Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek létezik Isten?

Szerintetek létezik Isten?

Figyelt kérdés
2010. febr. 23. 16:44
 61/110 anonim válasza:
28%

Én vagyok aki felhozta az arzénes vizet.

A válaszom, az hogy ne keverjük itt a dolgokat!!!

"Szökőár, földrengés, gyilkosok"

Ezek azért kissé megoldható problémák. Lehet házakat megfelelő helyre és földrengés biztosabban építeni.

A gyilkosokra meg főleg rá lehet fogni, hogy az az ember hülyesége. Meg szabad akarat, bla, bla, bla...

És ezeknek mind megvannak az okai. Parasztosan mondhatnám azt, hogy aki olyan nagy marha, hogy leugrik a10.-ről, az csak saját magát okolhatja ha összetöri magát és ne azt istent szidja.

De itt egészen másról van szó. Hogy van szúnyog, hogy van mérges gomba, hogy van leopárd, annak egyetlen méltányolható magyarázata van, még hozzá az, hogy az evolúció útján jöttek létre.

Másrészt meg semmiféle önjelölt megváltókra nem gondoltam, és speciel Jézus pontosan ilyen volt. Az ő korában minden utca sarkon - akárcsak manapság Pesten a kéregetők - található volt egy önjelölt próféta. Csak úgy hemzsegett tőlük az utca. Jézus csak egy volt a sok közül, és a kereszténységet sem ő alapította, hanem Pál apostol, aki egy rendkívül ravasz és ügyeskedő és bűnöző ember volt, (miközben leveket írogatott rendszeresen lenyúlta a címzettek pénzét); rájött: sokkal jobb üzlet a kereszténységet terjeszteni, mint üldözni. Aztán kitalált hozzá egy fedőmesét, hogy neki angyalok jelentek meg a damaszkuszi úton!

Nem ilyen okostojáskodásra gondoltam!

Választ pedig továbbra sem kaptam: miért teremtette az isten a szúnyogokat, a mérges gombákat és a leopárdot? Hogy kibabráljon az emberrel?

Mert teremthetett volna mást, máshogy, és én ebben lettem volna sokkal, de sokkal különb!

Másként szólva a "teremtett" világ a még a minimális józan eszűségnek, a minimális isteni gondviselésnek sem hordja semmilyen jegyét magán!

Minden teljesen az ahogy esik úgy puffan alapon jött létre!

Míg a szökőárt és a földrengést csak kilehet kerülni valahogy, és ha földrengésnem volna, akkor a földet a kozmikus sugárzástól védő mágneses pajzs sem lenne.

De mi van az arzénes vízzel? Arra mi szükség van? Valahogy oda került? És az isten addig mi fészkeset csinált? Emberek tömkelegei ezer éveken át dögledeztek az arzéntól, mert lehet akár egy Tescos bóvli mellett is találsz használati utasítást, a bölcs és jóságos isten meg tojt erre! És még a földrengést lehet érezni, addig az arzénos víztől egyszerűen csak rengeteg jóval korábban meghaltak, miközben mit sem sejtettek!

Az egész isten mese egy nagy önámítás! Transzcendencia szükséglet: hülyítenek a papok: a kiváló tudós, Eric Fromm ezt is megfejtette: az ember miközben része a természetnek, meghaladta a természetet, és nem tudja elviselni a kreatúra szerepét: erről van szó, semmi másról, és ez az "transzcendencia" igény egyáltalán nem bizonyíték isten létezésére!

Én hogy ki az önző? Hát éppen a vallásos emberek! Vagy kik azok, akik annyira hülyének nézik az istent, hogy az szerintük magától nem tudja, hogy mit kell tennie, ezért a teendőire nap mint nap, lehetőleg minél többször fel akarják hívni a figyelmét? Imák, misék, hasonlók! Akik azt hiszik, hogy az isten mindezekkel manipulálhatják, a saját kis önzésüknek megfelelően?

Sok egyház biztosít bennünket afelől, hogy tudja a választ a kérdésekre, de a legtöbben azért titkon gyanítjuk, hogy ez csak az adományok begyűjtése érdekében hangoztatott porhintés.

/Stephen King/

El sem tudom képzelni, hogy hogyan lehet vallásos az, akinek van egy csepp humorérzéke is. Kivéve, ha szándékosan szemet huny és erőszakkal tartja csukva a szemét és az eszét.

/Mark Twain/

Akárhová mégy is a Galaxisban, mindenütt találsz élelmiszerüzletet, házépítő üzletet, háborúüzletet, békeüzletet, kormányzati üzletet és így tovább. No és persze istenüzletet, más szóval: vallást, ami különösképpen ellenszenves vállalkozási forma.

/Robert Sheckley/

A kereszténységben vadászösztön él mindazok iránt, akiket bármivel kétségbe lehet ejteni - az emberiségnek csak egy része hajlamos erre. A kereszténység a nyomukban van, állandóan leselkedik rájuk.

/Friedrich Nietzsche/

Ha megfelelően olvassuk, a Biblia a legerősebb ateista erő, amelyet valaha kitaláltak.

/Isaac Asimov/

A hit csak szervezett és irányított ostobaság.

/Aldous Huxley/

Vallásos hit: bizonyíték nélküli meggyőződés valami olyanban, amit valaki olyan mondott, aki tudás nélkül beszél összefüggéstelen dolgokról.

/Ambrose Gwinnett Bierce/

Ima: az Univerzum törvényeit arra kérni, hogy érvénytelenek legyenek egy kérelmező érdekében, aki bevallottan érdemtelen rá.

/Ambrose Gwinnett Bierce/

A Bibliában ez áll: "A bölcsességnek kezdete az Úrnak félelme." Pedig sokkal gyakrabban a pszichológiai rendellenességek kezdete. Mert egy gyerekbe bármilyen módon ültetnek félelmet, az mindenképpen ártalmas.

/Alexander Sutherland Neill/

Az úgynevezett vallások jó része kimondatlanul ugyan, de ellenségesen viszonyult magához az élethez. Az igazi vallásnak azt kell tanítania, hogy az élet tele van Isten szemében kedves gyönyörökkel, hogy a cselekvés nélküli tudás tartalmatlan. Minden embernek meg kell értenie, hogy a szabályokat magoltató vallási tanítások jó része áltatás. A helyes tanítást könnyen föl lehet ismerni. Tévedhetetlenül meg lehet ismerni arról, hogy hallatán az ember úgy érzi, olyasvalami ez, amit voltaképpen mindig is tudott.

/Frank Herbert/

Aki a megkérdőjelezhetetlen hit erényére tanítja a gyerekeket - ha minden más összetevő is rendelkezésre áll, amit nem nehéz biztosítani -, a jövőbeli dzsihádok és keresztes háborúk potenciálisan halálos fegyvereivé képezi ki őket.

/Richard Dawkins/

Ha egyvalaki szenved téveszmében, azt őrültségnek mondjuk. Ha sokan, azt vallásnak.

/Robert M. Pirsig/

A Hitetlenség a Hit kezdete. /Oscar Wilde/

2010. márc. 2. 01:04
 62/110 anonim ***** válasza:
65%
13:57 ! bocs, de ugy latom, h vagy egy elemista kisgyerek vagy, vagy annyi az eszed. Te honnan tudod, h amit irok, azt mi alapjan irom. Szerintem meg bunko vagy TE, mert nem a kerdesekre valaszolsz, hanem itt kommentalod mas valaszat, amin inkabb el kéne gondolkozz. Amugy "még nincs megvalaszolva"... hat nincs, amin evszazadok ota vitatkoznak filozofusok, tudosok, stb, azt nem egy te fajta ember fog megvalaszolni, sem egy magamfajta, ugyanolyan nyitott marad a kerdes, mert akit a tema nem erdekel, annak biza nem fog tovabbra sem létezni isten, aki meg eszreveszi, megerti, vagy legalabbis emgprobalja megerteni, megerzi, érzékeli, annak ugyanugy fog letezni, mint eddig. Sajnalom, h az elmed ennyire zart latokoru, h nem vagy kepes latni, h mas mit miért gondol. Az a kulonbseg koztunk, h én latom, h te mért nem hiszel, v mert nem tudod az istent, neked viszont fingod sincs, h én miért hiszek, miért tudok, nyugi, nem azért hiszek, mert a pap bacsi azt mondta...
2010. márc. 2. 11:56
 63/110 anonim ***** válasza:
74%
Tényleg, miért hiszel? Nem várok értelmes választ...
2010. márc. 2. 12:04
 64/110 anonim ***** válasza:
65%
01:04 huuuha, itt nagy bajok vannak veled :-/ Amert par olyan embernek a bekopeset osszegyujtotted, akik olyan dolgkorol beszelnek, amivel eletukben nem talalkoztak, attol meg nem azt jelnti, h ezzel alatamasztottad a nezeteidet. Max megerositetted a vakhit masik vegletet magadban, mert biza az is egy fajta vakhit, ha épp vakon nem hiszel! Az evolucio elmélete viszont egyaltalan nem ellensege a teremtes elmélete, szerintem épp, hogy eszkoze annak. Ja és h valamit te nem erzekelsz, az nem azt jelenti, h nem letezik, lehet egyszeruen nem vagyunk kepesek ra, h ugy erzekeljuk, ahogy mi elképzeljuk. Istent szerintem nem ketelkedessel lehet felfogni, hanem oszinte érdeklodessel. Ugy tudsz "talalkozni" vele,ha kivancsi vagy ra, keresed, de itt most az van, h a vallassal foglalkozo tudomany, hittan, teologia nem ezzel foglalkozik, hisz nem is ez a celja, hanem hulye dogmakkal, s irzael igy, s izrael ugy, s igy teljes mertekben megertem azt, aki nem hisz Istenben, v egyaltalan azt sem tudja, hova tegye a gondolatot a fejeben.
2010. márc. 2. 12:10
 65/110 anonim válasza:
87%

Én személy szerint tagadom isten létezését.

Pár kérdés amiböl következtettem:

Hol van isten?vagy a menny?

Mért van minden vallásban különböző isten(ek)?

(De nem akarok senkit meggyőzni mindenki abban hisz amiben akar.)

2010. márc. 2. 15:50
 66/110 anonim ***** válasza:

21:42

Minden dogmája alól biztosít egy kibúvót,kivéve az emberölést.

2010. márc. 2. 18:03
 67/110 anonim ***** válasza:
100%
egyértelmű NEM..
2010. márc. 3. 15:13
 68/110 anonim ***** válasza:
100%

Látom nem sokan tudnak értelmezni egy egyszerű eldöntendő kérdést és ennek megfelelően válaszolni rá.

NEM

2010. márc. 3. 16:00
 69/110 anonim ***** válasza:

01:04 védelmében:

"Amert par olyan embernek a bekopeset osszegyujtotted, akik olyan dolgkorol beszelnek, amivel eletukben nem talalkoztak, attol meg nem azt jelnti, h ezzel alatamasztottad a nezeteidet."

Én vakon el merem hinni, hogy ő ezektől az emberektől egészen sokat olvasott, azért meri idézni őket. Különösen Frank Herbert megmondását ajánlom figyelmedbe, mert azt volt alkalmam a magam keretei közt is tapasztalni, amikor valami annyira igaz, hogy olyan, mintha mindig is tudtad volna, csak - utólag belegondolva - volt mindenféle fontosabb, "valódibb" okosság, amire folyamatosan figyelned kellett (a magad felületes módján, mígnem...).

Hagyjuk ezt az egymás feletti ítélkezgetést, igaza van az előzőnek, eldöntendő kérdés: IGEN (és nem egyházakban!)

2010. márc. 3. 22:33
 70/110 anonim válasza:
helo, szerintem nem az a kérdés igazából h létezik e. Elösször is ha vesszük vallásos szempontból akkor isten az embert a saját képére teremtette mert sosem tudta magát megcsodálni, ha a saját képére teremtette az embert akkor mivan a gyilkosokkal? Másodszor meg hogyan tudna közbe avatkozni az életünkben?--->Minden hatást követ egy ellenhatás szóval nem úgy megy hogy legyint egyet és kész.
2010. márc. 4. 10:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!