Kedves Keresztények! Ha valakinek joga van a gyilkosságra, akkor az azt is jelenti, hogy nem elítélendő, vagy rossz dolog?
"Gondolj arra, hogy a szüleid megajándékoztak az élettel, nem várnak mást cserébe, csak elismerést, szó fogadást."
Minden elismerésem a szüleimé, de a szófogadás így harmincon túl már nem releváns. Nem az, hogy most már minden rosszat megtehetek, de nincs igazán beleszólásuk az életembe.
Tudod ha egy szülő nem tudja elengedni a felnőtt gyerekét, és még mindig gyerekként kezeli, ott gondok vannak.
Az, hogy fogy a csoki, az nem köszönet, hanem egy szükséglet kihasználása, amiben a gyártó szakadatlan termelést teremt meg. A készítő munkabére nem köszönet, hanem egy "alku" befejezte. Te munkát végeztél, hát megkapod a béred...áll az alku. De tökmind1 nem ez a lényeg.
A diktátoros rész: Egy diktátor uralma alatt is azt tehetsz amit akarsz, csak halál lesz a vége...Istennél is azt teszel amit akarsz, csak pokol lesz a vége... Azért, nincs nagy különbség az alapjaiban.
Viszont láttam valami olyasmit, hogy a diktátor saját érdekeit nézi, míg Isten nem. Rendben, ebben lehet valami. Attól még a stílus ugyanaz, mint egy diktátoré, csak a szándék más.
És most a jog: A jogot önkényesen ragadja meg, akárcsak egy diktátor,,,de mind1. Ő adta és ő is veszi el? Akkor az élet mi? Ajándék? -NEM, Jutalom? -NEM, Kölcsön? - ezek szerint NEM, akkor mi? Egy küldetés? Ha az, akkor hol itt a szabad akarat? Bárkinek is adunk egy küldetést, meg van a lehetőség még a legelején, hogy elutasítsa azt, bármi büntetés nélkül. De én nem választhattam. Utólag meg már bűn lenne visszautasítani, hisz nem tolerálja az öngyilkosságot.
+ Felejtsük már el Ádámot és Évát, mert sose léteztek ténylegesen!!! Vagy, ha igen, akkor miben igazságos a kollektív büntetés?
Rendben...akkor a dolog első részét, inkább áthelyezem a "hit" kategóriába és nem fogok rajta most sokat filozofálni...
Viszont a kollektív büntetésre való magyarázatod érdekes. Viszont még így se igazságos. Előbb adja meg a büntetést, ég mielőtt "kiérdemelnénk". Egyébként a hajlam is elkerülhető. Na jó, ez így nem igaz...mondjuk úgy, hogy a hajlam "végtermékei" megelőzhetőek. Ha az utódok látták volna Ádám és Éva példáját, akkor bizony nem fordult volna ez elő többször, de NEM. Isten az utódoknak már nem adta meg a bizonyítás lehetőségét, helyette egy kalap alá vette őket (úgy hogy még nem is léteztek) a szüleikkel. Ezt akárhogy nézem, nem igazságos, ha logikailag indulok neki. Úgy érzem, hogy mivel a hívők többségének a vallásuk az életük része, ezért akaratlanul is szemet hunynak efölött.
De azért egy kérdés még fen áll: Mi az élet? (ajándék, jutalom stb. stb. ?)
Rendben, akkor mondjuk azt, hogy ádám és éva nem létezett. Mindenesetre az elmúlt 4000 évben milliárd nagyságrendű ember hitte, hogy igen (zsidók,keresztények, muszlimok) és ezért a bűnbeesést is elfogadták és ma is. Mégsem okultak belőle. Ezért gondolom azt is, hogy nagyon kevesen hihetnek igaz meggyőződéssel, élő hittel egy létező Istenben. Bár nincs most világháború (én személy szerint ennél borzalmasabbat nem tudok elképzelni, pedig nem is távoli rokonaink átélték azt), mégis egész életvitelünkben egyre inkább távolodunk el Istentől. Materializmus van az emberek szívében is, szakrális terekre és alkalmakra alig van már igény. Istenre sincs igény, szóval részünkről úgy tűnik, hogy Isten nélkül is jól megvagyunk. Szeretem Madách Ember tragédiáját, ott éppen erről van szó. Elszörnyed Ádám, amikor látja, hogy mivé lesz az emberiség történelme.
Isten bizonyítására biztos sokan vállalkoztak. Könnyű helyzetben van, aki bizonyíték nélkül is hisz. Nekem elegendő bizonyíték az, hogy tapasztalatomból kiindulva tudom, hogy minden létező dolognak van valami eredője, hogy maradjak pl. a pék-kenyér példánál. Körülöttem emberi alkotások, valaki csinálta őket, tudom. Én biztos vagyok benne, hogy a fákat, a vizet, a levegőt, a természetben lévő működéseket stb. is csinálta valaki, aki ráadásul nem végzett kontár munkát. Talán Isten így kommunikál velünk, így tud kommunikálni velünk, így jelenik meg nekünk és nem egy szakállas bácsiként megjelenve a felhőkben, ahol mindenki látja és nem játssza el a rendőrt, az apukát, a politikust, a főpapot, a megmondóembert minden országban másként.. Szélsőséges: Egy földönkívüli valószínűleg még angolul sem tudna ;-), meg írni, olvasni meg ki tudja milyen lenne, hogyan tudna velünk kommunikálni. Istent ráadásul egy spirituális erőnek szoktuk gondolni mi. Az embert is ő csinálta, mint a természetet, vagy teremtés vagy evolúció útján, mindenesetre az ember harmóniában van a világgal, ezért ugyanaz lehet a teremtő is. Honnan van viszont a világban, az emberben tapasztalható diszharmónia, a rossz, a betegség, a halál, a bűn, a fájdalom?
Sajnos, nem mindig tudunk róla, hogy kapunk egy lehetőséget vagy nem. Lehet, hogy épp gondolkozik a főnököm rajta, hogy kirúgjon-e vagy még adjon egy lehetőséget ;-) De az is lehet, hogy már tudja a jövőmet, amit én még nem: vagyis, hogy holnap nem lesz állásom.. Furcsa, hogy régen, amikor az emberek sokkal természetközelibb és ezáltal veszélyesebb életet éltek, vallásosabbak is voltak: engesztelő, hálaadó stb. áldozatot mutattak be Istennek. Pedig akkor nagyobb okuk lett volna kétségbevonni az isten létezését, hiszen sokkal kiszolgáltatottabbak voltak.
Vagy épp a kiszolgáltatottság miatt hittek rögeszmésen mindenben.
Egyébként meg ne tegyük fel, hogy nem léteztek Ádámék, mert tudjuk, hogy nem léteztek konkrétan. De a hibájukból csak akkor tudunk tanulni, ha tudjuk, hogy valós hibákat követtek el, egy valós felsőbbrendűségnek. Egy példa: Egy idegentől hallom, hogy szintén egy idegen iskolában megbüntetett egy idegen gyereket egy idegen tanár, de őgy, hogy bár tudta a tanár, hogy ki volt a "felelős" és most az engem megszólított idegen mondja, hogy a tanár engem is bűnösnek tart és úgyszintén megfog büntetni, olyas valamiért, amihez eredetileg semmi közöm. Mindezt úgy, hogy csak hallásból ismerem az egészet, de valóság tartalma akár a 0-val is egyenlő lehet.
Tudom a példa nagyon leegyszerűsíti ezt így, de a lényeg nem ugyanaz? Rendben...elfogadom, hogy ez is hit és értelmezés kérdése, de akkor lenne egy utolsó kérdésem...a fenti példából kiindulva, figyelembe véve, hogy több ezer másik vallás is van, akkor nem "jogos" a tartózkodásom az Istenben való hittől? (nem vagyok istentagadó, de nem is hiszek...csak leszerettem volna szögezni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!