Szerintetek létezik Isten?
"sszerű lenne azt állítanunk, h az ezeknél sokkal bonyolultabb dolgoknak"
Na és miért lenne ésszerű? Sehol nem látok ebben ésszerűséget.
"Olyan dolgokra keressuk a valaszt, amit meg soha nem sikerul leszogeznie az emberisegnek."
Te egy zseni vagy. Ha meg lenne válaszolva a dolog, akkor miért keresnék rá a választ? Komolyan, néha gondolkodsz is, vagy csak gépelni tudsz?
"Isten szerintem letezik, és nagyon is kezzel foghato"
Nem, nyilvánvalóan csak gépelni tudsz.
"csak nem kell olyan bunkonak lenni, h eszre sem vesszuk"
Csak egy dolgot mondj, amiből észre lehetne venni. A bunkó te vagy.
"Nem ertek egyet a vakhittel sem, mert az nagyon veszelys dolog"
Igen, nagyon veszélyes, nézz csak magadra.
Isten csak annak létezik, aki hisz benne. Igaz ma már kevésbé divatos, ma inkább a "szőke" ezotériák trendesek.
Racionális, tudományos alapja azonban egyiknek sincs, de mivel némileg szabad emberek lennénk, s nagy az "isten állatkertje" - mindenki saját döntése szerint választhat.
Egyrészt szerintem aki itt csípőből elkezd Jézusozni, az már egyből nem adott korrekt választ. Sőt azt mondom, hogy válasza egyáltalán nem idetartozik, a dolgot inkább vitassa meg Buddhistával vagy egy indián őslakóval, akinek fogalma sem lesz róla, hogy miről beszél!
Más részt aki számomra a világegyetemben minden, a mikrobáktól kezdve, az emberi testen át a csillagokig,minden azt bizonyítja hogy nincs isten!
Igaz egyeseknek pontosan az ellenkezőjét bizonyítja, de azoknak, akik "csodálják" a világegyetem dolgait, minimális hozzáértés nélkül, szóval akik, "csodálják" de nem értik!
Mert az egész világegyetem úgy el van cseszve, hogy én halandó ember létemre, milliószor jobban megterveztem volna!
Azt a bablát is számtalanszor hallom, hogy a világegyetemben, meg a természetben miféle csodálatos harmónia uralkodik? Hol? Mert én sehol nem látok ilyent! A világegyetemben semmiféle harmónia nincs, csak kiegyenlítődés és erőegyensúly. És ugye a fegyverkezési verseny erőegyensúlyát is nevetséges volna harmóniának nevezni!
De akkor tessék, négy költői kérdés azokhoz, (de rengeteg mást is tudnék mondani) akik azt mondják, hogy van isten:
- miért teremtette az isten a szúnyogokat? Hogy legyen mi szívja a vérünket? Ne jöjjön nekem senki a békával, és a szúnyog is ehetne mit tudom én nektárt, mint a kolibri. Akármi. Egy szóval plusz: lehetett volna több fantáziája is az istennek, ha már emberség nem szorult belé!
- miért teremtette az isten mérges gombákat? Hány embernek kellett meghalnia - és hall meg mind a mai napig - míg kitapasztaltuk mi ehető és mi nem?
- miért teremtette az isten a leopárdot? Elhiszem, sokan keveset tudtok erről a dögről. Hát annyit róla, hogy egy nem kismiska és éjjel vadászó ragadozó, aminek voltak idők, amikor az őseink az étlapján szerepeltek!
- miért teremtette az isten az arzénes talaj vizet? Még az időszámítás előtt voltak komoly, nagy emberi kultúrák, akiknek a tagjai kivétel nélkül alacsony életkort éltek meg, mert lakhelyükön arzénes volt az ivóvíz! És erről mit sem sejtettek ugye, mert például nem a napjainkban éltek! Istenke várt pár ezer évet, hogy az isteni gondviselés jegyében addig is szépen csak dögölgessenek a teremtményei!
Ha létezik isten: számomra elég nyilván való, hogy akkor elég egy hibbant agyú, és szadista kókler lehet! Az isten pedig nem ilyen, ebből viszont azt következik, hogy nincs! És ezt most nem kívánom magyarázni, de merem állítani: így pedig sátán sincs!
Persze én is örülnék egy égi apukának, de még mindig jobb tisztában lenni a tényekkel, mint rózsaszín ködben ringatni magunkat! És sokkal tisztességesebb ezt vállalni, így is embernek megmaradni, mint vallásokkal naivan vagy szélhámosan másokat kábítani és becsapni!
Az világegyetemben tapasztható dolgok teljesen kizárják azt, hogy azok isten teremtése útján jöttek létre, rájuk egyedül olyan dolgok tudnak adni magyarázatot és elfogadhatóságot, mint az evolúció; amelynek mellesleg mára már számtalan elméleti és régészeti bizonyítéka van: épeszű embernek, aki tudja miről is szó, esze ágába sem jut cáfolni!
És bűntudat keltés, amit sok vallási szélhámos gyakorol, semmi másra nem jó, mint arra, hogy hatalmat gyakorljanak feletted, hogy kizsákmányoljanak!
Ahogy nagyon helyesen írta a kiváló világhírű pszichiáter Erich Fromm: "az ember se nem jó, az ember se nem rossz, hanem adva van benne a lehetőség a fejlődésre." "de ez a fejlődés el is maradhat".
Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit. /Oscar Wilde/
A vallás akkor keletkezett, amikor az első csaló találkozott az első ostobával. /Voltaire/
A világ gonoszságára Istennek egyetlen mentsége van -, hogy nem létezik. /Friedrich Nietzsche/
Kedves Előző!
Az egész gondolatmenettel az a gond, hogy pusztán anyagi szemszögből vizsgálod a dolgokat, ráadásul saját értékítéleted szempontjából. Márpedig egy létező felsőbbrendű lénynek értékrendjének miért kellene takarnia az emberét, aki (amennyiben feltesszük, hogy létezik számunkra öt érzékünkkel nem érzéklehető része a valóságnak, azaz a transzcendens) véges és határos érzékelése révén nem képes pontosan meghatározni, mi az, ami neki jó, és mi az, ami rossz.
Sokan (mint például te is) itt azzal érvelnek, hogy ha van isten, miért vannak olyan dolgok a földön, amitől hamar meghalnak az emberek, mint például szökőár, földrengés, gyilkosok, vagy éppen az általad említett arzénes víz stb.
Erre az a válasz, hogy ezek a számunkra tragédiának tűnő dolgok egy felsőbbrendű lénynek egyáltalán nem biztos, hogy tragédia. Számunkra rossz az, ami szenvedést okoz, mert önzőek vagyunk. Isten szemében a halál nem rossz dolog, és a szenvedés nem hiábavaló (legalábbis ezt hisszük).
Szóval ha egy érvelésben feltesszük, hogy van nálunk nagyobb tudású és bölcsebb valaki (jelen esetben Isten), akkor ne gondoljuk az érvelés folyamán, hogy mi birtokában vagyunk a végső igazságnak, és jobban tudjuk nála, mert így nem csoda, hogy ellentmondásra jutsz, csak ennek nem Isten feltételezett léte a forrása.
Azt mondod, te biztos jobban tudnád kormányozni a világot. Hajjaj, hiú ábránd, nálad nagyobb emberek is gondolták ezt mennyiszer, de mind belebuktak.Nem hiszem, hogy pont te tudnád jobban, mint azok, akik előtted próbálták.
Az meg, hogy Te mit gondolsz szépnek vagy jól rendezettnek, az meg nem számít.
Persze abban igazad van, az nem bizonyíték istenre, hogy a világ olyan, amilyen. Istenben csak hinni lehet, épp ez benne a lényeg. De ha te azt mondod, hogy a hívők korlátolt emberek, akik félnek beismerni, hogy létük jelentés nélkül valók, én is mondhatom, hogy a nem hívők pedig hiúk, és azt hiszik, mindent tudnak a világról, és félnek beismerni, hogy tudásuk véges, és vannak dolgok, amiket földi életünk során sosem ismerhetünk meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!