Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Aki hívő, miért kezdett el...

Missi_Key kérdése:

Aki hívő, miért kezdett el hinni? Egyáltalán létezik olyan ember akinek nem valami logikátlan dolog erre a válasza?

Figyelt kérdés

a legtöbb ember eleve neveltetés miatt, de jobb oka nincs rá, vagy különböző pszichológiai okokból. de van bárki akinek van oka hinni?

(bármilyen vallás)

2015. jún. 18. 00:39
 11/92 anonim ***** válasza:
66%

Aki nem ért hozzá, minek ír?

Az ember fiatalon NAGYON KÖNNYEN befolyásolható. Sokkal könnyebben, mint pl. egy majomcsemete, aki már egészen fiatalon sokkal kritikusabban nézi a dolgokat. Voltak ilyen kísérletek.

Az ember gyereke viszont sok éves koráig vakon elhiszi, amit az idősebbek mondanak vagy mutatnak neki, és később is nagyon nehezen kételkedik ezekben. Mély a bevésődés.

Ez evolúciós fejlődés eredménye, és lehetővé teszi, hogy az ember nagyon gyorsan és nagyon sokat tanuljon fiatalon.

Természetesen óriási a tanító felelőssége, mert butaságot is ugyanilyen könnyen tanulhat tőle a gyerek!

2015. jún. 18. 13:20
 12/92 anonim ***** válasza:
32%
Engem is a logika és a tudomány gyözöt meg. Előtte is hittem de ahogy egyre többet tanultam és láttam a világból csak erősödött a hitem. Aki azt állitja hogy a hit és tudumány kizárja egymást nagyot téved és egyiket sem ismeri.
2015. jún. 18. 13:26
 13/92 anonim ***** válasza:
68%
Még egy ateista, aki nem értette meg a hit és a hiszékenység közti különbséget.
2015. jún. 18. 15:29
 14/92 Pendulum92 ***** válasza:
100%

" A fizikai törvényeket a tudat felül tudja írni, pl. egy madár ha leejtik nem feltétlenül esik le, mint mondjuk Galilei kísérleténél a különböző tárgyak"

A madár nem a fizikai törvényeket írja felül a tudatával, hanem a szárnyaival győzi le a gravitációs erőt, mert tud felhajtóerőt produkálni.

A legtöbb dolog a világban a jelenlegi ismereteink szerint megmagyarázható. A kvantumfizika egy határterület, én adok nekik időt, de az biztos, hogy nagyon durva eredményei vannak. Pl. A növényi fotoszintézis is a kvantumfizika szerint működik: időeltolódás nélkül adják át egymásnak a klorofill sejtek az energiát. Ez egy 2010-es tanulmányban van leírva.

Én ezeket összefoglalva azt mondom, hogy mindent meg lehet magyarázni, csupán a jelenlegi ismereteink hiányosak még.

A kérdés nem a hogyan, hanem a miért... Ha valamit le tudunk írni folyamataiban, a tudomány azt mondja, itt a vége, tudunk mindent róla. A vallás meg azt boncolgatja, hogy miért van ez az egész, amit világnak nevezünk.

2015. jún. 18. 16:41
 15/92 ceri ***** válasza:
64%

"A madár nem a fizikai törvényeket írja felül a tudatával, hanem a szárnyaival győzi le a gravitációs erőt, mert tud felhajtóerőt produkálni. "

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a döglött madárnak is van szárnya. Végezz el ezzel egy kísérletet és meglátod mitől repül. Nem véletlenül írtam, hogy nem kell kidobni a fizikát sem. Viszont a placebóban nincs hatóanyag, ennek ellenére hat, csak hit kell hozzá.

Én sem tudom a tutit, de annyit azért sejtek, hogy valami más is van, és ez a más nem írható le a materializmussal.

2015. jún. 18. 17:32
 16/92 Pendulum92 ***** válasza:
78%

Persze, egyetértünk. A döntés képessége nem írható le csupán kémiai és fizikai folyamatokkal. Vagy ha le is írható, az nagyon bonyolult, jelenleg túlmutat rajtunk. Szerintem maximum 50 év, és a jelenlegi tudományos elméletek egy részére úgy tekintünk majd, mint a régmúlt világ kicsit gyerekes elképzelései(mint mondjuk a 2-300 évvel ezelőtti elméletekre).

Lehetséges, hogy 200 év múlva a döntésképességet is megfejtjük. Gyökeres tudati váltás nélkül előbbre leszünk? Nem valószínű, addig a jelenlegi felfogással éppenhogy életben maradunk a természet pusztítása miatt,és a társadalom hanyatlása miatt, ha már eleve addigra ki nem pusztulunk. Ennek az orvoslására szolgálnak a különféle vallások, filozófiák jórészben. Ez a mostani rendszer a pusztulás felé megy --> utolsó napok(Biblia).

És a pusztulás elővetítéséhez nem kell olvasni a Bibliát sem, csak nyitott szemmel kell járni.

2015. jún. 18. 18:32
 17/92 A kérdező kommentje:

6-os

én ateista vagyok, a tudománynak hiszek. ha mutatsz egyetlen olyan bizonyítékot istenre ami matematikailag elfogadható, és valóban istent bizonyítja ( menjünk visza 2. osztályba, hogy bizonyítod be hogy fekete bárány létezik? ..ezzel bizonyítottad-e azt is hogy a fekete bárányok is aranyszínűt szarnak?...)

amúgy van valami amerikai emer/intézet nem tudom aki milliókat ajánlott annak aki bizonyítja isten létezését. még nem kelt el az összeg, vajon miért.

2015. jún. 18. 21:49
 18/92 A kérdező kommentje:

8-as

"ényleg úgy gondolod, hogy ha csak Test lennél, lélek nélkül, foglalkoztatnának ezek a kérdések. "

igen úgy gondolom foglalkoztatnának. például kutya sem vagyok mégis foglalkoztat a kutyák anatómiája és idegi felépítése, hogy foglalkoztathatna ez ha nem lennáék kutya? tehát kutya vagyok...ülj le egyes.

2015. jún. 18. 21:52
 19/92 A kérdező kommentje:

10-es

olyan szépen kezdted.

igen társadalmi szerepeket ír le, hogy ezeknek mennyi értelmük van a természet törvényeivel összevetve azt most hagyjuk., de ez a része igaz. az is hogy istennel csak megtámogatták, plusz ugye történelmi /politikai okokból megmásítottak/bannoltak/felhasználtak ezt-azt a vallásból

de azért ez a mondatod a padlóra küldött, nem jó értelemben.

"A fizikai törvényeket a tudat felül tudja írni, pl. egy madár ha leejtik nem feltétlenül esik le, mint mondjuk Galilei kísérleténél a különböző tárgyak. "

olyan okosan kezdted, és nem akartam bunkó lenni, de ember, ezt miért kellett?

szerinted egy madár felülírja a fizika törvényeit?...lefejeltem az asztalt.

"A materializmus nem ad kielégítő választ az élő anyag viselkedésére. Pl nem tudja a gondolatot magyarázni, modellezni."

de de igen. neurális tudományos területek, agyi -hormonális szabályozások. nagyon nagyon keveset értünk még, de az a kevés is olyan hogy ha kicsit is belekukkantasz, nem fogod a lélekre kenni az értelmet.

placebo-hatás, bőven lehet, a szervezet öngyógyító folyamatának nem sok köze van a lélekhez. más dimenziókhoz, ha nagyon bele akarsz menni, lehet köze, bár kétlem, de akkor azok is leírhatól tudományos módszerekkel.

kvantumos. igen, a lkvantumfizika tanárom röhögve mesélte az ilyen embereket akik a kvantum fizikát kicsavarva spiritualizmusról beszélnek. nem erről szól.

azért kezelem le a hívőket, mert nem képesek belátni saját pszichológiai indítatásaikat. és ez gyengeség. az ember ismerje a saját pszichéjét, én ezt szoktam mondani.

2015. jún. 18. 22:13
 20/92 A kérdező kommentje:

ceri

idegsejtek, ceri , idegsejtek.

2015. jún. 18. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!