Vallásos Barátaink! Mire alapozzátok azt a sokat hangoztatott kijelentést, hogy a vallásos - keresztény, Bibliai - kijelentések nem ellentétesek a tudományos kijelentésekkel?
Annyiszor elhangzott már, hogy a vallás és a tudomány ugyanarról beszél, csak más értelmezésben, más megvilágításban...de védhető érvet még nem hallottam.
A másik, hogy a Biblia etikai kérdésekben mitől lenne mérvadó és vallási vezetők milyen alapon foglalnak állást etikai kérdésekben? (A politikaiakról ne is beszéljünk )
Link elmaradt keresztény nézőpontról!
Vidiripi
"Fárasztó volt, de elolvastam a legújabb mondatról-mondatra megírt válaszodat, tudományban képzettebb vitapartnereddel. Mert tisztelem az elszántságodat."
Igazán nem kellett volna. De ahogy érzed.
"Megtakaríthattad volna a sok fáradtságot, ha röviden és velősen leírod: de, igenis ellentétesek."
Meglehet félre értettem a dolgokat. De filoszmen kérdésében szerepel az is hogy mire alapoznak a keresztények. Erre én a 22. hsz. reagáltam. Ha rövid akartam volna lenni akkor írhattam volna azt hogy: - Nem mindegyik ellentétes. Bár igazából azt a két mondatomat én nem tartom hosszúnak.
"Az egyértelmű, hogy Te a Szentírás szó szerinti értelmezését vallod (pár hónapi bibliatanulmányozás után), közösséged szakértői segítségével."
Nem minden esetben. Pl. az általam ismert teve nem megy át a tű fokán. :))
Nem mindent kell szó szerint értelmezni. Erre utalok is az egyik válaszomban amit fairi1 írtam.
(ismétlem ,utalok rá)
Az viszont teljes tévedés hogy közösségem szakértői segítségével. Velük nagyon ritkán osztom meg virtuális élményeimet. 98% a személyes élményeimet szoktam velük megosztani.
"A tudomány hitelességéről pedig annyit: nem az a lényeg, hogy semmiképpen ne tévedjen a kutató - ez lehetetlen."
Ez nyilvánvaló!
"A hitelességet éppen az erősíti, hogy a tévedés kijavítható, módosítható, akár más kutatók által is."
Mint ahogyan én is tévedtem már és ezért elnézést is kértem. Talán egyszer olvasod egy ilyen válaszomat.
"Vannak szilárd alapok a továbbhaladáshoz. Ha a tudomány művelője önhitté is válik itt-ott, a többiek, akik ugyanezzel a témával foglalkoznak, és ma már elmondható, hogy szinte naprakészek az eddigi eredményekkel kapcsolatban - készek azonnal megcáfolni és nyilvánosság előtt publikálni az eltérő eredményt."
Ámen!
"Ha azonban a Biblia természet-leírásait "kőbe vésve" tartjuk igazságnak, akkor bajban vagyunk, mert a tudományosság szintjére emeltünk egyszerű, akkor igaznak látott, képzelt, de már elavult megállapításokat. Ebben az esetben nincs helye az így hiszem - felkiáltásnak. Akkor ez egy tudományos téma. Itt részletes kutatási eredményeknek kell állniuk az összegző megállapítások mögött. Neked is és nekem is rendelkezésre állnak (különösen az internet korszakában) a legújabb tudományok eredményei és részeredményei, a tudományos hipotézisek is. Persze, nem árt érteni, legalább érettségi szinten - az adott tudományterület alapjaihoz. Az angol nyelv (legalább olvasva-megértés szintjén) tudása sem megvetendő dolog."
Ahogy gondolod.
"Most, hogy látod, mik a kudarc okai, megnyugtatlak: ne mondj le az Istenbe vetett bizalmadról, csupán olvasd ezután abban a tudatban a Bibliádat, hogy az nem kell, hogy tudományos enciklopédia legyen!"
Tudom hogy nem tudományos enciklopédia. Sőt írtam is ehhez hasonlót fairi1.
Te hiheted azt hogy én kudarcként élem meg ezeket a dolgokat. De nem. Természetesen van amiben valóban átkell gondolnom az álláspontomat de az nem kudarc hanem tanulás és megismerés.
Legalább is számomra. Ha mindig csak és kizárólag olyan emberekkel beszélgetnék akik szinte mindenben egyet értenek velem akkor szerinted az milyen lenne? Erre gondoltál már?
Vitapartnerem fairi1 gondolhatja azt hogy Jehova tanúja vagyok. De ha ismersz tanúkat gyorsan rájössz hogy ebben téved. Egyébként meg kell egy kis szellemi pezsgés tudományos téren.
"Ettől semmit sem veszít a hitelességéből a Biblia, mert az elavuló csomagolás ellenére, megmarad az értékes tartalma."
Attól függ kit kérdezel a tartalmat tekintve. Tudom hogy megmarad az értéke. De van aki simán csak mesekönyvnek tartja.
Vidiripi
fairi1!
"Persze égoszlopokat szimbolikusan olvassam, de a szél súlyát meg vehetem szószerint? Jajj ne már. Kisfiam ne itt szenvedd ki a pszichológiai zavaraidat, nem vagyok, szakorvos nem tudok segíteni."
Szerintem tanulj még pszichológiát! Mert ha azt hitted hogy tőled kérek segítséget akkor nagyon rosszul olvasol a sorok között.
"2 év múlva kezdjük újra…."
Nem ígérhetem meg nem tudom hogy mi lesz 2 év múlva.
Vidiripi
Azt is mondják a toll erősebb akardnál.
Vidiripi !
Örülök, hogy nem tartod kudarcnak a vitában való részvételedet. Annak is, hogy fontosnak tartod a párbeszédet a másként gondolkodókkal. Az is feltűnt, hogy nem volt megvetés benned, amikor ateistával vitatkoztál. Jó, ő képzettebb, néhol keményen kritizál, de feltételezem, értékes gondolatokat indított el benned. A valósággal való szembenézés gyakran kellemetlen. Én is átéltem ezeket a kijózanító perceket, a fiatalabb, de tudományos területen képzettebb munkatársaimmal vitatkozva.
Abban is segített nekem az ateistákkal való beszélgetés, hogy megszabaduljak attól, hogy az ördögöt lássam bennük. Ők ugyanolyan emberek, mint én, tele jóakarattal, és tettekkel, hibákkal, bűnökkel, de a javítás és újrakezdés őszinte szándékával. Ők is szeretik a kedves szót, a megbecsülést, nagyra értékelik az értelem csodáját, a természet és a technika fejlődését, eredményeit. De hát én is! Istent nem tudják, és nem is akarják elvenni tőlem, legfeljebb - nem követik. Nincs tudományosan igazolható bizonyíték Isten létezésére, vagy hiszel benne, vagy nem, vagy csak megjátszod. Ez van! :)
Ezt videót érdemes megnézni, 98 éves Bertrand Russel rövid interjúja. pár perc, van magyar felirat is.
Vidiripi
dzson!
"Annak is, hogy fontosnak tartod a párbeszédet a másként gondolkodókkal. Az is feltűnt, hogy nem volt megvetés benned, amikor ateistával vitatkoztál."
Igen így van fontosnak tartom. Azért mert mivel ő másképp gondolkodik így más nézőpontból közelíti meg a kérdést. Amit én nem látok vagy nem úgy látok ahogyan ő. Természetesen ezzel nekem is változik a dolgokhoz való hozzáállásom. De nem a hitem. Attól hogy hiszek az nem jelenti azt hogy elvetem a tudományt meg a tudomány tömény hülyeség lenne. Erről szó sincs.
Viszont nem is látom olyan egyszerűen a világot hogy egyszer majd a tudomány mindenre választ ad.
"Jó, ő képzettebb, néhol keményen kritizál, de feltételezem, értékes gondolatokat indított el benned."
Igen az és keményen kritizál is. Amivel nekem nincs is bajom különösebben. Bár amikor elkezdett személyeskedni az már egy kissé zavaró volt. De ettől függetlenül igen elgondolkoztam dolgokon.
"A valósággal való szembenézés gyakran kellemetlen."
Igen tudom! Már tapasztaltam és bocsánatot is kértem amikor beláttam hogy tévedtem vagy félre értettem valamit.
"Én is átéltem ezeket a kijózanító perceket, a fiatalabb, de tudományos területen képzettebb munkatársaimmal vitatkozva."
Akkor van egy út amit bejár az ember és sokszor hasonló élményeket tapasztalhat ami más emberekkel is megesett.
"Abban is segített nekem az ateistákkal való beszélgetés, hogy megszabaduljak attól, hogy az ördögöt lássam bennük."
Ezen én már régen túl vagyok. Azt nem állítom hogy minden esetben. (vannak olyan cselekedetek amelyek már elérik a határt. de ez az én véleményem)
" Nincs tudományosan igazolható bizonyíték Isten létezésére, vagy hiszel benne, vagy nem, vagy csak megjátszod. Ez van! :)"
Igen valahogy így vagyok ezzel én is.
Róma 1:19 Mert a mi az Isten felől tudható nyilván van ő bennök; mert az Isten megjelentette nékik 20 Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniilik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik; úgy, hogy ők menthetetlenek.
"
Kedves Vidiripi!
"Attól hogy hiszek, az nem jelenti azt hogy elvetem a tudományt meg a tudomány tömény hülyeség lenne. Erről szó sincs.
Viszont nem is látom olyan egyszerűen a világot hogy egyszer majd a tudomány mindenre választ ad."
Nagyon örülök, hogy kész vagy meglépni kemény lépéseket is, amitől sokan félnek. De Istennek két könyve van: az egyik a Biblia, a másik a Természet. Mindkettőt érdemes tanulmányozni.
A tudomány valóban nem ad mindenre választ, de törekszik erre, és ez jó. A Szentírás tanulmányozása sem ad meg minden választ, mert az is kimeríthetetlen forrás. Ugyanaz az igeszakasz is képes más-és más élethelyzetben más- és más üzeneteket küldeni, bár mindegyiknek van egy elsődleges üzenete, amelyet csakis az adott helyen, adott időben, és adott személyeknek címezett.
Először mindig azt vizsgálom, kinek szól az elsődleges, csak utána a másodlagos: nekem, az én környezetemben, az én korszakomban ez mit üzen? Miben kell változnom, hogy Krisztus jelleme még-inkább kifejlődhessen bennem? Milyen tennivalóm következik ebből?
Kedves Vidiripi!
Lefordítottam a BioLogos egyik cikkének egy részletét, amely eléggé összegző megfogalmazás:
"A BioLogos az egyik legfontosabb (keresztény) szolgálat, ami létezik, mert erős, és így hatékonyan foglalkozik az egyik legfélelmetesebb válsággal, amellyel az egyháznak ma szembe kell néznie. A harcias szkeptikusok agresszíven forgatják a tudományt, mint fegyvert az Egyház ellen, megkérdőjelezve az evangéliumot, és megtámadják a hívők hitét. A BioLogos ártalmatlanítja az úgynevezett tudományos érvekkel támadókat, kimutatva a mögöttük álló tudománytalan filozófiai előfeltevéseket, és bizonyítja az összhangot és harmóniát, ami fennáll Isten szavának kinyilatkoztatása, és aközött amint Ő újabb bepillantást ad önmagából, miközben felfedezzük az Ő teremtett világát (tudomány = Isten teremtésének feltárása)."
Megjegyzésem: a hívő ember akkor maradhat kiegyensúlyozott és szilárd hitű, ha a Biblia mellett - a teremtett világot is tanulmányozza. Ez Isten másik fontos könyve, enélkül sérülékeny lesz a hívő, és nevetségesé teszi saját magát (és az evangélium hitelét).
Szerintem is, ahogy idézted, alátámasztja Pál apostol rómaiaknak írt levele is (ÚjProt. ford.):
1,19 "Mert ami megismerhető az Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra.
1,20 Ami ugyanis nem látható belőle: az ő örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható."
A tudomány világa is jogosan neheztel azok tevékenységére, akik a szó szerinti bibliamagyarázat védelme érdekében kétségbe vonják a kutatók munkájának eredményeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!