A Biblia idejét múlt?
Nem érzitek úgy, hogy a Biblia már semmi újat nem tud mutatni a jelenkornak? Isten ihlethetne már egy újat nekünk, mert mi, már nem az ókorban élünk. Sokminden megváltozott azóta, már tudjuk, hogy a Föld geoid alakú, nem lapos, nem kocka, nem 6000 éves, nem a Nap kering a Föld körül, nem a Föld a világ középpontja stb...
Mikor óhajt az Isten egy újabb kiadást, ami nekünk szól?
Vidirpir
"Ja hogy a logika az elnyűtt. Oké igazad van mert én nem tudtam hogy elavulttá vált a logika."
Nem így értettem, és ezt te is tudod, vagy nem, az még rosszabb. A logikai bukfenc használatára értettem, amit olyan esetben használtál, amihez nem odaillő.
"Attól még volt üldöztetés és tömeges kivégzések is. Ez tény."
Elenyésző. Több barbárt öltek meg, írtottak ki népeket, hozzájuk képest semmi a keresztényüldözés. Persze ezt is jól felhasználta az egyház, de arról mélyen hallgat, hogy ők, a keresztények hány millió ember halálát okozták.
"De ez így csak a te véleményed."
Pont, hogy nem, mivel bibliakutatók, történészek jutottak erre, én meg tőlük olvastam, láttam.
"Köszönöm nem! Maradok a gépek világában. Megjegyzem ez nem válasz a kérdésemre. Most akkor azzal foglalkozik vagy nem foglalkozik azzal?"
Ja, ha maradsz a gépek világában, azzal pont ellentétesen viselkedsz, mint ahogy a bibliád írja.
Miért értetlenkedsz? Azzal is foglalkozik, de mit vársz, hogy azt mondjam, csak azzal?
"Már hogy szerinted Kopernikuszig. Ugyan is a görögök is rájöttek néhány dologra ezzel kapcsolatban. Valószínűleg Püthagorasz volt az első görög aki ezzel foglalkozott."
Persze, a görög tudósok is foglalkoztak ezzel, de Kopernikusz figyelte meg, fedezte fel és mondta ki. A bibliád meg földközéppontú világban hitt, tévesen.
"Biztos hogy ez történt? Már csak azért is mert a Hold is említve van ebben a történetben. Biztos hogy nem egy nagyon ritka csillagászati eseménynek volt a tanúja Jozsué? Ebből a szempontból vizsgáltad már a dolgot. (ez költői kérdés volt egyértelmű hogy nem)"
Ha már így rákérdeztél, nem, nem így történt, mert ez az egész meg sem történt. Az meg, hogy megállítatta a Napot, az mese habbal. Viszont, a történet már alapból hibás, az előbb említett földközéppontú világ miatt, de eleve is. Több sebből vérzik.
"De korábban még a napról beszéltél. Most akkor döntsd már el hogy melyik. De lehet hogy mindkettő."
Te tényleg ennyire buta vagy? Vagy rájátszol? Külön magyarázzam el megint, hogy ez a példám akkor lett volna tényező, ha tudja, hogy a Földet kellett volna megállítania, de ahhoz azzal is tisztában kellett volna lennie, hogy napközéppontú világról van szó.
"Azt hiszel amit akarsz. De ha meg is állt valamelyik égitest (amit én nem hiszek) Azt akkor sem Jozsué állította meg. De te hihetsz benne hogy ő volt."
Az egész sztorit nem hiszem el, nincs benne egy hihető elem sem. Előbb hiszem el, hogy a rézfaszú bagoly létezik.
"De sem a Biblia írói sem pedig Jozsué nem élt addig hogy találkozhasson Kopernikusszal."
Hol itt a hiba? Éppen ezért nem tudtak semmit a Földről, ha éltek volna, Kopernikusz megtanította volna a bíblia íróinak is.
"Van egyáltalán bár mi más Jozsuétól Jézus megszületéséig ami ezt támasztja alá? A világ bármely pontján? A Földközpontú elképzelést."
Igen, méghozzá a teremtéstörténet. Eleve rosszul kezdődik, a Föld megteremtésével. A Napot csak utána teremtette.
Mivel ezt sem fogd érteni, elmagyarázom. A Nap sokkal a Föld előtt alakult ki, de ezt a biblia írói nem tudták, ők azt hitték, hogy a Föld a világ közepe és az alakult ki legelőször. Remélem megérted ennyiből.
"Szerintem te már úgy belekeveredtél ebbe hogy magad sem érted hogy mi a helyzet."
Igen, belekeveredtem, nem napközéppontúban hittek, hanem földközéppontú világban.
"Kíváncsi vagyok hogy mekkora az a Biblia ismereted."
Én meg kíváncsi vagyok, mit tudsz a rézfaszú bagolyról. Csak úgy. Ennyi.
Kedves kérdező!
Ateista létemre nagy vonalakban egyetértek Veled, pl.: az ókori keresztényüldözéssel kapcsolatban, ami részleges volt, bár időnként mégis komolyan veszélyben voltak a keresztények. Az ókori Római Birodalomban bizonyos vallási tolerancia mutatkozott és a keresztények hátrányos megkülönböztetésének mindig oka volt. Claudius azért űzte ki a zsidókat Rómából, mert abban az időben a keresztények csakis közülük kerültek ki és közösen használták a zsinagógákat, ahol a kétfajta istentisztelet folyt, nem egy időben ugyan, de főképpen ez és persze maga a kétfajta hit állandó ellenségeskedéshez vezetett.
Néro idejében azért vádolták gyújtogatással a keresztényeket, mert a római tűzvész alkalmával szerencsétlenek azt hitték, elérkezett a világ vége és hallelujázva, örömdalokat énekelve várták a mindenhatójuk érkezését, ami a szörnyű tragédia közben rendkívül felbosszantotta a rómaiakat. Ekkor számos keresztényt végeztek ki borzalmas módon, de ez Nérónak népszerűségvesztést hozott, mert ekkor a keresztények már jó szándékú, feddhetetlen embernek számítottak és az ítéleteket a többség nem helyeselte. Nem folytatom, csak megjegyzem, általában engedélyezve volt a keresztény vallás, illetve rövid időszakokban volt szabályozva, vagy tiltva.
Mint mondottam, nagyjából egyetértek veled, de felhívom a figyelmedet, az előbbi oldalon többször összecserélted a Nap és a Földközpontúságot a nagy izgalomban, nyilván elírás, mert megcserélve valóban helyes amit írtál.
Abban viszont Vidripinek is van némi igaza, valahol derengett neki, talán éppen én olvastam korábban a fejére, hogy a heliocentrikus világkép a görögöktől ered. Szamoszi Arisztarkhosz érdeme, csak elfelejtődött mindez, Ptolemaiosz rendszerét vették figyelembe, ami Geocentrikus, vagyis Földközpontú világkép volt. Kopernikusz nem végzett megfigyelést, igazából akkor még távcső sem igen volt, hanem elővette a régi görög mester tanítását és elméleti úton győződött meg a helyességéről. Sajnos ez a rendszer körpályákkal számolt és ezért pontatlanabb volt, mint a helytelen, de agyonkorrigált Földközpontú világkép a maga epiciklusaival, ezért nem terjedt el azonnal. Az elliptikus pályát majd csak Kepler fedezi fel később.
Apró tévedés ez, azért pontosítom, de a mondanivalód lényegével egyetértek.
Arra felhívom a figyelmed, hogy Vidripinek többek szerint "utolsó szó" kényszere van, jobban teszed, ha ráhagyod, mert csak értetlenkedik, kitér, berzenkedik, de érdemi vita nem várható tőle.
A Biblia a természettudományos tévedéseken túl főképpen azért idejét múlt, mert nem hoz a teljes emberiség számára megoldást, a többséget leírja veszteség gyanánt és manapság ez már tarthatatlan a normális emberek körében, de persze egyébként is található benne anakronizmus jócskán.
Kultúrtörténeti értéke viszont vitathatatlan és valóban vannak benne népi bölcsességek, akár ma is használhatja azt egy hívő, bár természetesen azért nem kritikátlanul, hanem a józan ész keretein belül.
Utolsó.
Köszönöm az észrevételeidet.
Vidiripi
„A logikai bukfenc használatára értettem, amit olyan esetben használtál, amihez nem odaillő.”
Megijedtem volna ha nem így lenne. Még azt hinném hogy valamit elrontottam.
„Elenyésző. Több barbárt öltek meg, írtottak ki népeket, hozzájuk képest semmi a keresztényüldözés. Persze ezt is jól felhasználta az egyház, de arról mélyen hallgat, hogy ők, a keresztények hány millió ember halálát okozták.”
Persze. Ez pont olyan hogy több babát ölnek meg abortuszban mint amennyi születésekor meghal.
Hiába jártál agrár egyetemre a kutatás nem az erősséged. Természetesen te a katolikus egyházra gondolsz. Majd nézz csak utána hogy II. János Pál pápa miről is „hallgatott” olyan mélyen.
„Pont, hogy nem, mivel bibliakutatók, történészek jutottak erre, én meg tőlük olvastam, láttam.”
Mit? Kitől? (Tudósok azt állították hogy az evolúció nem életképes elmélet)
„Ja, ha maradsz a gépek világában, azzal pont ellentétesen viselkedsz, mint ahogy a bibliád írja.”
Na ,mert hogy írja a Bibliám?
„Persze, a görög tudósok is foglalkoztak ezzel, de Kopernikusz figyelte meg, fedezte fel és mondta ki. A bibliád meg földközéppontú világban hitt, tévesen.”
Te már saját magadat is úgy megkavartad hogy azt sem tudod hogy hol állsz. Ezt írod a 19. kommentedben: „Külön elmagyarázom, hogy miért egyértelmű, hogy a történet írója még napközéppontú világban hitt, ha már az a tény sem elég,…”
Inkább ne magyarázd el!
„Te tényleg ennyire buta vagy? Vagy rájátszol? Külön magyarázzam el megint, hogy ez a példám akkor lett volna tényező, ha tudja, hogy a Földet kellett volna megállítania, de ahhoz azzal is tisztában kellett volna lennie, hogy napközéppontú világról van szó.”
Egyszer Nap egyszer meg Föld. Persze hogy én vagyok a buta. Csak az a baj ezzel hogy te írtad. és ezt visszalehet nézni.
„Hol itt a hiba? Éppen ezért nem tudtak semmit a Földről, ha éltek volna, Kopernikusz megtanította volna a bíblia íróinak is.”
Aszem ezzel sem kell tovább foglalkozni.
„A Nap sokkal a Föld előtt alakult ki, de ezt a biblia írói nem tudták, ők azt hitték, hogy a Föld a világ közepe és az alakult ki legelőször.”
S ez bizonyított tény vagy csak egy elmélet? Mint a „nagy bumm”.
„Igen, belekeveredtem, nem napközéppontúban hittek, hanem földközéppontú világban.”
Nyugi tévedtem már én is. S beláttam hogy a másik félnek van igaza.
„Én meg kíváncsi vagyok, mit tudsz a rézfaszú bagolyról.”
Tájékozódj kedvedre!
74%!
Igen valószínűleg te voltál az aki erről írtál nekem. (görög)
örülök, hogy valami megragadt.
üdv
Bár engem megkereszteltek, első áldozó is voltam,-de még se vagyok vallásos,s nekem is az a véleményem, hogy a biblia bizonyos értelemben idejét múlt olvasó könyv, illene tisztelettel feltenni a polcra!
A biblia abban a korszakban még megfelelt amikor a tömegek még analfabéták voltak, illetve a vallások elhallgattatták a tudósokat.
Tudod kérdező az a sanda gyanúm, hogy a politikai nagyhatalmaknak nagyon is fontos eszköze a vallások fen-maradása úgy ahogy van!
Sajnos az emberi szellem még ma is szeret a csodákban hinni, mert sokkal kényelemesebb dolog, mint tanulni vagy épp gondolkodni. Ezt használja ki minden hatalom éhes politikai, tőkés vagy épp bankár gazember.
Úgy vannak vele ezzel a bibliai mesével vagy épp a Indiai másik marhasággal pontosan átlehet lúgozni minden embernek az agytekervényét és elfelejt lázadni, emberhez méltó életet követelni- majd istenke megsegíti... és egyszer... talán.. felébred, rájön,- csak a bilibe ért a keze. nem pedig Isten segítő keze volt!
Bizony, a 26-os válasza bemutatja az egyik lehetséges okot, amiért a Biblia manapság is aktuálissá van téve. Ez azonban csak az érem egyik oldala.
Nézzük pl.: Jób történetét.
Egyfelől pontosan igazolja a fenti állítást, mert mindenkinek azonnal gyanússá válik az a birkatürelem, amellyel Jób elvisel minden szenvedést, gyötrelmet és cseppet sem lázadozik a sorsa ellen. Az teljesen világos, hogy bármilyen elnyomó hatalomnak, erőnek nagyon is kapóra jönnek az ilyen emberek, hiszen azt tehetnek, amit csak akarnak, a megbűvölt embereknek semmi ellenállásuk nem lesz, még csak passzívan sem.
Másfelől viszont van egy másik tartalma is, nevezetesen gyakran előfordul, hogy az embert olyan sorscsapás éri, ami ellen nem tud tenni. Az ilyenfajta békés beletörődés nélkül súlyos következmények lehetnek, öngyilkosság, depresszió, lelki válság, hiszen ha túl nagy a veszteség, az sokakat borzasztóan meg tud viselni. Ilyen esetben hasznos egy ilyen tanmese, hiszen a túlélés a fontos, később esetleg jobbra fordulhat minden, a dolgok megváltozhatnak.
Mint már fentebb írtam, lehet hasznos dolgokat találni a Bibliában manapság is, aki hisz benne, annak hasznára válhat a mese.
Persze azért nem árt disztingválni a tanácsok, törvények betartásával. Manapság a házasságtörés már nem halálos bűn, legfeljebb válóok. A megkövezést, vagy csak az egyszerű testi erőszakot a törvény szigorúan bünteti. Tilosnak minősül a csalfa házastárs agyoncsapása, még kővel is, de válni azért lehet, még ha a Biblia ezt sem propagálja előszeretettel. Természetesen megértem, hogy a válás tiltása is értelmes lehet, hiszen sok házasság juthat időnként válságba, de ha eleve a válást mint lehetőséget nem veszik figyelembe, a későbbiek során javulhat a kapcsolat és nem lesz csonka a család, de a hátrány is érezhető, elég sok az olyan eset, amikor egymást engesztelhetetlenül gyűlölő házasfelek élnek együtt a kényszerűség folytán.
A megoldás világos, egy kapcsolaton dolgozni kell folyamatosan, a tolerancia is ki kell, hogy alakuljon és a házasság különböző tartalmi formát is felvehet, lehet az alapja szerelem, barátság, vagy anyagi közösség, de a kölcsönös tisztelet nem hiányozhat belőle, mert akkor már jobb a válás.
A világ változik és nekünk is változni kell vele. A megszűnő férfidominencia és a kialakuló női emancipáció új helyzetet teremt, de számos ponton hatalmasak a változások, amik gondolkodásunkat, cselekedeteinket alapjaiban átformálják.
Az információrobbanás hatása, vagy az, hogy a mobil, az sms korában mindig elérhetőek vagyunk, vagy a Facebook, amivel az idegenek olyan barátokká változnak, akikkel még nem találkoztunk, de az is, hogy mindenki tud rólunk mindent, megváltoztatja a dolgok jelentőségét.
Ilyenek figyelembe vételére már nem lehet képes egy sok ezer éves könyv, de természetesen én ateistaként is elismerem, hogy értéke felbecsülhetetlen a kultúránk szempontjából és cseppet sem bánom, ha valaki használni tudja még manapság is, sőt, csak gratulálni tudok hozzá.
27/ Sajnos a biblia nem csupán szép és okos tanító gondolatokból áll hanem eszement babonaságokból is. Tehát már idejét múlta egy az egyben használni, mert egyesek szinte szipózzák magukba és hintik szét a bemagolt butaságokat, terjesztve a babonaságot.
egyébként kb. 7 éve? Meg is írtam erről a véleményemet magának az akkori pápának is-- utána "lebontatta" az alvilág tornácát,- amit szintén kiemeltem az oda száműzött megkereszteletlen csecsemőkkel kapcsolatos észrevételem. De épp így felhívtam a figyelmét olyan beírásokra is amelyek köszönő viszonyba se lehetnek az igazsággal,- és sajnos az emberek még ma is hisznek és kapaszkodnak bele amely nem több, mint egy skizofrén hallucinációja vagy egyszerűen egy barlanglakó kódisnak a hazugságai.
Meg is indokoltam melyik része, és miért nem igaz valamennyi. Megköszönték a levelemet és a mellékelt saját könyvemet amit viszont feltettek a polcra a könyvtárukba. Értesítve mind erről, a mi püspökünket.
De reformáció nem történt azóta se, - leszámítva az alvilági tornác lebontását"
27/ mint írtad
""az embert olyan sorscsapás éri, ami ellen nem tud tenni. Az ilyenfajta békés beletörődés nélkül súlyos következmények lehetnek, öngyilkosság, depresszió, lelki válság, hiszen ha túl nagy a veszteség, az sokakat borzasztóan meg tud viselni.""
A tanmese az csupán üres csodákban való reménykedés amelytől nem fog elmúlni se a tragédia de enyhülni se fog és nem fogja megakadályozni a depressziót se SŐT egyenes úttal segíti elő az öngyilkosságba való menekülést, mert olyasmit fognak vele elhitetni, hogy ott várnak rá a másik világba a mennyek-országában, ahol élni fog örökre, és boldog lesz... ecetera.
A hit valamiben ami nem igaz, az csak félrevezeti a kétségbeesett embert. Hinni az életben kell megtanulni ismét és azt pedig tanácsadásokkal lehet-- orvosilag! nem pedig babonasággal.
Ha belegondolunk, azt írta a biblia hogy Jézus rendkívüli ember volt, - és én el is hiszem hogy lehetett több rendkívüli para- képessége ami akkortájt csodának minősült - De még se tudott sok mindent és a babonaságban bízva, azt hitte ha feláldozza önmagát, akkor valami nagy csoda fog történni... de elmaradt és meghalt a kereszten.
KÉRDEZŐ-- tudod a te kérdésedre, hogy Isten még egy kiadást akarhatna végre, az soha nem történhet meg, mert az első kiadását se ő mondta tollba, és nem ő nyomtatta ki végül. Ezt a kolostorok falai között fogalmazták és írták le a csuhások, részben régi írásos emlékekből részint elmesélésekből nem utolsó sorban saját, szépen fogalmazó tehetségükkel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!