibáztatod és gyűlölöd. Ez azért baj mert belőled van. Te hoztad létre magadból."

"Tőlem aztán azt gyalázol, akit jólesik, kérdező. Ezzel is szépen megmutatod, hogy a kereszténység sokkal inkább a gyűlölet vallása." (22)

"Drága jó vallásos nővérem szokott ezzel a szarsággal provokálni, h aki nem vallásos az istentelen.

Ez ugyebár egy pejoratív szó. " (uo 35)

"Ha Isten akár csak egyszer is megérintett volna téged, akkor nagyon-nagyon nem így viselkednél!" (uo 71)

"Ember! A tömény gyűlölet fröcsög belőled! Vagy ezt észre se veszed? " (uo 98)

"Alapvetően az az okod lehetne rá, hogy hiába nem értesz velük egyet, sőt, károsnak, rombolónak, akár veszélyesnek ítéled a tevékenységüket, mégis észreveszed, hogy mindezekkel együtt is ők embertársaid, és akármilyeneknek tartod őket, mégis figyelsz rájuk is. És ezzel megmutatod, hogy igenis, minden ember számít a szemedben, és ha csak egy apró, lényegtelennek tűnő gesztussal is, de tudsz akárcsak kicsi jót is tenni - és tudnál -, megteszed. " (uo 123)

Jó lenne egyszer valakivel, aki az általad követett vallás elöljárója elbeszélgetned a viselkedésedről, itteni cselekedeteidről, a benned felgyülemlett érzésekről, mert láthatóan egyre mélyebbre süllyedsz az indulataid ingoványába.

Kérd ki a véleményét! Beszélj vele az itteni tevékenységedről, és hallgasd meg a véleményét, neki talán hinni fogsz!

Megteheted, végül is mit kockáztatsz?

2018. febr. 10. 09:12
 38/60 KZitus ***** válasza:

A kérdésedre minden ember más választ ír, és e így van rendjén. Hiszen mindenkit más motivál, amikor a vallásról véleményt ír. Attól függően, eddigi élete folyamán mit tapasztalt, hallott, olvasott a vallással kapcsolatban. Ennek alapján alakul ki az Istenbe vetett hite, vagy annak tagadása. Viszont az, hogy erről milyen stílusban beszél, vagy ír másoknak az már lehet neveltetés kérdése is.

Ha én hiszek Istenben, te pedig nem, miért kellene ezért lekicsinylően, megalázóan, személyeskedően bánnunk a másikkal? Miről győzi ez meg a másikat? Semmiről, sőt inkább a saját meggyőződésében erősödik meg - szerintem.

A fent leírtak alapján a valláskritika rovat arra lenne jó, ha mindkét tábor kifejtené a véleményét az nélkül, hogy minősítené a másikat. Ez nem venné el a másik amber méltóságát, sőt talán a saját meggyőződését megvizsgálná, felülvizsgálná az eddigi "hitét".

Én vallásosként hiszem és vallom (mivel jó ideje tapasztalom is ezt), a keresztény embert a benne lévő (felebaráti) szeretetről lehet felismerni. Minden egyes hívő ember válaszának ezt kell tükröznie. Krisztus nem esett senki torkának(farizeusok, szaddidecusok), hogy bizonyítsa ő az Atyja képviseletében van itt a földön! Aki őt követi az, ezt a szeretetteljes tulajdonságát tökrözi vissza.

Soha nem a hívő embernek van igaza - inkább az Istenek, annak Szavát használva él. De aki ebben nem hisz, annak a személynek a személyiségét, méltóságát tiszteletben tartva lenne szabad "szólnia".

Vagyis az embri méltóságunkat mindig, minden körülmények között meg kellen őriznünk . másokkét is tisztelnünk. Szerintem.

2018. febr. 10. 11:13
 39/60 anonim ***** válasza:
100%

"Veszett kutyaként őrjöngő istentelenkedőket,egy kereszténynek hogyan kellene megnevezni?Talán mérgeskígyók fajzatainak,vagy a sátánatyátoktól valóknak,meszelt síroknak,melyek belül rakvák minden szennyel?"

Ezen a ponton jöttem rá, hogy neked nem is a válaszolókkal van bajod. Kérdező már említettem 2 dolgot de nem is vetted figyelembe.

1.

"Sátán (héber eredetű szó) a bibliai iratokban említett lény, egy olyan, Isten ellen lázadó, bukott angyal, aki Isten és az emberiség ellensége. A Biblia forrásai alapján valós fizikai formában a földön sohasem öltött testet." (Wikipedia)

2. Ezek a tévképzetek amiket te magadból alkotsz és hiszel bennük + harcolsz velük irányítanak téged, a hatásuk alatt vagy és ez még nem is minden. Amikor gyűlölsz, haragszol azért te érzed mert egy gondolatodra haragszol, átkozod. Egy gondolatra ami belőled van, ami te vagy. Rajtad csattan minden vedd már észre.

2018. febr. 10. 12:35
 40/60 Pietrosol ***** válasza:
100%

Szia!

Lehet, hogy ha a vallásod tényleg egy ajtó lenne a megvilágosodás, megváltás felé és békét, derűt és könnyedséget hozna, akkor lepattannának rólad ezek a szurkálások.

2018. febr. 10. 12:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!