Kinek mi a problémája, és kifogása a Katolikus keresztényekkel szemben?
Akkor most beigazolódott a megérzésem nekem is... :)
De jobb szeretek biztos lenni dolgokban.
4.
Nekem az a negatív tapasztalatom, hogy sokan, főleg az idősebb korosztályú katolikusok azt sem tudják, merre az arra. Egy betűt nem olvastak el a Bibliából, és csak a pap elmondásaira támaszkodnak. Sok ilyen embert ismerek "faluról", akik mindezek mellett próbálnak téríteni, a kedves: "elégsz a pokolban" ; "majd meglátod, ha meghalsz" szövegekkel. Mindenben a papra támaszkodnak.
Másik jellegzetes (szintén falun), hogy a többség azért akar a közösségbe tartozni, mert félnek a haláltól, félnek saját maguktól, félnek a büntetéstől. Nyilván ez nem egyetemes, de erősen jellemző. ("Ha az emberek azért jók, mert félnek a büntetéstől és várják a jutalmat, akkor igen szánalomra méltóak vagyunk...")
Szintén visszás dolog a "szentség", embereket szentté avatni. Miért imádkoznak Máriához? Ki volt ő, azon kívül, hogy megszülte Jézust? Gyerekkori "opcionálisan kötelező" hittanórámról egy dolog maradt meg: a tanár véletlenszerű kérdéseket tett fel, és köztük ez volt az egyik: Ki volt az a három ember, aki teljesen bűntelen volt? A válasz: Jézus, Mária és József. (Így visszagondolva, ledobta az agyam az ékszíjat).
Mint katolikusként nevelt, ex-gyülisként és jelenlegi ateistaként írom... Igyekszem elfogulatlanul.
Ateista vagyok és nem támadom a keresztény vallást, csak időnként megjegyzéseket fűzök egyes vitákhoz.
A katolikusok abban emelkednek ki a többi felekezet közül, hogy a kereszténység történelme főképpen róluk szól és az elkövetett szörnyűségek mindenképpen terhelik őket. Az inkvizíció és a népirtások nem tehetők meg nem történtté, még akkor sem, ha manapság más szelek fújnak.
A kereszténység válságáért, azért, hogy ennyi felekezet létezik, szintén a katolikusokat lehet felelőssé tenni, hiszen talán nem véletlen, hogy az uralkodó helyzetüket megkérdőjelezték és engedték a gyeplőt kicsúszni a kezükből. Ha jól csinálták volna, nem ez lenne a helyzet.
Manapság egyébként nekem nincs különösebb bajom velük, úgy látom, azért a felhalmozott tapasztalat alapján az egyik legnormálisabb irányzat a kereszténységen belül és az a törekvés, hogy ne álljanak szembe a természettudományos eredményekkel, még külön pozitív, bár egyes politikai megnyilvánulásaik nem különösebben szimpatikusak, de mivel a politikával amúgy sem sokat foglalkozom, ez sem tesz a katolicizmus ellenségévé.
A támadásokat egyébként is a nagy egyházaknak kell elviselni, súlyuknak megfelelően, már ugye ami a nem keresztény körökből érkezik.
A kereszténység sorsáért továbbra is főképpen a katolikus egyház a felelős elsősorban, (bár tisztában vagyok azzal, hogy ez nem mindenkinek szimpatikus azok közül, akik ezt olvassák,) ezért a bírálatok fő súlyát is nekik kell viselni.
Üdv Kérdező!
Ex-katolikus vagyok, ma már egy másik felekezethez tartozok. Szerintem az már régen rossz, ha konrkétan a katolikus keresztényeket támadják. Sajnos sokszor elfelejtik, hogy a valláskritika nem az egyéneket, hanem egy tanítást/irányzatot von nagyító alá.
Én egészen biztos vagyok benne, hogy a Katolikus Egyházban is vannak valódi, Krisztust követő emberek. Azt tanácsolom neked, hogy azokkal az emberekkel, akik a Katolikus Egyház tagjait támadják, ne foglalkozz. Pál apostol is az tanácsolja, hogy az értelmetlen vitákat kerüljük (2Tim 2,23).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!