A Koránról azt tartják hogy az az utolsó szóig Allah szava, igaz?
Viszont ez esetben hogy hihet bárki is Allahban, amikor nyilvánvaló tudományos pontatlanságoktól hemzseg, amik egy istentől elfogadhatatlanok lennének?
Pl: "Hát hadd nézze az ember, miből teremtetett.
Hát a kiözönlő vízből teremtetett,
Mi az ágyékok s bordák közül tör elő." 86. szúra 5-7.
Aki ilyet ír, az aligha van pontos biológiai, élettani ismeretek birtokában.
István
"Amíg a Biblia esetében teremtésről van szó, ott nincs értelme azon fennakadni, hogy Isten a föld porából teremtette az embert. Korán esetében más a helyzet, ott a "teremtés" legfeljebb csak egy allegórikus leírása a fogantatásnak. Nyilván nem kell ahhoz teremtés, hiszen megy magától is a folyamat."
Miért szerinted a porból teremtés szó szerint kell érteni? Vagyis szerinted Isten, fogott egy vödör port és megteremtette az embert? :) Lehet hogy így volt de inkább az összetételre vonatkozik, vagyis ugynazokból az anyagokból épül fel ahogy a víz esetében is.
"Nem is kell, mert egyáltalán nem az összeállításról van szó, hanem a megtermékenyítés pillanatáról: "Hát a kiözönlő vízből teremtetett, mi az ágyékok s bordák közül tör elő."
Hol írja a megtermékenyülést? Ha beleképzelsz olyasmit ami nincs ott nem is értheted :) És a vers egy szóval sem említi az összetételt csak a testtájékra utal. Mivel a saját Bibliádat sem tudod értelmezni, nem csoda ha a Korán értelmezés nem megy neked, de inkább szándékos félreértelmezésről van szó részedről.
A megtermékenyítésről egy másik versben olvashatunk:
Aztán egy cseppként nyugvóhelyre helyeztük (az anya méhében). Aztán a cseppet vérröggé formáltuk, majd a vérrögöt húsdarabbá teremtettük, majd a húsdarabot csontokká teremtettük, aztán a csontokat felruháztuk hússal, aztán egy másik teremtményként hoztuk életre. 23.szúra 13-14.vers
A megtermékenyítés pillanatáról ebben a versben van szó továbbá az embrió fejlődéséről az anyaméhben.
Érdekességképpen pedig érdemes megnézni ezt a verset is:
Ő teremtett meg benneteket anyáitok méhében, teremtéssel teremtés után, háromszoros sötétségben. Ő Allah, a ti Uratok.
39.szúra 6.vers
Háromszoros sötétség az anyaméhben történő fejlődés három szakaszzára utal. A mai orvostudomány is három szakaszra osztja ezt:
Ha kellő tudással olvassuk ezeket a verseket érthetőek lesznek, enélkül viszont téves megállapításokat teszünk.
Zárásnak pedig a Korán figyelmeztetését ajánlom mindenkinek:
Allah-nál a legrosszabb élőlények a süketek és némák, akik nem élnek az eszükkel. 8. szúra 22.vers
"Ahogy fentebb is írtam ez egy rövid utalás, az embereknek kell utána járnia. Ma már sok mindent tudunk az emberi test működéséről. Tudjuk hogy szerepe van az ágyéki szerveknek de az is kiderült hogy a belső szervek is közreműködnek. Az lehet a gond hogy nem veszed bele a belső szerveket és ez okozza nálad a félreértést. Linkeltem egy wiki oldalt. Sok összetevőt felsorol, valószínűleg nem is teljes a felsorolás, és ezeket nem az ágyéki szervek állítják elő. Nem tudom pontosan megmondani neked melyik összetevőt melyik belső szerv állítja elő, de az biztos hogy nem ágyéki szervek hanem feljebb helyezkednek el, így pedig helyes a Korán megfogalmazása mert vehetjük borda tájéki szerveknek."
Ami azt illeti, a bordák között a szív, tüdő, gátorüreg, illetve fiatalabb korban a csecsemőmirigy helyezkedik el, de a fogantatásban egyiknek sincs szerepe. Ezért problémás a megfogalmazás, mert ahogy írtam, egyik féleképp felesleges szerveket tesz hozzá, másik féleképp nélkülözhetetlen szerveket vesz el az ember.
A lényeg hogy ez egy rettentő pontatlan és félrevezető megfogalmazás, amit aligha közölhetett egy mindent tudó isten az emberrel. Sokkal inkább néz ki úgy minthogy egy ember írta, aki nagyon nem volt pontos élettani és anatómiai ismeretek birtokában, hanem megpróbálta betippelni a dolgot, és hát kicsit mellélőtt.
Egyszerű tesztelni a hipotézisem, csak gondold végig hogy az emberi szervezet működéséről szerzett ismereteink alapján hogyan fogalmaznád meg, ha egyértelműen közölnöd kéne minden emberrel, honnan jön az ondó, amiből teremtetünk? Valószínűleg egyszerűen csak altestet mondanánk, vagy ha hasonlóképp cifrázni akarnánk, akkor az ágyékból és a bordák alól tör elő. De ez az ágyék és borda közötti megfogalmazás, hát... ez egyszerűen hibás.
Ateistáktól gyakran hallani azt az érvet hogy ha a Korán Isten üzenete az eberekhez, miért nincs benne pontosabb, tudományos meghatározás az egyes természeti jelenségekre, de elfelejtik hogy a Korán nem csak a mai emberekhez szól hanem minden kor emberéhez. A középkori egyszerű ember semmit nem ért genetikához, anatómiához, kémiához, fizikához. Téged lehet hogy meggyőzne de az előttünk élt embereket egy bonyolultabb szöveget csak elriasztana.
Bordák közül itt nem azt jelenti hogy kizárólag a bordák vonalában hanem inkább a testüregben található belső szervekre vonatkozik. Ha pontosak akarunk lenni akkor az ágyék közül sem tör elő semmi, hanem a nemi szervből.
Ha a Korán pusztán emberi mű lenne, miért írnák bele hogy a bordákat, mikor szemmel láthatóan semmi nem jön a bordák közül? Ha emberi írás, fejlett anatómiai ismeretekkel kellett rendelkezniük, mert pontosan tudták hogyan történik a fogantatás és a magzat fejlődése, és értelmetlen lenne hogy beleírják a bordákat. Látszik hogy okkal került oda.
Lehetséges hogy ez az egy vers nem győzött meg téged, de visszafelé is igaz. Ezzel az egy verssel és ezekkel az érvekkel nem tudod meggyőzni a hívőket arról hogy a Korán emberi alkotás.
Ateisták másik érve a Korán ellen hogy a benne található természeti jelenségek, folyamatok ismertek voltak abban a korban is. Ez szerintem biztosan nem igaz, mert honnan tudhatták volna hogy a tengerek alatt édes folyok folynak vagy a méhen belüli magzatfejlődést. És ez csak két példa. Igazából szerintem nem is az a döntő hogy akkor tudhatták-e az emberek vagy nem, hanem hogy a Korán a tudás keresésére és gondolkodásra szólít fel, illetve a természeti jelenségek kutatására. Ha én kitalálnék egy vallást ez lenne az utolsó amit kérnék az emberektől mert ez garantáltan lebuktatna. Éppen ezért a legtöbb vallás az emberek érzelmeire próbál hatni, nem az eszükre. Például a keresztény vallás kedvelt jelmondata hogy Jézus szert téged, vagy Isten szert téged, ami igaz is de ettől még nem fogom elhinni hogy a keresztény vallás az igaz. A Korán inkább az emberek eszére hat, ezért meggyőző.
"Ateistáktól gyakran hallani azt az érvet hogy ha a Korán Isten üzenete az eberekhez, miért nincs benne pontosabb, tudományos meghatározás az egyes természeti jelenségekre, de elfelejtik hogy a Korán nem csak a mai emberekhez szól hanem minden kor emberéhez. A középkori egyszerű ember semmit nem ért genetikához, anatómiához, kémiához, fizikához. Téged lehet hogy meggyőzne de az előttünk élt embereket egy bonyolultabb szöveget csak elriasztana."
Nem is az a gond hogy nem a mai tudományos ismereteknek megfelelően fogalmazott, hanem hogy egyszerűen pontatlanul. Hiszen a bordák közül nyilván nem a nemzőszervekre vagy a hasüreg szerveire vonatkozik.
De mindegy is, azt hiszem leírtad a legnagyobb igazságot eddig a vita folyamán:
"Lehetséges hogy ez az egy vers nem győzött meg téged, de visszafelé is igaz. Ezzel az egy verssel és ezekkel az érvekkel nem tudod meggyőzni a hívőket arról hogy a Korán emberi alkotás."
" a keresztény vallás kedvelt jelmondata hogy Jézus szert téged, vagy Isten szert téged"
aha, giccses flitteres oldalakon ennyiben is marad, igen, Mindeközben Szent János evangélista, a szeretett tanítvány MERŐBEN más értelmű kijelentése lemarad, az igaz 1Jn4,8-
ὁ θεὸς ἀγάπη ἐστίν - "mert az Isten szeretet"
ami a nem egy érzést (sőt blikkszinten egy "érzelmet") kelt egy emberben, hanem egy létmódot, hogy éljen Istennel (42%-nek Allahhal) és ne istentelenül otrombán, laposan, naív realistán, gonoszan - a megfelelő aláhúzandó.
Utánanéztem a neten hogy mit mondanak erről azok akik értenek is az anatómiához. Szerintük a vers a kilökődésre vonatkozik és az ezért felelős mechanizmus itt található, azaz az ágyék és a bordák között. Megpróbálom leírni amit értettem belőle:
Hímivarsejteket a herék állítják elő, innen kerülnek a mellékherébe. Magömléskor az ondóvezetékben indulnak el felfelé, közben két mirigyváladék keveredik bele, így jön létre az ondó. Ezek egészen a húgyhólyagig mennek ahol a húgycsőbe kerülnek és kilökődnek. Összességében pedig az ejakuláció gerincvelői reflexműködés eredménye. Ennek az idegi pályái egészen a vesék vonaláig terjednek. Ennyit tudtam kiszűrni, de szakszavakat is használtak amiket nem értettem. Remélhetőleg ez már elfogadható válasz számodra is. Mindenesetre bebizonyosodott amit mondtam. Egyszerűnek tűnik a Korán vers de nagy tudással kell rendelkeznünk hogy értelmezni tudjuk.
Ha ennél is pontosabb választ akarsz szerintem kérdezz meg egy orvost akinek ez a szakterülete. Biztosan meg tudja mondani hogy az ágyék és a bordák közötti területnek van-e bármi köze az ejakulációhoz.
Az ágyék és a bordák közötti területnek biztos van, hisz származnak onnan olyan hormonok és vitaminok amelyek megtalálhatóak az ondóban. Amit kifogásoltam az a bordatájék.
De megpróbálom akkor máshogy megfogalmazni: a versben három testtájról van szó, ágyékról, bordatájékról és a kettő közötti testtájról. Anatómiailag nem túl pontos, de nevezzük a köztes tájékot most egyszerűen csak hastájéknak.
Szóval, ha az ágyék és bordák közti megfogalmazást úgy értjük, hogy az ágyék és a bordák csak határoló szervek, és csak a hastájék a lényeges, ez nyilván hibás, hisz a lényegi szervek épp az ágyéki tájékban találhatóak.
Viszont ha az ágyékot hozzáadjuk a vizsgált testterülethez, akkor a megfogalmazás alapján a bordatájékot is hozzá kell adnunk, ahol viszont nincsenek olyan szervek amelyek szerepet játszanak az ondóképzésben.
Egyébként a cikkedet elolvasnám, hátha sikerül kisilabizálnom azokat a szakszavakat. Biológiát végeztem, úgyhogy gyanítom, menni fog :D
Tequila Sunrise nevű felhasználónak
Félreértettél. Ezzel nem a keresztény vallásúakat akartam megbántani. Arra próbáltam rávilágítani hogy a Korán a tudás keresésére, gondolkodásra és a természet tanulmányozására szólít fel. Allah azt kéri higgyünk, de nem csak úgy, hanem szerezzünk bizonyosságot az eszünk által. Keresztény vallásban ezt nem látom. Ha valaki kitalál egy vallást, soha nem kérne ilyet, mert ezzel lebuktatná önmagát. Keresztény egyház például 1500 éven át eltiltotta az embereket a tudományoktól
Iszlám vallás szerint a tudás hozzájárul a hit kialakulásához. Ha az ember tudása gyarapszik, azzal megerősödik a hite is. Akinek a hite nincs alátámasztva tudással azt könnyű megrendíteni és befolyásolható. Ha ilyen kérdéseket tesznek fel még jó is, mert legalább elgondolkodnak.
"Keresztény vallásban ezt nem látom." Hát ha nem nézed, nem is látod. Olvastad az egyházatyákat, a patrisztikus írásokat a skolasztikusokat? Aquinói Szent Tamás, Canterburry Szent Anzelm, Duns Scotus? Mindig is meg is akarták érteni, a katolikusok erről soha nem mondtak le. A tudomány is fejlődött szépen, a kommunista rágalom nem kell már, elévült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!