Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves Keresztények! Ha...

Kedves Keresztények! Ha valakinek joga van a gyilkosságra, akkor az azt is jelenti, hogy nem elítélendő, vagy rossz dolog?

Figyelt kérdés
Gondolok ilyenkor Istenre. Ő határozza meg, hogy mi jó és mi rossz? Ha igen, akkor milyen alapon? Azon az alapon, hogy megteheti? Akkor mi a különbség ő és egy szokványos diktátor között?

2013. nov. 3. 21:04
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/75 A kérdező kommentje:

"Nem arról van szó, hogy amit nem értek meg, az természetfeletti, hanem a természetfelettit nem értem meg. "

Na és, honnan tudhatjuk amúgy, hogy valami természetfeletti?

2013. nov. 23. 21:59
 62/75 anonim ***** válasza:
60-as, a szemet-szemért-fogat-fogért elv, amire utalsz, az adott kultúra sajátja volt, amikor a biblia íródott. Szent István korában megvakítottak, kezét levágták a tolvajnak stb. Az akkori emberek ilyenek voltak, így éltek, ilyen volt az "igazságszolgáltatás". 1000 év múlva majd rajtunk csodálkoznak el így, ha még lesz ember a földön. A mai jogalkotás és joggyakorlat nekünk normális. Isten az ószövetségi ember számára igazságot szolgáltat, megmenti ellenfeleitől és legyőzi azokat. Ezt csak úgy tudták elképzelni akkor, ahogy az történni szokott az életükben is. Isten egy hatalmas Uralkodó, egy győzedelmes hadvezér. Jézus és az ő istenképe teljesen újat hozott: Isten az atya, stb. De az egésznek semmi köze a meséhez és a pacifizmushoz sem. Szerintem egy háborúban te sem állnál ki a csatatérre fegyvertelenül. Akkoriban pedig elég kemény időket éltek az emberek, a háborúskodás a mindennapok része volt.
2013. nov. 23. 23:18
 63/75 anonim ***** válasza:
Szerintem az természetfeletti, amit nem lehet determinálni a mi világunkban, nem lehet semmihez viszonyítani, nincs függőségi viszonyban semmivel, tér-idő fogalmainkkal nem meghatározható, érzékeinkkel konkrétan nem megtapasztalható, megfogható. De vannak jelei annak, hogy létezik.
2013. nov. 23. 23:25
 64/75 anonim ***** válasza:
Azért annyira ne dicsőítsük istent, semmilyen bizonyíték nincs a létezésére.
2013. nov. 24. 09:03
 65/75 anonim ***** válasza:
64-es beszélj csak a saját nevedben, hogy mást mit, kit dicsőít, az ő dolga. Az, hogy neked mi számít bizonyítéknak, az meg kit érdekel...
2013. nov. 24. 11:08
 66/75 A kérdező kommentje:

Azért maradjunk annyiban, hogy a bizonyíték attól bizonyíték, hogy logikus, alátámasztó jellegű, jelen ismereteink alapján tagadhatatlan és más magyarázat nincs rajta kívül megállná a helyét. Az, hogy szubjektíven mi bizonyíték az tök mind1,,,az nem mérvadó akárki is mondja.

Egyébként szépen megfogalmaztat azt, hogy mi lehet természetfeletti, de van egy kis bibi.

1. Amiről nincs tudomásunk az nem egyenlő a természetfelettivel.

2. Az írás, hogy lehetne természetfeletti? Itt egyedül a próféciákra hagyatkozhatnál, de azoknak is csak egy kis részére. Azokat leszámítva ugyan mi lehet természetfeletti mondjuk a Bibliában?

Előre látom, hogy ebben is úgy fogunk tudni csak megállapodni, hogy "hit" kérdése.

2013. nov. 24. 12:07
 67/75 anonim ***** válasza:

1. eset: van bizonyíték, tehát akkor az a valami az úgy is van. Tiszta sor. 2. eset: nincs bizonyíték. Akkor az biztos, hogy nem úgy van? Ha jól belegondolunk, a bizonyíték hiánya a mindennapi gyakorlatban nem jelenti azt, hogy valami nem úgy lenne, ahogy gondoljuk. Bagatell példa: képzeljük el, hogy ténylegesen megcsal a párom. :-) Nem tudom viszont bizonyítani. Olyan ügyesek, hogy még a magándetektív sem tudja bizonyítani. Elhiszem ezért, hogy nem csal meg pedig vannak jelei, de rájuk bizonyítani nem lehet... A kriminalisztika is ismer ilyen eseteket. Vagy a homeopátia, vagy a placebo effektus. Próbáld ki a placebót valakin. Fejfájásra adj neki egy c vitamint és mond, hogy fájdalomcsillapító. Aztán ne lepődj meg, ha tényleg hatni fog. Be tudod bizonyítani, miért? Tehát attól még, hogy valami nem bizonyítható, attól az még lehetséges.

A természetfeletti és a nem tapasztalható halmazát szerintem felcserélted. A biblia nem természetfeletti, de gondolom, nem is így értetted, hanem úgy, hogy miért lenne istentől jövő, bizonyító erejű éppen a biblia? Én nem tudom. Talán mert még senki nem adott el ekkora példányszámú bestsellert, "mint Isten". Talán, mert rengeteg embert megihletett, megerősített, jobbá tett, megváltott (?) és provokált. Talán mert önként meghaltak és meghalnak miatta. Talán mert választ ad a fájdalomra, a rosszra és megvigasztal. Talán már ez is bőven elég ;-) Esetleg mert rengeteg ellensége volt.. Vajon miféle könyv az ilyen, mi nem tetszik benne sokaknak? Nincs még egy könyv, ami ennyire megoszt, mint a biblia... Pedig ott van a Korán is. Nem a biblia természetfeletti, hanem talán a hatása. Az emberek, akik aszerint próbáltak és próbálnak élni, mert az élet, a fájdalom és a halál csak így kap értelmet.

2013. nov. 25. 23:57
 68/75 anonim ***** válasza:
Próféciák: a messiási jövendölések jó példa. A megváltó Dávid király leszármazottja lesz Izajás próféta szerint. Jézus pedig valóban az volt.
2013. nov. 26. 00:03
 69/75 A kérdező kommentje:

Igen...most teljes mértékben egyetértek veled. Egyébként direkt úgy írtam (nem tom hogy pontosan hol, sorry), hogy a bizonyíték a JELEN ismereteink fényében tagadhatatlan. Ezt csak megjegyeztem, nem az írásodra volt ez, reagálás.

A Biblia "hatása" valóban lehet jó és rossz, és megmagyarázhatatlan stb. stb. Nem is tagadom. Egy jó és egészséges közösségben úgy vélem, hogy a hatása is "kifizetődő", ha mondhatom így.

2013. nov. 26. 20:19
 70/75 anonim ***** válasza:
A kulcsszó mégis az, hogy nincs rá bizonyíték, de vannak jelei. A biblia is ilyen jel. Az utolsó mondatodat viszont nem értem. És érdekelne az, hogy mindezek után szerinted Isten diktátor vagy nem.
2013. nov. 26. 22:28
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!