Aki hívő, miért kezdett el hinni? Egyáltalán létezik olyan ember akinek nem valami logikátlan dolog erre a válasza?
a legtöbb ember eleve neveltetés miatt, de jobb oka nincs rá, vagy különböző pszichológiai okokból. de van bárki akinek van oka hinni?
(bármilyen vallás)
Aki nem ért hozzá, minek ír?
Az ember fiatalon NAGYON KÖNNYEN befolyásolható. Sokkal könnyebben, mint pl. egy majomcsemete, aki már egészen fiatalon sokkal kritikusabban nézi a dolgokat. Voltak ilyen kísérletek.
Az ember gyereke viszont sok éves koráig vakon elhiszi, amit az idősebbek mondanak vagy mutatnak neki, és később is nagyon nehezen kételkedik ezekben. Mély a bevésődés.
Ez evolúciós fejlődés eredménye, és lehetővé teszi, hogy az ember nagyon gyorsan és nagyon sokat tanuljon fiatalon.
Természetesen óriási a tanító felelőssége, mert butaságot is ugyanilyen könnyen tanulhat tőle a gyerek!
" A fizikai törvényeket a tudat felül tudja írni, pl. egy madár ha leejtik nem feltétlenül esik le, mint mondjuk Galilei kísérleténél a különböző tárgyak"
A madár nem a fizikai törvényeket írja felül a tudatával, hanem a szárnyaival győzi le a gravitációs erőt, mert tud felhajtóerőt produkálni.
A legtöbb dolog a világban a jelenlegi ismereteink szerint megmagyarázható. A kvantumfizika egy határterület, én adok nekik időt, de az biztos, hogy nagyon durva eredményei vannak. Pl. A növényi fotoszintézis is a kvantumfizika szerint működik: időeltolódás nélkül adják át egymásnak a klorofill sejtek az energiát. Ez egy 2010-es tanulmányban van leírva.
Én ezeket összefoglalva azt mondom, hogy mindent meg lehet magyarázni, csupán a jelenlegi ismereteink hiányosak még.
A kérdés nem a hogyan, hanem a miért... Ha valamit le tudunk írni folyamataiban, a tudomány azt mondja, itt a vége, tudunk mindent róla. A vallás meg azt boncolgatja, hogy miért van ez az egész, amit világnak nevezünk.
"A madár nem a fizikai törvényeket írja felül a tudatával, hanem a szárnyaival győzi le a gravitációs erőt, mert tud felhajtóerőt produkálni. "
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a döglött madárnak is van szárnya. Végezz el ezzel egy kísérletet és meglátod mitől repül. Nem véletlenül írtam, hogy nem kell kidobni a fizikát sem. Viszont a placebóban nincs hatóanyag, ennek ellenére hat, csak hit kell hozzá.
Én sem tudom a tutit, de annyit azért sejtek, hogy valami más is van, és ez a más nem írható le a materializmussal.
Persze, egyetértünk. A döntés képessége nem írható le csupán kémiai és fizikai folyamatokkal. Vagy ha le is írható, az nagyon bonyolult, jelenleg túlmutat rajtunk. Szerintem maximum 50 év, és a jelenlegi tudományos elméletek egy részére úgy tekintünk majd, mint a régmúlt világ kicsit gyerekes elképzelései(mint mondjuk a 2-300 évvel ezelőtti elméletekre).
Lehetséges, hogy 200 év múlva a döntésképességet is megfejtjük. Gyökeres tudati váltás nélkül előbbre leszünk? Nem valószínű, addig a jelenlegi felfogással éppenhogy életben maradunk a természet pusztítása miatt,és a társadalom hanyatlása miatt, ha már eleve addigra ki nem pusztulunk. Ennek az orvoslására szolgálnak a különféle vallások, filozófiák jórészben. Ez a mostani rendszer a pusztulás felé megy --> utolsó napok(Biblia).
És a pusztulás elővetítéséhez nem kell olvasni a Bibliát sem, csak nyitott szemmel kell járni.
6-os
én ateista vagyok, a tudománynak hiszek. ha mutatsz egyetlen olyan bizonyítékot istenre ami matematikailag elfogadható, és valóban istent bizonyítja ( menjünk visza 2. osztályba, hogy bizonyítod be hogy fekete bárány létezik? ..ezzel bizonyítottad-e azt is hogy a fekete bárányok is aranyszínűt szarnak?...)
amúgy van valami amerikai emer/intézet nem tudom aki milliókat ajánlott annak aki bizonyítja isten létezését. még nem kelt el az összeg, vajon miért.
8-as
"ényleg úgy gondolod, hogy ha csak Test lennél, lélek nélkül, foglalkoztatnának ezek a kérdések. "
igen úgy gondolom foglalkoztatnának. például kutya sem vagyok mégis foglalkoztat a kutyák anatómiája és idegi felépítése, hogy foglalkoztathatna ez ha nem lennáék kutya? tehát kutya vagyok...ülj le egyes.
10-es
olyan szépen kezdted.
igen társadalmi szerepeket ír le, hogy ezeknek mennyi értelmük van a természet törvényeivel összevetve azt most hagyjuk., de ez a része igaz. az is hogy istennel csak megtámogatták, plusz ugye történelmi /politikai okokból megmásítottak/bannoltak/felhasználtak ezt-azt a vallásból
de azért ez a mondatod a padlóra küldött, nem jó értelemben.
"A fizikai törvényeket a tudat felül tudja írni, pl. egy madár ha leejtik nem feltétlenül esik le, mint mondjuk Galilei kísérleténél a különböző tárgyak. "
olyan okosan kezdted, és nem akartam bunkó lenni, de ember, ezt miért kellett?
szerinted egy madár felülírja a fizika törvényeit?...lefejeltem az asztalt.
"A materializmus nem ad kielégítő választ az élő anyag viselkedésére. Pl nem tudja a gondolatot magyarázni, modellezni."
de de igen. neurális tudományos területek, agyi -hormonális szabályozások. nagyon nagyon keveset értünk még, de az a kevés is olyan hogy ha kicsit is belekukkantasz, nem fogod a lélekre kenni az értelmet.
placebo-hatás, bőven lehet, a szervezet öngyógyító folyamatának nem sok köze van a lélekhez. más dimenziókhoz, ha nagyon bele akarsz menni, lehet köze, bár kétlem, de akkor azok is leírhatól tudományos módszerekkel.
kvantumos. igen, a lkvantumfizika tanárom röhögve mesélte az ilyen embereket akik a kvantum fizikát kicsavarva spiritualizmusról beszélnek. nem erről szól.
azért kezelem le a hívőket, mert nem képesek belátni saját pszichológiai indítatásaikat. és ez gyengeség. az ember ismerje a saját pszichéjét, én ezt szoktam mondani.
ceri
idegsejtek, ceri , idegsejtek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!