Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Evolucionisták! Mit gondoltok...

Evolucionisták! Mit gondoltok erről a szövegről?

Figyelt kérdés

A kérdést nem provokálásként tettem fel, nem várom hogy ezután megtérjetek vagy valami, csak érdekel mit gondoltok. Én egyébként keresztény vagyok.

a szöveg:

"Az egyik oka annak, amiért evolúcióellenes vagy más szóval nem-evolucionista álláspontra kezdtem helyezkedni az, hogy a múlt évben hirtelen rádöbbentem valamire. Már több mint húsz éve azt gondoltam, hogy valamilyen formában az evolúción dolgozom.

Egy reggel felébredtem, és mintha történt volna valami az éjszaka, belém nyilallt a felismerés, hogy habár már húsz éve foglalkozom ezzel, mégsem tudok róla semmit. Elég nagy megrázkódtatás, amikor az ember rájön, hogy ilyen sokáig félre lehet őt vezetni...

Az utóbbi hetekben egy egyszerű kérdést próbáltam feltenni különböző egyéneknek és csoportoknak. A kérdés a következő volt: Tudnál - e nekem olyat mondani az evolúcióról, amit biztosan tudsz, egyetlenegy olyan dolgot, ami szerinted igaz? Feltettem ezt a kérdést a Területi Természettörténeti Múzeum geológus csapatának, de csak mély csend volt a válasz. Nekiszegeztem a kérdést a Chicago-i Egyetem Evolúciós Alaktani Szemináriuma tagjainak is - egy köztiszteletben álló csapatról van szó -, de a válasz ez esetben is hosszan tartó csend volt, majd az egyikük a végén megszólalt: "Egyet biztosan tudok: nem szabadna az evolúciót a középiskolában tanítani."

Az evolúcióról való ismereteink tehát meglehetősen sekélyesek. Tudjuk, hogy nem kellene a középiskolákban tanítani, és ez minden, amit tudunk róla."

Colin Patterson, Ph.D., a múltban vezető paleontológus a londoni British Múzeum Természettörténeti osztályán, valamint a múzeum folyóiratának szerkesztője. A fenti idézet Nem York-ban, az Amerikai Természetrajzi Múzeumban megtartott beszédében hangzott el 1981. november 5.-én.

2013. dec. 3. 00:04
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/75 anonim ***** válasza:
100%

Vallásosok mint gondoltok erről a szövegről?

"Az elmúlt negyven évben lelkész voltam, de egyik nap rájöttem, hogy hülyeség, és nincs is semmiféle isten, azóta biológusként dolgozok, és jelentős áttöréseket értem el, ami szintén bizonyítja hogy nincs isten. A vallás nagyon felszínesen érint mindent, és a legtöbb dologban ráadásul téved is"

Kb ugyanannyi alapja van a te történetednek mint az enyémnek. A vallás alapszinten valóban fontos dolog, alapvető erkölcsöt ad az embereknek, de amikor odáig fajul hogy hátráltatja a fejlődést, olyankor már ne várd el hogy elfogadjam.

Ha nem tetszik az evolúció, szíved joga nem elfogadni, sőt akár ki is nevetheted, hogy mekkora baromság, mi is ugyanezt tesszük a teremtéstörténettel(bár még nem láttam olyan aki kinevette). Ha pedig a gyermekeidet félted tőle, ne tedd, nem a te hatásköröd, én is feleslegesnek tartok sokmindent(pl irodalmat, kémiát, filozófiát), de nem megyek ki tüntetni, mert tudom, hogy másnak meg ez kell a továbbtanulásához. Ha van egy kis eszed, és miért ne lenne, akkor ezt te is belátod

Egy Ateista

2013. dec. 3. 20:41
 22/75 anonim ***** válasza:
79%
Kérdező, rajtad nincs mit segíteni. Te ilyen bután fogsz meghalni valamikor.
2013. dec. 3. 21:54
 23/75 A kérdező kommentje:
71 százalékos köszönöm a válaszod, nem tüntetni akarok ellene, csupán kiváncsi voltam a véleményetekre a szövegről
2013. dec. 3. 22:19
 24/75 anonim ***** válasza:
100%

Ha jól értem, az idézet egy bizonyos prfesszortól való ( pijedzsdije van ) aki 20 év kutatás után úgy érzi, nem tudott meg semmit az evolúcióról.

Nem vonhatom kétségbe, hogy igazat beszél.

Socrates 80 éves korában azt mondta:

"csak azt tudom, hogy nem tudok semmit".

Azt monják, õ sem volt buta ember. :)

De tényleg el kell hinnünk, hogy a szó legszorosabb értelmében semmit sem tudott?

2013. dec. 3. 23:51
 25/75 anonim ***** válasza:
70%

Baracsi Attila

Nekem az a véleményem,hogy mind a kreacionisták,mind pedig a megrögzött evolucionisták is sokszor "csak okoskodnak"mert,igazából senki sem tud(még)semmit 100%-os bizonyossággal,mert már odáig fajulnak a dolgok,hogy már intelligens tervezésről(is)beszélnek,ami a teremtéselmélet,s az evolúció-elmélet alternatív áthidalása,s többé-kevésbé,mindkét fél,ha fenntarásokkal is,de elfogadja,de továbbra is mindkét fél,de leginkább a kreacionisták,csak bizonygatja a maga elméletét!

Az evolúcióra legalábbis"látszatra" több,sőt egyre több,és több kézzelfogható,és dokumentálható bizonyíték áll már a rendelkezésünkre,mert míg a kreacionisták még mindíg jóformán csak a vallásuk teremtéselméleteivel tud csak operálni,addig viszont a másik oldal,már egyre több,s igencsak elgondolkodtató eredményeket tud felmutatni,s mivel már nem csak csontmaradványokkal"dobálózva"próbálják úgy mondd meghazudtolni pl:a Bibliát,hanem már egyre komolyabb tudományos kutatási eredményekkel állnak elő,ami bizony már igen komoly fegyvertény,mert azért valljuk be,a bibliai régészet nem tud eléggé versenyre kelni,pl:a genetikával!

Nos én elfogadom maximálisan az intelligens tervezés-elméletet,mert bár nem tagadom a teremtés tényét,de nem lehet ma már teljes bizonyossággal állítani azt,hogy ha volt is teremtés,akkor az szó szerinti értelemben úgy kellett hogy történjen,ahogy azt még ma is a legkonzervatívabb vallásos közösségek vezetői állítják,például a bibliára hívatkozva!

Nem az a kérdés hogy volt e evolúció,hanem inkább az,hogy ki,és miért,s hogy hogyan indította el,mert ha elfogadjuk azt,hogy semmi sem jön létre magától,akkor az evolúciót is valamikor,valakinek,vagy valakiknek,valamiért el kellett indítania!

2013. dec. 4. 12:46
 26/75 anonim ***** válasza:
80%

Baracsi Attila.

És még valami! Azért jó lenne már ha végre valaki elmagyarázná azt is,hogy Istent magát ki,vagy kik,vagy mi,vagy mik hozták létre,mert azért az már mégiscsak nonszensz,hogy az Isten a nagy semmiből,létrehozta azt a világot,ráadásuk mindent 6-azaz hat nap alatt,de arról viszont már szó sincs,hogy maga a teremtő,honnan hogyan,s miképpen jött létre,s honnan származik,ha a teremtés előtt nem volt semmi? Ráadásul az is módfelett zavar,hogy ez még mindig szentségtörésnek,s Istenkáromlásnak minősül, ha valaki megkérdezi egyszerűen csak azt,hogy akkor Istent ki is teremtette.

Nos ez már azt gondolom,hogy alapos okot ad arra,hogy az ember legalábbis erősen kételkedjen a teremtés elmélet igazságában,s erőteljesen okot ad az ateizmusra!

2013. dec. 4. 12:55
 27/75 sadam87 ***** válasza:
100%

Itt van még egy link a témáról (a wikipediás mellet, onnan is elérhető):

[link]

A kutató egy informális beszélgetésen mondta ezt (ha ugyan tényleg, erről a beszédről nem láttam forrást, jó volna tudni, honnan van). Egy gondolatébresztő, vitaindító felvetésnek szánta a kutatócsoporton belül. Nem a nagyközönségnek szánta, és nem tudta, hogy felveszik. (A szöveg alapján, benne eredeti levéllel Pattersontól.)

Egyébként a kutató ne vall kreacionista nézeteket, pl. 1987-ben is kiadott egy evolúcióval foglalkozó könyvet.

Az a gond ezekkel a szövegekkel, hogy sokszor nem könnyű ellenőrizni a forrásokat, lényegében azt írnak, amit akarnak (pl. akár az általam küldött link is simán lehetne hamis, bár elég hitelesnek tűnik).

2013. dec. 4. 22:37
 28/75 anonim ***** válasza:
15%
Kedves 26-os válaszoló! A kérdéssel kapcsolatban hogy a Teremtőt ki teremtette: noha érthető filozófiai megfontolás alapján valóban felvetődhet ez a kérdés, miszerint ha az összes egyébként valószínűtlen létező léte feltételezi egy teremtő létét, akkor az adott esetben a legbonyolultabb, és mint ilyen, legvalószínűtlenebb létezőnek nem kell-e feltételeznie egy teremtőt, amely őt teremtette... Nos ezekkel a típusú okfejtésekkel, -amik e kérdésedről/felvetésedről szólnak- szerintem kizárólag az a baj, hogy ált. kínosan ügyelnek a szóhasználatra olyan szempontból, hogy még csak véletlenül se említsék meg azt a szót hogy Abszolutum. Ez a szó ugyanis azt jelenti hogy feltétel nélküli, önmagában teljes, feltétel nélkül létező. Szerintem Istenről/Teremtőről beszélni egyébként csak abban az esetben van értelme beszélni, amennyiben ezen fogalom sajátja az Istennek. Vagyis az abszolútum. Így innentől kezdve szerintem -mondom megint csak- viszont nincs értelme ezen kérdés boncolgatásának.
2013. dec. 4. 23:33
 29/75 anonim ***** válasza:
42%
Nem gondolom hogy Istenkáromló, vagy szentségtörő volna a kérdésed amúgy. Az meg hogy kinek mi ad okot ateistának lenni...? Hát szerény véleményem és tapasztalatom szerint egy ateistának bármi okot adhat hogy ateista lehessen, függetlenül a valóságtól és a minket körülvevő egész világtól, amiben folyvást megnyilvánul a gondviselés. Persze az igazság kedvéért ez egy Teistáról bizonyos értelemben ugyanúgy elmondható. Dehát ennek ez a rendje.
2013. dec. 4. 23:49
 30/75 Dádi-17 válasza:
13%

Én nagyon nem vagyok jártas a témában de engem is érdekel.

tanultunk a suliban erről, meg hogy a majmoktól származunk... de ugye ott az a szakadék, pont az átvezetésből nincsenek régészeti leletek, vannak ősember csontvázak meg majom csontvázak, de átmenet nincs. Ha ma is körülnézek nem igen látok rá példát, fejlődik a technika a tudomány de az élőlények? vannak halak, madarak, emberek, szárazföldi állatok stb átmenetet nem ismerek. amennyire tudom a krokodilok az egyik legrégebbi élőlények. ők már nagyon régóta nem változtak. semmilyen új fajt nem láttak kialakulni van amit nem rég fedeztek fel mert még senki sem látta, de olyan hogy a tigris ne tigrist szüljön vagy az ember ne embert vagy a gyerek fejlettebb lenne valahogy nem tudok... persze lehet zseni élsportoló de az más. remélem értitek mire akarok kilyukadni.

2013. dec. 5. 02:35
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!