Mit jelent a Jehova szó?
Gyúnynév, mert Istent akar jelenteni, ugyanakkor formailag a héber nyelvtan szerint nőnemű szó. Női isten gondolata meg azért felér egy istenkáromlással a zsidók és sok más hívő szemében.
Dilettáns hebrasisták találmánya.
Akkor tisztelettel lehet Istent "Senkiházinak" is szólítani? Ha mögötte a legteljesebb tiszteletet adom, mert tételezzük fel, hogy szerintem és senki vagyok és a testem a temploma, akkor szerintem tisztelettel hívom Senkiházinak? Na ne szórakozzunk már teológiai nyelvtanon...
A Jehova szó egy kreált szó, ezt már mindenki tudja, aki ezeket az oldalakat olvassa. Nem bűn így szólítani, csak nem igaz. Ha viszont tudjuk, hogy nem igaz, akkor hazugság, hazugsággal szólítani az Urat, viszont bűn.
Üdv
Szia!
A JEHOVA egy műszó, ami úgy képződött, hogy a héber JHWH tetragarmmaton alá az Adonaj (ÚR) szó magánhangzóit punktálták. Ezt úgy hívják, hogy Kötib és Köré, vagyis aki olvasta a szöveget és ehhez a szóhoz ért, az rögtön látta, hogy ez nem egy valós szó és a JHWH helyett az Adonaj (ÚR) szót olvasta.
A JHWH jelentését pontosan ismerjük, a szótárakban megnézhető, jelentése: aki volt aki van és aki lesz, egy szóval: Örökkévaló. Az Isten minden esetben értelmes nevekkel illete magát, amelyek valamelyik tulajdonságát fejezték ki. Hogy ez mennyire így van bizonyítja az alábbi bibliai szakasz:
"Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak úgy jelentem meg mint mindenható Isten, de az én Jehova nevemen nem voltam előttük ismeretes." (2Móz 6,3).
Tehát Isten a "Mindenható" és az "Örökkévaló", de van egy olyan nézet amit elsősorban a Tanúk szeretnek terjeszteni: "aki előidézi, hogy legyen", vagy röviden: "Teremtő". Persze ők ezt így nem igazán használják sajnos...
Üdv. Péter
Ugye a Péter mai formája is csak egy "műszó" az eredetihez képest? És te sem a neved eredeti jelentését használod, mikor bemutatkozol, igaz? Vagy ha kérdi a rendőr, azt mondod, hogy engem "sziklának" hívnak?!
Milyen sokféleképpen ejtik az idegen nyelvi változatait is, tessék:
Peter (angol)
Petr (cseh)
Pierce (ír)
Peter, Pieter, Piet (holland)
Pierre (francia)
Peter (német)
Petrosz (görög)
Pietro (olasz)
Pedro (portugál)
Petru, Petre (román)
Piotr (orosz)
Peer (skandináv)
Pedro (spanyol)
Petro (eszperantó)
Pietari, Pekka, Petri, Petteri (finn)
Pétur (izland)
Ezek közül MELYIK A HELYES VAGY HELYESEBB???
Sziasztok!
Kedves tanú testvérem egyetlen apróságot elfelejtesz: az én nevemet a szüleim adták, akik nem foglalkoztak a jelentésével...
Üdv. Péter
Isten Héber neve.
ez kötelező! : http://www.youtube.com/watch?v=OiIFx2lAAf8
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!