Mit mondanak az evolúció tagadói és jehova tanúi ezekre a tényekre?
Az intelligens teremtést cáfolja, az evolúció elméletét alátámasztja az elcsökevényesedett, funkció nélküli lábcsontjai a bálnának. Ha valami felesleges, akkor miért lett megteremtve?
Ugyancsak érdekes dolog az állattenyésztőknél a mesterséges szelekció, a tudatos tenyésztés. Ha csak teremtéssel lehet létrehozni megfelelő élőlényt, akkor miként működhet a megfelelő vérvonal létrehozása, fenntartása a kiválasztott egyedek keresztezésével?
Ez maga a felgyorsított evolúció: [link]
Jehovások állításának cáfolására:
- Az eredmény, a változások megfigyelhetőek.
- Ellenőrzött körülmények között ismételhető.
- Megjósolható működésű, az új egyed a kívánt tulajdonságokat örökli.
#388 (Vidiripi)
„Igen a világ mai állapotát tekintve logikus ahogyan gondolod. Viszont amikor meg lett teremtve az egész Föld úgy ahogy Isten eltervezte akkor nem volt rá szükség hogy teszem azt egy szárazföldi élőlény vízivé alakuljon a környezeti változások miatt vagy épp fordítva.”
De a Föld atmoszférája, éghajlata, geológiája stbstb állandóan változott, és sokszor drámaian. Baromira logikátlan lenne, hogy szerencsétlen lények nem elég, hogy a hirtelen változásoktól kipusztulnak, de még a lassúak is a végzetük legyen??? Ráadásul, ha Isten egyszerűen csak megteremt egy evolválodásra képes szaporodó egységet, akkor karba tett kézzel nézheti, ahogy a teremtmények kialakulnak. Mi a szarért piszmogna el azzal a rengeteg fajjal, amikor kitalálta az evolúciót is??? Miért kellene nyüglődnie mindennel, ha ott van az általa megteremtett zseniális evolúciós algoritmus? Ugyanúgy, ahogy a kutatók is robotok fajait teremtették meg vele. Képzelj már el egy robotgyárat, ahol a saját igényeinknek megfelelően karba tett kézzel nézzük, ahogy maguktól alakulnak ki a nekünk tetsző robotok! Ki a szar akarna ezek után egyenként bíbelődni velük??? Hülyeségek tömegét nevezed logikusnak, csak azért megcsúfolva a logikát, hogy kétségbeesve kapaszkodj a semmivel se visszaigazolható ideológiádba.
„Az ember élettartamának genetikai határát 120 évre teszik”
Nincs ilyen VÉGLEGES korlát! Ugyanazon genetikai örökségen osztozik minden földi lény, és az egyik eddig él, a másik amaddig. Mellesleg: „a fejlett világban hiteles dokumentumokkal bizonyíthatóan 120 évnél hosszabban két ember élt: az 1986-ban elhunyt japán Shirechiyo Izumi (120 évet és 237 napot), valamint az 1997-ben meghalt francia Jeanne Louise Calment (122 évet és 164 napot).”
Jelenleg a populációnk terjedési üteme és a környezet interakciójának eredője a 120 év. De ez változhat átlagban, és csak attól függ, hogy a jövőben milyen viszony alakul ki a környezet és a populációnk együttműködése terén.
„De lehet hogy a te „génmanód” az egy olyan különleges gén szekvencia amely épp azért felel hogy amennyiben szükséges „
Magában egy nukleinsav egy halott anyagcsomó. Mondd! Normális vagy te??? Nincs az az ökörség, amit lelkesen ne lovagolj meg, hogy a hittételeidet mindenáron visszaigazold? Én bizonyítékokat, cáfolható, támadható, analizálható dolgokat hozok, és nem légvárakat, amivel semmit se lehet kezdeni. Talán bizonyíts, és ne légből kapott, ötletszerű marhaságokkal fárassz le. Mesedélutánt talán tessék máshol tartani…
„Lehet hogy neked tök mind1 de én szerintem meg nem mindegy hogy olyat hozok létre ami az előtt még alap szinten sem létezett”
De a környezeteket az Isten hozta létre (akár a semmiből, ha neked úgy tetszik), és feltételezzük, hogy az első evolválásra kész egységeket is (akár a semmiből, ha neked úgy tetszik)! Ez nem teremtés??? Akkor mi a szar? És az ötlet, hogy egy evolválásra képes egység szétterjedhet a környezetek rengetegében??? Az nem teremtés? Mindennek tetejében persze Isten itt-ott az evolválás folyamatába is beleszólhatott. Hogy ha ez így bebizonyosodik, akkor ki az a hülye (rajtad kívül), aki azt fogja állítani, hogy az élőlényeket nem Isten teremtette a nemük szerint???
„De külön van megemlítve mind a két élőlény csoport. Először a vízi élőlények lettek megteremtve aztán a szárnyasok.”
Külön is váltak, és az evolúcióelmélet szerint is ez történt. Mi a problémád?
Jóember! Nyüglődsz, minden alapot nélkülöző meséket találsz ki, összevissza hadoválsz. Hulla egyszerű kérdésem volt, amire semmiféle választ nem adtál. Ha Isten a teremtésben az evolúciót, mint eszközt használta, az miért nem ugyanúgy teremtés? Ne ömleszd teli ezerféle Barbimesével a topikot, arra kényszerítve, hogy fárasztó válaszhegyeket írjak, hanem válaszolj egy egyszerű kérdésre igennel, vagy nemmel és értelmes indoklással. Amúgy egyre erősebb a gyanúm, hogy te még nálam is kevésbé ismered a Bibliát, nemcsak az evolúciót. Biztos, hogy olvastad te a Bibliát?
Vidiripi
"Heh..."kedves" Vidiripi még mindig visszajár a pofonért...hülyegyerek nem érti mennyire nincs igaza és nem ért hozzá amirő beszél...csak mondja és mondja...Nem baj, legalább jót röhögök rajta..."
Értek én hozzá! Már hogy a szórakoztatáshoz. Hiszen jót röhögsz rajta.
Az hogy kinek van igaza az meg egy viszonylagos dolog. Te az állítod hogy nincs igazam de valaki más meg azt állíthatja hogy nekem van igazam. Akkor kinek van igaza? Mindenkinek mert mindenki a saját igazát keresi?
Természetesen azt fogod gondolni hogy neked van igazad. Ami nem kizárt. De nem is biztos.
"Akkor kinek van igaza? Mindenkinek mert mindenki a saját igazát keresi? "
Nem, de ez a megfogalmazásod kicsit szcientológiás :P
Mindig lesz, aki állít valamit, valaki más meg az ellenkezőjét. És nem fognak megegyezni soha, de ez az igazság létén és mibenlétén nem változtat.
Vidiripi
"Nem, de ez a megfogalmazásod kicsit szcientológiás"
Na az tuti nem. A Bibliában az áll hogy az igazság felszabadít!
"Mindig lesz, aki állít valamit, valaki más meg az ellenkezőjét. És nem fognak megegyezni soha, de ez az igazság létén és mibenlétén nem változtat."
Ebben egyet értünk, sőt igazad van. Így van az igazság miben létén nem változtat. Ez egy nagyon jó meglátás a részedről és csak támogatni tudom.
"A Bibliában az áll hogy az igazság felszabadít! "
Mármint amiről azt mondja,hogy szerinte igaz..
Vidiripi
"Mármint amiről azt mondja,hogy szerinte igaz.."
Már hogy ki szerint igaz?
Ha figyelted az előzményeket akkor olvashattad ezt. "...az igazság létén és mibenlétén nem változtat."
Ebben a kontextusban nem az volt a lényeg hogy mi az igazság. Hanem az hogy AZ IGAZSÁG felszabadít!
Vidiripi
„Ráadásul, ha Isten egyszerűen csak megteremt egy evolválodásra képes szaporodó egységet, akkor karba tett kézzel nézheti, ahogy a teremtmények kialakulnak. Mi a szarért piszmogna el azzal a rengeteg fajjal, amikor kitalálta az evolúciót is???”
Ha örömét leli az alkotásban akkor miért alkotnak csak egyetlen egy élőlényt hogy abból fejlődjön ki a többi? A másik dolog meg az hogy Isten nem az a fajta aki karba tett kézzel szemléli az eseményeket. Ő egy aktív és cselekvő entitás. Az embert a saját hasonlatosságára teremtette. Hát nekem úgy tűnik hogy az ember képes örömét lelni az alkotásban. Mondjuk van egy festő aki fest egy képet. Aztán fest még egyet de az nem ugyan olyan mint az előző hanem eltérő. Majd fest még egyet és még egyet és így tovább de nem ugyan olyanokat hanem mindig másfajtát. Mit gondolsz ezt lehet hívni kreativitásnak? Az meg egy hatalmas nagy tévedés hogy Isten találta ki az evolúciót! Már csak azért is mert a tudomány nem ismeri el Isten létezését! Ez egy alapvető és feloldhatatlan probléma. Te mit gondolsz?
„Miért kellene nyüglődnie mindennel, ha ott van az általa megteremtett zseniális evolúciós algoritmus?”
Mert megteheti! Mert örömét leli benne! Mert kreatív? S továbbra sem bizonyított hogy ő találta ki.
„Képzelj már el egy robotgyárat, ahol a saját igényeinknek megfelelően karba tett kézzel nézzük, ahogy maguktól alakulnak ki a nekünk tetsző robotok!”
Te meg képzelj el egy olyan személyt aki örömét leli az alkotásban és alkotások egész sokaságát hozza létre. S mind „kézi munka”! Tudtad pl. hogy a Rolys Rolys kézzel szerelik össze?
„Ki a szar akarna ezek után egyenként bíbelődni velük??? Hülyeségek tömegét nevezed logikusnak, csak azért megcsúfolva a logikát, hogy kétségbeesve kapaszkodj a semmivel se visszaigazolható ideológiádba.”
Erős a gyanúm hogy neked még soha nem volt kutyád vagy macskád vagy más állatod.
„Nincs ilyen VÉGLEGES korlát! Ugyanazon genetikai örökségen osztozik minden földi lény, és az egyik eddig él, a másik amaddig.”
Nincs? Akkor a japán Shirechiyo Izumi miért halt meg 120 éves kora után? A gerontológusok viszont nem így gondolják. Valamire csak alapozzák az elképzelésüket!
„Az öregedés biológiája - Hajnal Katalin”
Ebben a tanulmányban olvastam hogy a 115 évet az emberi életkor végének tartanak a gerontológusok. Bár ebben a kérdésben nincs egyetértés a tudósok között. A tanulmány szerint!
„Jelenleg a populációnk terjedési üteme és a környezet interakciójának eredője a 120 év. De ez változhat átlagban, és csak attól függ, hogy a jövőben milyen viszony alakul ki a környezet és a populációnk együttműködése terén.”
Ha ez tényleg ettől függ akkor igaz hogy a Biblia szerint volt olyan ember aki 930 évet élt?
„Magában egy nukleinsav egy halott anyagcsomó. Mondd! Normális vagy te???”
Szerintem te nem vagy normális. Hogy ennyire komolyan veszed amikor azt írtam hogy LEHET!
„Nincs az az ökörség, amit lelkesen ne lovagolj meg, hogy a hittételeidet mindenáron visszaigazold? Én bizonyítékokat, cáfolható, támadható, analizálható dolgokat hozok, és nem légvárakat, amivel semmit se lehet kezdeni.”
Nem te olyan dolgokat hozol fel amik néhány évszázada léteznek az úgynevezett tudomány által. De van olyan is ami esetleg 100 éves múltra tekint vissza. S közben pedig olyan következtetéseket kezelnek tényként amik az elmélet szerint évmilliók vagy évmilliárdok alatt jöttek létre illetve alakultak ki. Igen analizálni lehet hogy analizálhatod. De hiába a mai kor technológiája mert reprodukálni nem képes. Ennek ellenére még is tényként beszélsz róla mivel megfigyeltek néhány dolgot ami lehet ismétlem lehet hogy alátámasztja az elméletet. De magát az eredeti folyamatokat nem tudták reprodukálni. Szóval nem szerintem azért ne kezeljük tényként a dolgot hanem maradjunk az elméletnél. A tudományos meghatározások is úgy kezdődnek hogy Körülbelül ennyi meg annyi milliárd évvel ez előtt alakult ki az Univerzum vagy épp a Föld! Nem tudják pontosan meghatározni. Ez egy dolog. A példa kedvéért írtam. De adok én neked analizálható dolgot is. Egyszer már írtam. A Biblia azt írja hogy Babilon városában soha többé nem fognak lakni. S ez a mai napig így van. Maximum a régészek látogatták a helyet. Lehet analizálni hogy honnét tudták hogy így lesz. Vagy pl. nagyon sokáig nem hitték azt hogy létezett Szodoma és Gomora városa. Aztán beköszöntött az Űrkorszak majd a műholdak kora és a műholdak találtak két olyan várost amiről a feltárás után bebizonyosodott hogy bizony az Szodoma és Gomora. Ezt is lehet analizálni! Igen ezek kézzel fogható dolgok. De amiről mi beszélünk az többnyire elmélet. Egy tudományos elképzelés az élőlények kialakulásáról. Vagy hogy pontosan mit is határoz meg a DNS vagy mit nem határoz meg. Viszont az tény hogy bár feltérképezték a DNS-t de koránt sincs megfejtve minden egyes szekvenciája. De az biztos hogy azt a leírókódot tartalmazza amely a fajfenntartás érdekében nélkülözhetetlen. Meg még valami. Elképesztő mennyiségű adat tárolásra képes a DNS!
Milyen érdekes! S neked abban kell hinned hogy mind ezt a véletlen hozta létre? Volt a semmi aztán lett az anyag. Majd megint történt valami és már egy ilyen adat hordozó is lett. (Az anyagból ami ugye a semmiből lett. Sőt ennek az anyagnak még tömege is lett. De hogyan lett tömege a semmiből?) De mivel az adat amit tárol az nem egy anyagi dolog így azt még mindig nem lehet tudni hogy hogyan is került az adat hordozóba. Szóval mind ezt csak hiheted hogy véletlenül létre jöhet mert reprodukálni lehetetlenség. Így maximum egy elméleted van hogy véletlenül kialakult. Aha! De hogyan? Na ez a „nagy” kérdés! Izé véletlenül vagy a másik válasz az hogy: - Nem tudjuk! Ami igaz de ha nem tudjátok akkor hogyan is lehet tudományos tényekről beszélni? Úgy hogy elhiszünk dolgokat. Másképp nem. Én is tudok létező dolgokat mondani létezik pl. Jeruzsálem városa. De nem tudom megmondani hogyan lehetséges a feltámadás így csak hihetem hogy igaz. Te sem tudod megmondani hogyan lett az adat hordozó és hogyan került bele az adat amelyet örökítő anyagnak is neveznek és lehetetlenség nélküle a biológiai szaporodás. Tudom, tudom az evo elmélet nem foglalkozik azzal hogyan jött létre az élet. De azért csak le van írva hogy kb ennyi annyi év milliárd kellett a Föld kialakulásához stb. Szóval általában van némi utalás a kezdetekre. De ebben egység is van a Biblia és a tudomány között mind kettő azt állítja hogy van kezdetet az Univerzumnak.
„De a környezeteket az Isten hozta létre (akár a semmiből, ha neked úgy tetszik), és feltételezzük, hogy az első evolválásra kész egységeket is (akár a semmiből, ha neked úgy tetszik)! Ez nem teremtés??? Akkor mi a szar? És az ötlet, hogy egy evolválásra képes egység szétterjedhet a környezetek rengetegében??? Az nem teremtés?”
Igen így van. Csak tudod amikor az ember halat akar tartani akkor is előbb a környezetet teremti meg az adott állat életkörülményeit hozza létre. Teszem azt ha vízi élőlény akkor egy akváriumot vagy egy tavat! S a szerint telepít bele élőlényeket hogy épp az a környezet melyiknek felel meg. Na mármost mi a helyzet akkor ha Isten már tudta hogy milyen állatokat akar teremteni? Feltételezhetjük hogy ebben az esetben akkor olyan környezetet teremtett ami megfelelő életteret ad az állatfajnak? A teremtés leírásában azt lehet olvasni hogy a növények előbb lettek megteremtve mint az ember. S azt is lehet olvasni hogy növényeket és gyümölcsöket adott eledelül az embernek hogy az legyen az eledele. Tehát nem kellett az embernek egy olyan emésztőrendszert kialakítania (evolválnia) amely képes megemészteni a növényi táplálékot. Logikus azt feltételezni hogy már eleve úgy lett megteremtve az ember hogy tudjon fogyasztani azokból a növényekből? Sőt olvastam olyanról hogy a dióbél hasonlít az emberi agy kinézetére és hogy a dióbél pontosan az emberi agyra van jó hatással. Lehet hogy csak véletlen lenne, vagy esetleg tudatos összefüggés van? S még valami a növények a bibliai leírásban a 3. napon lettek megteremtve az ember pedig a 6. napon. S arról nem lehet olvasni hogy még utána is lett volna teremtve valami ami az ember eledeleként szolgálna.
„Mindennek tetejében persze Isten itt-ott az evolválás folyamatába is beleszólhatott. Hogy ha ez így bebizonyosodik, akkor ki az a hülye (rajtad kívül), aki azt fogja állítani, hogy az élőlényeket nem Isten teremtette a nemük szerint???”
Miért ne szólhatott volna bele? S ki mondta neked hogy nem fog bele szólni? Pusztán végig gondolva félre téve a ki mit fogad el igaznak féle dolgot. Tehát csak végig gondolva. Isten megteremt mindent egy teljesen épp és rendezetten működő bioszférát. Megtörténik a bűnbe esés s nem csak az emberekre van hatással ez a dolog hanem a bioszférára is. Ádám és Éva gyerekeik lesznek. Na de ők honnét vesznek maguknak felnőttként társat? A dolog egyszerű a saját testvéreik közül választ ki-ki magának. S ez sokáig így is megy aztán itt van egy megint csak elemezhető dolog. A Bibliában azt olvashatod hogy Isten meghatározza hogy mennyire közeli rokonok házasodhatnak össze. Érdekes hogy vajon ezek a kecske kergető pásztor emberek honnét is jutottak arra a következtetésre hogy ezt kell tenni. Na mind egy ez csak egy kis kitérő volt. S még akkor nem is említettem a vízözönt ami szintén megváltoztatta a bioszférát. Isten engedélyezi a húsevést az embernek. A biblia értelmében addig nem ettek húst. (feltételezhető hogy a növényi táplálék során mindent kielégítően fogyasztani tudtak amire a szervezetnek szüksége volt, napjainkban ez már nem lenne olyan egyszerű) De ugye mind ezek az események nem csak az emberre és a Földre voltak hatással hanem az egész élővilágra is. Tehát ha az eredeti tervben ez nem is szerepelt a megváltozott körülmények miatt elképzelhető hogy változásokat eszközölt. Emlékeztetlek hogy ezt most elméletileg gondold át! (ki mit tart igaznak azt most egy kicsit tegyük félre)
„Külön is váltak, és az evolúcióelmélet szerint is ez történt. Mi a problémád?”
Melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás? De izé ahhoz hogy a tyúktojásból csibe keljen ki kell egy kakas is. Tehát ahhoz hogy utódot hozzanak létre mind két nemből kell egy egyed. Néhány kivételtől eltekintve ez mindegyik állatfajnál így van. Nem e egyszerűbb az osztódással való szaporodás? S még is egy ilyen bonyolult szaporodási forma lesz a térnyerő. Hiszen nem elég önmagában egy másik nembeli annak még meg is kell felelnie. Az állatok esetében is van párválasztási rituálé vagy ösztön vagy nevezd aminek akarod. Tudtommal a legtöbb madár az tojással szaporodik. Szóval hogyan lett a vízi élőlényekből madár? Mikor a szárazföld az „elérhetőbb” közelségben van? De ami a lényeg egy fontos részletet nem vettél figyelembe! Pedig írtam neked. Idézem a saját írásomat. „A szöveg ilyen kifejezéseket használ hogy „különféle” illetve „mindenféle” ami nem támasztja alá az egymásból való kifejlődést.”
„Ha Isten a teremtésben az evolúciót, mint eszközt használta, az miért nem ugyanúgy teremtés?”
Mert pl. a Biblia azt írja hogy az embert Isten a Föld porából teremtette. Míg az elmélet szerint az állatokból fejlődött ki. De ha már itt tartunk. Azt írtad hogy 20 különféle csontváz bizonyítja az átmenetet. Na és azok női vagy férfi csontvázak? Mert ez esetben akkor mindkét nemnél fel kell fedezni az átmeneteket. Mert a férfi és a női anatómia igen csak különbözik és bizony ehhez még az is kell hogy passzoljanak egymáshoz. Mivel csak így tudnak életképes és szaporodásra alkalmas utódot létre hozni. Lovat is lehet szamárral pároztatni. De utóduk, terméketlen lesz amennyiben hímnemű. Ha nem az akkor lehetséges hogy megtermékenyüljön de az igen csak ritka. Viszont az utódot már abszolút nem lehet lónak nevezni! Tehát akkor külön kellett a férfinak kialakulnia és külön a nőnek és egymásra is kellett találniuk hogy EMBER utódokat hozzanak létre. Szóval honnét tudta a véletlen hogy hol is kell el indítania az egyik nem és a másik nem átmenetét hogy egymásra találjanak? Mennyi az esélye annak hogy csak az egyik nem létrejön az átmenetekből s mennyi az esélye annak hogy létrejön a másik nem is az átmenetekből és mennyi az esélye annak hogy ezek ketten találkoznak és a találkozásukból létrejön az első életképes és idővel szaporodni is tudó utód? Na persze neki is kell találnia egy ellenkező nemű társat a szaporodáshoz. Matematikailag gondoltam hogy mennyi az esélye ezen események egyidejű megtörténtéhez.
„Ne ömleszd teli ezerféle Barbimesével a topikot, arra kényszerítve, hogy fárasztó válaszhegyeket írjak, hanem válaszolj egy egyszerű kérdésre igennel, vagy nemmel és értelmes indoklással.”
Én nem kértem tőled hogy fárasztó válasz hegyeket írj. Olvasom amit írnak és arra reagálok. Kapj a buksidhoz! Még is hol is vagy te? Feltetted már magadnak a kérdést? Mert ha nem akkor elárulom neked hogy a valláskritika rovatban lett kiírva a kérdés s te bizony oda írod a válaszhegyeidet. Sajna bukta van! Mert még is mire számítasz egy valláskritikai kérdésnél? Áruld már el hogy még is mire? Hogy majd végig az lesz hogy köszi hogy megírtad a válaszodat olyan jó hogy megtetted mert eddig nem tudtam ezekről de most már tudom és így megváltozik a nézetem. Talán ilyesmire? Mert ha ilyesmire számítottál s ez be is következett volna akkor nem írogatnánk heteken vagy hónapokon keresztül egymásnak és nem születne jelen pillanatban 397 komment. A másik dolog hogy ezt a hisztit fejezd be. Mi vagy te valami nyafogós kislány hogy jaj annyit kell írnom letörik a körmöm vagy mi van? Ki kényszerít arra hogy írj? Talán én? Ugye ezzel nem akarsz hülyíteni vagy halálra röhögtetni? Valamiért csak írsz újra és újra. Fegyvert tartanak a fejedhez? Én nem határozom meg hogy te mire fordítod az idődet és az energiádat azt sem kértem hogy írj választ a kérdéshez meg azt sem hogy szállj velem vitába. Te döntötted el! Nos ahogy azt eldöntötted hogy ugyan ezzel az eljárással azt is megtudod csinálni hogy eldöntöd hogy nem írsz és kész. Helyette mehetsz sörözni a haverokkal vagy olvasni, tanulni rengeteg lehetőség van. S felhívom figyelmedet hogy nem tartalak vissza sőt nem is én mondom meg hogy mit csinálj. Fogod az üzit?
„Amúgy egyre erősebb a gyanúm, hogy te még nálam is kevésbé ismered a Bibliát, nemcsak az evolúciót. Biztos, hogy olvastad te a Bibliát?”
Hogy nem ismerem úgy az evoelméletet ahogyan te az biztos. S igen olvastam a Bibliát. Megjegyzem veled ellentétben idéztem is belőle. Ebből nem analizáltad vagy következteted azt ki hogy olvastam azt?
„Ha örömét leli az alkotásban akkor miért alkotnak csak egyetlen egy élőlényt hogy abból fejlődjön ki a többi?”
Egyrészt a környezeteket ő építette, másrészt a környezetek alakulásába ugyanúgy beleszólhat, mint ahogy a kutatók is irányították az evolúciós folyamatokat, és hidd el, hogy ezek az evolúciós kísérletek ugyanolyan nagy örömmel töltik el a kutatókat, mint bármilyen más építés. Egy halom természeti törvény van, ami Isten nélkül is működik, tehát 100% bizonyítékunk van rá, hogy Isten egyértelműen a világban imád önműködő dolgokat töménytelen mennyiségben teremteni (legfeljebb néha szól bele, és ezeket hívjátok ti csodának). Olybá tűnik, hogy annyira szeret ilyesmi automatizmusokat csinálni, hogy szinte csak ilyet látunk, így ennek tükrében az erőlködésed eléggé infantilis (ha csak azt nem képzeled pl. hogy Isten minden egyes tárgyra ható gravitációs erő alkalmával valójában egyenként bíbelődik, és minden atomot egyenként mozgat meg a megfelelő irányba, csak minden mozdításnál egy időre megállítja a világban az időt, majd a mozdítás után megint továbblöki egy kvantumidőre). A te elképzelésed szerint, mivel pl. a gravitáció egy halom dolgot épít magától (pl. nagy tömegű gázokat összesűrűsít, és csillagok lesznek belőlük, meg bolygók stb.), akkor Isten nem kreatív???
„Ő egy aktív és cselekvő entitás.”
Mint mondtam, nem lehetetlen, hogy a folyamatokba tevőlegesen is beleszól, annyira amennyire éppen akarja. Azért szuper, hogy megtudtuk, te vagy Isten földi helytartója, aki mindent tutira tud, mit és hogyan csinál Isten.
„Már csak azért is mert a tudomány nem ismeri el Isten létezését! Ez egy alapvető és feloldhatatlan probléma. Te mit gondolsz?”
A Tudomány ilyet nem állít, mindössze azt, hogy a csodákkal nem tud mit kezdeni, így azzal nem magyarázza a dolgokat. Tömegével dolgoznak vallásos tudósok a tudományban, sőt az evolúcióbiológiában is. Már megint szopod ki az ujjadból a sosemvolt téziseket. A tudomány soha olyat nem fog kijelenteni, hogy lehetetlen Isten léte (vannak persze tudósok, akiknek ez a magánvéleménye, de szakmai jellegű munkákba ilyet soha egy se fog leírni, legfeljebb saját név alatt kiad ilyesmit tárgyaló könyveket). Ha van Isten, hát van, és ameddig a tudomány módszerével a világ megismerhető, addig próbál eljutni a tudomány. Olyat nem állíthat persze, hogy vannak dolgok, amiket tudományos alapon nem ismerhetőek meg, de nem azért teszi ezt, mert ateista, hanem mert sohasem tudhatjuk, hogy most csodáról, vagy általunk még nem ismert mechanizmus működéséről van szó.
„Mert megteheti! Mert örömét leli benne! Mert kreatív?”
Az a kreatív, hogy egyenként bíbelődik dolgokkal? Szerintem ezerszer ezerszer kreatívabb evolúcióval építeni. Közel 15000 évnek kellett eltelnie, hogy rácsodálkozzunk, nem csak direkt úton lehet építkezni. Maga az „ötlet” is elképesztően briliáns. Ha nem látjuk ezt a folyamatot, talán soha nem jövünk rá magunktól az evolúció mechanizmusára.
„Erős a gyanúm hogy neked még soha nem volt kutyád vagy macskád vagy más állatod.”
Van kutyám. Mi köze ennek az egészhez? Az összes evolúcióbiológus szerinted unatkozik, és nincs háziállatuk?
„Akkor a japán Shirechiyo Izumi miért halt meg 120 éves kora után?”
Tehát nincs 120 éves korlát. Akármennyi is lehet. Mindig lesz valami korlát, aminek a feljebb tolódása a végtelenbe nyúlhat. Még egyszer. Minden élőlény más ideig él, és közösek a genetikai gyökereink, tehát nincs semmiféle korlát. Tulajdonképpen külön programnak kell működnie a génjeinkben, hogy meghaljunk, mert maga a genetikus építési mód alanyi jogon nem tartalmazza ezt. Bár az időben halmozódnak szervezetünkben a káros folyamatok, amik végül lehetetlenné tennék a működést, de ennek az ideje meghatározhatatlanul egyedi lenne. Ha nincs bennünk halálprogram, akkor elvileg akármeddig élhetnénk. A mélyvallásosok gőzerővel hirdetik, hogy az evolúcióhoz halál kell. Nem, nem, nem!!! Az evolválás egyszerűen arról szól, hogy ki tud több utódot hatékonyan létrehozni, és kinek az utódjai képesek jobban terjedni, és ez a folyamat örök láncú. Ha a Föld végtelen nagy lenne, és végtelen erőforrásokkal rendelkezne, akkor elviekben senkinek se kellene meghalni, és evolúció mégis zajlana.
„S neked abban kell hinned hogy mind ezt a véletlen hozta létre?”
Most már komolyan kérdem. Te gyogyós vagy??? Véletlen, hogy a vízhez alkalmazkodva, a lábujjak között úszóhártya keletkezik??? Az összes mélyvallásos, akinek halvány lila fingja sincs az evolúcióhoz, állandóan ezen a véletlen szarságon rugózik, de neked itt oldalhegyeken keresztül vázoltam, hogy ne dőlj be ennek a baromságnak, mert csak arról van szó, hogy a variációt hozza létre az evolúció véletlenszerűen, és a rengeteg rengeteg apró változásból az adott környezet egyáltalán nem véletlenszerűen szelektálja a megfelelőeket. Ez véletlen??? (mellesleg az evolúcióban vannak valóban véletlenszerűen elterjedő tulajdonságok is, de még a szelekciót se vagy képes felfogni). A környezet tulajdonságai irányítják az evolválódás irányát, különben hogy tudtak volna a kutatók evolválással mászó robotokat építeni??? Pont ezt akarták, hogy ilyenek keletkezzenek! A véletlen csak a gazdag variációt teremti meg, amiből a szelektálás viszont nagyon is irányított, és nem véletlenszerű.
Amíg ezt nem vagy képes felfogni, totál értelmetlenség veled bármiről is beszélni.
„Mert pl. a Biblia azt írja hogy az embert Isten a Föld porából teremtette. Míg az elmélet szerint az állatokból fejlődött ki”
Mindegyik a Föld porából jött létre. Ha az ember megkérdezi, hogy miből teremtették, hát abból. Kész.
„Én nem kértem tőled hogy fárasztó válasz hegyeket írj.”
Én abban reménykedtem, hogy megpróbálod érteni azokat. Nem lenne rossz, ha annak tükrében reagálnál, hogy érted, mi a másik véleményének a mozgatórugója. Szemmel láthatóan nagy ívben szarsz a beírtakra. Nem az volt a célom, hogy igazat adjál nekem, csak annyi, hogy legalább felfogd, mit állítok én. Vagy a szellemi képességeid, vagy a mélyvallásos fanatizmusod nem teszi ezt lehetővé, így veled befejeztem.
„Megjegyzem veled ellentétben idéztem is belőle.”
Ráadásul most már hazudsz is. Nem csak a magyar változatából, hanem még az angol nyelvű Bibliából is idéztem. Na, kb. most lett belőled elegem.
Vidiripi
"Egyrészt a környezeteket ő építette, másrészt a környezetek alakulásába ugyanúgy beleszólhat, mint ahogy a kutatók is irányították az evolúciós folyamatokat, és hidd el, hogy ezek az evolúciós kísérletek ugyanolyan nagy örömmel töltik el a kutatókat, mint bármilyen más építés."
Igen ez akár igaz is lehet de itt Istenről van szó. Na meg arról hogy az elmélet szerint az ember egy állatból fejlődött ki. Holott a Bibliában azt olvashatod hogy Isten a Föld porából formálta azt meg. Tehát az ember kialakulása nem egy evolválás folyamata a Bibliában leírtak szerint hanem teremtés útján lett az ember. Te meg ezt nem vagy képes felfogni. Csak azt hajtogatod hogy az evo elmélet összeegyeztethető a teremtéssel. Pedig ez nem így van.
"Egy halom természeti törvény van, ami Isten nélkül is működik, tehát 100% bizonyítékunk van rá, hogy Isten egyértelműen a világban imád önműködő dolgokat töménytelen mennyiségben teremteni (legfeljebb néha szól bele, és ezeket hívjátok ti csodának)."
Igen egy halom természeti törvény van. Azért ez tök jó. Erre még soha nem gondoltam hogy ezzel be lehet bizonyítani Isten létezését. Csak az a baj hogy ez alapján szerintem te vagy az egyetlen aki hisz Istenben. De azért köszi majd kipróbálom hogy működik e.
"Olybá tűnik, hogy annyira szeret ilyesmi automatizmusokat csinálni, hogy szinte csak ilyet látunk, így ennek tükrében az erőlködésed eléggé infantilis..."
Nem a te erőlködésed az infantilis. Mert amíg te élettelen dolgokról és természeti törvényekről beszélsz addig én az mellett érveltem hogy Isten minden egyes élőlényt maga teremtett s nem evolválás útján jött létre. S te most kezdtél el beszélni ilyen dolgokról pedig ezek nem tartoznak az élőlény kategóriába. Biológiáról volt szó és ha érintve is lettek más témák azok nem ilyen részletesen. Ez a te erőlködésed. Evo elmélet kontra teremtés.
"...(ha csak azt nem képzeled pl. hogy Isten minden egyes tárgyra ható gravitációs erő alkalmával valójában egyenként bíbelődik, és minden atomot egyenként mozgat meg a megfelelő irányba, csak minden mozdításnál egy időre megállítja a világban az időt, majd a mozdítás után megint továbblöki egy kvantumidőre)."
Én nem képzelem ezt amit itt leírtál! Ez a te elképzelésed de semmi nem támasztja alá!
"A te elképzelésed szerint, mivel pl. a gravitáció egy halom dolgot épít magától (pl. nagy tömegű gázokat összesűrűsít, és csillagok lesznek belőlük, meg bolygók stb.), akkor Isten nem kreatív???"
Tuti hogy nem az én elképzelésem. Hogyan lehetne az amikor nem is voltam tudatában hogy a gravitáció felelős a csillagok keletkezéséért?
"Mint mondtam, nem lehetetlen, hogy a folyamatokba tevőlegesen is beleszól, annyira amennyire éppen akarja. Azért szuper, hogy megtudtuk, te vagy Isten földi helytartója, aki mindent tutira tud, mit és hogyan csinál Isten."
Mert te azt hitted hogy én ezt elvetem? Persze hogy nem lehetetlen hogy Isten "beleszól" a folyamtokba ez így van nem vitás! Hát nem tudom hogy én vagyok e Isten földi helytartója mivel egyedül te állítod ezt így nem hiszem hogy így van. Mert az ember tömegek követik és hallgatnak rá. Még te sem hallgatsz rám nem hogy embertömegek. Szóval ezt a hipotézisedet mire is akarod építeni?
Nos azt tudom hogy Isten teremtette az állatokat. Mindenféle állatot. Vízit, szárazföldit és a repdesőket is. Ez le van írva a Bibliában onnét tudom és hiszem hogy így volt.
"A Tudomány ilyet nem állít, mindössze azt, hogy a csodákkal nem tud mit kezdeni, így azzal nem magyarázza a dolgokat."
A tudomány mit állít hogyan keletkezett az Univerzum és benne az élet? Állítja e a tudomány hogy egy intelligens lény hozta létre mindkettőt? Egyébként meg nem állításról volt szó hanem arról hogy: "...mert a tudomány nem ismeri el Isten létezését!"
Azt írtam hogy nem ismeri el a létezését. Nem pedig az hogy állítja hogy nem létezik.
A tudomány nem állítja hogy a Földet Isten teremtette!
"Tömegével dolgoznak vallásos tudósok a tudományban, sőt az evolúcióbiológiában is. Már megint szopod ki az ujjadból a sosemvolt téziseket."
Tézisnek nevezed azt amit nem is írtam. Azt írtam hogy nem ismeri el a létezését. Nem az ujjamból szoptam ki. De tudod mit akkor bizonyítsd be hogy az általad elismert tudomány elismeri Isten létezését. Igen vannak vallásos tudósok. S bizony ők épp arról nyilatkoznak hogy ahogy vizsgálódnak annál inkább arra a következtetésre jutnak hogy a világ teremtve lett.
Biztos elolvasták ezek a tudósok a teremtés történetét.
1Mózes 1:1 Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet.
Itt azt írja hogy TEREMTETTE!
1Mózes 1:3 Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság.
Itt meg már azt írja hogy MONDTA ISTEN!
Szóval amit írtál "...minden atomot egyenként mozgat meg a megfelelő irányba..."
Még a végén elhiszem hogy tényleg. Sőt hiszen ő mindenható így igen, akár minden atomot. S míg kezdetben teremtett a későbbiek folyamán pedig szólt s az atomok "vigyázzba vágták magukat"!
Aztán megint azt olvashatjuk hogy teremtett pl. az állatokat majd magát az embert de ott még azt is olvashatjuk hogy megformálta az ember testét.
"A tudomány soha olyat nem fog kijelenteni, hogy lehetetlen Isten léte (vannak persze tudósok, akiknek ez a magánvéleménye, de szakmai jellegű munkákba ilyet soha egy se fog leírni, legfeljebb saját név alatt kiad ilyesmit tárgyaló könyveket)."
Az jó ha nem állít ilyet a tudomány. Csak az a gond hogy én nem állítottam azt a tudományról hogy kijelentette hogy Isten nem létezik. Az Nietzsche volt! Bár van köze a tudományhoz de azért na...
Szóval idézhetnéd azt a részt ahol én ilyesmit állítok.
"Az a kreatív, hogy egyenként bíbelődik dolgokkal? Szerintem ezerszer ezerszer kreatívabb evolúcióval építeni."
Ez a te véleményed. De az nem jelenti azt hogy Isten is így gondolja. Megjegyzem igen csak kreatív volt Isten akkor is amikor megteremtette a DNS-t! S nem az evolúciót használta hozzá.
Igen az a kreatív hogy egyenként bíbelődik dolgokkal. A festő is fest képeket s mindet maga készíti el. De mindegyik kép mást ábrázol ha elég kreatív az a festő. Persze a vászon az hasonló de még az is lehet eltérő pl. a mértében vagy anyagában. Teremt, alkot, létrehoz. Ezek tevékenységek és nem passzív részvételre utaló kifejezések!
"Közel 15000 évnek kellett eltelnie, hogy rácsodálkozzunk, nem csak direkt úton lehet építkezni. Maga az „ötlet” is elképesztően briliáns. Ha nem látjuk ezt a folyamatot, talán soha nem jövünk rá magunktól az evolúció mechanizmusára."
De míg neked ez a folyamat ha látod is nem azt jelenti hogy Isten létezik és ehhez semmi kétség nem fér. Neked mind össze azt jelenti hogy ilyen a természet. Ezt produkálta. ugyan akkor mások meg azt látják benne hogy Isten milyen csodálatosat alkotott.
"Tehát nincs 120 éves korlát. Akármennyi is lehet. Mindig lesz valami korlát, aminek a feljebb tolódása a végtelenbe nyúlhat. Még egyszer. Minden élőlény más ideig él, és közösek a genetikai gyökereink, tehát nincs semmiféle korlát."
De van korlát mert minden élőlény meghal. Pedig van életösztön és az is megfigyelhető hogy törekszik a túlélésre. De csak meghal. Tehát az állítólagos evolválás eljuttatta pl. az embert a fizikai test és az agy komlexitásáig. De mégsem képest azt időben fenntartania. Mert elkezd öregedni! S minden öregszik. S meghal! Még ők is!
"Tulajdonképpen külön programnak kell működnie a génjeinkben, hogy meghaljunk, mert maga a genetikus építési mód alanyi jogon nem tartalmazza ezt."
Agyam eldobom! Megtaláltad a génmanót vagy mi a fene?
"Az evolválás egyszerűen arról szól, hogy ki tud több utódot hatékonyan létrehozni, és kinek az utódjai képesek jobban terjedni, és ez a folyamat örök láncú. Ha a Föld végtelen nagy lenne, és végtelen erőforrásokkal rendelkezne, akkor elviekben senkinek se kellene meghalni, és evolúció mégis zajlana."
Azoknak az utódai tudnak jobban terjedni akik erősebbek és erőszakosabbak hiszen ezzel kivívják maguknak az életteret. Hoppá ezzel van egy kis bibi. Mert vannak ragadozó állatok is. Igaz a Biblia ír olyat hogy az Oroszlán majd füvet eszik. Na erről mit gondolsz?
"Most már komolyan kérdem. Te gyogyós vagy??? Véletlen, hogy a vízhez alkalmazkodva, a lábujjak között úszóhártya keletkezik???"
Nincs Isten! S ezt a Biblia is írja. Persze ez csak akkor igaz hogyha a SZÖVEGKÖRNYEZETBŐL kiragadod a megfelelő részt! Mert az adott rész az úgy folytatódik hogy "rajtad kívül"!
S mivel te is kiragadtál egyetlen mondatot a szövegkörnyezetből így persze hogy ezt a látszatot kelti.
De mind ezek ellenére nem mind egy hogy a kérdésedre mit válaszolok, igent vagy nemet?
Mert tudod én meg azt mondom komolyan hogy úgy is azt gondolsz amit akarsz.
"Az összes mélyvallásos, akinek halvány lila fingja sincs az evolúcióhoz, állandóan ezen a véletlen szarságon rugózik, de neked itt oldalhegyeken keresztül vázoltam, hogy ne dőlj be ennek a baromságnak, mert csak arról van szó, hogy a variációt hozza létre az evolúció véletlenszerűen, és a rengeteg rengeteg apró változásból az adott környezet egyáltalán nem véletlenszerűen szelektálja a megfelelőeket."
Oké. De azt még senki nem magyarázta el nekem hogy egy teljesen steril környezetben hogyan is evolválódik valami olyan amit élőnek lehet nevezni. Tehát létre jön az anyag de mi az oka hogy lesz belőle élő dolog? Mivel én nem az evora utaltam amikor azt a mondatot írtam csak te kiragadtad.
Ugyan is miről is írtam én ott a DNS-ről meg arról hogy az anyag létrejött. Igen te használod a szelekciót de az a baj hogy a lényeget kiszelektáltad és így persze hogy teljesen mást mutat a kép.
"Ez véletlen??? (mellesleg az evolúcióban vannak valóban véletlenszerűen elterjedő tulajdonságok is, de még a szelekciót se vagy képes felfogni)."
Te meg felfoghattad volna azt hogy nem az evoról volt szó. De oké hogyan magyarázza a DNS létrejöttét és az abban lévő adatokat az evo elmélet?
mivel az elmélet szerint egymásból fejlődött ki minden. De az első miből fejlődött ki egy teljesen steril Univerzumban?
"A környezet tulajdonságai irányítják az evolválódás irányát, különben hogy tudtak volna a kutatók evolválással mászó robotokat építeni???"
Kértem hogy linkelj valamit ezekről a mászó robotokról. Továbbra is azt kérem tedd meg!
"Mindegyik a Föld porából jött létre. Ha az ember megkérdezi, hogy miből teremtették, hát abból. Kész."
De nem egy állatból lett megformálva hanem megteremtve lett. Ezt olvashatod a Bibliában!
Alkot és a kifejlődik valamiből az nem ugyan az!
"Én abban reménykedtem, hogy megpróbálod érteni azokat. Nem lenne rossz, ha annak tükrében reagálnál, hogy érted, mi a másik véleményének a mozgatórugója. Szemmel láthatóan nagy ívben szarsz a beírtakra. Nem az volt a célom, hogy igazat adjál nekem, csak annyi, hogy legalább felfogd, mit állítok én."
Hát persze azért kezdtél el személyeskedni amikor nem értettem veled egyet? Nem ez nem stimmel! De mint írtam még is mire számítasz. Te elvárod hogy meglássam hogy mi a te véleményed mozgató rugója. De te miért nem várod el ezt saját magadtól velem szemben? Vagy miért lepődsz meg azon hogy nem olyan véleményt kapsz egy valláskritikai topikban ami egyezik a te véleményeddel? De ha mindenben egyet értenénk akkor szerinted meddig beszélgettünk volna? Majd 400 komment van. Ennek kb. a felét mi írtuk. Szerinted lett volna ennyi ha egyet értünk már az elején mindenben? S továbbra is azt kérdem. Még is mire számítottál? Megváltásra? Elkéstél vele ha ilyen terveid voltak mert már megváltották a világot.
A Biblia azt tanítja hogy egy emberpártól származunk. Így a rasszizmusnak nincs bibliai alapja. Sőt minden fajta embert Isten teremtményének kell tekinteni a Biblia szerint!
A tudomány bebizonyította hogy az emberiségnek közös őse/ősei vannak. De sem a vallás sem a tudomány nem tudta megszüntetni a rasszizmust! Pedig a tudás meg van! Be is van bizonyítva. Tanítva is van. S még sincs minden ateista egy véleményen ez ügyben. Akkor hogy van ez? Talán nem hisznek benne? Vagy más az oka? Mi a vélemény különbség oka?
"Vagy a szellemi képességeid, vagy a mélyvallásos fanatizmusod nem teszi ezt lehetővé, így veled befejeztem."
Nem baj így legalább nem kell több kifakadást olvasnom arról hogy mekkora probléma neked hogy válaszhegyeket kell írnod! (amitől kitudok akadni) Mert nem kell! Vagy ha kell akkor miért? A te döntésed hogy írsz vagy nem írsz! Ennyi!
"Ráadásul most már hazudsz is. Nem csak a magyar változatából, hanem még az angol nyelvű Bibliából is idéztem. Na, kb. most lett belőled elegem."
Ez az én hibám. Sajna feltételeztem azt a szellemi képességeidről hogy felismered azt hogy az evo témára gondolok és teremtésre gondolok amikor azt írtam hogy te nem idéztél a Bibliából.
S nem Föld alakjára gondolok. Hiba volt azt feltételeznem hogy rájössz. Hogy az aktuális jelenleg szóban forgó témákra fókuszálva értem hogy azokkal kapcsolatban nem idéztél.
S ezért elnézésedet is kérem és bocsánat ha megsértettelek! Nem állt szándékomban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!