Jehova Tanúi, milyen érvet hoztok fel, hogy nem igy van?
Azt mondják sok helyen, hogy agymosottak vagytok hogy nincs személyes véleményetek, csak a Bibliával tudtok válaszolni.
Milyen sokan vagytok? Ki irányitja? Hogy tudtok mindig csak adni folyoiratokat, könyveket, termeket épiteni mindenhol? Volt pedofilbotrány és átvilágitás, vagy feljelentés nálatok, mint a katolikusoknál? Szerintetek Isten közbeavatkozik a világ problémáival kapcsolatban, vagy világvége lesz?
9.35-ös, tipikusan a kérdésben felvázolt tanú.
Igen agymosott, nincs személyes véleménye és bibliai idézetekkel válaszol. Mégha azok nem is illenek a kérdéshez. Tök mindegy, nehogy már egy kicsit is gondolkodó, intelligens lénynek látszon. Persze az is lehet, automata csinálja, nem valódi személyek.
Jehova tanúja vagyok, válaszolok. Remélem elfogultság nélkül olvassátok.
Ha most azt mondanám, hogy én meg ismerek olyan más vallásút, aki alkoholista, nem gondoskodik a családjáról, hanem elissza a mindennapi betevőre valót, akkor lehet, hogy azt válaszolná valaki, hogy személyeskedek, mert nincsenek érveim.
Ugy egyik esetben sem az határozza meg a hozzáállást, hogy ki milyen vallású, hanem milyen ember valójában.
Az a fiatalasszony, aki a fentiekben szerepelt, lehet, hogy másként adná elő az esetet. Nem tudjuk, mert nem ő írt. Megértem, hogy a rokonoknak fájdalmas, ha nem olyan a szeretett asszony figyelme már feléjük, azelőtt biztosan másként volt.
Azt ugye nem kell szó szerint érteni, hogy a gyülekezetben egytől-egyig mindenki sérült, gyógyszereken élő idegroncs.
Biztosan az elkeseredés mondatta ezt.
Én is ismerek beteg embereket különböző gyülekezetekből, de őket támogatják a többiek. Olyat is ismerek, aki nem áll szilárdan a hitben (kívülről látva, hozzáteszem), de ez még nem jelenti azt, hogy Jehova tanúi egyetemlegesen ilyenek. Köztünk is hibáikkal küszködő emberek vannak, és ha rosszat lehet mondani valakiről, akkor biztos, hogy jót is lehet.
Nem lehetne inkább a jókat sorolni egymásról, oda-vissza?
17:08-as
teljesen egyetértek veled. Mindenhol vannak ilyen-olyan emberek, és tényleg a jót kell észrevenni mindenkiben.
Lehet, hogy te így is cselekszel, ezt nem tudom, viszont a tanúk többsége kiválasztottnak érzi magát (itt nem a 144 ezerre gondolok) azt gondolják csak ők ismerik az igaz vallást és ezzel egyidőben leszólják a többit. Más vallású emberek között is vannak ugyanolyan Istent félő emberek, mint a tanúk között, és a tanúk között is vannak romlott elemek. Ez oda-vissza igaz. Viszont ti nem vagytok hajlandóak keveredni olyannal, aki nem tanú és hirdetitek, hogy csak TI nyeritek el az örök életet stb.
A Szentírás: A Biblia,vagy az Őrtorony?
“Oly távol vagy tőlem,és mégis közel” (István a király-rock opera) Nagyon ráillik ez a dal-részlet a Biblia,és Jehova Tanúi kapcsolatára. Visszaemlékezem….12 éves voltam,amikor Édesanyámtól kaptam egy Károli Gáspár fordítású zseb-Bibliát. Gyerekkoromban sokszor találkoztam Jehova Tanúival-ekkor még betiltott felekezetnek számított ez a vallás Magyarországon. Sok férfit bebörtönöztek,mert ragaszkodtak a meggyőződésükhöz a katonai szolgálattal kapcsolatban. Kamaszkoromban úgy gondoltam:Jehova Tanúi azok,akik a legtöbbet tették a Szentírásért,és a Szentírás tekintélyének megszilárdításáért. Szomorúságot éreztem,amikor olvastam a modern Bibliakritikai protestáns teológiai irányzatról,amely megkérdőjelezi a bibliai csodák valóságát. Haragot,és keserűséget éreztem,amikor olvastam a Római Katolikus Egyház középkori túlkapásait,és a Biblia “elrejtését”,amikor évszázadokig csak nemzetek körében holt latin nyelven lehetett olvasni a Bibliát. Semmi építő találkozásom nem volt nem volt sem katolikus,sem protestáns kereszténnyel,-leszámítva azt a néhány rövid beszélgetést,amikor a missziói szolgálat (“szántóföldi szolgálat”) közben megszólíthattam néhány aktív,vallását gyakorló embert- de ők nem tettek bizonyságot,nem figyelmeztettek:téves úton keresem az Istent-Jehova Tanúinál! Igaz…akkor hiábavaló próbálkozás lett volna…Aktív Jehova Tanújaként (1986-1994) teljesen lenyűgözött a vének,és az Őrtorony Társulat (lexikális!) Biblia-ismerete,rengeteg Bibliaverset tudnak emlékezetből még az egyszerű tagok (“hírnökök”) is! Még “érdeklődő” voltam (alámerítkezés előtt álló leendő Jehova Tanúja),amikor egy római katolikus kollégámmal összehoztunk egy találkozót az ő papja,és az engem tanító,amúgy közismert,népszerű vén között. (A “vén” Jehova Tanúinál a “lelkipásztor” megfelelője.) Nagyon meglepődtem,hogy mennyire fölényben volt a vitában a munkásember Jehova Tanúja -a teológiát végzett,tapasztalt katolikus pappal szemben! Úgy láttam,a Biblia-ismerete messze felülmúlja a katolikus vitapartneréét. Bár nem volt tiszteletlen a vén,de mégis szánalmas volt látni a pap vergődését,mennyire nem volt “partnere” a vitában! Ez nekem döntő élmény volt az Útkeresésemben! Tudom,hogy nagyon sokan ilyen élmények,tapasztalatok hatására választják Jehova Tanúit.Gondoltam:Ha valakik igazán ismerik a Bibliát,azok csak a Jehova Tanúi lehetnek! Az első években,amit már “hivatalosan is” Jehova Tanújaként töltöttem,annyi kapcsolatom volt a Bibliával,hogy kikerestem az Őrtorony Társulat kiadványaiban idézett Igehelyeket,és magammal vittem a missziós munkába.Kitöltötte az időmet a munkahely,a missziómunka,az összejövetelek,-és azokra felkészülés. Minél többet olvastam az Őrtorony kiadványokat,és minél több gyülekezeti összejövetelen vettem részt,annál inkább láttam a törekvést a Vezető Testület részéről: A Biblia egy “zárt forráskóddal” működő “program”,amihez az egyetlen “legális,és működő” kulcs a New York Brooklyn negyedében székelő Őrtorony Társulat “kezében” található.A Biblia csak az Őrtorony Társulat segítségével érthető meg. “A tanulás kemény munka.Hálásak lehetünk Jehovának,amiért az Ő szervezete sok segítséget nyújt ezen a téren.Az utóbbi években egyesek azt követelik,hogy hadd értelmezzék maguk az egyének a Bibliát.Az etióp eunuch azonban nyíltan elismerte,hogy szüksége van szellemi útbaigazításra. Mint körülmetélt prozelita,kétségtelenül jelentős ismeret birtokában volt…mégis,amikor megkérdezték tőle,érti-e amit olvasott,elismerte:Hogyan érthetném,ha csak valaki rá nem vezet engem? (Csel. 8:26-33) Ma mindannyiunknak hasonló szellemi vezetésre van szüksége” (Őrtorony 1988/22 19,20 Bekezdések) Ez a szellemiség uralkodik Jehova Tanúi felett,ezért nincs is remény arra,hogy a hitben,és az Ige-ismeretben felnőjjenek. Én is így gondolkodtam évekig,ahogy az Őrtorony Társulat tanította,és így gondolkodnák mind a mai napig,-ha Jehova Isten meg nem könyörült volna rajtam.Arra indított,hogy kezdjem el tanulmányozni magát a Bibliát,”natúrban”-úgy ahogy Isten megőrizte. Ennek a tanulmányozásnak eredménye lett a megtérésem Krisztushoz,sok-sok jegyzet a Bibliából,-az Igék,amik ellentmondanak a Vezető Testület “kinyilatkoztatásának”,-és egy könyv,amely az Evangéliumi Kiadónál jelent meg 1998-ban “1914-Beteljesedett prófécia? “ Sok szombatot töltöttem el a budapesti Széchenyi Könyvtárban,jegyzetelve C.T. Russel,és J.F. Rutherford könyveiből. Megrázó,kijózanító,és felemelő élmények voltak ezek.Érdekelt:Mi az igazság a “piramis-jelenségből”,és a dátumos Armaggedon próféciákból? Tényleg az egyszerű “hírnökök” túlzott várakozása gerjeszette volna az egészet…? De hát egy olyan erőteljesen “kézi vezérelt” szervezetben,mint a Jehova Tanúi,nincs helye/lehetősége az “egyéni nézeteknek! Akkor mi az Igazság? A Biblia a Szentírás- a gyakorlatban is- Jehova Tanúinál,vagy a mindenkori Vezető (Testület) aktuális “kinyilatkoztatása”?? Mit mondtak-1914 előtt Krisztus visszajöveteléről? Ahogy meggyőződtem arról,hogy a Biblia,és az Őrtorony Társulat között áthidalhatatlan a szakadék,és láttam,hogy már a russeli alap is homok volt,amire nem szabad még egy homokvárat sem építeni-nemhogy emberi életet,úgy távolodtam el Jehova Tanúitól. Nekem megkönnyebbülés volt,amikor 1995 április 24-én elküldtem a kilépő nyilatkozatomat a Szervezettől. Hangsúlyozom:Nekem a problémám nem az egyszerű,áldozat,megtéveszett Jehova Tanúival volt,-köztük sok őszinte,elkötelezett,jobb sorsra érdemes “hírnököt” ismertem meg,hanem a csúcs-szervet,a Vezető Testületet utasítottam el.Jehovának hála,több testvérnek szabadulásában segíthettem,Ők mindannyian merték a Bibliát tekinteni a Szentírásnak! Hiszem,és vallom:Létfontosságú látni,hogy Jehova Tanúi tanítása közelebb hozza-e az embereket a Bibliához,vagy az Őrtorony Társulat kiadványai a Szentírás- a g y a k o r l a t b a n ? Mit eredményeztek Jehova Tanúi “speciális tanításai”,amik csak rájuk jellemzőek? *** 1;A “két osztályos kereszténység”: Nem akarok elmélyedni most ebben a témában,a lényeg _szerintem_ így is felismerhető,látható.Aki olvassa az Újszövetséget (“Keresztény Görög Iratok”),azok a Bibliából nem jutnak el a két keresztény “osztályhoz”:Mennyei,és Földi osztály. Efézus 4:4:”Egy test van,és egy szellem,mint ahogy abban az egy reménységben hívattatok is el,amelyre elhívattatok” (“Új Világ Fordítás,-kiemelés tőlem. Zsotza) Ha valóban Bibliai tanítás lenne a kétféle reménység,akkor csak beszélne erről a Biblia…?De mivel nem beszél-sőt az ellenkezőjéről olvashatunk-nem egy helyen-,így nem marad más lehetőség a Társulat-hű Jehova Tanúinak elismerni:A Bibliában nem lehet még olyan egyszerű gyakorlati témáról sem eligazítást sem kapni,mint az üdvöség,reménység- ezért marad – gyakorlatilag!- Szentírás az Őrtorony-tanítás! Inkább elfogadják az erősen ingatag Őrtorony- “építményt” az egyszerű Jehova Tanúi többsége,mintsem utánanézzenek a tanítás hitelességének,ahogy tették -Pál apostol tanításával!- a Béreabeli keresztények…és Pál nem haragudott rájuk,sőt-megdícsérte őket! “Ezek (A Bereabeliek) nemesebb lelkűek voltak,mint a thesszalonikiak,teljes készséggel fogadták az igét,és napról napra kutatták az Írásokat,hogy valóban úgy vannak-e ezek a dolgok.” (Ap.Csel 17:11) Még belegondolni is rossz,hogy mit kaptak volna Brooklynból! Amire Pál azt írja,hogy “nemesebb lelkűek”-az lázadás az Őrtorony Társulat szerint.Egy sorstárs,szabadult ex-Tanú fogalmazta meg: “Az Ószövetség (“Héber Iratok”) a zsidókhoz szól elsősorban. Az Újszövetség (“Keresztény Görög Iratok”) szinte kizárólag a 144000 fős “felkent osztálynak”. Mi marad az egyszerű Jehova Tanúinak-Szentírás? Az Őrtorony Társulat kiadványai.” Hozzáteszem,azokból is a legfrisebb….nem furcsa? A Biblia több ezer éves sorai nem avultak el….Luther,Kálvin,Spuergon,és a többi híres keresztény író könyvei elérhetőek,újból,és újból kiadják….C.T. Russel,J.F.Rutherford,és a többi “történelmi” Őrtorony kiadványokat miért titkolja el a Vezető Testület? Persze…megtapasztaltam- jó okuk van így tenni! Mégis…! Nem jobb lenne alázattal,bűnbánattal beismerni a múlt bűneit,kérni Krisztus bocsánatát,rehabilitálni az igazságtalanul kizárt egykori tagokat,és “tiszta lappal” egy új fejezetet írni a “Történelem Nagy Könyvében”? 2; A “Jehova” név és a Biblia Egy másik “kedvenc bizonyítéka” a Vezető Testületnek -hogy bizonyítsa önmaga “Isteni tekintélyét” az a hipotézis,feltételezés -amit persze tényként állítanak be- az az állítás,hogy a fenntmaradt Biblia-kéziratokban azért nincs meg a Tetragramma (JHWH) mert a hitehagyott zsidók,és keresztények eltávolították,meghamisítva evvel a Bibliai kézíratokat.De jött az Őrtorony Társulat,és Bibliafordításuk,az “Új Világ” Fordítás-és Jehova Tanúi helyreállították a Bibliát. Az Újszövetségben-bár a Bibliai kézíratokban nem szerepel a “Jehova” név- mivel a “hitehagyottak eltávolították” mégis 237-szer szerepel(tetik),legalábbis az “Új Világ” fordításban. Nagy téma,megér egy önálló könyvet,blog-bejegyzést, Sok sok embert ez lenyűgöz….Igen! Jehova Tanúi azok,akik kiderítették az “igazságot” Ők az “igaz vallás”! Minden teológiai “elmélyedés” nélkül: Ha csak egy kicsit is belegondolunk…Ha Jehova Tanúi állítása i g a z ,a fenntmaradt Biblia-kézíratok hiányosan,megcsonkítva maradtak fennt,akkor beszélhetünk-e a Bibliáról,mint Isten Szaváról? Szentírás lehet -e így a Biblia?? Ha Isten gondviselése nem őrízte meg a Bibliát,ha csak egy szót is “kivághattak belőle”-akkor mi a garancia,hogy nem “vágtak ki” tizet,huszat,százat,vagy ezret?? Márpedig Jehova Tanúi tekintélye alapszik azon,hogy a “kereszténység” szétvagdosta a Bibliát,-és lám,Jehova Tanúi pedig “megjavították” (?!) Ha több száz esetben megsérült a Biblia (A Jehova Tanúinál -tudat alatt-a tekintélye is!),akkor nem alapozhatom a hitemet a Bibliára-ha következetes vagyok.Ha komolyan akarom venni az Őrtorony Társulat álláspontját,akkor nagyobb hitelességet kell tulajdonítanom a Szervezet kiadványainak,mint Bibliának. Sajnos,így veszik ki Jehova Tanúi kezéből a Bibliát azoknak vezetői-a gyakorlatban-ismerjenek akárhány száz Bibliaverset emlékezetből! Ráadásul,ha mindenben hűséges az “Átlag-tanú” a Szervezet felé,és dolgozik a munkahelyén,felkészül az összejövetelekre,résztvesz azokon,és-természetesen-nem akar “átlag alatt” teljesíteni óraszámban a “szántóföldi szolgálatban” (15 éve ha jól emlékszem Kb.:15-16 óra volt egy “hírnöknek”),akkor-ha lenne is indítéka,hogy tanulmányozza a Bibliát,már nem lenne sem ereje,sem ideje. Isten adjon erőt,szabadulást,az Isten akaratát kereső,Krisztust követni akaró sorstársaknak kiszállni az ördögi “taposómalomból”! (Zsotza)
"Ha valóban Bibliai tanítás lenne a kétféle reménység,akkor csak beszélne erről a Biblia…?"
2 Korintusz 10:18 Mert nem az talál helyeslésre, aki önmagát ajánlja, hanem akit Jehova ajánl.
Kolosszé 3:24" hiszen tudjátok, hogy Jehovától fogjátok megkapni az örökség megfelelő jutalmát. Rabszolgaként szolgáljatok az Úrnak, Krisztusnak."
-a REMÉNY szinonimája:bizalom,ábránd,kilátás,reménykedés,reménység
Példabeszédek 19:14-"A ház és vagyon apai örökség,"
AZ ATYA DÖNTI EL HOGY KI HOL FOG LAKNI ÖRÖKÉ!
ÖRÖKSÉG szinonimája:hagyaték,juss,osztályrész,örökrész
Efézus 3:14,15-" Emiatt térdet hajtok az Atya előtt— neki köszönheti nevét minden család az égben és a földön "
Efézus 4:4-" E g y test van, és e g y szellem, mint ahogy abban az e g y reménységben hívattatok is el, amelyre elhívattatok"="2 Korintusz 6:18-ezt olvassátok el kérlek"
„Aki győz, az örökli ezeket, és Istene leszek annak, ő pedig a fiam lesz” (Jelenések 21:7).
Lukács 3:38-" aki Énós fia, aki Sét fia, aki Ádám fia, aki az Isten fia volt."
Máté 19:4-" Így felelt: „Nem olvastátok-e, hogy aki teremtette őket, kezdettől fogva férfinak és nőnek alkotta őket"
Ádám és Éva ,az Isten fia és leánya volt és az örökségük a föld volt(Máté 5:5)A Bűn véget elszakadtak Isten Családjától..... it ezt olvasuk a Bibliában-Efézus 1:10-" egy olyan igazgatás felől, mely a meghatározott idők teljességének végén történik, hogy tudniillik ismét egyesít mindent a Krisztusban, az egekben levőket és a földön levőket. Igen, őbenne......
-ezért a reménység egy! Isten fiaivá válni vagy lányaivá természetesen a Földön,de az Égben is azok akik oda elhívottak nincsen nemük természetesen=Galácia3:26-29-" Ti valójában mindannyian Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusba vetett hitetek által. Mert mindnyájan, akik megkeresztelkedtetek Krisztusba, felöltöttétek Krisztust. Nincsen sem zsidó, sem görög, nincsen sem rabszolga, sem szabad, nincsen sem férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézussal egységben. Ezenfelül, ha Krisztushoz tartoztok, valóban Ábrahám magva vagytok, örökösök egy ígéretre való tekintettel."......
......
hanem fiúként való örökbe fogadás szellemét, kapják Róma 8:14,15......17vers ír az örökségükről! A szelídeknek természetesen Földi örökségük van Máté 5:5!!!!!!Zsoltárok 37 :29;Ézsaiás 34:17!!!!!!
Egy reménység újra viasza kerülni Isten családjába mint gyermekeiként,tehát van aki égi elhívásban részesül van aki földi ,vagyis a reménység egy de az örökség nem, van aki a Földit van aki Égit!!!!!!
Korlátozott számúak azok akik királyok lesznek Krisztussal Je 5:9, 10; 20:4;Dániel 2:44!!!!!!
Dániel 4:32;7:22,27!!!!!!
Zsoltárok 72:13-"Alattvalói lesznek tengertől tengerig,
És a Folyótól a föld minden határáig."
A föld békés, tökéletes emberekkel fog betelni 2Korintusz 6:18, Zs 72:7; Ézs 45:18; 9:6, 7
A Királyság helyreállítja majd a Paradicsomot a Földön =mert Istenek ez volt az akarata mikor megteremtette a földet(A Paradicsom a földön lett megalkotva a tökéletes embereknek 1Mó 1:28; 2:8–15)
Mt 6:9, 10; Je 21:3–5
1Mózes 8:20,21,22-"Noé pedig oltárt épített Jehovának, és vett néhányat minden tiszta állatból és minden tiszta repdeső teremtményből, s égő felajánlást mutatott be az oltáron.
Jehova megérezte a megnyugtató illatot, és Jehova ezt mondta szívében: „Soha többé nem átkozom meg a földet az ember miatt, hiszen az ember szívének hajlama már ifjúságától fogva rossz, és soha többé nem sújtok csapással minden élőt, mint ahogy cselekedtem.Míg csak tartanak a föld napjai, soha nem szűnik meg a vetés és az aratás, a hideg és a meleg, a nyár és a tél, a nappal és az éjszaka.”
ÉRDEMES EZEKEN A PRÓFÉTAI SZAVAKON ELGONDOLKODNI !
-"Soha többé nem átkozom meg a földet az ember miatt"......
-"soha nem szűnik meg a vetés és az aratás"......
Jehova Tanúi hiszik, hogy megtalálták az igaz vallást. Ha nem így lenne, változtatnának a hitnézeteiken. Sok más vallás híveihez hasonlóan a Tanúknak is az a reménységük, hogy megmentésben részesülnek. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy nem az ő feladatuk megítélni azt, hogy ki nyer megmentést. Végtére is Isten a Bíránk; ő dönt (Ézsaiás 33:22).
Isten Szava feltárja, hogy azoknak, akik megmentésben részesülnek, nemcsak akarniuk kell a megmentést, hanem együtt is kell működniük a Megmentővel. Szemléltetésként: Tegyük fel, hogy egy turista eltéved a vadonban. Kétségbeesetten keresi a kiutat. Vajon meghal vagy életben marad? Ez attól függ, hogy hogyan fogadja a segítséget. Büszkeségből elutasíthatja a megmentésére siető személy segítségét, vagy alázatosan elfogadhatja és biztonságba juthat.
Ehhez hasonlóan a megmentést azok nyerik el, akik együttműködnek az emberiség Megmentőjével, Jehova Istennel. A megmentés ajándék tőle, de nem mindenki fog benne részesülni. Isten Fia, Jézus kijelentette: „Nem mindenki fog bemenni az egek királyságába, aki azt mondja nekem: »Uram, Uram«, hanem az, aki cselekszi égi Atyám akaratát” (Máté 7:21).
Jehova Tanúi hisznek abban, hogy Isten csakis azokat menti meg, akik hitet gyakorolnak Jézus váltságáldozatában, és szorosan követik Jézus tanításait (Cselekedetek 4:10–12). Figyelj meg három fontos szentírási követelményt, melyek szükségesek a megmentéshez.
1. Jézus ezt mondta a követőinek: „Arról fogja tudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretet van köztetek” (János 13:35). Az ő saját példája is, az hogy feláldozta az életét másokért, hangsúlyozza a szeretet fontosságát. Akik szeretik a felebarátaikat, azok egy olyan tulajdonságot mutatnak ki, amely elengedhetetlen a megmentéshez.
2. „Megismertettem velük a nevedet” – mondta Jézus az Atyjához intézett imájában (János 17:26). Tudta, hogy Atyjának mennyire fontos az isteni név, a Jehova név. Imádkozott azért, hogy „szenteltessék meg” az Atyja neve (Máté 6:9). Isten nevének a megszentelése magában foglalja, hogy egy személy ismeri ezt a nevet, és hogy fontosnak és szentnek tartja. Jézushoz hasonlóan azoknak, akik szeretnének megmentésben részesülni, használniuk kell Isten nevét. Emellett meg kell tanítaniuk Isten nevét és tulajdonságait másoknak (Máté 28:19, 20). Voltaképpen csak azok részesülnek megmentésben, akik segítségül hívják Isten nevét (Róma 10:13).
3. Jézus ezt jelentette ki Poncius Pilátusnak: „Az én királyságom nem része e világnak” (János 18:36). Napjainkban kevesen bíznak Isten Királyságában, vagyis kormányzatában, amelynek Jézus a Királya. Ehelyett emberi szervezetekbe vetik a bizalmukat. Ezzel szemben azok, akik megmentésben fognak részesülni, lojálisan támogatják Isten Királyságát, és megtanítják másoknak, hogy az miként szabadít meg minden hűséges embert (Máté 4:17).
Jézus tanítványai ezt kérdezték, miután megismerték a megmentés néhány követelményét: „Egyáltalán ki részesülhet megmentésben?” Jézus így válaszolt: „Ami az embereknél lehetetlen, az az Istennél lehetséges” (Lukács 18:18–30). Jehova Tanúi lelkiismeretesen igyekeznek eleget tenni a megmentés ezen követelményeinek, és arra is törekszenek, hogy segítsenek másoknak megmentésben részesülni.
Azért ezt a helyedben elolvasnám...
Olvasnivaló Jehova tanúiról:
Szekták: Jehova tanúi...(Õrtorony Társaság)
Charles T. Russel eredetileg adventista volt, majd önálló világvége-idõponttal (1914) jelentkezett. Mozgalmának szócsöve a Sion Örtornya c. folyóirat, központi szerve a Sion Örtomya Társaság lett Brooklynban. Jövendölése nem vált be, 1916-ban meghalt, de társasága azóta is tovább mûködik. Utóda J. F. Rutherford lett. A szekta tagjai 1931-ben vették fel a Jehova tanúi nevet (Iz 43,10-re hivatkozva, ti. hogy "Tanúim lesztek").Az elsõ vezetõk utódai: N. H. Knorr (1977-ig) és F. W. Franz. Jézus Krisztust nem tekintik Isten Fiának, hanem csupán embernek.Russel szerint Krisztus csupán "Isten elsõ teremtménye, s ugyanolyan, mint az angyalok földrejövetele elõtt Mihály arkangyal volt." (Élet 77.1.) Holott Krisztus az evangéliumokban mint Fiú szerepel, aki semmiképp sem szakítható el az Atyától: "Aki nem tiszteli a Fiút, nem tiszteli az Atyát sem, aki Õt küldte."(Jn.5,23) Vele és a Szentlélekkel együtt örök Isten. A Szentlelket személytelen isteni erõnek tekintik, pedig Jézus búcsúbeszédében úgy szól róla, mint Valakirõl, nem pedig mint valamirõl: "az Igazság Lelke, aki az Atyától származik" (Jn 15,26), s aki megtanít mindenre, vigasztal, megerõsít. A Fiú és a Szentlélek "leértékeléséveI" a kereszténység legfóbb tanítását, legnagyobb újdonságát, a Szentháromság-hitet vetik el. Elfogadják, hogy a Szentírás Isten szava, azonban "A Szentírás Új Világának Fordítása" címmel, Knorr rendeletére kiadott biblia-változatot tartják kezükben, amely már az õ dogmáik szerint átalakítutt szöveg. A János evangélium bevezctõjét pl. így torzítják:"Az Ige isteni volt". Pedig János ezt írja: Isten volt az Ige". Másutt viszont ragaszkodnak a szószerinti értelmezéshez (ez a fundamentalizmus). A teremtést pl. Kr.e. 49.000-re teszik. A fudamentalizmus másik jegye, hogy az Ószövctséget tekintik kiindulópontnak olyannyira, hogy az Újszövetséget csak "görög iratok"-ként emlegetik. Pedig hitünk szerint a kinyilatkoztatás teljességét az Újszövetség közvetíti.
Mennyiben keresztények? Az Egyházak Világtanácsa (a Katolikus Egyházon kívüli keresztény közösségek világszervezete) szerint azok a keresztények, akik a Szentháromság nevére veszik fel a keresztséget. Ezzel a Katolikus Egyház is egyetért. Bár van náluk keresztség, ez rendszerint csak "Jehova nevére" történik. De még ha emlegetik is alámerítkezésnél az Atya, Fiú, Szentlélek nevét, akkor is világos:tudatosan elvetik a Szentháromságot, tehát nem tekinthetõk keresztényeknek! Ezért álkeresztény szektáknak nevezhetjük õket.
Mit mondanak a Katolikus Egyházról? Elutasítják a történelmi egyházakat, a katolikus egyházat pedig egyenesen a Jelenések könyvében szereplõ Babilonnal, a bûn városával azonosítják. Holott Szent János ott a pogány Rómáról beszélt, s a Jelenések könyve -mint az Újszövetség összes írása az Egyház könyve, tehát jogtalan eljárás a biblia alapján támadni az egyházat. Maga a Szentírás jegyzi fel az Egyház alapítását: az Úr Jézus azt mondja Péternek:"Te szikla vagy és én erre a sziklára építem egyházamat."(Mt. 16,19). Jézusnak ezt a tanítását ugyanolyan komolyan kell vennünk, mint a világvégérõl szóló jövendöléseit.
A Jelenések könyvére (7,4) hivatkozva azt tartják, hogy csak 144.000 lélek jut el a mennyei boldogságra, további "nagy sokaság" (Jel 7,9) valamiféle földi boldogságra jut, de ezek közé csakis a Jehova Tanúi kerülhetnek, mindenki más a "második halál" áldozata lesz, vagyis elpusztul. Ez a tanítás az üdvösség-üzenet teljes eltorzítása. 1 Tim 2,4 szerint "Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére jusson". A "második halál" Szent Jánosnál a kárhozat. Hitünk szerint nincs "két osztályos" üdvösség (hogy egyesek teljesen célba érnek, mások csak részben). A feltámadás mindannyiunk végsõ sorsa, csak ez egyesek számára az élet feltámadása, mások számára az ítélet feltámadása lesz.(vö. Jn 5,29)
A Jehova Tanúi elsõsorban a végidõkrõl szóló tanításaikról ismerlek. A világvégét elõbb 1914-re, késõbb 1925-re, majd 1975-re, végül 1984-re tették, mostanában pedig (immár óvatosabban) 2000 "körüli" idõrõl beszéltek. Minden keresztény vallja, hogy Krisztus eljön majd ítélni élõket és holtakat, de az idõpontra vonatkozólag maga Jézus mondta: "Azt a napot és azt az órát senki sem ismeri, a mennybéli angyalok sem, sõt még a Fiú sem csak azAtya".(Mk 13.32) Ami a be nem vált jósolgatásokat illeti, a Jehova Tanúi elfeledkeznek a Szentírás ítéletérõl: "ha egy próféta az Úr nevében jövendöl, de az nem teljesedik be, azt nem az Úr mondotta hanem a próféta mondta elbizakodottságában". (2. Törv 18,22) Vagyis hamis prófétálásról van itt szó, pontosan úgy, ahogy Jézus megjövendölte: "Támadnak majd hamis próféták". (Mt 24,24) A földre, a Harmageddonba helyezik a végítéletet. Jel 16, 16-ban szerepel ez a szó, HarMgiddo, vagyis Megiddó hegye, de Szent Jánosnál csupán jelképe annak, hogy Krisztus legyõz minden Istenellenes erõt. A Jelenések könyve nem menetrend, pontos hely és idõmegjelölésekkel, hanem látomás a történelem egészérõl és a történelmen túli végcélról.
Ami Isten nevét illeti, a JHVH betûk kiejtése Jáhve volt. Ez a név azt jelenti: Én vagyok aki (veletek) vagyok, de nem egyetlen név még az Ószövetségben sem. Az Újszövetségben pedig sehol sem fordul elõ, ezért jogtalanul helyezik el annak szövegében. Jézus sem használja, a Jáhve nevet az Atya névbe sûríti. A Miatyánkban épp azt kérjük, szenteltessék meg az Atya neve! Számunkra már a Jézus név válik a legfontosabbá:"Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, földön és alvilágban, és minden nyelv hirdesse az Atya Isten dicsõségére, hogy Jézus Krisztus az Úr" Fil 2, 10. Igaz, hogy az egész biblia, a Szentírás Isten szava, de Krisztus-központú, tehát nem lehet végsõ mérce az, amit az Ószövetség közöl. Az üdvösségtörténetben fokozatosan tárul fel Isten tanítása. Ezt a fokozatosságot szem elõtt kell tartanunk. Másrészt a szentírók koruk gyermekei, ezt figyelembe kell venni az Írások értelmezésénél.
A Jehova Tanúi a következõ utasítást hordozzák magukkal: "Mint istenfélõ keresztyén, kérem ezúton, hogy testembe semmi esetre és semmi formában és semmikor vért ne adjanak."Mindez, úgymond, "Jehova Isten akaratából" történik. Igaz, a lélek a testben "egy a vérrel" (Lev 17,11), egy, de nem azonos. A lelket a vérrel azonosítani ugyanolyan tévedés, mintha valaki az elektromos áramot a vezetékkel azonosítja. A vérátömlesztés megtagadása nem fér össze a szeretet fõparancsával. Mint ahogyan keresztény közösségek elleni gyûlölködés sem. A mozgalom tagjainak száma a világon mintegy két és fél millió, Magyarországon húszezer.
Hogyan térítenek? Módszereiket tapasztalalbó1 is ismerjük. Legváratlanabb idõpontokban becsöngetnek lakóházainkba, utcán, parkokban leszólítják a járókelõket, rátukmálják a gyanútlanokra kiadványai kat. Ügyesen kiforgatják a Szentírást, ugyanakkor a ma zajló háborúkat, ma elõforduló nyomorúságokat mint az ajtónk elõtt álló világvége biztos jeleit értelmezik. Innen már csak egy lépés a fenyegetés: Ha nem térsz meg hozzánk, akkor nem lesz részed Isten királyságában, sõt elpusztulsz. Ez a fenyegetés nem fér össze az evangéliummal.
A Katolikus Egyház az Úr Jézus módszerét igyekszik követni, aki tiszteli az emberek szabadságát. Nyitott szívvel hirdetjük Krisztus tanítását jehovás testvéreink felé is, hiszen az üdvösség ajtaja mindenki elõtt nyitva áll. Elõttük is.
Szekta-e Jehova Tanúinak vallása?
1. rész
teológiai-gyülekezettani megközelítés
Szekta vagy Isten szolgái? - ez volt az a kérdés amit Jehova Tanúi tettek fel az 1994. február 15.-i Őrtorony borítóján. Az az írás néhány oldalon, könnyed gondolatokkal megmagyarázta minden olvasónak: Jehova Tanúi szervezete nem szekta, hanem Istennek a szolgái. Azok akik a szektakérdéssel foglalkoznak, tisztában vannak azzal, hogy többfajta szemlélet is van, mely alapján egy felekezetet szektának lehet megítélni.
Egyáltalán, miért fontos az, hogy egy felekezet szekta-e vagy sem? Teológiai szempontból az adott vallás tanításainak és vallásszemléletének minősítése a szektásság. Azok a "keresztény" felekezetek, melyek tanítása szembeáll a Biblia alapvető igazságaival, a benne található igazságokat elferdíti vagy maga javára fordítja, illetve vallásszemléletének célja a felső vezetők uralmának való engedelmesség szorgalmazása - egyértelműen a szektás minősítésbe sorolhatók. Ennek a teológiai álláspontnak aztán semmilyen további jelentősége nincsen, legfeljebb annyi, hogy az ilyen szektának meghatározott felekezetek tagjaiért a többi keresztény felekezet missziót fog folytatni. Természetesen ez az elvi állásfoglalás az adott felekezet szervezetére nézve hátrányos megkülönböztetéssel is együtt járhat, de ahogyan ennek a honlapnak az üzemeltető már régebben is kifejtették, nem ezt tartják a szektatagokért folytatott küldetés jó és keresztényi módszerének. Számunkra, volt Jehova Tanúi számára azért fontos a címben is jelzett kérdés, mert ez indokolja azt a tevékenységet, amit végzünk. Amennyiben Jehova Tanúi szervezete nem minősülne szektás szervezetnek, abban a pillanatban nem lenne okunk tovább folytatni küzdelmünket az Őrtoronyban rekedt emberekért. Írásunk első részében azt szeretnénk bemutatni, hogy teológiai-gyülekezettani szempontból nagyon is szektának nevezhetők Jehova Tanúi.
Mivel a keresztény hit alapja nem lehet más, mint Krisztus, ezért elsősorban a Krisztushoz való hozzáállás tükrében tesszük fel a kérdést: - Az Őrtorony-szervezet igazat tanít Krisztusról, vagy elferdíti a maga javára a Krisztusról szóló tanítást?
Nem elsősorban a szentháromság vagy Jézus Istensége az a szempont, ami alapján a legtöbb volt- és kételkedő Jehova Tanújának problémája a szervezettel. A kegyelem és a bűnök megbocsátásának az elferdítése, Krisztus fősége azok a tanítások, melyek jól rámutatnak, milyen szerepet szánnak Jehova Tanúi vezetői Krisztusnak.
Először is, a kegyelem szó Jehova Tanúinak a saját Bibliájukban nem is szerepel. Helyette a kedvesség szót alkalmazzák, ami nyilván nem egyenlő a kegyelemmel. Tanításuk szerint a megmentés nem a Krisztushoz tartozástól, hanem a szervezeti hovatartozástól is függ. Az Ismeret amely örök élethez vezet c. kiadvány tárgyalja azt, hogy milyen lépéseket kell tenni ahhoz, hogy az emberek eljussanak az örök élethez. A 173. oldaltól kezdve a következők vannak felsorolva:
- pontos ismeret befogadása (természetesen Őrtorony kiadványok nélkül oda nem lehet eljutni)
- Isten törvényeinek alkalmazása a személyes életvitelben (ez a megtérés)
- prédikálni Jehova Tanúi szervezetével
- látogatni Jehova Tanúinak az összejöveteleit
- megkeresztelkedni Jehova Tanújának
Jézus Krisztus sehol sincsen benne ebben az útban. Ő csak van, ő csak létezik. Az "Őrtorony-teológia" természetesen meghatároz neki bizonyos feladatokat és címeket, mint: Váltság, Király, Felkent, stb., de
- nem szólítják meg imában Jézust
- ha valaki a gyülekezetben Jézushoz imádkozik azért büntetés jár
- ha valaki azt tanítja a gyülekezet nyilvánossága előtt, hogy Krisztushoz lehet imádkozni, akkor ki is zárhatják a gyülekezetből azzal a céllal, hogy "térjen észhez"
Ebből ered, hogy az egyes személyek csak Istennek köszönik meg Jézus megváltását. Olyan ez, mintha a szomszéd gyermeke segítene felvinni nekünk valamit az emeletre, majd az apjával szembeni sértésnek tekintenénk azt, hogy a gyerekének a segítségért köszönetet mondjunk. Ha ezt tennénk, nem bántanánk meg az édesapját is? Ha pedig Jézusnak ennél sokkal többet köszönhetünk (még az Őrtorony-teológia szerint is), akkor miért ennyire bűnös dolog Jézust imában megszólítani? Annyira tilos, hogy még a megmentését is kockára teszi valaki - legalábbis az Őrtorony Társulat tanítása szerint. Ez a tiltás kicsit olyan, mintha Jézus egy kiközösítettként lenne jelen a gyülekezetben (mert ő megígérte, hogy jelen lesz, tehát ott van), akihez nem szabad szólni és akinek nem szabad köszönni.
A szervezet azzal érvel, hogy megadja Jézusnak a neki járó tiszteletet. Egy idézet az Őrtoronyból (2002. március 15) megmutatja milyen módon történik ez meg:
"... megnyugtató, hogy Jézus Krisztus a Vezető Testület, a szent szellem és az angyalok által vezeti mai tanítványait!"
Vagyis szerintük Jézus Krisztus egyetlen látható és kézzel fogható (vagyis elsősorban követendő) irányítási módot alkalmaz: ez pedig a Vezető Testület. A Vezető Testület irányítása személyesíti és valósítja meg Jézus Krisztus irányítását. Ennek a Testületnek a döntése volt az, hogy Krisztust ki kellett hagyni az imákból, hogy az örök élet semmilyen kézzel fogható kapcsolatban nincs Krisztussal és az is, hogy az örök élethez vezető úton egy sor a szervezethez kötődő lépés van felsorolva.
A Biblia központi szerepet szán Jézusnak, hiszen Ő az igazság, az út és az élet... Ezt az alapvető tanítást amint látható, Jehova Tanúi vezetése teljes egészében a maga hasznába állította. A jóhiszeműen Krisztushoz kötődő emberek hitét úgy használja fel, hogy ezek az emberek Krisztus helyett elsősorban egy szervezet vezetésének fognak engedelmeskedni. Nem is akármelyiknek: Jehova Tanúi szervezetének. Olyannyira szüksége van a vezetőknek erre a tanításra (hogy a megmentés nem Isten kegyelmének köszönhető, hanem a szervezethez való kötődésnek is), hogyha ezt elvetnék, akkor a vezetés alól eltűnne a tagság, hiszen a megmentésért jöttek oda. Tehát a keresztény hit alapjaira tekintve, Jehova Tanúi szervezetét szektának nevezhetjük.
A szektakérdés teológiai meghatározásán dolgozó emberek nem véletlenül az üdvösséghez és a Krisztushoz való viszonyt tartják szükségesnek elsőként megvizsgálni.
A szekták közös vonásokkal rendelkeznek az egyéb tanításaikban és az olvasóink minden bizonnyal el tudják dönteni, hogy ezek igazak-e Jehova Tanúi szervezetére vagy sem.
Tehát a közös vonások
1. Szembenállás az intézményes egyházakkal (Nagy-Babilon; Nagy Parázna)
- különben nincs ok a megalakulásra, ami mögött ezen hagyományos egyházak hitehagyása áll
2. A felekezet az egyedül igaz vallás
- minden más vagy hitehagyott; vagy mivel a felekezet önmaga a helyreállított igazság, ezért ha a felekezet megalapítása után jött létre akkor Istentől független próbálkozás, mert szerintük Isten csak általuk tevékenykedhet; ők Isten szervezete, modernkori Noé bárkája; ez vallásos gőgöt eredményez, mert ehhez a tudathoz valamilyen a kiváltságosokra jellemző cselekvés is társul (büszke farizeus és a bűnös vámszedő imája)
3. Beérkezettség tudata, mely nélkülözi a bűnbánatot
- a tagok már bent vannak és ha az egyházban maradnak akkor semmilyen probléma nem adódhat; természetesen nincs kollektív bűnbánat, hiszen az egyházukat Isten vagy Krisztus vezeti aki nem hibázhat; ha ilyen adódik az úgy van feltüntetve, mint emberi tökéletlenség, de másoknak ilyen kibúvót nem engedélyeznek
4. A megmentéshez nem elég a Krisztus, más is kell
- ez a szabályszerűség, vagy törvényesedés (legalizmus) jellemző vonása a szektáknak; természetesen olyan szabályokat alkotnak, amik csak a vallásos szervezetükkel kapcsolatban teljesíthetőek, így a megmentésre vágyó tagokat magukhoz kötik és állandó engedelmességre késztetik; a szekták pont ezért ezen szabályszerűségek megszegése, meg nem tartása esetén büntetik a tagokat; de ellenőrzést gyakorolnak a magánélet felett is, hogy ne csupán a szabályokért állhassanak bosszút, hanem a gyülekezet tisztasága mögé bújhassanak el; a megmentés határai egybeesnek a szervezet határaival, így az eltávolodás a szervezettől kizárás a megmentésből
5. Apokaliptikus magatartás
- a vallásszemlélet és az ajánlott életmódra a vég közelsége hat ki elsősorban; akkor szektás vonás ez amikor ez a hajtóerő és valaminek az elsődleges indoka; ide tartozik, hogy a szekta a szervezeten belüli kötődés erősítésére, az engedelmességre és/vagy a munkára helyezi a hangsúlyt (ha már egyszer a vég mindjárt itt van), ha kell akkor még képes időpontokat is meghatározni, melynek kudarca esetén a tagság nagy része marad, mert hiszi, hogy a vég tényleg közel van
6. Szembenállás a kultúrával és a művészettel
- a szekta legveszedelmesebb ellenfele az önállóan gondolkodni kezdő tag, aki képes kritikai módon értékelni és mérlegelni; ezért a kultúra nagyon veszélyes a szektára, mert belülről bomlassza a rendszerüket; a szekta nem bízik a tagjaiban, hogy a tag személyesen képes eldönteni mi való a kulturális sokszínűségből nekik, mi az ami tényleg önveszélyes - igaz nem is képes rá sok személy, mert a racionális ítélőképességét leépítették
7. Propagandisztikus módszerek
- a szekta nem hirdetheti, nem mondhatja ki az igazat önmagáról, a rossz értelemben vett propagandára szorul; mindent szépíteni kell, ami rossz el kell hallgatni, ami jó azt mutatni kell (hol van attól a jézusi tanácstól, hogy ami jót tesz az egyik kéz, arról már a másik se tudjon semmit); másfelől az ártalmas tevékenységük leplezését úgy valósítják meg, hogy a társadalom számára hasznos tevékenységüket reklámozzák
Ez a hét megállapítás általában jellemzi a legtöbb szektát. Egy adott felekezet nem emiatt a 7 közös jellemző miatt szekta (ezek olyan szektás vonások, amelyek teológiai szempontból szektának nem minősülő vallásokban is előadódhatnak), hanem amiatt, hogy a Biblia alapvető tanításait eltorzítják és azt a vezetők szolgálatába állítják. Ahogyan az bemutatásra került Krisztussal kapcsolatban, Jehova Tanúi felekezetére ez igaz és a 7 jellemző közül is a legtöbb teljes mértékben igaz a szervezetre nézve.
Végezetül egy nagyon éles ellentmondásra szeretnénk - mintegy emlékeztetőnek - felhívni olvasóink és látogatóink figyelmét:
"Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol" (Róma 10:9).
Őrtorony 1994. május 1.-i számának a 13. oldalán a 17. bekezdés.
"Ha máshol járnának a gondolataink a Királyság-énekeink éneklésekor, és nem fognánk fel teljesen a szöveg értelmét, vajon nem hasonlítanánk némileg a hűtlen izraelitákra, akik feddésben részesültek, mert miközben ajkukkal Istent dicsérték, szívük messze eltávolodott tőle? (Máté 15:8)."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!