Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves Keresztények! Ha...

Kedves Keresztények! Ha valakinek joga van a gyilkosságra, akkor az azt is jelenti, hogy nem elítélendő, vagy rossz dolog?

Figyelt kérdés
Gondolok ilyenkor Istenre. Ő határozza meg, hogy mi jó és mi rossz? Ha igen, akkor milyen alapon? Azon az alapon, hogy megteheti? Akkor mi a különbség ő és egy szokványos diktátor között?

2013. nov. 3. 21:04
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/75 A kérdező kommentje:

"Egy jó és egészséges közösségben úgy vélem, hogy a hatása is "kifizetődő", ha mondhatom így."

Ha erre gondoltál, akkor úgy gondoltam, hogy a "hatása" a Bibliának környezet függő is. Egy szekta is élhet a Biblia szerint, de egyértelműen tönkreteszik az embert.

Mondhatjuk, hogy nem ilyen a Biblia "igazi" hatása, de kétségtelen, hogy az eredeti hatás mindig átszűrődik még a közösség "hálóján" ami, képes eltorzítani azt.

Uhh...nem tom XD így érthetőbb?

És a diktátoros rész... Itt valóban kaptam néhány, jó észrevételt, ezért a diktátor szó, szerintem most már nem a legjobb kifejezés. Szerintem Isten, inkább egy érthetetlen, olykor igazságtalan "vezető", aki adott eseményekkor számunkra logikátlan lépéseket tett. Lehet jó a célja, de nem a legjobban próbálja azt elérni. A lehető legnagyobb kompromisszum iránti igényemmel is, csak ezt jelenthetem ki,feltéve, ha nem akarok hazudni magamnak, vagy meghazudtolni magamat.

2013. nov. 27. 17:26
 72/75 anonim ***** válasza:
Azért az érdekes, hogy egy nem hívő képes Istenről úgy gondolkodni, mintha hinne benne... Sőt, igazából sok hívő ugyanígy viszonyul Istenhez, ha valami "igazságtalan" éri: Isten miért engedte, mit tettem, hogy ezt kaptam, stb. Aztán egyszer egy ismerős, egyébként nem gyakorló katolikus családban, amikor egy nagy tragédia történt, akkor a családfő azt mondta: "Miért velünk ne történjen meg?" Nem azt kérdezte, hogy "miért velünk történt meg"... Azért én nem hiszem, hogy Isten mintegy "naplót vezet", hogy mikor kivel mit fog csinálni.. Ez nagyon "emberi" lenne, és ne felejtsd el a szabad akaratot sem. Valahol az egész olyan, mint az a bizonyos pillangószárny, aminek a csapdosása a föld másik féltekén viharokat okoz...
2013. nov. 27. 23:00
 73/75 A kérdező kommentje:
Az igazságosságot nem is a hétköznapokra értettem, hanem a Bibliában foglalt egyes esetekre, de mind1, ezt most nem részletezném. Nem vok biztos benne, de azt hiszem, most már ténylegesen pontot tettünk a végére. :-)
2013. nov. 28. 16:05
 74/75 anonim ***** válasza:
Egyetértek, pontot teszek a hozzászólásaim után. :-)
2013. nov. 28. 22:53
 75/75 anonim ***** válasza:

A jogos (ön)védelemre gondolsz? Én vallásos vagyok, bár szerintem is eléggé életidegen felfogás, hogy "ha megütik a bal orcádat, tartsd oda a jobbat is!" Meg hogy vállalja az ember a mártírhalált.

Ha engem is megtámadnának mondjuk az utcán, én először a menekülőutat keresem, de ha nincs, akkor bizony felvenném a harcot.

Isten úgyis megbocsájtja, hiszen ő az igazságos és irgalmas Isten, és majd azt gondolja, hogy a támadó kereste magának a bajt.

2015. nov. 2. 09:28
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!