Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves Keresztények! Ha...

Kedves Keresztények! Ha valakinek joga van a gyilkosságra, akkor az azt is jelenti, hogy nem elítélendő, vagy rossz dolog?

Figyelt kérdés
Gondolok ilyenkor Istenre. Ő határozza meg, hogy mi jó és mi rossz? Ha igen, akkor milyen alapon? Azon az alapon, hogy megteheti? Akkor mi a különbség ő és egy szokványos diktátor között?

2013. nov. 3. 21:04
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/75 anonim ***** válasza:

"Gondolj arra, hogy a szüleid megajándékoztak az élettel, nem várnak mást cserébe, csak elismerést, szó fogadást."

Minden elismerésem a szüleimé, de a szófogadás így harmincon túl már nem releváns. Nem az, hogy most már minden rosszat megtehetek, de nincs igazán beleszólásuk az életembe.

Tudod ha egy szülő nem tudja elengedni a felnőtt gyerekét, és még mindig gyerekként kezeli, ott gondok vannak.

2013. nov. 5. 07:44
 42/75 A kérdező kommentje:

Az, hogy fogy a csoki, az nem köszönet, hanem egy szükséglet kihasználása, amiben a gyártó szakadatlan termelést teremt meg. A készítő munkabére nem köszönet, hanem egy "alku" befejezte. Te munkát végeztél, hát megkapod a béred...áll az alku. De tökmind1 nem ez a lényeg.

A diktátoros rész: Egy diktátor uralma alatt is azt tehetsz amit akarsz, csak halál lesz a vége...Istennél is azt teszel amit akarsz, csak pokol lesz a vége... Azért, nincs nagy különbség az alapjaiban.

Viszont láttam valami olyasmit, hogy a diktátor saját érdekeit nézi, míg Isten nem. Rendben, ebben lehet valami. Attól még a stílus ugyanaz, mint egy diktátoré, csak a szándék más.

És most a jog: A jogot önkényesen ragadja meg, akárcsak egy diktátor,,,de mind1. Ő adta és ő is veszi el? Akkor az élet mi? Ajándék? -NEM, Jutalom? -NEM, Kölcsön? - ezek szerint NEM, akkor mi? Egy küldetés? Ha az, akkor hol itt a szabad akarat? Bárkinek is adunk egy küldetést, meg van a lehetőség még a legelején, hogy elutasítsa azt, bármi büntetés nélkül. De én nem választhattam. Utólag meg már bűn lenne visszautasítani, hisz nem tolerálja az öngyilkosságot.

+ Felejtsük már el Ádámot és Évát, mert sose léteztek ténylegesen!!! Vagy, ha igen, akkor miben igazságos a kollektív büntetés?

2013. nov. 5. 20:59
 43/75 anonim ***** válasza:
Én azt hiszem, már kezdem érteni a problémádat. Viszont a választ, amit a biblia kínál(na) neked, nem fogadod el. Te egy olyan istentől várnál választ, akiről van egy elképzelésed, aki esetleg mégis olyan, mint a bibliai isten. A problémád az, hogy megszülettünk, isten szabályai szerint kell élnünk és a halálunk és a halál utáni sorsunk is az ő kezében van. Akkor gondolkodj el, mit szeretnél, mi az, amit Isten nem adhatna meg neked (ha létezik)? Mi az, ami Isten miatt nem megvalósítható? Ha hiszel Istenben, abszurd a kérdés. Két válasz van: vagy Istennel létezel vagy Isten nélkül nem létezel. Kenyér sincs pék nélkül. Ha kenyér van, pék is van. A kollektív büntetés ha úgy tetszik az ember bűnre hajló természete miatt van, már egy egészen kicsi gyereknek is "édesebb a tiltott gyümölcs". Az ember magát zárja ki, magát bünteti. Szélsőséges: egy gyilkos biztos nem akarna a mennyországba menni, ahol hárfazene szól..., hiszen már a földön egy gonosztevő volt. Neked nem kell Istentől semmi, teljesen szabad akarsz lenni tőle, de nem tudsz, mert a saját fogalmaidba vagy te is bezárva. Ezért nem tudsz olyat mondani, amit Isten ne tudna megvalósítani. A jó hír viszont az, hogy ő nincs sehová bezárva. A kenyér sem lehet más, csak kenyér, irreális lenne, ha más akarna lenni.
2013. nov. 6. 02:08
 44/75 A kérdező kommentje:

Rendben...akkor a dolog első részét, inkább áthelyezem a "hit" kategóriába és nem fogok rajta most sokat filozofálni...

Viszont a kollektív büntetésre való magyarázatod érdekes. Viszont még így se igazságos. Előbb adja meg a büntetést, ég mielőtt "kiérdemelnénk". Egyébként a hajlam is elkerülhető. Na jó, ez így nem igaz...mondjuk úgy, hogy a hajlam "végtermékei" megelőzhetőek. Ha az utódok látták volna Ádám és Éva példáját, akkor bizony nem fordult volna ez elő többször, de NEM. Isten az utódoknak már nem adta meg a bizonyítás lehetőségét, helyette egy kalap alá vette őket (úgy hogy még nem is léteztek) a szüleikkel. Ezt akárhogy nézem, nem igazságos, ha logikailag indulok neki. Úgy érzem, hogy mivel a hívők többségének a vallásuk az életük része, ezért akaratlanul is szemet hunynak efölött.

De azért egy kérdés még fen áll: Mi az élet? (ajándék, jutalom stb. stb. ?)

2013. nov. 6. 17:57
 45/75 anonim ***** válasza:
52%
Biztos nem én vagyok az, aki meg tudom mondani, mi az élet és igazam is lesz. Megpróbálok együtt gondolkodni veled azért. Mi vagyunk és a gyerekeink Ádám és Éva utódai. Olvastunk róla, hogy jártak ők, a bibliából tudjuk. Szerinted hány ember (utód) okult belőle...? Nézz körül, úgy élünk-e mi emberek, mintha Isten létezne... Látod, Istennek igaza volt... Szerintem nagyon kevesen hisznek igazán Istenben. Ha igazán, mély meggyőződéssel hinnénk, nem ilyen lenne a világunk. Talán nem mondok nagy butaságot, ha azt feltételezem, hogy talán azért élünk, hogy vissza tudjunk térni a paradicsomba. Az életünk egy lehetőség, döntés Isten mellett. Isten nem pusztította el az engedetlen emberpárt, pedig megtehette volna. Sőt, a kígyót sem. Tapasztaljuk is. Még Jézust is megkísértette, de ő ellent tudott neki mondani. Talán ajándék is az élet, mert általa van visszaút az örök életbe. Isten adott még egy esélyt.
2013. nov. 6. 23:46
 46/75 A kérdező kommentje:
Ádám és Éva nem léteztek szó szerint... Ez így már le van zárva. Egyébként meg okulni csak biztos dologból lehet. Isten nem bizonyította létét, akkor most mi a helyzet. Általában, ha kapunk egy lehetőséged, akkor arról szokás tudni, máskülönben, ha nem tudjuk biztosan, akkor semmivel sem több, mint akármelyik másik lehetőség, ami sok esetben nem valami gyümölcsöző.
2013. nov. 7. 19:32
 47/75 anonim ***** válasza:

Rendben, akkor mondjuk azt, hogy ádám és éva nem létezett. Mindenesetre az elmúlt 4000 évben milliárd nagyságrendű ember hitte, hogy igen (zsidók,keresztények, muszlimok) és ezért a bűnbeesést is elfogadták és ma is. Mégsem okultak belőle. Ezért gondolom azt is, hogy nagyon kevesen hihetnek igaz meggyőződéssel, élő hittel egy létező Istenben. Bár nincs most világháború (én személy szerint ennél borzalmasabbat nem tudok elképzelni, pedig nem is távoli rokonaink átélték azt), mégis egész életvitelünkben egyre inkább távolodunk el Istentől. Materializmus van az emberek szívében is, szakrális terekre és alkalmakra alig van már igény. Istenre sincs igény, szóval részünkről úgy tűnik, hogy Isten nélkül is jól megvagyunk. Szeretem Madách Ember tragédiáját, ott éppen erről van szó. Elszörnyed Ádám, amikor látja, hogy mivé lesz az emberiség történelme.

Isten bizonyítására biztos sokan vállalkoztak. Könnyű helyzetben van, aki bizonyíték nélkül is hisz. Nekem elegendő bizonyíték az, hogy tapasztalatomból kiindulva tudom, hogy minden létező dolognak van valami eredője, hogy maradjak pl. a pék-kenyér példánál. Körülöttem emberi alkotások, valaki csinálta őket, tudom. Én biztos vagyok benne, hogy a fákat, a vizet, a levegőt, a természetben lévő működéseket stb. is csinálta valaki, aki ráadásul nem végzett kontár munkát. Talán Isten így kommunikál velünk, így tud kommunikálni velünk, így jelenik meg nekünk és nem egy szakállas bácsiként megjelenve a felhőkben, ahol mindenki látja és nem játssza el a rendőrt, az apukát, a politikust, a főpapot, a megmondóembert minden országban másként.. Szélsőséges: Egy földönkívüli valószínűleg még angolul sem tudna ;-), meg írni, olvasni meg ki tudja milyen lenne, hogyan tudna velünk kommunikálni. Istent ráadásul egy spirituális erőnek szoktuk gondolni mi. Az embert is ő csinálta, mint a természetet, vagy teremtés vagy evolúció útján, mindenesetre az ember harmóniában van a világgal, ezért ugyanaz lehet a teremtő is. Honnan van viszont a világban, az emberben tapasztalható diszharmónia, a rossz, a betegség, a halál, a bűn, a fájdalom?

Sajnos, nem mindig tudunk róla, hogy kapunk egy lehetőséget vagy nem. Lehet, hogy épp gondolkozik a főnököm rajta, hogy kirúgjon-e vagy még adjon egy lehetőséget ;-) De az is lehet, hogy már tudja a jövőmet, amit én még nem: vagyis, hogy holnap nem lesz állásom.. Furcsa, hogy régen, amikor az emberek sokkal természetközelibb és ezáltal veszélyesebb életet éltek, vallásosabbak is voltak: engesztelő, hálaadó stb. áldozatot mutattak be Istennek. Pedig akkor nagyobb okuk lett volna kétségbevonni az isten létezését, hiszen sokkal kiszolgáltatottabbak voltak.

2013. nov. 7. 22:59
 48/75 A kérdező kommentje:

Vagy épp a kiszolgáltatottság miatt hittek rögeszmésen mindenben.

Egyébként meg ne tegyük fel, hogy nem léteztek Ádámék, mert tudjuk, hogy nem léteztek konkrétan. De a hibájukból csak akkor tudunk tanulni, ha tudjuk, hogy valós hibákat követtek el, egy valós felsőbbrendűségnek. Egy példa: Egy idegentől hallom, hogy szintén egy idegen iskolában megbüntetett egy idegen gyereket egy idegen tanár, de őgy, hogy bár tudta a tanár, hogy ki volt a "felelős" és most az engem megszólított idegen mondja, hogy a tanár engem is bűnösnek tart és úgyszintén megfog büntetni, olyas valamiért, amihez eredetileg semmi közöm. Mindezt úgy, hogy csak hallásból ismerem az egészet, de valóság tartalma akár a 0-val is egyenlő lehet.

Tudom a példa nagyon leegyszerűsíti ezt így, de a lényeg nem ugyanaz? Rendben...elfogadom, hogy ez is hit és értelmezés kérdése, de akkor lenne egy utolsó kérdésem...a fenti példából kiindulva, figyelembe véve, hogy több ezer másik vallás is van, akkor nem "jogos" a tartózkodásom az Istenben való hittől? (nem vagyok istentagadó, de nem is hiszek...csak leszerettem volna szögezni)

2013. nov. 8. 16:16
 49/75 anonim ***** válasza:
Az istenbe vetett hit csak az ember sajátja. Az, hogy valaki milyen vallású (milyen istenben hisz), azt az határozza meg, hogy valakit milyen hatások érnek (család, barátok, kultúra). A kérdésedre a választ én leírtam, keresztény szemszögből. De neked maga Isten léte is kérdés. Szerintem könnyű hinni egy istenben, ha megnézed, hogy mindennek van oka a világban. De mindegy, hogy istenben való hittel vagy anélkül, a helyzetet, hogy emberként itt vagyunk a földön, kénytelenek vagyunk elfogadni, mást nem igazán tudunk csinálni. A kérdésed mögötti kérdés egyébként hívőként is tetszett. Valóban, Istent nem lehet kiiktatni. Ha pedig nem hiszünk, akkor is determinálva vagyunk az életre és a halálra a természet rendje szerint. Ha nem így lenne, mi magunk lennénk istenek, ami viszont elég nevetséges elgondolás lenne ;-)
2013. nov. 10. 01:10
 50/75 anonim ***** válasza:
Isten teremtett minket, ezért neki joga van dönteni az életünk felett. Hogy miért? Amiért te is dönthetsz az általad készített dolgok felett...
2013. nov. 10. 07:22
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!