Akik nem hisznek Istenben, mivel bizonyítják, hogy Isten nem létezik?
"De ebből a hőből, hogy csinálsz újra mozgási energiát?"
Hogyhogy hogyan?Vagy szerinted ha az energia már "hővé alakult", akkor a folyamat nem játszódik le visszafelé?Dehogynem.
"Pont ezért mondtam, hogy Istenre nem vonatkoznak a fizika törvényei. A fizikai világban szerzett tapasztalatokból tudom, hogy mindennek van kezdete. De ami a fizikai világon felül van, annak nincs szüksége ilyen okra, főleg, ha Istenről van szó!"
Gondolom akkor Vishnu, Allah, Zeusz, Manitu, ezek mind-mind a fizikai világon felül vannak, és még csak véletlenül sem az emberi fantázia szüleményei.
@09:45: Már nem azért, de az látszik, hogy a fizika alapjaival sem vagy tisztában.
Üss fel egy gimnáziumi fizika könyvet és megtudod a kérdésedre a választ...
(A hő maga is energia. Csak nem mozgási, hanem hőenergia. Húúú most megleptelek mi? :) Gond nélkül alakulnak egymásba az energiák.)
@31:
Én igazából nem is a válaszod fizikai szempontból történő értékelésével foglalkoznék, hanem azzal, hogy hatalmas logikai bakugrások vannak a válaszban, akkor is, ha elfogadjuk a premisszát.
"Isten létezik, mert az univerzumban a munkavégzésre felhasználható energia csökken. Előbb-utóbb minden munkavégzésre felhasználható energia elfogy, és nem lesz lehetséges az élet"
-Az Univerzumban a munkavégzésre használható energia csökken:
Ha ez így van, abból miért következik Isten léte? Azért mert nem lesz élet? És mi van, ha végtelen sok Univerzum van ezen kívül is? Ahol egyáltalán nincs élet? Miért következik az élet létéből, nem létéből Isten?
"Tehát, ha veszünk egy adott pillanatot az univerzum életében, akkor lehet tudni, hogy x idő múlva bekövetkezik a hőhalál. Ennél fogva az univerzum nem létezhet öröktől fogva, hanem kezdete van, és minden aminek kezdete van, annak oka is van. "
Nagy logikai vakvágányok vannak itt. Rengeteg olyan rendszert ismerhetünk, aminek véges mérete van és mégsincs kezdete meg vége. Vegyük például a nyílt intervallumot (tudjátok, amikor a számegyenesen a kis bogyó nincs beszínezve). Van mérete, de nincs kezdete meg vége. Így mindennek van oka, a véges tartományon belül, mert végtelen sok egymást megelőző pont van a nyílt intervallumban.
-Az Univerzum munkavégzésre használható energiája csökken: ez vagy igaz vagy nem:
a) Nem igaz: Itt nincs mit magyarázni, hülyeségeket beszélsz. (Megjegyzem, hogy ez a valószínűbb, de a hozzászólásod nem csak fizikai síkon hibás.)
b) Igaz: Ebből csak az következik, hogy végtelen sokáig nem lehet munkát végezni az Univerzumban. Ezen felül semmi más nem következik belőle, Isten léte főleg nem.
-Előbb-utóbb minden munkavégzésre felhasználható energia elfogy, és nem lesz lehetséges az élet. Ez a hőhalál.
a) Nem igaz: Mintha lenne olyasmi, hogy termodinamika, annak meg valami harmadik főtétele, vagy micsoda...
b) Igaz: Okés, legyen igaz. Ebből csak arra jutunk, hogy a részecskék mozgása leáll, elérjük az abszolút nulla fokot. És? Mi van akkor? Elég sok minden megváltozna, ha antropocentrikusan vizsgáljuk a kérdést, de Isten léte nem következik abból, hogy bejött a "hőhalál".
-Ennél fogva az univerzum nem létezhet öröktől fogva, hanem kezdete van, és minden aminek kezdete van, annak oka is van.
a) Nem igaz: Persze, hogy nem igaz, fentebb is megtámadtam ezt az egyik oldalról, de van egy másik támadási felület. Miért lenne oka, ha kezdete is van? Lehetnek olyan dolgok, amiknek nincs okuk, akkor is, hogyha - és most ezt tételezzük fel az egyszerűség kedvéért -, az Univerzumon belül mindennek oka van. Ettől viszont még nem lesz ez igaz az Univerzumra magára is.
b) Igaz: Ha feltételezzük, hogy igaz, te még akkor is messze vagy a győzelemtől, mert akkor eljutunk egy igen csúnya végtelen regresszushoz, amit valahol el kéne vágni. Ebből csak rosszul jöhetsz ki.
"Amúgy több tudós is hitt/hisz Istenben, tehát nem értem, hogy miért utasítják el őket gondolkodás nélkül. Ilyen volt Isaac Newton, Lord Kelvin és még sokan. "
Sőt, Arisztotelész meg a mozdulatlan mozgató mellett érvelt. Sőőőt, a sumerek is vallásosak voltak. Most őszintén, ki a fenét érdekel, hogy több száz évvel ezelőtt mit hittek az akkori tudósok? Ma már jóval többet tudunk Newtonnál, (azóta volt nekünk egy Darwinunk is, meg kozmológia, relativisztikus fizika, kvantummechanika, stb.)
"
Másik bizonyíték a lelkiismeret. Evolúciós termékként nem lenne rá szükség, mert akkor az ösztön is elég lenne. "
Közösségben élő állatok esetében az altruizmus megléte elősegíti a populáció fennmaradását.
"Az ateisták miért akarják bebizonyítani, hogy Isten nem létezik? "
Miért, akarják? Előbb nektek kéne bebizonyítani, hogy létezik.
" Hogy jött létre az első sejt? Ezt ugyanúgy nem lehet bizonyítani, mint Isten létét. "
Bizonyítani nem is akarja senki, modellálni viszont lehetséges, és előbb-utóbb sikerül is.
". Egy robbanástól rendezett, vagy rendezetlen lesz a környezet? Ha az a hétköznapi tapasztalat, hogy rendezetlen, akkor miért mondjuk az, hogy így alakult ki a világegyetem? "
Az Ősrobbanás nem igazi "robbanás" ezt csak jobb szó híján használjuk. Arról nem is beszélve, hogy a "rendezett" itt energetikai szempontokat jelent, nem a szó hétköznapi értelmét. Másrészt, az Univerzum egy csúnya, félelmetes, kellemetlen, sötét, veszélyes hely, ami szeret teljesen elmebeteg dolgokat produkálni. Ennél is lehetne - hétköznapi értelemben - rendezetlenebb, de így is messze van a tökéletes rendezettségtől. Nekünk evolúció szempontokból előnyös rendezettnek látni a világot, akkor is, ha valójában nem az.
"Isten létezését, nem lehet fizikai módszerekkel megcáfolni/bizonyítani, mert rá nem a fizika törvényei érvényesek. "
Ha rá nem érvényesek a fizika törvényei, sehogy nem ismerhetjük meg, nem léphetünk vele kölcsönhatásba, (a világból csak a wishful thinking alapján következtethetnek a létére, mert az összes modellünk működik Isten nélkül is, sőt, akkor működik igazán) akkor mi a fene különbség van egy ilyen isten, és a nem létező isten között?
"
Ha rá nem érvényesek a fizika törvényei, sehogy nem ismerhetjük meg, nem léphetünk vele kölcsönhatásba, (a világból csak a wishful thinking alapján következtethetnek a létére, mert az összes modellünk működik Isten nélkül is, sőt, akkor működik igazán) akkor mi a fene különbség van egy ilyen isten, és a nem létező isten között?
"
Abból, hogy valamire nem érvényesek a fizika törvényei, még nem következik, hogy azt az ember nem ismerheti meg.
Ezt úgy érted, hogy a súlytalanság állapotában súlya van?
Vagy mondjuk nem anyagból van? Akkor miből?
Milyen törvény nem érvényes rá és miért?
Ezt úgy érted, hogy a súlytalanság állapotában súlya van?
Vagy mondjuk nem anyagból van? Akkor miből?
Milyen törvény nem érvényes rá és miért?
Igen, például kérdés, hogy létezhet-e bármi, ami nem anyagból van.
Ha létezik, akkor az öt érzékszervünk nem alkalmas arra, hogy megismerjük. Mert az öt érzékszerv, az anyagi világ megismerésére használható.
De az még továbbra is kérdés, hogy az öt érzékszerven kívül van-e más lehetőség, hogy az ember megismeréshez jusson.
Kedves Kérdező!
Sajnálom, hogy belebonyolódsz a semmibe és olyan úton jársz, aminek nincs semmi értelme. Elképzelsz egy nem létező Istent és ahhoz próbálod igazítani a világot, a fizikát, a történelmet és mindent ami vele jár, végül talán még a saját gondolataidat is furcsa módon. A képzeletedhez, a vágyaidhoz.
A valóság ezzel szemben nem tűnik fel Neked, az igazi világ, a lényeg.
A szeretet nem csak a keresztények sajátja, minden ember, minden vallás igényli ezt különböző mértékben. A modern kori mozgalmaknak is sajátja, megemlíteném itt a hippi mozgalmat, ahol nem volt érdekes az istenhit, ezzel szemben a puszta szeretet nagy fontosságot kapott. A békés mozgalmaknak mindnek sajátja valamennyire, nem sajátíthatja ki egy szervezet sem.
Nekem Jézus sokáig csak egy zsidó származású próféta volt, akinek a nevében vallást alapítottak, de ha jól belegondolok, tekinthetem többnek is. A megváltás szentségét én másképpen értelmezem, hiszen nem hiszek Istenben. Ha képletesen tekintjük ezeket az eseményeket, akkor könnyű meglátni, hogy Jézus alakjában benne van az összes keresztre feszített ember, Spartacus és a rabszolgák, de az akasztottak is, sőt a tüdőgyulladásban, vagy a rákban szenvedők, vagyis az egész emberiség összes nyomorúsága. A szenvedők, a nyomorultak, a betegek, az elítéltek sajnálatot, szánalmat, irgalmat érdemelnek és szeretetet is. Számomra a szeretet nem eszköz, amivel az üdvözülést elérheti az ember, hanem maga a cél, a szeretet maga az üdvözülés, nincs más mögötte, illetve csak az, ami vele jár.
Én nem reménykedem láthatatlan lényekben, megfoghatatlan túlvilágban, elérhetetlen örök életben, hanem szeretném ezt az életet jobbá tenni másoknak is és szeretettel, csodálattal és tisztelettel nézek utódaimra, akik tovább viszik az élet ragyogását, ha már én nem leszek és szeretnék olyan képet hagyni magam után, ahogyan énrám hagyták az elődeim a sajátjukat. A teljes élethez hozzátartozik a születés és a halál, a pusztulás, amikor átengedjük gyermekeinknek és unokáinknak a terepet, amire neveltük őket komoly munkával, az remélhetőleg érvényesülni fog, hiszen mindent megtettünk érte, ami csak lehetséges.
Staféta ez, az élet stafétája, így volt mindig és ezután is így lesz.
Talán neve is van az ilyesféle gondolatoknak, szerintem humanizmusnak hívják.
"Elképzelsz egy nem létező Istent és ahhoz próbálod igazítani a világot, a fizikát, a történelmet és mindent ami vele jár, végül talán még a saját gondolataidat is furcsa módon."
Melyik mondatomra alapítod ezt a kijelentésed?
Mikor mondtam, hogy elképzelek egy nem létező Istent?
Ha nem vetted volna észre, kérdéseket tettem fel.
Persze az emberek szeretnek a kérdés "mögé" egy egész világnézetet vetíteni, hogy aztán majd jól meg tudják ítélni, bírálni, vagy akár lenézni. (Most általánosságban mondom ezt).
Képtelenek elhinni, hogy valaki nem hiszi sem azt, hogy van Isten, sem azt, hogy nincs, hanem próbálja őszintén keresni a választ, a tapasztalatot.
Ha ezt hiszed, vagy azt hiszed, akkor nem vagy bizonytalanságban, de nem vagy őszinteségben sem.
Ha nem hinni akarsz, hanem elfogulatlanul tudni, akkor el kell viselned a bizonytalanság érzését.
Azt elhiszem, hogy te is kényelmesen elvagy ezzel a világképeddel, ahol nem kérdés, hogy van-e Isten vagy nincs, ahol minden úgy van, ahogy az iskolában tanították, ahol a megszokott gondolatmenetek langyos vizében lehet egy életet kellemesen végigélni.
Igazad van, szeretni attól még lehet. És nagyon fontos is, ebben egyetértünk.
Én itt most a kérdésfeltevésről, a megismerésről írtam, ami egy kicsit más téma. Bár nem nagyon.
43-as válaszoló! Nincs baj a fizika tudásommal:
Ha elolvasod rájössz, hogy igaz,feltéve, hogy elhiszed, hogy az univerzum zárt rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!