Szerintetek az ateizmus hit és vallás?
Még mindig ezen vitáztok?
Az ateizmus nem vallás, sőt önmagában a teizmus sem vallás, mert mind a kettő világnézet, de a teizmus alapgondolatából kiindulva létrejöttek vallások!
A vita alapja az, hogy én megjegyeztem, hogy a különböző vallásokat a tudomány nevében elutasító bigott ateizmus nagyon téves út. Mivel a tudomány és bizonyos vallások ugyan arról beszélnek.
A dolgokat lehet fizikai és metafizikai úton vizsgálni.
Ezek a vizsgálati módok ugyan olyan célravezetőek.
Teszem azt ugyan arra a következtetésre juthatunk ha egy fizikai törvényszerűséget tudományos kísérletek vagy ősi hindu tanítások által vizsgálunk.
Erre ez a mohó jojó elkezdett hisztizni, hogy ez nem így van, de azt nem tudja megmondani, hogy miért nem így van...
"A vita alapja az, hogy én megjegyeztem, hogy a különböző vallásokat a tudomány nevében elutasító bigott ateizmus nagyon téves út."
Ebben egyet értek, egyes ateisták is dogmatikussá válhatnak, mint ahogy hívők is...
"Mivel a tudomány és bizonyos vallások ugyan arról beszélnek. "
Ezt nem tudom megítélni, de nem ismerem az összes vallást, ezért ezt kifejhetnéd bővebben is! Én nem zárkózok el Isten létezésének lehetőségétől, sőt magamat is teista emberként jellemzem, sőt azt is lehetségesnek tartom, hogy a tudatunk a halálunk után valamilyen formában fennmarad, de csak akkor fogadom el 100%-os igazságként mindezeket, ha tudományosan is igazolhatóvá válnak, addig ezek csak lehetséges világmagyarázatok az "ateizmushoz" hasonlóan!
@30:
"Még mindig te vagy akinek kérdésekre kell válaszolnia."
Őszintén, kit szeretnél hülyének nézni? Te _komolyan_ azt hiszed, hogy ilyen esetlen, suta, a nyeregbenlevés képét sugallni próbáló terelésekkel mész bármire? Hogy akár számomra, akár bárki más számára nem világos teljesen tisztán, hogy halvány lövésed sincs a kvantumfizikához, csak nagy mellénnyel okoskodtál róla egy sort? Ember, legalább annyi gerinc legyen benned, hogy ezt bevallod. Ennyit is képtelen vagy felmutatni, még úgy is, hogy amúgy nyilvánvaló dolgokat kéne minimális emberi gerinccel felvállalni? Elképesztő... Mondtam én, hogy a magad fajták teljesen gátlástalanok, legalább alátámasztod...
"Az alap felvetés, hogy ez a két dolog szorosan kapcsolódik, sőt egy és ugyan az.
Ezt nem én mondom hanem nálam és nálad sokkal műveltebb emberek.
Te ezt nem fogadod el de nem tudod megindokolni, hogy miért."
1, fordítva ülsz kicsit a lovon. Ha te állítasz valamit, azt neked kell bebizonyítani, nem mástól várni, hogy megcáfolja. Az, hogy hű, van egy Shiva szobor a CERN előtt totál komolytalan, gyerekes valami, nem bizonyítás. Úgyhogy fordítad meg szépen a lovadat és támaszd alá a mondandódat valami olyasmivel, ami nem totál nevetséges.
2, Nekem NEM az a fő gondom, hogy nem értek egyet a mondandóddal. Nem értek egyet, valóban. De a fő gond, ami miatt írtam egyáltalán, az az, hogy lazán szembeköpöd egy tudományterületen dolgozó összes embert az agymenéseddel. Ezt eddig csak kétszer fejtettem ki, így érthető, ha nem voltál képes felfogni eddig.
3, Az nem segít, ha megint "műveltebb emberekre" hivatkol.
Ember, neked aztán van bőr a képeden. A rinocérosz jelentkezett már a receptért?
@Mojjo
Éppen ezért vagyok kíváncsi arra, hogy ez alatt pontosan mit is ért az illető:
"Mivel a tudomány és bizonyos vallások ugyan arról beszélnek. "
A keleti vallások filozófiájával szoktam foglalkozni.
És ezek igazából nem a szó klasszikus értelmében vett vallások. Nagyon is racionális dolgokról beszélnek, mindenféle misztikumtól mentesen. Vannak persze példabeszédek és metafórák amik elsőre misztikusnak hathatnak, de nem azok.
Amikor ezeket a szövegeket írták (némelyiket 4-5ezer éve!) még nem volt lehetőség bonyolult és összetett fizikai kísérletek elvégzésére.
Viszont akkor sem hülyék foglalkoztak ezekkel a dolgokkal. Ahogy ma sem. Ma már a kvantumfizika kísérletekkel tudja bizonyítani pl. hogy egy elemi részecske másként viselkedik pusztán attól, hogy megfigyelik.
A hinduizmus, buddhizmus erre rájött pusztán gondolati, metafizikai kísérletek által.
Ahogy a tudománynak úgy ennek is megvan a magasiskolája, ahol már belép a képbe a hit!
Mondjuk a matektanár elmagyarázza nekem az összeadást, szorzást, osztás... Egyre bonyolultabb matematikai egyenleteket tudok megoldani. De eljutunk egy olyan pontra, amikor már nem értem a tananyagot, de elhiszem a matektanárnak, hogy úgy van, mert eddig bizonyította, hogy érti amit tanít.
Ez a 'vallás' esetében ugyan így működik. Megértem az egyszerűbb példabeszédeket, egyre többet tudok, aztán amit még nem értek azt is elhiszem a tanítónak mert tudom, hogy tudja.
@36: kb. azt, hogy a kvantumfizika bizonyítja a világ transzcensens, spieituális vonatkozásait, egy épület előtt álló szobor ezt ékesen bizonyítja. Nem vicc, eddig tényleg ennyivel bizonyította. És azt várja, cáfoljam meg :D
Ezek az emberek szimplán gúnyt űznek a sok-sok generáció kőkemény munkájával összegyűjtött tudásából, hogy saját eszméiket legalább a képzeletükben igazolják. A szellemi környezetszennyezés gyárkéményei ők. Ez a példány meg még azt sem fogja fel, miről vitázom vele. Elképesztő..
Mohó jojó te meg komolyan azt várod, hogy egy évezredek óta fejlődő tudományágat támasszak alá egy gyakorikérdéses kommentben? :D
Ha lesz egy kis alap fogalmad arról, hogy miről szól a hinduizmus vagy a buddhizmus akkor visszatérhetünk rá.
Egyébként meg én nem akarok neked bizonygatni semmit.
Tanulj, vagy maradj buta :)
És még mindig az az alap feltevés, hogy tudományos kérdéseket meg lehet közelíteni vallási szempontból.
Nekem vannak tudományos és vallási ismereteim is.
Meg tudok egy adott kérdést közelíteni több oldalról.
Neked nincsenek vallási ismereteid. De azt kéred, hogy én itt most ismertessem neked.
Oké.
Baktay Ervin - Sanathana Dharma
Ha elolvastad folytathatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!